liveblog
NOS NieuwsAangepast

Boeren steken brandstapels aan op A1 en A50 • Kort protest bij woning stikstofminister

liveblog gesloten

Brandstapels aangestoken op A1 bij Holten en A50 bij Apeldoorn

Op de A1 bij Holten hebben boeren vanavond actie gevoerd. Daarbij werd ook een brandstapel aangestoken. De politie is ter plekke, maar greep niet in.

De brand is inmiddels geblust en had "te maken met boerenprotesten", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Twente tegen de NOS. De politie wil er verder niets over kwijt. Wat er precies in brand werd gestoken, is niet bekend.

Ook bij knooppunt Beekbergen, waar de A1 aansluit op de A50, zijn er brandende hooibalen in de berm. Boeren hebben de weg daar voor een gedeelte geblokkeerd. Hulpdiensten zijn onderweg.

De brand op de A1 bij Holten

Protest bij gemeentehuis in Joure

Een grote groep boeren met ongeveer honderd trekkers en andere voertuigen is vanavond bij het gemeentehuis van de gemeente De Fryske Marren in Joure geweest. De boeren zijn het gemeentehuis binnengegaan en hebben daar een grote hooibaal achtergelaten.

De burgemeester, Fred Veenstra, is met een aantal boeren in gesprek gegaan. De politie was bij de demonstratie aanwezig.

Boeren in het gemeentehuis in Joure

Beelden van blokkades bij grens met Duitsland

Boerenblokkades bij de grens

LTO: niet actievoeren bij politici thuis

Boerenorganisatie LTO Nederland keurt het protest bij het huis van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) af. "LTO is niet betrokken bij de acties", schrijft de organisatie, maar begrip voor de acties is er wel: "Ze laten zien hoe hard de kabinetsplannen inslaan".

Toch roept LTO op om emotie over de stikstofplannen van het kabinet "passend en waardig te uiten en het draagvlak in de samenleving te behouden. Dat betekent ook, zoals eerder gezegd, niet bij politici thuis". Eerder deze maand kwamen actievoerende boeren ook al naar de woning van de minister.

Korte actie bij woning minister Van der Wal voorbij

De meeste boeren die met hun trekkers naar de woning van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) waren gekomen, zijn weer vertrokken.

De protesterende boeren hebben een spandoek achtergelaten bij het huis.

Politie neemt trekker in beslag op A28

Op de A28 bij knooppunt Hattemerbroek is de politie nog bezig een blokkade op te heffen. Rond 21.00 uur zijn boeren daar opnieuw dringend verzocht de snelweg te verlaten.

Even daarvoor heeft de politie al een trekker in beslag genomen en afgevoerd. Agenten dreigen meer tractoren in beslag te nemen als de actievoerders niet vertrekken.

De politie voert een trekker af op de A28

Boeren weer bij woning stikstofminister

Boeren hebben zich verzameld bij de woning van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof). Op foto's zijn tractoren en boeren met T-shirts van Farmers Defence Force te zien. Een woordvoerder van de minister zegt tegen het ANP dat Van der Wal zelf niet thuis is. De politie heeft een bewakingspost bij haar huis geplaatst.

Op 10 juni protesteerden tientallen boeren van een andere actiegroep al voor haar huis. Die actie dreigde even te ontsporen. Uiteindelijk schudden de minister en de actievoerder elkaar de hand, waarna de boeren weggingen. De actie werd door onder meer Kamerleden scherp veroordeeld.

Veehouder zaagt 100 oude knotwilgen om

Uit frustratie hebben boze boeren in de Krimpenerwaard honderd oude knotwilgen omgezaagd, schrijft het AD. "De knotwilgen zijn net onder de knot afgezaagd, een teken van het kaalslagbeleid van de regering. De bomen zijn nu ten dode opgeschreven. Die overleven dit niet", zegt veehouder en actievoerder Floor de Jong uit Bergambacht.

Er zitten bomen tussen die zijn geplant door de overgrootvaders van zijn ouders, zegt De Jong, die meerdere keren actie voerde met zijn trekker. "Duizenden boerenbedrijven worden de nek omgedraaid. Ik hoop dat deze actie ergens toe leidt. Zo niet kan ik later wel aan mijn jongens vertellen dat ik er alles aan heb gedaan. Het is zonde van de bomen, maar nog veel erger voor alle bedrijven."

Blokkades op wegen richting Duitsland

Op de A12 richting de Duitse grens blokkeren boeren het verkeer bij knooppunt Oud-Dijk. De afslag naar de A18 is nog maar deels begaanbaar. Rijkswaterstaat meldt dat de vertraging op de A12 een half uur is.

Ook rijden er trekkers over de N366 in de richting van Ter Apel. De grensovergang naar Duitsland daar vlakbij, Rütenbrock, zou al geblokkeerd zijn door actievoerders. Voor de grensovergangen op de A37 en de A7 zijn eveneens acties van boeren.

Blokkade op de A12 richting Duitsland

Boerenprotest op Mediapark

Boeren zijn met een groep van tientallen trekkers op het Mediapark in Hilversum geweest. Ze parkeerden daar hun voertuigen en de politie was aanwezig. Inmiddels zijn alle betogers weer luid toeterend onder politiebegeleiding vertrokken.

Boeren voeren actie op het Mediapark

Morgen mogelijk opnieuw boerenacties

Mogelijk gaan boeren morgen opnieuw actievoeren. Hoe en waar, is niet duidelijk. Zowel boerengroep Agractie als Farmers Defence Force hebben acties aangekondigd, al zeggen de voormannen van beide clubs dat zij die niet organiseren. "Losse groepen uit de provincies zullen van alles doen", zegt Agractie-voorzitter Bart Kemp.

Morgen stemt de Tweede Kamer over de moties die vorige week tijdens het stikstofdebat zijn ingediend.

Politie: 'protest mag nooit ten koste gaan van verkeersveiligheid'

De politie doet een dringend beroep op boeren "om hun verantwoordelijkheid te nemen en niet te zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties". Dat zegt een woordvoerder tegen de NOS in reactie op de demonstraties vandaag. "Het protest mag nooit ten koste gaan van de verkeersveiligheid van andere weggebruikers en de openbare orde."

De afgelopen tijd heeft de politie naar eigen zeggen contact gehad met boeren en belangenorganisaties over het verbod om met trekkers op de snelweg te rijden. Het uitgangspunt is volgens de woordvoerder dat boeren niet op of via de snelweg actievoeren. Als dat wel gebeurt, wordt er "indien mogelijk" bekeurd.

De politie spreekt daarbij van een dilemma: "het onvoorspelbare karakter en de mogelijke massaliteit maakt dat we niet overal kunnen voorkomen dat boeren toch met tractoren de weg op gaan, of dat we in alle gevallen direct kunnen optreden".

A9 rijdt weer door na blokkade

Rond 18.00 uur is er korte tijd een blokkade geweest van boeren op de A9 richting Amstelveen. Bij Akersloot stonden trekkers, sommige met mestkarren, op de weg.

Rijkswaterstaat laat weten dat de weg na ingrijpen van de politie weer vrij is. Er is nog wel vertraging op de A9.

Ook actie bij provinciehuis Noord-Brabant

Een groepje actievoerende boeren heeft maandagmiddag met hun trekkers een bezoek gebracht aan het provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch. Dat meldt Omroep Brabant.

De politie en ME waren aanwezig bij het protest, alle toegangswegen naar het provinciehuis werden afgesloten. De boeren zijn "tientallen minuten" binnen geweest om te praten over "een lijntje naar Den Haag". Een van hen was Mark van den Oever, voorman van actiegroep Farmers Defence Force (FDF).

De boeren kwamen echter met lege handen buiten, liet Van den Oever weten. "Er wordt wel gezegd dat ze ons meer perspectief willen bieden, onder meer met een brief in september. Dan is Prinsjesdag. Maar ja, we staan nu weer buiten en we zijn teleurgesteld."

Trekkers bij het provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch

Hooibalen op A2 en A7

Op de A2 en A7 hebben boeren halverwege de middag de snelweg geblokkeerd met trekkers en hooibalen. De politie en ME hebben een tijdje met de boeren gesproken, waarna de actievoerders de hooibalen hebben weggehaald en zijn vertrokken. De A2 was als eerst weer vrij, op de A7 konden weggebruikers rond 17.00 uur weer doorrijden.

In de video zie je hoe het eraan toeging:

Boeren blokkeren A2 en A7 met hooibalen

Ministers tegen boeren: blijf binnen kaders van de wet

Betrokken ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) hebben de boerenacties op de snelweg veroordeeld. Dat laten hun woordvoerders aan persbureau ANP weten. Boeren mogen hun zorgen uiten en protesteren, maar dat moeten ze wel binnen de grenzen van de wet doen, benadrukken de bewindspersonen. De acties van maandag vinden zij "niet gepast" en de ministers roepen de boeren dan ook op "binnen de kaders van de wet" te blijven.

Ook verschillende Kamerleden hebben hun afkeuring over de snelwegblokkades uitgesproken. "Demonstreren mag. Maar snelwegen blokkeren en balen hooi dumpen is verboden en bovendien gevaarlijk", schrijft Jan Paternotte (D66) op Twitter. PvdA-leider Attje Kuiken noemt de protesten op de snelweg levensgevaarlijk. "Er zijn genoeg andere aanvaardbare manieren om je ongenoegen te uiten. Stop hiermee", tweet zij.

Opnieuw blokkade op A28

De protesterende boeren zetten hun acties door in de avondspits. Op de A7 en A12 zijn blokkades en Rijkswaterstaat meldt dat een stoet trekkers nu opnieuw de A28 blokkeert, bij knooppunt Hattemerbroek in de richting van Zwolle.

Op deze plekken waren vanmiddag acties:

Nu ook actie op de A12

De ANWB meldt dat er trekkers rijden op de A12 in de richting van Utrecht. Tussen Wageningen en Veenendaal is er nu vier kilometer file en is het oponthoud een half uur.

Minister Yesilgöz: snelwegprotest kan ernstige gevolgen hebben

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid is niet te spreken over acties van boeren op snelwegen. "Je punt maken doe je niet door weggebruikers in gevaar te brengen", schrijft ze op Twitter.

Ze geeft aan dat de politie "desnoods achteraf" optreedt tegen bestuurders die met hun trekker op de snelwegen geweest zijn.

Nog hinder op A7 en A67, trekkers verschenen op A30

Er is op dit moment nog een blokkade door boeren op de A7 bij Boerakker. Ook zijn er volgens een weginspecteur van Rijkswaterstaat nu langzaam rijdende trekkers verschenen op de A30, tussen Scherpenzeel en Industriegebied Ede.

De A67 is vrij, maar door de eerdere blokkade is er een lange file ontstaan. "Het geeft nog een uur oponthoud. Daarom is omrijden nog steeds het advies", zegt de ANWB.

A2 weer vrij

Volgens Rijkswaterstaat zijn de trekkers op de A2 ter hoogte van Best vertrokken. Ook de hooibalen die daar op de weg lagen zijn verwijderd. De rijstroken richting Den Bosch kunnen weer gebruikt worden.

Actie bij gemeentehuis Apeldoorn, Twello, Epe, Raalte en Rijssen

Het lijkt erop dat boeren maandag niet alleen op snelwegen maar ook bij verschillende gemeentehuizen in het land protesteren. Er zijn acties bij de gemeentehuizen in Twello, Rijssen, Epe en Raalte. Ook in Apeldoorn zijn boeren naar het gemeentehuis getrokken.

Daar hebben ze mest op het Marktplein bij het gemeentehuis gestort. Ook hebben actievoerders strobalen en een stapel pallets in brand gestoken. De brandweer was snel ter plekke om het vuur te blussen.

Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn zegt dat de boeren inmiddels vertrokken zijn. De gemeente heeft nog niet besloten of er aangifte van brandstichting wordt gedaan.

Boerenprotest bij gemeentehuis in Apeldoorn: zelfs vuurstapel

A67 en A28 nu weer open

Rijkswaterstaat meldt dat de A67 weer vrij is. De boerenblokkade ter hoogte van afrit Liessel is opgeheven, hooibalen zijn van de rijbanen verwijderd.

Ook op de A28, waar boeren protesteerden bij Ruinen (Drenthe), kunnen automobilisten weer doorrijden.

Foto's van het boerenprotest langs de N36 bij Ommen

  • ANP
  • ANP
  • ANP
    Ook langs de N36 voeren boeren actie
  • ANP
  • ANP

Boetes uitgedeeld op A28

Bij Hoogeveen heeft de politie boetes uitgedeeld aan boeren die met hun trekker de snelweg op zijn gegaan, ondanks het verbod. Een politiewoordvoerder zegt tegen persbureau ANP dat dertig tot zestig tractoren de A28 in de richting van Assen waren opgereden.

De politie probeerde met een blokkade te voorkomen dat boeren de A28 op zouden gaan. Ze reden echter met hun trekkers om de blokkade heen, onder andere via het talud.

Daarna zijn de boeren alsnog tegengehouden door de politie. Alle boeren die op de snelweg stonden kregen een bekeuring, zegt de politiewoordvoerder. Daarna zijn de boeren bij het Drentse dorp Spier de afrit afgeleid. De weg is weer vrij.

Boeren steken hooi in brand voor gemeentehuis in Epe

Boeren hebben brand gesticht voor het gemeentehuis in Epe. Een aantal van de strobalen die de boeren mee hadden genomen zijn in brand gestoken, is te zien op beelden op sociale media.

Boeren trekken onaangekondigd naar gemeentehuis Rijssen

In het Overijsselse Rijssen verzamelden zich vanmiddag onaangekondigd boeren met hun trekker op het plein voor het gemeentehuis. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het om zo'n veertig boeren ging, die met het college in gesprek wilden.

Volgens de woordvoerder ging het vermoedelijk om een ongeorganiseerd protest. "We hebben ze als groep aangehoord in de raadszaal en daarna met een kleine delegatie verder gesproken. De groep boeren is toen naar een volgende gemeente vertrokken." Waar de groep heen is gegaan, is niet duidelijk.

Actie bij de Duitse grens

In Winterswijk, in de buurt van de Duitse grens, is een andere protestactie bezig. Boeren hebben daar een Duitse grenspaal neergezet in het natuurgebied Korenburgerveen.

"Daarmee willen de boeren benadrukken dat er in Duitsland andere regels gelden rondom stikstofuitstoot", schrijft Omroep Gelderland. Duitsland heeft ruimere normen voor stikstof.

Bekijk hier de video van het protest bij Winterswijk:

Ook bij de Duitse grens wordt geprotesteerd door boeren

Boeren blokkeren meerdere snelwegen

Op meerdere snelwegen voeren boeren actie tegen de stikstofplannen van het kabinet. Er zijn acties gaande op de A2, A7, A15, A28, A50 en A67. Trekkers blokkeren de rijbanen, op de A2 bij Best en de A67 bij afrit Liessel liggen hooibalen op de weg.

Op verschillende snelwegen staan files, meldt Rijkswaterstaat.

Nieuw boerenprotest: A67 geblokkeerd met hooibalen

Welkom

In dit liveblog volg je de ontwikkelingen over acties van boeren door het hele land tegen de stikstofplannen van het kabinet. Die acties waren gisteren aangekondigd en begonnen na het middaguur.