liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Weer Russische generaal gesneuveld' • Meerdere explosies in Kiev, 'tanks vernietigd'

  • Welkom in het liveblog van zondag 5 juni over de oorlog in Oekraïne
  • In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn vanochtend meerdere explosies geweest
  • Volgens Rusland zijn door het Westen geleverde tanks vernietigd, ze stond in een treindepot
  • Burgemeester Severodonetsk: tegenaanval ingezet
liveblog gesloten

Oekraïners diep teleurgesteld na uitschakeling voor WK

In Cardiff heeft het nationale voetbalelftal van Oekraïne zich niet weten te plaatsen voor het WK voetbal in Qatar. De Oekraïners verloren door een eigen doelpunt van aanvoerder Jarmolenko met 1-0 van Wales, dat voor het eerst in 64 jaar naar het WK gaat.

De uitschakeling leidde tot emotionele taferelen. De spelers, die alles hadden gegeven, bedankten met tranen in de ogen hun fans. De helft van het team had sinds de Russische invasie geen wedstrijd meer gespeeld. Tot woensdag, toen Oekraïne Schotland uitschakelde.

Net als vier dagen geleden tegen Schotland betraden de spelers van Oekraïne het veld met de nationale vlag om de schouders. Het uitvak was goed gevuld met vluchtelingen die gratis kaartjes hadden gekregen.

'Weer Russische generaal om het leven gekomen'

In het oosten van Oekraïne is een Russische generaal gesneuveld, zegt een journalist van de Russische staatstelevisie op Telegram. Het gaat om Roman Koetoezov. De journalist zegt niet wanneer en waar precies de generaal is gedood. Het Russische ministerie van Defensie heeft de dood van de generaal nog niet bevestigd.

Een maand geleden meldde Oekraïne dat al negen Russische generaals om het leven waren gekomen. Rusland zelf had de dood van één generaal toegegeven.

Zelensky beschuldigt Rusland van vernietigen cultureel erfgoed

De Oekraïense president Zelensky beschuldigt Rusland van de massale vernietiging van monumenten en culturele instellingen. Hij zegt dat ook er ook veel kerken en andere religieuze plekken worden verwoest door de Russen. De president roept daarom Unesco op om Rusland uit te sluiten van de VN-cultuurorganisatie.

Zelensky zei in een videotoespraak dat er 113 kerken zijn verwoest of beschadigd.

  • AFP
    Twee Oekraïense kinderen drinken sap naast een kapotgeschoten kerk die in 1913 werd gebouwd in Loekasjivka
  • AFP
    Een van de kinderen loopt door het verwoeste kerkgebouw in Loekasjivka
  • AFP
    Het Paleis van de Cultuur in de stad Roebizjne, verwoest door oorlogsgeweld
  • AFP
    Een foto van Poetin staat voor een kerk in Malyn die beschoten is. Op de poster staat de tekst 'eikel' en 'we zullen het niet vergeten'
  • AFP
    Een medewerkster van een museum in Skovorodynivka verzamelt spullen die intact zijn gebleven
  • AFP
    Een beeld van Poetin dat de naam 'schiet jezelf neer' heeft gekregen, in mei geplaatst in Kiev

Bavaria wil banden met Russische brouwer verbreken

Waarschijnlijk is er op korte termijn geen Bavaria bier meer te krijgen in Rusland. Veel andere brouwers, zoals Heineken en AB InBev, trokken zich al terug maar de Brabantse brouwer tot nu toe niet. Nu wil het bedrijf alsnog van de Russische licentie af, schrijft Omroep Brabant. Dat moet wel nog geregeld worden met de licentiehouder.

Bavaria verschilt van de andere bierbedrijven doordat het geen Russische vestiging heeft. Bavaria werkt daar via een licentie: het bedrijf levert een extract waarmee de Russische brouwerij zelf het bier maakt. Die constructie maakt het lastig om de banden met Rusland te verbreken, zegt Swinkels Family Brewers, het bedrijf waar Bavaria deel van uitmaakt.

Het breken met de licentiehouder is daarnaast lastig voor Bavaria omdat ze een lange geschiedenis delen. "In groot vertrouwen hebben we de business met hen opgebouwd. Ze hebben geen enkele link met het Russische regime en staan niet op de sanctielijst", zegt directeur Peer Swinkels van Swinkels Family Brewers. Ondanks dat argument kreeg Bavaria veel kritiek, en lijkt het nu te bezwijken onder de druk. "De invasie van het Russische regime in Oekraïne hebben we vanaf het eerste moment sterk veroordeeld. "

Beelden van raketinslag Kiev: 'Afgevuurd vanaf de Kaspische zee'

Op de online berichtenservice Telegram zijn beelden opgedoken van raketinslagen bij een groot treindepot aan de rand van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze zijn geverifieerd door het Osint-team van de NOS.

Volgens Rusland zijn bij de aanval T-72 tanks vernietigd die zijn geleverd door het Westen. De aanval is volgens het ministerie van Defensie uitgevoerd met "hoge precisie langeafstandsraketten". Andere raketten zouden zijn ingeslagen bij opslagplekken voor militaire uitrusting in Kiev.

Verslaggever Arjen van der Horst zegt op NPO Radio 1 dat het Oekraïense ministerie stelt dat de Russen vanaf de Kaspische zee meerdere kruisraketten afvuurden. Eén daarvan werd onderschept, maar de anderen raakten wel hun doel aan de oostkant van Kiev. Oekraïne zegt niets over welke doelwitten geraakt zijn.

Terwijl de rook van eerdere inslagen gefilmd wordt, slaat er een nieuwe raket in:

Raketinslagen bij treindepot in Oekraïense hoofdstad Kiev

Poetin waarschuwt nieuwe doelen te bestoken als wapenleveranties VS doorgaan

Poetin heeft op de Russische staatstelevisie het Westen gewaarschuwd dat zijn leger nieuwe doelen gaat beschieten als de Verenigde Staten raketten met een bereik tot 300 kilometer leveren aan Oekraïne. De president heeft niet specifiek gezegd over welke doelen het gaat. Wel zei hij dat het leveren van de wapens leidt tot verdere escalatie van het conflict in Oekraïne.

Poetin reageert laconiek op de Amerikaanse aankondiging van de levering van ultramoderne raketlanceerinstallaties. Hij zei dat die niets aan de situatie veranderen, omdat Oekraïne al vergelijkbare installaties uit de Sovjettijd heeft. Maar de raketten voor de langere afstand die erop kunnen, accepteert hij dus niet. Overigens is president Biden vooralsnog ook niet van plan die te leveren.

Poetin zei ook dat Europese leveranties aan Oekraïne niets uitmaken. Die zijn immers ter vervanging van vernietigde Oekraïense wapens, zei hij.

Kiev bestookt met Russische raketten, Rusland claimt vernietiging Europese tanks

In de Oekraïnse hoofdstad Kiev zijn vanochtend meerdere explosies geweest. Persbureau Reuters heeft beelden van rookpluimen boven de stad gemaakt. Rusland claimt dat bij de aanval tanks zijn vernietigd die zijn geleverd door andere Europese landen.

Kiev bestookt met Russische raketten

Eén gewonde na raketaanval op Kiev, relatieve rust in de stad verstoord

Na een beschieting op de Oekraïense hoofdstad Kiev is een inwoner naar het ziekenhuis gebracht. Tot nu toe lijkt het erop dat er nog geen doden zijn gevallen bij de Russische raketaanval, schrijft de burgemeester van de stad op Telegram.

De wijken Darnytski en Dniprovsky zijn getroffen, hulpdiensten zijn daar aanwezig. Voordat de raketten insloegen klonk het luchtalarm om inwoners te waarschuwen.

Wat het doelwit was, is niet duidelijk. Het was afgelopen weken relatief rustig in Kiev. De laatste grote aanval was eind april, toen VN-chef Guterres er was.

  • Reuters
    Rookpluimen boven de hoofdstad nadat meerdere raketten insloegen
  • Reuters
    Een gewonde is naar het ziekenhuis gebracht

Oekraïne: 'Mogelijk dat oorlog nog dit jaar stopt'

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft hoop dat de oorlog met Rusland nog dit jaar ophoudt. "Rusland blijft proberen om onze hele staat te bezetten. Het is momenteel onmogelijk om precies te voorspellen wanneer de oorlog zal eindigen, maar mijn optimistische voorspellingen zijn dat het nog dit jaar mogelijk is", zei minister Oleksi Reznikov.

Totdat de Russen uit Oekraïne verdreven zijn, lopen ook andere landen gevaar. Volgens hem zijn Polen, Slowakije en de Baltische Staten de volgende landen die Rusland binnen gaat vallen. "Daarom moeten we Rusland stoppen en in de toekomst in bedwang houden."

Zijn waarschuwing over de ambities van Rusland kwam nadat de Franse president Emmanuel Macron werd bekritiseerd omdat hij had gezegd dat Moskou niet "vernederd" mag worden en dat er een diplomatieke oplossing gezocht moet worden.

Oleksi Reznikov (rechts) en president Zelensky

Meerdere explosies in Kiev

In de Oekraïnse hoofdstad Kiev zijn vanochtend meerdere explosies geweest. Burgemeester Vitali Klitsjko heeft het in een bericht op Telegram over "verschillende explosies in de districten Darnytskyi en Dniprovskyi van de hoofdstad".

Een getuige van Reuters zag rook in de stad. In een groot deel van Oekraïne waren luchtalarmsirenes afgegaan, ook in de regio Kiev.

Oekraïne wil voetbalcompetities in zomer hervatten

Oekraïne is van plan de voetbalcompetities in augustus te hervatten. Voorzitter Pavelko van de Oekraïense voetbalbond heeft dat gezegd tegen persbureau AP. Hij heeft daar naar eigen zeggen afspraken over gemaakt met president Zelensky.

De voetbalcompetities, inclusief de hoogste profdivisie, werden in februari stilgelegd na de invasie door Rusland. Volgens Pavelko is de hervatting ervan belangrijk om de zinnen van de bevolking te verzetten. "Voetbal heeft de kracht om mensen aan de toekomst te laten denken."

Onduidelijk is nog in welke delen van het land er weer zal worden gevoetbald. Volgens Pavelko wordt dat nog besproken met het leger en de regering.

De bondsvoorzitter deed de uitspraken in Cardiff, waar het nationale voetbalelftal van Oekraïne zich vanavond probeert te kwalificeren voor het wereldkampioenschap. Tegenstander is Wales.

Oekraïense minister boos om oproep Macron

De Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken is niet te spreken over de oproep van de Franse president Macron om Rusland niet te "vernederen". Macron zei gisteren dat een geringschattende aanpak van Rusland een diplomatieke uitweg uit de crisis verder weg brengt.

Koeleba zegt dat deze stellingname alleen Frankrijk zelf vernedert. "We kunnen ons allen beter concentreren op hoe we Rusland terug op zijn plaats kunnen zetten.", schrijft hij op Twitter. "Dat zal vrede brengen en levens redden."

Burgemeester Severodonetsk: tegenaanval ingezet

De Oekraïense troepen in de omgeving van Severodonetsk zijn bezig met een tegenaanval. Burgemeester Strioek van de belegerde stad heeft dat gisteravond gezegd. Volgens hem hebben Oekraïense strijders zich gehergroepeerd en een defensielinie opgeworpen.

Onduidelijk is wat er klopt van de mededeling: eerder op de dag maakten de Russische autoriteiten juist melding van Russische successen in het gebied. De Oekraïense militairen hebben de stad verlaten, zei het ministerie van Defensie. Van sommige Oekraïense legereenheden zou bijna iedereen zijn omgekomen.

Severodonetsk is de afgelopen weken uitgegroeid tot het belangrijkste doelwit van de Russen. De stad is vanwege de ligging vooral van strategisch belang.

Oekraïne bevestigt dood Nederlandse vrijwilliger

De internationale brigade van het Oekraïense leger heeft de dood van een Nederlandse vrijwilliger bevestigd die meevocht tegen de Russen. De dood van deze Ron Vogelaar, die diende in het vreemdelingenlegioen van de Oekraïners, werd op 9 mei al gemeld door zijn familie, maar dat werd toen niet bevestigd door de autoriteiten.

Het vreemdelingenlegioen geeft ook nu geen details over waar of wanneer Vogelaar is gesneuveld. Wel is duidelijk dat hij op 21 mei is begraven in Charkov, meldt persbureau AFP. Hij zou daar in de buurt zijn omgekomen. Voor zover bekend is Vogelaar de enige Nederlandse strijder die in Oekraïne is omgekomen. Hij was 55 jaar.

Welkom

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren vind je hier terug.