NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Defensieministers VS en Rusland overleggen • Oekraïners vluchten naar Brazilië

Liveblog gesloten
 • In beeld: Oekraïners vluchten naar Brazilië, waar ze een gemeenschap vinden

  Een klein deel van de gevluchte Oekraïners zoekt zijn toevlucht in Brazilië. Zo ook de 8 jarige Arina Hasjlova, die uit Charkov komt. Haar oude huis is verwoest door het oorlogsgeweld, maar in de Zuid-Braziliaanse stad Guarapuava heeft ze een onderkomen, gaat ze naar school en traint ze voor gymnastiek.

  Via de kerk hoorde haar moeder over een evangelisch-christelijk netwerk genaamd Global Kingdom Partnership, dat Oekraïense gezinnen helpt om naar Brazilië te vertrekken. In totaal zijn er elf gezinnen naar Guarapuava gebracht en acht gezinnen naar het nabijgelegen Prudentópolis.

  De vluchtelingen maken daar deel uit van een gemeenschap van oud-landgenoten, die meer dan een eeuw geleden gevlucht waren voor andere oorlogen. "We hadden nooit gedacht dat ze hier Oekraïense tradities en eten zouden hebben, zich in Oekraïense kleding zouden kleden en onze taal zouden spreken. Het is heel ontroerend voor ons allemaal", zegt een moeder van vier kinderen, Olha Martyntsjoek, tegen persbureau Reuters. Ze hoopt op een dag weer naar haar moederland te kunnen vertrekken.

  1/6 De 8-jarige Arina Hasjlova traint in haar nieuwe school in Guarapuava Reuters
  2/6 Maryna Hasjlova, de moeder van Arina, is aanwezig bij een dienst in een Braziliaanse evangelische kerk Reuters
  3/6 Een videogesprek met de vader van Arina, die nog in Oekraïne zit Reuters
  4/6 Iemand bezoekt het Oekraïneplein in Prudentópolis Reuters
  5/6 Vluchteling Olha Martyntsjoek, met haar 2-jarige dochter Reuters
  6/6 Martyntsjoek brengt haar drie andere kinderen naar school in Guarapuava Reuters
 • 'Overleg over evacuatie mensen in Azovstal-fabriek gaat moeizaam'

  Het overleg tussen Rusland en Oekraïne over de evacuatie van de achtergebleven mensen op het terrein van de Azovstal-fabriek verloopt zeer moeizaam, zegt vicepremier van Oekraïne Veretsjoek.

  "Het resultaat zal niet naar ieders tevredenheid zijn, maar het is ons doel om onze jongens te evacueren. Allemaal. Levend", zegt ze. Ze gaf geen details over hoeveel mensen zich nog exact op het terrein bevinden.

  Naar schatting gaat het om zo'n duizend soldaten. Volgens Rusland, dat het terrein dagelijks bestookt met raketten, bevinden zich geen burgers meer op het terrein. Oekraïense bronnen zeggen dat er nog zo'n honderd burgers aanwezig zijn.

 • Ministers van Defensie VS en Rusland spreken voor het eerst sinds oorlog

  De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en zijn Amerikaanse evenknie Lloyd Austin hebben voor het eerst met elkaar gesproken sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

  Austin riep onder meer op tot een direct staakt-het-vuren in Oekraïne. Een anonieme Amerikaanse functionaris vertelde aan persbureau Reuters dat het telefoongesprek dat de twee hadden "professioneel" was, maar niet heeft geleid tot veranderingen in het Russische beleid.

  Het Russische ministerie van Defensie meldde dat het telefoongesprek op initiatief van de VS was en dat werd gesproken over "onderwerpen rondom internationale veiligheid, waaronder de situatie in Oekraïne".

 • In beeld: Oekraïense topfavoriet repeteert voor finale Songfestival

  Kalush Orchestra uit Oekraïne repeteerde vandaag in Turijn voor de finale van het Eurovisie Songfestival, die morgen wordt gehouden in de Italiaanse stad. De groep is met het nummer Stefania torenhoog favoriet om het festival te winnen. Hoewel het lied volgens veel kenners niet het beste van de finalenummers is, wordt verwacht dat het publiek - en mogelijk ook de vakjury - massaal op de band zal stemmen.

  De groep moet eigenlijk in dienst in Oekraïne, maar de leden kregen toestemming van de regering voor een promotionele tour en om op te treden in Turijn. Ze keren een dag na het Songfestival weer terug naar hun land om beschikbaar te zijn voor het leger. Voor hun tour waren de bandleden ook al actief in het leger. Ze hebben niet gevochten, maar werkten als vrijwilliger in de bevoorrading van de troepen.

  1/5 Kalush Orchestra op het podium in Turijn ANP
  2/5 Ook de vlaggenparade werd geoefend ANP
  3/5 Hoewel het lied Stefania niet gaat over de oorlog, is het uitgegroeid tot hymne van het Oekraïense verzet tegen de Russische invasie ANP
  4/5 Volgens de bookmakers is er zo'n 60 procent kans dat de Oekraïense groep wint EPA
  5/5 Namens Nederland doet S10 mee ANP
 • Nederland bevroor tot nu toe ruim 640 miljoen euro aan tegoeden

  Nederland bevroor tot nu toe ruim 640 miljoen euro aan Russische tegoeden. Dat meldt Stef Blok in een rapport dat hij vandaag presenteerde aan minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Blok was Nationaal Coördinator Sanctienaleving en Handhaving, maar is daar inmiddels mee gestopt. Hij vertrekt naar de Europese Rekenkamer.

  Het aantal financiële transacties dat is tegengehouden steeg de afgelopen weken flink. Het gaat om iets meer dan 425 miljoen euro, maakte het kabinet vrijdag bekend. Ruim drie weken geleden stond de teller nog op 274 miljoen.

  Op de vastgoedmarkt was geen sprake van bevriezingen. Volgens Blok komt dat omdat de Nederlandse vastgoedmarkt "nauwelijks interessant" is voor Russische personen op de sanctielijst. De meeste aanbevelingen uit het rapport kwamen eergisteren al naar buiten. Blok adviseert onder meer om de functie van Nationaal Coördinator Sanctienaleving en Handhaving permanent te maken.

 • Rusland stopt stroomleverantie aan Finland

  De Russische stroomlevering aan Finland wordt komende nacht vanaf 01.00 uur (lokale tijd) gestopt. Volgens de Finse netbeheerder Fingrid stopt het Russische bedrijf Inter RAO met leveren vanwege "problemen met het ontvangen van betalingen voor de elektriciteit die op de markt verkocht wordt".

  Het Russische bedrijf zegt volgens Fingrid dat het sinds 6 mei geen geld meer heeft gehad van Nord Pool, een Europese beurs voor het verhandelen van stroom. De mededeling kwam kort nadat de Finse premier Marin had aangekondigd binnen korte tijd te willen toetreden tot de NAVO. Dat is tegen het zere been van het Kremlin. Of de zaak van de stroomlevering hiermee te maken heeft, is onduidelijk.

  Het is onwaarschijnlijk dat het land veel last zal krijgen van de actie van Inter RAO. Finland is voor slechts 10 procent afhankelijk van Russische stroom en zal het tekort opvullen door meer stroom uit Zweden te halen. Vanaf 2023 hoopt het land volledig eigen stroom op te wekken.

 • Avondklok in Kiev verkort

  De avondklok in Kiev wordt een uur verkort, zo maakte de burgemeester van de stad Vitali Klytsjko bekend. Vanaf zondag mogen inwoners in de stad tot 23.00 uur buiten zijn. Voorheen was dat 22.00 uur. De avondklok blijft wel gelden tot 05.00 uur.

  Hoewel het sinds de Russische terugtrekking relatief rustig is in Kiev en het leven in de stad weer op gang is gekomen, wordt de stad nog sporadisch bestookt met Russische raketten. Klytsjko roept iedereen daarom op om zich aan de avondklok te blijven houden.

  Ook kondigde de burgemeester aan dat het openbaar vervoer in de stad vanaf maandag wordt uitgebreid.

  De skyline van Kiev EPA
 • Koning ontmoet volgende week Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken

  Koning Willem-Alexander ontmoet op 17 mei de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba. Ze spreken op Paleis Huis ten Bosch, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

  Koeleba maakt een reis door Europa voor ontmoetingen met politici en regeringsleiders. Nu is hij in Duitsland en volgende week onder meer bij de Europese Commissie in Brussel.

  In Den Haag spreekt hij ook met Nederlandse regeringsvertegenwoordigers en Tweede Kamerleden.

  Koeleba sprak deze week in Kiev met minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Hoekstra sprak daar ook met president Zelensky. Daarnaast heropende de minister de Nederlandse ambassade in Kiev en bracht hij een bezoek aan Irpin, een voorstad van Kiev die door de oorlog zwaar beschadigd werd.

  Dmytro Koeleba AFP
 • Hoofd Oekraïense militaire inlichtingendienst: oorlog eind dit jaar voorbij

  De oorlog in Oekraïne gaat van Oekraïense kant zo goed, dat die eind dit jaar voorbij is, verwacht Kyrylo Boedanov, het hoofd van de Oekraïense militaire intelligentiedienst.

  De oorlog zal in augustus een keerpunt bereiken, zegt hij in een interview met Sky News. Het is volgens de nieuwszender de meest optimistische en precieze voorspelling van een hoge Oekraïense functionaris sinds het begin van de oorlog.

  Hij zegt dat de Russische tactiek sinds de focus op het oosten van het land niet veranderd is en dat het land grote verliezen lijdt. Over slachtoffers aan Oekraïense zijde sprak hij niet.

  Boedanov was ook al een van de eersten die zich aan een voorspelling durfden te wagen over het uitbreken van de oorlog en kreeg daarin gelijk. Nu zegt hij zeker te zijn over het einde van de oorlog. Volgens hem is Rusland minder krachtig dan het lijkt. Hij noemt het Russische leger een "horde mensen met wapens".

 • Russische rechtbank legt opnieuw boete op aan radiostation voor ‘nepnieuws’

  De rechtbank in Moskou heeft de radiozender Radio Free Europe/Radio Liberty een boete opgelegd van 12.8 miljoen roebel (ruim 190,000 euro) meldt het Russische staatpersbureau Interfax.

  Volgens de rechtbank weigerde de zender in zestien gevallen informatie te verwijderen die in strijd is met de Russische wet. Zo is het niet toegestaan om te spreken over een oorlog in Oekraïne en verspreidde de zender volgens de rechtbank foutieve informatie over het aantal militaire doden en burgerdoden dat in de - zoals Rusland het noemt - 'speciale militaire operatie' is gevallen.

  Het radiostation kreeg al eerder een boete voor verspreiding van volgens de Russische rechtbank foutieve informatie. Sinds begin maart is de radiozender niet meer in Rusland te horen op last van de Russische mediawaakhond Roskomnadzor.

 • Turkse president Erdogan 'weinig positief' over toetreding Zweden en Finland

  De Turkse president Erdogan zegt dat zijn land "weinig positief" is over de plannen van Zweden en Finland om lid te worden van de NAVO. Volgens hem herbergen de landen "vele terroristische organisaties".

  Mocht dit betekenen dat Turkije zich uiteindelijk tegen toetreding uitspreekt, dan kunnen de twee landen geen lid worden. Voor toetreding van een nieuw land tot de NAVO moeten alle leden het eens zijn.

  Hoewel de regeringsleider geen details gaf, doelt hij bij 'terroristische organisaties' vooral op Koerdische organisaties die in de twee landen actief zijn. De Koerdische PKK staat in Europa op de lijst staat van terroristische organisaties, maar andere Koerdische organisaties die wel toegestaan zijn, zijn volgens Erdogan ook terroristisch.

  De president zei ook "niet dezelfde vergissing te willen maken" als in 1980 toen Turkije instemde met de terugkeer van Griekenland in de militaire structuur van de NAVO. Volgens hem konden de Grieken zich hierdoor met steun van de NAVO tegen Turkije keren. De verhouding tussen Turkije en Griekenland is gespannen, vooral vanwege het jarenlange geschil over het eiland Cyprus dat deels in Turkse en deels in Griekse handen is.

 • Rusland: berichten over stoppen gaslevering aan Finland kloppen niet

  Rusland is niet van plan om in de nabije toekomst de gaslevering aan Finland te stoppen, zegt een woordvoerder van het Kremlin. De Finse krant Iltalehti berichtte gisteren op basis van anonieme bronnen dat Rusland mogelijk vandaag al de gaslevering afsluit.

  Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov doet het bericht af als nepnieuws. Volgens hem blijft Gazprom een betrouwbare gasleverancier.

  De Finse premier Marin verklaarde dinsdag dat het land "zonder vertraging" wil toetreden tot de NAVO. Het Kremlin liet daarop weten niet te spreken te zijn over die plannen en dat toetreding een bedreiging vormt voor de Russen.

  De Finse regering weigert daarnaast Russisch gas in roebels te betalen, zoals het Kremlin graag ziet. De Finse regering zei op 5 mei dat het daarom met de mogelijkheid rekening houdt dat Rusland als reactie daarop de gaskraan dichtdraait.

 • Russische verdachte oorlogsmisdaden voorgeleid in Kiev

  In Kiev is voor het eerst een Russische militair die wordt verdacht van oorlogsmisdaden voorgeleid. Hij zou een ongewapende burger hebben doodgeschoten. De zaak wordt komende week behandeld.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Russische verdachte oorlogsmisdaden voorgeleid in Kiev
 • Zijn Oekraïense tegenoffensieven een teken aan de wand?

  Het Oekraïense tegenoffensief rond Charkov lijkt steeds meer op de eerdere tegenaanval bij Kiev, stelt denktank ISW. Die leidde uiteindelijk tot het terugtrekken van de Russische troepen rond de hoofdstad. Maar ook Charkov werd gisteren voor het eerst in lange tijd niet gebombardeerd. Het Oekraïense leger zou de Russen zo ver teruggedrongen hebben dat artilleriebeschietingen op de stad niet langer haalbaar zijn.

  Lees het artikel hier.

 • Ex-vrouw Poetin op nieuwe Britse sanctielijst

  Een nieuwe sanctieronde van het Verenigd Koninkrijk tegen Rusland richt zich op het financiële netwerk van de Russische president Poetin, waaronder zijn ex-vrouw en neven en nichten. "We richten ons op het duistere netwerk dat de luxe levensstijl van Poetin ondersteunt. We zullen doorgaan met sancties tegen iedereen die bijdraagt aan de agressie van Poetin en deze aanmoedigt, tot de Oekraïense overwinning behaald is", zegt minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss in een verklaring.

  Als reactie op de Russische invasie van Oekraïne heeft het VK sancties opgelegd aan honderden rijke Russen en strategisch belangrijke industriële en financiële bedrijven. De ex-vrouw van Poetin, Ljoedmila Ocheretnaja, is één van de 12 nieuwe namen die aan de Britse sanctielijst zijn toegevoegd. Ook familieleden die leidinggevende functies bekleedden bij grote Russische bedrijven zoals Gazprom zijn eraan toegevoegd. Hun tegoeden worden bevroren en ze krijgen reisverboden opgelegd.