Defensieministers VS en Rusland overleggen • Oekraïners vluchten naar Brazilië
- Welkom in het liveblog van vrijdag 13 mei over de oorlog in Oekraïne.
- Ministers van Defensie VS en Rusland overleggen over oorlog
- Koning ontmoet volgende week Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken
- Avondklok in Kiev verkort
In beeld: Oekraïners vluchten naar Brazilië, waar ze een gemeenschap vinden
Een klein deel van de gevluchte Oekraïners zoekt zijn toevlucht in Brazilië. Zo ook de 8 jarige Arina Hasjlova, die uit Charkov komt. Haar oude huis is verwoest door het oorlogsgeweld, maar in de Zuid-Braziliaanse stad Guarapuava heeft ze een onderkomen, gaat ze naar school en traint ze voor gymnastiek.
Via de kerk hoorde haar moeder over een evangelisch-christelijk netwerk genaamd Global Kingdom Partnership, dat Oekraïense gezinnen helpt om naar Brazilië te vertrekken. In totaal zijn er elf gezinnen naar Guarapuava gebracht en acht gezinnen naar het nabijgelegen Prudentópolis.
De vluchtelingen maken daar deel uit van een gemeenschap van oud-landgenoten, die meer dan een eeuw geleden gevlucht waren voor andere oorlogen. "We hadden nooit gedacht dat ze hier Oekraïense tradities en eten zouden hebben, zich in Oekraïense kleding zouden kleden en onze taal zouden spreken. Het is heel ontroerend voor ons allemaal", zegt een moeder van vier kinderen, Olha Martyntsjoek, tegen persbureau Reuters. Ze hoopt op een dag weer naar haar moederland te kunnen vertrekken.
'Overleg over evacuatie mensen in Azovstal-fabriek gaat moeizaam'
Het overleg tussen Rusland en Oekraïne over de evacuatie van de achtergebleven mensen op het terrein van de Azovstal-fabriek verloopt zeer moeizaam, zegt vicepremier van Oekraïne Veretsjoek.
"Het resultaat zal niet naar ieders tevredenheid zijn, maar het is ons doel om onze jongens te evacueren. Allemaal. Levend", zegt ze. Ze gaf geen details over hoeveel mensen zich nog exact op het terrein bevinden.
Naar schatting gaat het om zo'n duizend soldaten. Volgens Rusland, dat het terrein dagelijks bestookt met raketten, bevinden zich geen burgers meer op het terrein. Oekraïense bronnen zeggen dat er nog zo'n honderd burgers aanwezig zijn.
Ministers van Defensie VS en Rusland spreken voor het eerst sinds oorlog
De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en zijn Amerikaanse evenknie Lloyd Austin hebben voor het eerst met elkaar gesproken sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.
Austin riep onder meer op tot een direct staakt-het-vuren in Oekraïne. Een anonieme Amerikaanse functionaris vertelde aan persbureau Reuters dat het telefoongesprek dat de twee hadden "professioneel" was, maar niet heeft geleid tot veranderingen in het Russische beleid.
Het Russische ministerie van Defensie meldde dat het telefoongesprek op initiatief van de VS was en dat werd gesproken over "onderwerpen rondom internationale veiligheid, waaronder de situatie in Oekraïne".
In beeld: Oekraïense topfavoriet repeteert voor finale Songfestival
Kalush Orchestra uit Oekraïne repeteerde vandaag in Turijn voor de finale van het Eurovisie Songfestival, die morgen wordt gehouden in de Italiaanse stad. De groep is met het nummer Stefania torenhoog favoriet om het festival te winnen. Hoewel het lied volgens veel kenners niet het beste van de finalenummers is, wordt verwacht dat het publiek - en mogelijk ook de vakjury - massaal op de band zal stemmen.
De groep moet eigenlijk in dienst in Oekraïne, maar de leden kregen toestemming van de regering voor een promotionele tour en om op te treden in Turijn. Ze keren een dag na het Songfestival weer terug naar hun land om beschikbaar te zijn voor het leger. Voor hun tour waren de bandleden ook al actief in het leger. Ze hebben niet gevochten, maar werkten als vrijwilliger in de bevoorrading van de troepen.
Nederland bevroor tot nu toe ruim 640 miljoen euro aan tegoeden
Nederland bevroor tot nu toe ruim 640 miljoen euro aan Russische tegoeden. Dat meldt Stef Blok in een rapport dat hij vandaag presenteerde aan minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Blok was Nationaal Coördinator Sanctienaleving en Handhaving, maar is daar inmiddels mee gestopt. Hij vertrekt naar de Europese Rekenkamer.
Het aantal financiële transacties dat is tegengehouden steeg de afgelopen weken flink. Het gaat om iets meer dan 425 miljoen euro, maakte het kabinet vrijdag bekend. Ruim drie weken geleden stond de teller nog op 274 miljoen.
Op de vastgoedmarkt was geen sprake van bevriezingen. Volgens Blok komt dat omdat de Nederlandse vastgoedmarkt "nauwelijks interessant" is voor Russische personen op de sanctielijst. De meeste aanbevelingen uit het rapport kwamen eergisteren al naar buiten. Blok adviseert onder meer om de functie van Nationaal Coördinator Sanctienaleving en Handhaving permanent te maken.
Rusland stopt stroomleverantie aan Finland
De Russische stroomlevering aan Finland wordt komende nacht vanaf 01.00 uur (lokale tijd) gestopt. Volgens de Finse netbeheerder Fingrid stopt het Russische bedrijf Inter RAO met leveren vanwege "problemen met het ontvangen van betalingen voor de elektriciteit die op de markt verkocht wordt".
Het Russische bedrijf zegt volgens Fingrid dat het sinds 6 mei geen geld meer heeft gehad van Nord Pool, een Europese beurs voor het verhandelen van stroom. De mededeling kwam kort nadat de Finse premier Marin had aangekondigd binnen korte tijd te willen toetreden tot de NAVO. Dat is tegen het zere been van het Kremlin. Of de zaak van de stroomlevering hiermee te maken heeft, is onduidelijk.
Het is onwaarschijnlijk dat het land veel last zal krijgen van de actie van Inter RAO. Finland is voor slechts 10 procent afhankelijk van Russische stroom en zal het tekort opvullen door meer stroom uit Zweden te halen. Vanaf 2023 hoopt het land volledig eigen stroom op te wekken.
Avondklok in Kiev verkort
De avondklok in Kiev wordt een uur verkort, zo maakte de burgemeester van de stad Vitali Klytsjko bekend. Vanaf zondag mogen inwoners in de stad tot 23.00 uur buiten zijn. Voorheen was dat 22.00 uur. De avondklok blijft wel gelden tot 05.00 uur.
Hoewel het sinds de Russische terugtrekking relatief rustig is in Kiev en het leven in de stad weer op gang is gekomen, wordt de stad nog sporadisch bestookt met Russische raketten. Klytsjko roept iedereen daarom op om zich aan de avondklok te blijven houden.
Ook kondigde de burgemeester aan dat het openbaar vervoer in de stad vanaf maandag wordt uitgebreid.
Koning ontmoet volgende week Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken
Koning Willem-Alexander ontmoet op 17 mei de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba. Ze spreken op Paleis Huis ten Bosch, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
Koeleba maakt een reis door Europa voor ontmoetingen met politici en regeringsleiders. Nu is hij in Duitsland en volgende week onder meer bij de Europese Commissie in Brussel.
In Den Haag spreekt hij ook met Nederlandse regeringsvertegenwoordigers en Tweede Kamerleden.
Koeleba sprak deze week in Kiev met minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Hoekstra sprak daar ook met president Zelensky. Daarnaast heropende de minister de Nederlandse ambassade in Kiev en bracht hij een bezoek aan Irpin, een voorstad van Kiev die door de oorlog zwaar beschadigd werd.
Hoofd Oekraïense militaire inlichtingendienst: oorlog eind dit jaar voorbij
De oorlog in Oekraïne gaat van Oekraïense kant zo goed, dat die eind dit jaar voorbij is, verwacht Kyrylo Boedanov, het hoofd van de Oekraïense militaire intelligentiedienst.
De oorlog zal in augustus een keerpunt bereiken, zegt hij in een interview met Sky News. Het is volgens de nieuwszender de meest optimistische en precieze voorspelling van een hoge Oekraïense functionaris sinds het begin van de oorlog.
Hij zegt dat de Russische tactiek sinds de focus op het oosten van het land niet veranderd is en dat het land grote verliezen lijdt. Over slachtoffers aan Oekraïense zijde sprak hij niet.
Boedanov was ook al een van de eersten die zich aan een voorspelling durfden te wagen over het uitbreken van de oorlog en kreeg daarin gelijk. Nu zegt hij zeker te zijn over het einde van de oorlog. Volgens hem is Rusland minder krachtig dan het lijkt. Hij noemt het Russische leger een "horde mensen met wapens".
Russische rechtbank legt opnieuw boete op aan radiostation voor ‘nepnieuws’
De rechtbank in Moskou heeft de radiozender Radio Free Europe/Radio Liberty een boete opgelegd van 12.8 miljoen roebel (ruim 190,000 euro) meldt het Russische staatpersbureau Interfax.
Volgens de rechtbank weigerde de zender in zestien gevallen informatie te verwijderen die in strijd is met de Russische wet. Zo is het niet toegestaan om te spreken over een oorlog in Oekraïne en verspreidde de zender volgens de rechtbank foutieve informatie over het aantal militaire doden en burgerdoden dat in de - zoals Rusland het noemt - 'speciale militaire operatie' is gevallen.
Het radiostation kreeg al eerder een boete voor verspreiding van volgens de Russische rechtbank foutieve informatie. Sinds begin maart is de radiozender niet meer in Rusland te horen op last van de Russische mediawaakhond Roskomnadzor.
Turkse president Erdogan 'weinig positief' over toetreding Zweden en Finland
De Turkse president Erdogan zegt dat zijn land "weinig positief" is over de plannen van Zweden en Finland om lid te worden van de NAVO. Volgens hem herbergen de landen "vele terroristische organisaties".
Mocht dit betekenen dat Turkije zich uiteindelijk tegen toetreding uitspreekt, dan kunnen de twee landen geen lid worden. Voor toetreding van een nieuw land tot de NAVO moeten alle leden het eens zijn.
Hoewel de regeringsleider geen details gaf, doelt hij bij 'terroristische organisaties' vooral op Koerdische organisaties die in de twee landen actief zijn. De Koerdische PKK staat in Europa op de lijst staat van terroristische organisaties, maar andere Koerdische organisaties die wel toegestaan zijn, zijn volgens Erdogan ook terroristisch.
De president zei ook "niet dezelfde vergissing te willen maken" als in 1980 toen Turkije instemde met de terugkeer van Griekenland in de militaire structuur van de NAVO. Volgens hem konden de Grieken zich hierdoor met steun van de NAVO tegen Turkije keren. De verhouding tussen Turkije en Griekenland is gespannen, vooral vanwege het jarenlange geschil over het eiland Cyprus dat deels in Turkse en deels in Griekse handen is.
Rusland: berichten over stoppen gaslevering aan Finland kloppen niet
Rusland is niet van plan om in de nabije toekomst de gaslevering aan Finland te stoppen, zegt een woordvoerder van het Kremlin. De Finse krant Iltalehti berichtte gisteren op basis van anonieme bronnen dat Rusland mogelijk vandaag al de gaslevering afsluit.
Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov doet het bericht af als nepnieuws. Volgens hem blijft Gazprom een betrouwbare gasleverancier.
De Finse premier Marin verklaarde dinsdag dat het land "zonder vertraging" wil toetreden tot de NAVO. Het Kremlin liet daarop weten niet te spreken te zijn over die plannen en dat toetreding een bedreiging vormt voor de Russen.
De Finse regering weigert daarnaast Russisch gas in roebels te betalen, zoals het Kremlin graag ziet. De Finse regering zei op 5 mei dat het daarom met de mogelijkheid rekening houdt dat Rusland als reactie daarop de gaskraan dichtdraait.
Russische verdachte oorlogsmisdaden voorgeleid in Kiev
In Kiev is voor het eerst een Russische militair die wordt verdacht van oorlogsmisdaden voorgeleid. Hij zou een ongewapende burger hebben doodgeschoten. De zaak wordt komende week behandeld.
Zijn Oekraïense tegenoffensieven een teken aan de wand?
Het Oekraïense tegenoffensief rond Charkov lijkt steeds meer op de eerdere tegenaanval bij Kiev, stelt denktank ISW. Die leidde uiteindelijk tot het terugtrekken van de Russische troepen rond de hoofdstad. Maar ook Charkov werd gisteren voor het eerst in lange tijd niet gebombardeerd. Het Oekraïense leger zou de Russen zo ver teruggedrongen hebben dat artilleriebeschietingen op de stad niet langer haalbaar zijn.
Ex-vrouw Poetin op nieuwe Britse sanctielijst
Een nieuwe sanctieronde van het Verenigd Koninkrijk tegen Rusland richt zich op het financiële netwerk van de Russische president Poetin, waaronder zijn ex-vrouw en neven en nichten. "We richten ons op het duistere netwerk dat de luxe levensstijl van Poetin ondersteunt. We zullen doorgaan met sancties tegen iedereen die bijdraagt aan de agressie van Poetin en deze aanmoedigt, tot de Oekraïense overwinning behaald is", zegt minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss in een verklaring.
Als reactie op de Russische invasie van Oekraïne heeft het VK sancties opgelegd aan honderden rijke Russen en strategisch belangrijke industriële en financiële bedrijven. De ex-vrouw van Poetin, Ljoedmila Ocheretnaja, is één van de 12 nieuwe namen die aan de Britse sanctielijst zijn toegevoegd. Ook familieleden die leidinggevende functies bekleedden bij grote Russische bedrijven zoals Gazprom zijn eraan toegevoegd. Hun tegoeden worden bevroren en ze krijgen reisverboden opgelegd.
Zweden wil veiligheidgaranties voorafgaand aan aanvraag lidmaatschap NAVO
Zweden wil dat er veiligheidsgaranties komen voordat het een lidmaatschap van de NAVO aanvraagt. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde gezegd, melden verschillende media. Linde zegt dat een lidmaatschapsaanvraag mogelijk leidt tot een reactie van Rusland.
Met zo'n garantie wordt Zweden (militair) bijgestaan als Rusland het land aanvalt voordat het lidmaatschap van de NAVO een feit is. De Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben die garanties al gegeven. Zweden is pas volwaardig NAVO-lid als alle dertig leden akkoord zijn gaan met de toetreding.
Linde zei dat een NAVO-lidmaatschap beter is voor de veiligheid van Noord-Europa en de militaire samenwerking met buurlanden. Linde zei eerder dat de neutrale status van Zweden tot nu toe altijd goed gewerkt heeft, maar dat sinds de Russische invasie in Oekraïne sprake is van "een nieuwe situatie".
De leiders van Finland maakten gisteren al bekend dat ze lid willen worden van de NAVO. Rusland is niet te spreken over die plannen en zegt dat ze een bedreiging vormen voor de Russen. De uitbreiding van het militaire bondgenootschap maakt Europa en de wereld zeker niet veiliger, zei een woordvoerder van het Kremlin.
Online platform geeft Oekraïense vluchteligen tips voor sport en cultuur
Oekraïense vluchtelingen in Nederland kunnen vanaf vandaag op een online platform terecht voor tips voor sportieve en culturele activiteiten. Het aanbod van ruim honderd gemeenten is terug te vinden op ConnectUkraine.nl, waarop alle informatie in het Oekraïens te lezen is.
De website is opgezet door de organisatie Cultuur- & Sportstimulering Nederland (CSN). Uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat nu bijna 56.000 vluchtelingen uit Oekraïne bij een Nederlandse gemeente geregistreerd staan.
Duitsland geeft Oekraïeners houwitser-training
Duitsland is deze week begonnen met het trainen van Oekraïense soldaten in het gebruik van de Panzerhaubitze 2000. Deze zelfrijdende mobiele artillerie-kanonnen worden door de Duitsers samen met Nederland aan Oekraïne geleverd. Het ministerie van Defensie in Berlijn geeft ook een update van geplande versterkingen op de oostflank van de NAVO in onder meer Litouwen en Slowakije.
Dronebeelden van mislukte oversteek Russische troepen
Op dronebeelden van het Oekraïense leger zijn uitgebrande militaire voertuigen en de verlaten pontonbrug van het Russische leger bij de Siversky Donets-rivier te zien. Volgens het Britse ministerie van Defensie heeft Rusland bijna een heel bataljon aan voertuigen verloren bij de mislukte oversteek.
De Britten zeiden eerder vanochtend dat de uiterst riskante poging om de rivier over te steken aantoont dat Russische commandanten onder grote druk staan om vooruitgang te boeken in de regio.
EU: '500 miljoen voor zware wapens Oekraïne, boycot Russische olie nabij'
Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie, heeft Oekraïne nog eens 500 miljoen euro aan militaire steun toegezegd. De militaire steun is bedoeld voor zware wapens zoals tanks en artillerie en de hulp van de EU loopt hiermee op tot ongeveer 2 miljard euro.
Borrell rekent erop dat er de komende dagen een akkoord komt over een embargo op Russische olie. "Ik weet zeker dat we een overeenkomst zullen bereiken. Dat is nodig en het zal er komen. We moeten af van de afhankelijkheid van Russische olie. Als de ambassadeurs het niet eens worden, dan moeten de ministers die maandag bij elkaar komen de knoop doorhakken."
Beeld van gezonken Russisch schip bij Slangeneiland
Op nieuwe satellietbeelden is een gezonken Russisch militair schip te zien bij het door Rusland ingenomen Oekraïense Slangeneiland. Op de beelden die door het Amerikaanse Maxar Technologies zijn vrijgegeven, zou een Russisch landingsvaartuig van de Serna-klasse te zien zijn dat waarschijnlijk door raketten is getroffen.
Slangeneiland is van strategische waarde voor de Russen, die de controle over de Zwarte Zee proberen te krijgen. Het eiland werd in het begin van de invasie beroemd vanwege het grofgebekte verzet van zijn Oekraïense verdedigers. Het Russische vlaggenschip Moskva voer binnen enkele uren na het begin van de oorlog naar het eiland en vertelde de Oekraïense soldaten op het eiland dat ze zich moesten overgeven. Op vrijgegeven audiofragmenten is te horen dat de Oekraïeners 'krijg de klere' naar de Russen roepen.
Maar hoewel het eiland werd ingenomen, werd de Moskva weken later tot zinken gebracht. Gisteren meldde het leger van Oekraïne ook dat het een logistiek schip van de Russische marine beschadigd had. Er zou brand zijn uitgebroken op de Vsevolod Bobrov. Dat schip lag ook in de buurt van Slangeneiland. Dat schip zou niet gezonken zijn, maar teruggebracht naar de haven van Sebastopol.
Zelensky: 'Rusland heeft strategische nederlaag geleden'
"Rusland heeft een strategische nederlaag geleden en dat is duidelijk voor de hele wereld. Alleen heeft Rusland simpelweg de moed niet om het toe te geven." Dat heeft de Oekraïense president Zelensky gezegd in een nachtelijke toespraak. Zelensky noemde de Russische troepen lafaards, die de waarheid achter raket-, lucht- en artillerieaanvallen proberen te verbergen.
Zelensky begon zijn toespraak op de Internationale Dag van de Verpleegkundigen met een dankwoord aan zorgmedewerkers en paramedici voor het redden van de levens van Oekraïense soldaten. Ook zei hij dat Russische troepen sinds het begin van de oorlog 570 zorginstellingen vernietigd hebben. "Dat is barbaars."
De president ging ook in op de raketaanval van gisteren op de stad Krementsjoek. Hierbij werd onder meer een olieraffinaderij geraakt, Zelensky noemde het een zinloze aanval. "Hierdoor hebben de mensen geen brandstof, dat is een schande. Maar wat bereiken ze hiermee?"
'Wegvallen Russisch gas kost EU 195 miljard euro'
Het gaat de Europese Unie tot 2027 195 miljard euro kosten om het wegvallen van Russische energiebronnen op te vangen. Dat staat in een concept van het zogenoemde RePowerEU-plan dat de Europese Commissie woensdag presenteert. Daarnaast moet het Europese energieverbruik in 2030 met 13 procent zijn teruggebracht. In eerdere plannen was dat nog 9 procent.
De EU zou ieder jaar bijna 94 miljard euro minder aan energie kunnen uitgeven, door middel van besparingen en investeringen gericht op efficiënter energiegebruik. Het geld voor de plannen komt grotendeels uit de bestaande EU-begroting.
In maart besloten de Europese regeringsleiders dat Europa zo snel mogelijk zijn afhankelijkheid van Russische energie gaat afbouwen. De commissie schrijft in het conceptplan dat de EU-lidstaten in 2030 voor 45 procent hernieuwbare energie moeten gebruiken, in plaats van de 40 procent die eerder is genoemd. Daarnaast moet de capaciteit voor zonne-energie in 2028 verdubbeld zijn.
Britten: Russische commandanten staan onder grote druk
Rusland probeert een doorbraak te bewerkstellingen in de buurt van de oostelijke steden Izjoem (een stad in de regio Charkov in Oost-Oekraïne) en Sjevjerodonetsk (in de regio Loehansk). Hiermee wil het een doorgang creëren in de richting van Slovjansk en Kramatorsk. Het belangrijkste doel van deze inspanningen is om de Oekraïense strijdkrachten te isoleren en daarmee ondersteuning of versterking door eenheden in het westen van het land te voorkomen. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse update.
Oekraïense troepen hebben met succes een poging van Russische troepen verhinderd om de rivier Siversky Donets over te steken, ten westen van Sjevjerodonetsk. Hierbij verloor Rusland belangrijk militair materieel, waaronder de ingezette pontonoverbruggingsuitrusting.
Op een foto van het Oekraïense leger zijn uitgebrande militaire voertuigen en de vernietigde potonbrug bij de Siversky Donets-rivier te zien:
De Britten zeggen dat het oversteken van rivieren in een omgeving waar gevochten wordt zeer riskant is. Dat toont aan dat de Russische commandanten onder grote druk staan om vooruitgang te boeken. Volgens het ministerie zijn Russische troepen er niet in geslaagd significante vooruitgang te boeken, hoewel de meeste troepen zich in dit gebied bevinden. Ze hebben zich teruggetrokken uit de regio's Kiev en Tsjernihiv.
Eerste Russische militair staat terecht voor oorlogsmisdaden
Vandaag staat in de rechtbank van Kiev een Russische militair terecht voor oorlogsmisdaden. Hij wordt ervan verdacht een ongewapende Oekraïense burger te hebben doodgeschoten. Het is de eerste keer sinds het begin van de invasie dat een lid van het Russische leger wordt vervolgd voor een oorlogsmisdaad. De 21-jarige sergeant zou een 62-jarige man vanuit een auto in het noordoostelijke dorp Tsjoepachivka hebben neergeschoten.
De man riskeert een levenslange gevangenisstraf. De Oekraïense procureur-generaal Iryna Venediktova zei eerder dat inmiddels meer dan 10.700 mogelijke oorlogsmisdaden worden onderzocht waarbij meer dan 600 verdachten betrokken zijn, onder wie Russische soldaten en regeringsfunctionarissen.
De sergeant zit in voorarrest. Het is niet bekend wanneer en hoe hij is aangehouden. Volgens Venediktova zagen Russische soldaten de man op straat lopen terwijl hij aan het bellen was. De sergeant kreeg vervolgens het bevel de man dood te schieten om te voorkomen dat hij hen kon aangeven aan de Oekraïense autoriteiten. De soldaten hadden daarvoor een auto van een burger in beslag genomen onder bedreiging van een vuurwapen. Wie de sergeant dat bevel gaf is niet bekendgemaakt.
Steunpakket VS van 40 miljard dollar voorlopig geblokkeerd
Een steunpakket van 40 miljard dollar van de Verenigde Staten aan Oekraïne is voorlopig geblokkeerd door de Republikeinse senator Rand Paul uit Kentucky. Hij eist dat er een toezichthouder komt die in de gaten houdt waar het geld naartoe gaat, meldt CNN.
De Amerikaanse senaatsleider Chuck Schumer en Republikeinse leider Mitch McConnell drongen er juist op aan dat het pakket snel goedgekeurd wordt, ook al zijn ze het in grote lijnen wel met Paul eens over het instellen van een toezichthouder.
Paul eist een wijziging van het wetsvoorstel, een tijdrovende klus die zou betekenen dat het steunpakket nog even op zich laat wachten. Senaatsvoorzitter Schumer moet er nu voor zorgen dat het steunpakket alsnog onder de huidige voorwaarden kan worden aangenomen. Dit gaat naar verwachting een aantal dagen duren, waarna het pakket alsnog wordt goedgekeurd.
Welkom
Welkom in ons nieuwe liveblog over de oorlog in Oekraïne. Ons blog van gisteren is hier terug te vinden.