liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Meerdere Russische officieren gedood in Izjoem ' • Kiev: 100 burgers weg uit staalfabriek Marioepol

liveblog gesloten

Blog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw blog over de ontwikkelingen in Oekraïne.

Evacué Azovstal-fabriek vertelt over leven in isolatie

Vannacht werden de eerste burgers geëvacueerd uit de Azovstal-staalfabriek in Marioepol. De groep bestaat volgens de Oekraïners uit vrouwen en kinderen.

Een van hen vertelt in deze video over hoe het leven was op het omsingelde fabrieksterrein, de laatste verzetshaard in Marioepol:

Evacué vertelt over het leven in de Azovstal-fabriek: 'Twee maanden in duisternis'

VN: reddingsoperatie Azovstal in volle gang

Reddingswerkers zijn nog altijd bezig met de evacuatie van burgers uit het Azovstal-complex in Marioepol, melden de Verenigde Naties in een verklaring. Verdere details kan de VN nog niet geven over de reddingsoperatie.

De evacuatie gebeurt in samenwerking met de VN en het Rode Kruis. Afgelopen vrijdag vertrokken de eerste bussen vanuit Zaporizja, die zaterdagmorgen aankwamen bij de Azovstalfabriek. "Vrouwen, kinderen en ouderen die zich bijna twee maanden schuil hebben gehouden in de fabriek zullen naar Zaporizja worden gebracht", laat de VN weten.

De Oekraïense president Zelensky zei vandaag dat er honderd burgers zijn geëvacueerd uit het industriële complex. Rusland had het eerder op de dag over 80 in veiligheid gebrachte burgers, maar het is onduidelijk of het gaat om aanvullende evacués, of dat deze groep onderdeel uitmaakt van de burgers waar Zelensky over spreekt. Naar schatting honderden tot wel duizend burgers zitten nog verscholen in de omgeving van de belegerde staalfabriek.

Kiev: 100 mensen van fabrieksterrein Azovstal geëvacueerd

Volgens de Oekraïense president Zelensky zijn inmiddels zo'n honderd burgers van het terrein van staalfabriek Azovstal in Marioepol geëvacueerd. Zij komen morgen in Zaporizja aan, in het zuidoosten van Oekraïne, meldt de president op Twitter. Internationale persbureaus schrijven dat het Internationale Rode Kruis en de Verenigde Naties bij de evacuaties betrokken zijn.

Volgens Oekraïense bronnen zitten momenteel nog zo'n duizend burgers vast op het terrein van de fabriek. Zij worden later geëvacueerd, zegt Zelensky. Russische bronnen melden daarnaast dat tientallen mensen zijn overgebracht naar een dorp dat onder Russische controle staat.

Vannacht konden de eerste burgers het verzetsbolwerk in de havenstad verlaten. President Poetin gaf vorige week opdracht om het complex hermetisch af te sluiten. Het fabrieksterrein is de laatste verzetshaard in Marioepol, de rest van de stad is in handen van het Russische leger.

Oekraïense media: meerdere Russische officieren in Izjoem gedood

Bij een Oekraïense aanval op het hoofdkwartier van de Russische legerleiding in de Oekraïense stad Izjoem zouden meerdere mensen zijn gedood. Het zou onder meer gaan om hoge officieren, aldus de adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken.

Oekraïense legerbronnen beweren dat ook de chef van de Russische generale staf, Valeri Gerasimov, zich in Izjoem bevindt. Hij coördineert het offensief in de Donbas en zou bij de aanval op het hoofdkwartier gewond zijn geraakt.

Russische bronnen hebben niets over slachtoffers bij een aanval in Izjoem gemeld.

Gerasimov (l) met president Poetin, in december vorig jaar

Opnieuw brand in Russische plaats Belgorod

In de Russische stad Belgorod staat een gebouw van het Russische ministerie van Defensie in brand. Gouverneur Vjatsjeslav Gladkov zegt dat één persoon lichtgewond is geraakt. Onbekend is ook wat er precies is gebeurd.

Het is niet de eerste keer dat Belgorod wordt geraakt. Vier dagen geleden waren ontploffingen te horen en vorige maand beschuldigden de Russische autoriteiten Oekraïne ervan een oliedepot in Belgorod onder vuur te hebben genomen. Oekraïne bevestigde die aanval niet, maar volgens experts zijn er meerdere redenen te bedenken waarom Oekraïne de aanvallen uitvoert.

Belgorod ligt op ongeveer 30 kilometer van de grens met Oekraïne en 60 kilometer ten noorden van de stad Charkov, waar zwaar is gevochten. De Russische stad is een strategisch belangrijke locatie voor de Russische troepen die actief zijn in Oekraïne. De oliedepots in Belgorod worden bijvoorbeeld gebruikt voor de bevoorrading van Russische troepen.

Beelden van de aanval bij Belgorod:

Rusland bevestigt raketaanval op militair vliegveld bij Odessa

Het ministerie van Defensie in Moskou heeft bevestigd dat Russische eenheden gisteren een raketaanval hebben uitgevoerd op een militair vliegveld in de buurt van Odessa.

Volgens woordvoerder Konasjenko werd een hangar vernietigd met wapens en munitie die vanuit Europa en de VS aan Oekraïne zijn geleverd. Ook is een landingsbaan vernietigd.

Volgens de gouverneur van Odessa Maksym Martsjenko werd de aanval uitgevoerd vanuit de Krim. Hij zei dat er geen gewonden zijn gevallen.

Konasjenko zei verder dat het Russische leger de afgelopen 24 uur "tot 200 Oekraïense nationalisten" heeft gedood.

Denemarken wil opheldering over Russisch toestel

De Russische ambassadeur in Denemarken moet zich morgen melden bij het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken. De Denen willen opheldering van hem over een Russisch militair vliegtuig dat gisteren kort in Deens luchtruim zou hebben gevlogen. "Dit is volkomen onaanvaardbaar en uiterst zorgwekkend gezien de huidige situatie", twitterde minister van Buitenlandse Zaken Kofod.

Het zou gaan om een Antonov An-30, een tweemotorig propellervliegtuig, schrijft persbureau Dpa. Het vliegtuig zou ook kort in Zweeds luchtruim hebben gevlogen.

Paus: Marioepol op barbaarse wijze gebombardeerd

Paus Franciscus heeft in zijn zondaggebed impliciet Rusland bekritiseerd door te zeggen dat de belegerde stad Marioepol op "barbaarse" wijze is gebombardeerd en vernietigd. Hij noemde verder de oorlog in Oekraïne een "macabere regressie van de mensheid". De oorlog laat hem huilen en lijden, zei hij.

Franciscus riep voor de duizenden mensen op het Sint-Pietersplein andermaal op tot het opzetten van humanitaire corridors voor onder anderen de mensen die vastzitten in de Azovstal-staalfabriek in Marioepol.

Paus Franciscus vandaag, bij zijn zondaggebed

'46 burgers nu geëvacueerd van terrein rond Azovstal-fabriek'

Volgens Rusland hebben nu in totaal 46 burgers het terrein kunnen verlaten rond de omsingelde Azovstal-staalfabriek in de belegerde stad Marioepol. Het gaat om mensen die woonden in gebouwen die grenzen aan het fabrieksterrein, schrijven de Russische staatspersbureaus Ria Novosti en Tass op basis van informatie van het ministerie van Defensie.

Gistermiddag verliet een groep van 25 personen het terrein. Daar kwam aan het begin van de avond een groep van 21 bij. Waar de groepen naartoe zijn gebracht, is onduidelijk. Allen zijn volgens de Russen na de evacuatie voorzien van onderdak, voedsel en medische hulp.

De evacuatie van de eerste groep werd gisteren al bevestigd vanuit zowel Russische als Oekraïense kant. Het was de eerste keer dat burgers het verzetsbolwerk van de havenstad konden verlaten sinds president Poetin vorige week opdracht gaf om het complex hermetisch af te sluiten. Rond de fabriek wordt nog altijd zwaar gevochten. Volgens Oekraïense bronnen zitten zo'n duizend burgers in de ondergrondse gangen en bunkers op het fabrieksterrein.

Scholz: 'Ik wantrouw overhaaste acties'

De Duitse bondskanselier Scholz is het niet eens met de aanhoudende kritiek op zijn terughoudendheid om onder meer zware wapens naar Oekraïne te sturen. Bild am Sonntag confronteerde Scholz in een interview met een opiniepeiling, waaruit blijkt dat 54 procent van de Duitsers inmiddels ontevreden over hem is. Scholz zegt dat hij dergelijke peilingen volgt, "maar je moet je acties er niet van af laten hangen, zeker niet in kwesties waar het om oorlog en vrede gaat. Dat kan extreem gevaarlijk zijn."

Verder zegt hij zijn beslissingen snel en vooral gecoördineerd met bondgenoten te nemen. "Ik wantrouw overhaaste acties en Duitse solobesluiten", zegt hij, waarmee hij volgens Bild erop doelt niet op eigen houtje bijvoorbeeld tanks naar Oekraïne te sturen.

Voorzitter Pelosi van Huis VS sprak Zelensky in Kiev

Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de VS, heeft de Oekraïense president Zelensky bezocht in Kiev. Zelensky meldt op Twitter het bezoek van Pelosi en dankt daarbij de VS voor het "beschermen van de soevereiniteit en territoriale integriteit van onze staat".

Het is niet duidelijk wanneer Pelosi precies in Kiev was. Zelensky plaatste een video van het bezoek. Daarin is te zien dat Pelosi en de president elkaar de hand schudden op straat en vervolgens met aan een tafel met elkaar spreken. In dat onderhoud zegt Pelosi tegen Zelensky dat ze in Kiev is om hem te bedanken voor zijn "strijd voor vrijheid". Pelosi: "Uw gevecht is er een van iedereen. Dus wij zijn er voor u tot het gevecht voorbij is."

In de video is verder te zien dat Pelosi op haar reis werd vergezeld door een aantal leden van het Huis, onder wie de prominente Democratische politicus Adam Schiff. Pelosi is nu de hoogste Amerikaanse politicus die Oekraïne heeft bezocht. Eerder reisde minister van Buitenlandse Zaken Blinken al af naar de Oekraïense hoofdstad, maar Pelosi staat in de politieke rangorde in de VS hoger dan Blinken.

Voorzitter Pelosi van Huis VS bezoekt president Zelensky

'Roebel vanaf vandaag betaalmiddel in Cherson'

Rusland wil op de lange termijn een "sterke politieke en economische invloed" uitoefenen op de Oekraïense stad Cherson. Dat blijkt onder meer uit het besluit om vanaf vandaag de roebel te introduceren als betaalmiddel in Cherson, schrijft het Britse ministerie van Defensie in de dagelijkse update over de oorlog in Oekraïne. Er zou een overgangsperiode van vier maanden van de Oekraïense grivna naar de roebel zijn ingesteld.

Verder hebben de Russische bezetters in Cherson tegen inwoners van de Oekraïense stad gezegd dat een terugkeer naar Oekraïens gezag "onmogelijk" is. Ook is er inmiddels een pro-Russisch stadsbestuur aangesteld, zo stellen de Britten.

Cherson werd al vroeg na het uitbreken van de oorlog veroverd door Russische troepen. De zuidelijk gelegen stad is strategisch belangrijk vanwege de ligging nabij de Krim en als hub naar het noorden en westen van Oekraïne.

De NOS sprak aan het begin van de oorlog met Vladimir Sjemenkov uit Cherson:

VN-gezant Jolie voor verrassingsbezoek in Lviv

Actrice Angelina Jolie is naar Oekraïne gereisd. Ze sprak gisteren in Lviv met vluchtelingen. Onder hen waren kinderen die gewond waren geraakt bij de aanval op het treinstation van Kramatorsk in Oost-Oekraïne, begin april.

Jolie is sinds 2011 speciaal gezant voor vluchtelingen bij de Verenigde Naties. In die hoedanigheid bezoekt ze vaker oorlogsbieden. Zo was ze begin maart in Jemen.

De gouverneur van de regio Lviv spreekt van een verrassingsbezoek van Jolie. Ze was in Lviv onder meer bij een school en op het treinstation. Daar ontmoette ze vluchtelingen en sprak ze met vrijwilligers van de spoorwegen en hulpdiensten. Die bieden nog dagelijks hulp aan mensen die vanuit oostelijkere regio's van Oekraïne aankomen in Lviv.

Het bezoek aan het station werd beëindigd toen het luchtalarm afging. Jolie snelde daarop met haar entourage naar een auto en vertrok.

  • EPA
    De actrice sprak onder anderen met deze kinderen
  • Reuters
    Jolie met vrijwilligers op het station van Lviv

Zelensky: 23.000 Russische militairen gesneuveld

Sinds het begin van de oorlog zijn 23.000 Russische militairen om het leven gekomen, heeft president Zelensky gesteld in zijn dagelijkse toespraak. Ook claimt Zelensky dat de Russen meer dan duizend tanks en nog eens 2500 andere voertuigen hebben verloren.

Over het aantal Russische slachtoffers wordt veel gespeculeerd. Moskou heeft erkend dat meer dan duizend soldaten zijn gesneuveld, deskundigen gaan uit van een veelvoud. Een adviseur van Zelensky zei bij het Oekraïense persbureau Unian dat al vier dagen geen troepenbewegingen van Rusland naar Oekraïne zichtbaar zijn, maar wel overplaatsingen van gewonde en gedode militairen van Oekraïne naar Rusland.

Zelensky zei in zijn toespraak verder dat hij er nog steeds van uitgaat dat Rusland extra manschappen verzamelt voor de strijd in Oost-Oekraïne. Hij richtte zich tot het Russische leger met de woorden: "Iedere Russische militair kan nog steeds zijn leven redden. Het is beter voor je om in Rusland te overleven dan om in ons land te sterven."

Burgers geëvacueerd uit belegerde Azovstal-fabriek in Marioepol

Nieuws van gisteravond: een groep van zo'n twintig burgers is geëvacueerd uit de Azovstal-staalfabriek in Marioepol. Het is de eerste keer dat burgers het verzetsbolwerk van de havenstad hebben kunnen verlaten sinds president Poetin vorige week opdracht gaf om het complex hermetisch af te sluiten.

Lees hier meer over de evacuatie en de situatie op het Azovstal-terrein:

Welkom

Welkom in het liveblog van zondag 1 mei. De laatste ontwikkelingen van gisteren teruglezen? Het vorige liveblog vind je hier.