PEC stijgt op de ranglijst

Er is een eind gekomen aan dit eredivisieweekend. We sluiten het blog af met de nieuwe stand in de eredivisie.

Stand in de eredivisie

PEC-AZ | PEC wint van AZ en pakt cruciale punten

PEC Zwolle heeft een ontzettend belangrijke zege geboekt op AZ. Thuis werden de Alkmaarders met 2-1 verslagen.

Alles gebeurde in de tweede helft. Gervane Kastaneer opende de score, waarna Vangelis Pavlidis voor AZ de 1-1 maakte.

Kort voor tijd knalde Daishawn Redan de winnende binnen.

PEC-AZ | 86' GOAL PEC!

Daishawn Redan schiet vanaf een meter of twintig keihard raak. PEC is nog een paar minuten verwijderd van drie punten die de club naar een (voorlopige) zestiende plek brengen.

PEC Zwolle - AZ 2-1

PEC-AZ | 81' AZ MAAKT GELIJK

En dan is het toch raak voor AZ! Vangelis Pavlidis poort Bram van Polen op fraaie wijze en schiet in de lange hoek raak.

De goal komt uit het niks, maar AZ heeft nu toch weer zicht op de winst.

PEC Zwolle - AZ 1-1

Pavlidis maakte de mooie 1-1 tegen PEC

PEC-AZ | 75' AZ ploetert in Zwolle

AZ komt nauwelijks in de buurt van het doel van Kostas Lamprou. Met nog een kwartier te gaan lijkt AZ in ieder geval punten te gaan verliezen tegen PEC.

PEC Zwolle - AZ 1-0

Dani de Wit worstelt in Zwolle

PEC-AZ | 66' Kansen over en weer

Gervane Kastaneer kreeg zojuist de opgelegde mogelijkheid om PEC op 2-0 te zetten. Peter Vindahl Jensen redde echter knap.

Aan de andere kant kreeg Jesper Karlsson een kans, maar ook hij scoorde niet.

Zo is de tweede helft stukken leuker om te zien dan de eerste.

PEC-AZ | 51' GOAL PEC!

Gervane Kastaneer maakt de 1-0 voor PEC! De aanvaller klopt Sam Beukema in de lucht en kopt raak.

Het is zijn eerste goal sinds augustus 2019, toen hij voor Coventry City doel trof.

AZ moet in de achtervolging. Voor PEC lonken drie cruciale punten.

Kastaneer viert zijn eerste doelpunt in drie jaar tijd

PEC-AZ | 46' Wedstrijd hervat

De tweede helft van PEC Zwolle tegen AZ is begonnen.

Overigens is dit duel voor twee spelers een jubileum-editie. Owen Wijndal (AZ) en Kenneth Paal (PEC) zijn bezig aan hun honderdste wedstrijd in de eredivisie.

PEC Zwolle - AZ 0-0

Samenvatting: zo won Vitesse van een verzwakt Cambuur

Bekijk de samenvatting van Vitesse - SC Cambuur

PEC-AZ | 45' Rust in Zwolle

De eerste helft bij PEC - AZ is afgelopen. De wedstrijd begon nog redelijk, maar het werd er gaandeweg het eerste bedrijf niet beter op.

Slot blijft kritisch na winst Feyenoord, Wormuth baalt

PEC-AZ | 40' Veel uitglijders

Hoe het komt is niet helemaal duidelijk, maar de laatste minuten glijdt de ene na de andere speler uit.

Het spelniveau is in Zwolle weggezakt, na een redelijke openingsfase.

In gesprek met Sugawara

Sugawara vindt op het veld zijn weg, maar stamppot en Nederlandse vrouwen blijven wennen

Yukinara Sugawara staat vanavond tegen PEC als rechtsbuiten opgesteld.

De Japanner van AZ lijkt dit seizoen op het veld zijn draai gevonden te hebben. Buiten het veld vindt hij bepaalde Nederlandse gewoontes nog altijd gek.

PEC-AZ | 19' Kans Kastaneer

Gervane Kastaneer passeert Dani de Wit met een mooie schaar, maar verkiest daarna een schot boven een voorzet op een van zijn medespelers.

De hoek was voor een schot van Kastaneer eigenlijk te moeilijk. Het is de eerste kans van de wedstrijd.

PEC-AZ | 15' Duel golft op en neer

PEC - AZ is tot nu toe een vermakelijk duel. De thuisploeg heeft de punten keihard nodig in de strijd tegen degradatie en verstopt zich niet.

AZ heeft de individuele kwaliteiten om van foutjes van PEC te profiteren en schakelt gevaarlijk snel om.

Het levert een aardige beginfase op.

PEC-AZ | 5' Lamprou moet zich omkleden

Keeper Kostas Lamprou leek in zijn zwarte tenue te veel op een AZ-speler.

Gelukkig kan hij zich op het veld omkleden en in een fluoriserend groen shirt hijsen.

Opgelost.

Lamprou kleedt zich om tijdens PEC - AZ

PEC-AZ | 1' Laatste duel begonnen

De afsluiter van dit eredivisieweekend is van start: PEC en AZ hebben afgetrapt in Zwolle.

Teze dolblij na eerste goal PSV

Teze dolblij met eerste goal in eredivisie: 'Ben er een beetje mee geplaagd'

City en Liverpool in evenwicht

Een duel met de titel 'Engelse clásico waardig', zo kopte de Britse krant The Guardian het duel tussen Manchester City en Liverpool vooraf treffend. En beide partijen stelden zondagmiddag in Manchester niet teleur. Na negentig zinderende minuten eindigde het duel in 2-2.

Nog meer dan een topaffiche was het een cruciale partij in de spannende kampioensrace in Engeland. De afgelopen vier seizoenen werden de titels verdeeld onder de twee clubs en voor dit duel verdedigde City een punt voorsprong op Liverpool.

Slecht nieuws voor Madueke

Noni Madueke viel voor PSV in tegen RKC, maar moest al snel weer naar de kant.

De aanvaller blijkt wederom last van een spierblessure te hebben. Madueke was dit seizoen veelvuldig niet beschikbaar door blessureleed.

De absentie van Madueke komt PSV slecht uit, met de return in de Conference League tegen Leicester en de bekerfinale tegen Ajax deze week op het programma.

PEC-AZ | Aftrap is om 20.00 uur

De laatste wedstrijd van vandaag is PEC Zwolle-AZ. Die begint om 20.00 uur en is ook te volgen in dit liveblog.

HER-FEY | Feyenoord wint op bezoek bij Heracles: 1-4

Feyenoord heeft dankzij een eenvoudige zege bij Heracles Almelo (1-4) FC Twente op drie punten achterstand gehouden in de eredivisie.

De thuisploeg scoorde binnen een minuut, maar nog voor rust stelden de Rotterdammers orde op zaken.

HER-FEY | 87' Malacia schiet over

Tyrell Malacia draait in de zestien van Heracles slim weg. Hij kan daarna vanaf een paar meter van het doel uithalen, maar zijn schot gaat hoog over.

De wedstrijd in Almelo is gespeeld. Heracles heeft de moed na de 1-4 een beetje opgegeven.

Heracles - Feyenoord 1-4

Ten Hag ook in belangstelling RB Leipzig

Erik ten Hag wordt niet alleen begeerd door Manchester United, maar ook door Red Bull Leipzig, meldt het AD.

De trainer van Ajax is volgens Engelse media al heel dicht bij een overgang naar United. Zelf bevestigde Ten Hag dat nog niet.

Leipzig meldde zich volgens het AD eerder deze maand bij het management van Ten Hag.

Erik ten Hag

HER-FEY | 70' GOAL FEYENOORD!

Daar is de 1-4 van Feyenoord. Patrick Wålemark werkt met zijn hak prachtig binnen na een corner.

De Zweed stond nog maar net in het veld en heeft zijn eerste Feyenoord-treffer te pakken.

HER-FEY | 67' Mooie volley Başaçıkoğlu

Een knappe volley van oud-Feyenoorder Bilal Başaçıkoğlu wordt tegengehouden door Ofir Marciano.

Heracles is nadrukkelijk op zoek naar de aansluitingstreffer. Bij Feyenoord zijn Bryan Linssen en Patrick Wålemark ingevallen.

Heracles - Feyenoord 1-3

HER-FEY | 56' Heracles bijt van zich af

Kansen levert het Heracles niet veel op, maar de thuisploeg laat zich na rust meer zien.

Feyenoord is wat slordig aan de bal en heeft daarmee niet meer het grote overwicht van voor de pauze.

Sinan Bakis kreeg zojuist een goede mogelijkheid, maar zijn kopbal werd gestopt door Ofir Marciano.

Bij Feyenoord is Alireza Jahanbakhsh in het veld gekomen voor Reiss Nelson.

Samevatting: de krappe overwinning van Vitesse op Cambuur

HER-FEY | 45' Tweede helft van start

Heracles - Feyenoord is weer bezig. De eerste helft begon voor de thuisploeg uitstekend, met een goal van Sinan Bakis binnen een minuut.

Daarna bleek Feyenoord veerkrachtig: met drie doelpunten in 25 minuten kwamen de Rotterdammers op 1-3.

HER-FEY | 45' TIL MAAKT 1-3

Guus Til maakt de derde Feyenoord-goal. Met zijn laatste krachten schiet de middenvelder een voorzet van Tyrell Malacia binnen.

Even voor de goal raakte Til geblesseerd. Meteen na de treffer werd afgefloten voor de rust.

HER-FEY | 40' NELSON SCOORT!

Daar is dan toch de tweede goal voor Feyenoord! Reiss Nelson krijgt de bal in de zestien voor zijn voeten en haalt genadeloos uit: 1-2.

Het is de eerste goal in de eredivisie voor de 22-jarige Engelsman.

Heracles - Feyenoord 1-2

Nelson viert zijn fraaie doelpunt tegen Heracles

HER-FEY | 38' Malacia schiet op de paal

Bijna komt Feyenoord op voorsprong. Tyrell Malacia komt goed door op links, haalt uit en ziet zijn inzet op de paal eindigen.

Heracles - Feyenoord 1-1

HER-FEY | 35' Duel in balans

Na een onstuimig begin met twee goals is er nu een fase met wat meer rust aangebroken.

Feyenoord is na de treffer van Kökcü iets sterker, maar Heracles komt er zo nu en dan toch behoorlijk gevaarlijk uit.

HER-FEY | 21' KÖKCÜ MAAKT GELIJK

Het staat weer gelijk in Almelo. Orkun Kökcü schiet na een hele fraaie Feyenoord-combinatie raak.

Keeper Koen Bucker ging niet vrijuit. Voor Kökcü is het zijn zevende van het eredivisieseizoen.

De goal van Kökcü tegen Heracles

HER-FEY | 15' Feyenoord lijkt bekomen van de schrik

In de eerste minuten werd Feyenoord even overrompeld door Heracles, maar inmiddels is die Almelose storm wel gaan liggen.

Via Orkun Kökcü waren de Rotterdammers al dicht bij de gelijkmaker. Zijn schot van een meter of twintig ging net naast.

Heracles - Feyenoord 1-0

Samenvatting: de zege van PSV op RKC

Bekijk de samenvatting van PSV - RKC Waalwijk

HER-FEY | 1' HERACLES SCOORT!

Binnen de minuut is het raak in Almelo! Sinan Bakis verandert een schot slim van richting en zet Heracles op voorsprong.

Heracles ongewijzigd tegen Feyenoord

Heracles speelt tegen Feyenoord met dezelfde elf basisspelers als in het gewonnen duel met Fortuna Sittard van vorige week.

Samenvatting: zo won Heerenveen de Derby van het Noorden

Bekijk hier de samenvatting van sc Heerenveen - FC Groningen

PSV-RKC | PSV wint van RKC

PSV heeft zich herpakt na het gelijkspel vorige week bij FC Twente met een overwinning op RKC Waalwijk. In het zonnige Philips-stadion werd het 2-0.

De score had veel hoger kunnen en misschien wel moeten zijn. PSV was de baas in eigen huis en kreeg veel kansen.

VIT-CAM | Vitesse heeft de buit binnen

Het is afgelopen in Arnhem. Vitesse had het niet altijd even makkelijk tegen Cambuur, maar verdedigde de 1-0 voorsprong uit de eerste helft met succes.

De enige goal van de wedstrijd werd gemaakt door Loïs Openda.

VIT-CAM | 89' Slotoffensief(je) Cambuur

Cambuur is begonnen aan een bescheiden slotoffensief. De Friezen hebben nog vijf minuten om de gelijkmaker te forceren.

Vitesse - Cambuur 1-0

PSV-RKC | 81' Goal Stokkers afgekeurd

RKC'er Vincent Stokkers leek de 2-1 te maken, maar bleek bij zijn treffer buitenspel te staan. Hij schoot heel sluw raak, maar de goal telt dus niet.

PSV - RKC 2-0

VIT-CAM | 75' Cambuur leeft nog altijd

Bij Vitesse - Cambuur staat het nog altijd 1-0. De thuisploeg domineert, maar komt maar moeilijk tot kansen.

Daardoor is Cambuur nog steeds in leven. Zo nu en dan komen de Friezen eruit en zodoende houden ze hoop op een punt.

Buitink voor Vitesse tegen Cambuur

PSV-RKC | 68' PSV SCOORT

Net als RKC wat sterker wordt, slaat PSV toe! Jordan Teze breekt door op rechts en schiet zijn eerste eredivisiegoal binnen.

Teze viert de 2-0 tegen RKC

PSV-RKC | 63' RKC laat zich zien

Langzaam maar zeker komen de bezoekers uit Waalwijk wat meer in de wedstrijd.

Het levert RKC een grote kans voor Michiel Kramer op, maar hij schiet uit kansrijke positie wild over.

Roger Schmidt antwoordt met drie wissels: Noni Madueke, Ibrahim Sangaré en Cody Gakpo komen erin.

PSV - RKC 1-0

PSV -RKC | Mooie statistiek voor Veerman

Joey Veerman leverde twaalf doelpuntbijdrages (zes goals, zes assists) voor PSV in zijn eerste achttien optredens in alle competities.

Hij is daarmee de meest productieve PSV'er in die eerste achttien duels voor PSV sinds Hirving Lozano in 2017/2018.

VIT-CAM | 53' Openda mist kans

Openda mist een kans voor Vitesse

Loïs Openda maakt bijna zijn tweede van de middag, maar dit keer werkt hij net niet nauwkeurig genoeg af.

De voorzet kwam van Eli Dasa, die de hele wedstrijd al voor veel gevaar zorgt vanaf de rechterflank.

Vitesse - Cambuur en PSV - RKC hervat

Inmiddels zijn de wedstrijden in Arnhem en Eindhoven zijn weer begonnen. Bij beide duels is de tussenstand 1-0.

Opstelling Feyenoord bij Heracles

Opstelling Feyenoord

Cyriel Dessers staat weer in de basis bij Feyenoord. Tijdens het midweekse treffen met Slavia Praag was hij nog gepasseerd voor Bryan Linssen.

Tegen zijn oude club Heracles mag hij dus wel beginnen.

Rust in Arnhem en Eindhoven

Er is bij Vitesse - Cambuur afgefloten voor de rust. De thuisploeg verdedigt na de pauze de 1-0 voorsprong, verkregen door een goal van Openda.

Ook in Eindhoven is het pauze en staat in het 1-0. PSV kreeg nog een goede kans, maar Jordan Teze volleerde net voorlangs.

VIT-CAM | 42' VITESSE SCOORT

En ook in Arnhem is gescoord! Vitesse komt in de 42e minuut op een verdiende 1-0 voorsprong tegen Cambuur.

Loïs Openda is de doelpuntenmaker: hij schoot de bal na een goede lange pass keurig binnen.

PS-RKC | 39' GOAL VEERMAN!

Het staat 1-0 in Eindhoven. Een afvallende bal eindigt bij Joey Veerman en die haalt prachtig uit. Keeper Etienne Vaessen is kansloos.

VIT-CAM | 40' Vitesse valt stil

Danilho Doekhi

Vitesse kwam tegen Cambuur echt prima uit de startblokken, maar na veertig minuten is er nog niet gescoord.

De bezoekers uit Friesland groeien iets in de wedstrijd.

Vitesse - Cambuur 0-0

PSV-RKC | 24' Grote kans Bruma

Bijna kwam PSV op voorsprong. Jordan Teze gaf voor richting tweede paal. Bruma kon binnentikken, maar RKC-verdediger Melle Meulensteen voorkwam een goal.

Overigens is het al even geleden dat PSV thuis verloor van een Brabantse tegenstander.

De laatste zeventig Brabantse derby's in de Eredivisie werden gewonnen of eindigden gelijk (W65-G5-V0). De reeks begon na een 2-4 nederlaag tegen NAC Breda op 28 mei 1995.

PSV - RKC 0-0

Oude held Gomes in Eindhoven

Heurelho Gomes in het Philips Stadion

Voor de aftrap van PSV -RKC maakte ex-keeper Heurelho Gomes zijn rentree in het stadion. Hij wordt bij PSV ambassadeur in Brazilië.

VIT-CAM | 15' Vitesse gevaarlijk

Matus Bero voor Vitesse

Vitesse is de betere ploeg in de beginfase in het Gelredome. Cambuur wordt flink onder druk gezet.

Het leverde de thuisploeg een paar goede mogelijkheden op.

PSV-RKC | 5' PSV domineert

PSV is sterk begonnen tegen RKC. Al na drie minuten kreeg Bruma een prima kans, maar zijn schot met links ging voorlangs.

De Eindhovenaren zijn nadrukkelijk op zoek naar een vroege goal.

VIT - RKC | 3' VAR zegt 'nee'

Even leek Vitesse al heel snel een strafschop te verdienen, maar na beraad met de VAR gaat dat niet door.

Twee duels zijn begonnen

We zijn van start in Eindhoven en in Arnhem, waar PSV - RKC en Vitesse - Cambuur hebben afgetrapt.

Dat laatste is op zichzelf al goed nieuws, want Cambuur leek even niet te kunnen spelen door een vlaag van buikgriep die door de selectie ging.

Deze spelers van Cambuur hebben géén buikgriep

Bij SC Cambuur zijn er meerdere spelers ziek. De Friezen doen het vandaag met slechts zeven wisselspelers.

Robben ondertussen gefinisht in Rotterdam

Arjen Robben heeft de nederlaag van zijn voormalig werkgever Groningen gemist. Hij liep vandaag de marathon van Rotterdam.

Hij had het zwaar. "Ik merkte snel dat het niet met mijn dag was", zei een doodvermoeide Robben na de finish.

Robben afgepeigerd na marathon Rotterdam: 'Wennemars is heel lief bij mij gebleven'

HEE-GRO | HEERENVEEN WINT DERBY VAN HET NOORDEN

Het is afgelopen in Friesland. Sidney van Hooijdonk maakte er twee, voordat Sven van Beek de derde binnenkopte.

Kort voor rust had Neraysho Kasanwirjo met een fraai schot nog wat teruggedaan.

Het eindigde in het Abe Lenstra Stadion dus in 3-1.

HEE-GRO | 90' Schot Duarte op kruising

Laros Duarte jaagt de bal recht op de kruising. Als de inzet van de middenvelder had gezeten, was het misschien nog spannend geworden.

Nu lijkt een punt er voor de Groningers niet meer in te zitten.

sc Heerenveen - FC Groningen 3-1

HEE-GRO '80 | VAN BEEK SCOORT

Het is Sven van Beek die Heerenveen naar de overwinning lijkt te koppen. De man die zo vaak wordt geconfronteerd met zijn eigen goals, kopt zijn team nu perfect naar een 3-1 voorsprong.

Het is het eerste doelpunt van Van Beek sinds 14 februari 2016 (PEC Zwolle - Feyenoord 3-1).

Dit lijkt toch wel de genadeklap voor de bezoekers uit Groningen te zijn.

HEE-GRO | 73' Bijna gelijk

Groningen-spits Jørgen Strand Larsen had de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn inzet wordt van de lijn gehaald.

Het blijft spannend in het Abe Lenstra, met nog ongeveer een kwartier te gaan.

sc Heerenveen - FC Groningen 2-1

Politie onderzoekt Ronaldo's telefoonworp

Cristiano Ronaldo gooide gisteren na een nederlaag tegen Everton uit frustratie de telefoon van een jonge fan kapot. Dat incident lijkt nog wel een staartje te krijgen.

Vanmorgen maakte de Portugees zijn excuses via sociale media en nodigde hij de jongeman in kwestie uit voor een duel op Old Trafford.

Zojuist kondigde de Engelse politie aan onderzoek te gaan doen naar het veelbesproken moment.

HEE-GRO | 67' Grote kans Van Hooijdonk

Bijna voltooit Sidney van Hooijdonk zijn hattrick. Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh treedt goed op en voorkomt de misschien wel beslissende treffer.

Groningen leeft nog.

Veel wisselingen bij PSV in opstelling tegen RKC

Opstelling PSV

PSV-coach Roger Schmidt wisselt flink door, na het midweekse treffen met Leicester City. Er zijn basisplaatsen voor Yorbe Vertessen, Bruma en Carlos Vinícius.

Cody Gakpo en Noni Madueke starten niet.

HEE-GRO | 53' GOAL HEERENVEEN!

Weer scoort Sidney van Hooijdonk. De spits draait heel knap weg, houdt de rust en schiet zijn tweede van de middag binnen. Groningen moet weer in de achtervolging.

HEE-GRO | 45' Tweede helft van start

We zijn weer begonnen in Heerenveen. Met de 1-1 tussenstand is alles nog mogelijk in deze Derby van het Noorden.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-1

HEE-GRO | RUST!

We gaan rusten in Heerenveen. Na de snelle 1-0 knokte Groningen zich terug in de wedstrijd en dat leverde de ploeg van Danny Buijs de gelijkmaker op. Alles ligt dus nog open.

HEE-GRO | 29' DOELPUNT GRONINGEN!

Groningen komt weer langszij in Heerenveen. Kasanwirjo haalt na een afgeslagen corner uit met links. De bal verdwijnt via onderkant lat in het doel.

sc Heerenveen FC Groningen 1-1

HEE-GRO | 18' Van Hintum voorkomt de 2-0

Daar is bijna de 2-0 voor Heerenveen! Van Hooijdonk kopt uit een corner richting tweede paal, maar Groningen-verdediger Van Hintum brengt redding op de lijn.

sc Heerenveen FC Groningen 1-0

HEE-GRO | 7' DOELPUNT HEERENVEEN!

Een vroege voorsprong voor Heerenveen in de Derby van het Noorden. Sarr raakt nog de paal, maar de bal valt vervolgens voor de voeten van Van Hooijdonk: 1-0.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-0

HEE-GRO | 1' AFTRAP!

We zijn begonnen in Heerenveen, waar de thuisploeg het opneemt tegen rivaal FC Groningen. Heerenveen kan zich zo goed als veilig spelen, Groningen aast op deelname aan de play-offs.

sc Heerenveen - FC Groningen 0-0

Wederom een gelijkspel?

Elk van de laatste 5 Derby's van het Noorden in het Abe Lenstra stadion eindigden in een gelijkspel: 0-0, 1-1, 1-1, 1-1 en 1-1.

De reeks begon na een 1-2 zege van Groningen op 1 mei 2016.

De laatste thuisoverwinning van Heerenveen tegen FC Groningen dateert van 7 jaar geleden. Op 22 februari 2015 won Heerenveen met 3-1.

ADO-trainer Polak lijdt aan blaaskanker

Sjaak Polak lijdt aan blaaskanker, zo liet hij zondag weten bij ESPN. De 46-jarige trainer van de vrouwen van ADO Den Haag ging enige tijd terug onder het mes.

"Ik heb afgelopen week goed bericht gekregen, dat er geen andere cellen zijn gevonden op een bepaalde plek. Nu is het herstellen."

"Het is wel even pittig geweest. Het is een hel. Al die onderzoeken zijn al niet prettig. Ik heb chemo gehad. Je moet erin mee, maar ik gun het geen enkel persoon", aldus ex-prof Polak.

Welkom!

Goedemorgen! Vandaag staan er vijf wedstrijden in de eredivisie op het programma, met om 12.15 al de Derby van het Noorden tussen sc Heerenveen en FC Groningen. Vervolgens vestigen we de aandacht op PSV, dat met een zege op RKC in het spoor van koploper Ajax wil blijven. Ook het duel tussen Vitesse en SC Cambuur begint om 14.30 uur.

Later komen Feyenoord en AZ in actie, in respectievelijk Almelo en Zwolle. Alle ontwikkelingen op de velden zijn te volgen in dit liveblog. Veel plezier!