Van Hooijdonk loodst Heerenveen in Derby van het Noorden langs Groningen

Bekijk hier de samenvatting van sc Heerenveen - FC Groningen

De Derby van het Noorden is een prooi geworden voor sc Heerenveen. De Friezen klopten FC Groningen in een vermakelijk duel met 3-1 en hebben plots uitzicht op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. De laatste vijf ontmoetingen in het Abe Lenstra stadion waren in een gelijkspel geëindigd.

Met Kees van Wonderen - komend seizoen trainer in Heerenveen - als aandachtig toeschouwer op de tribune, begon de thuisploeg ijzersterk aan het treffen.

Na zeven minuten lag de bal namelijk al in het net. Amin Sarr trof na het omspelen van keeper Peter Leeuwenburgh de paal, maar vervolgens was het alsnog raak via Sydney van Hooijdonk.

Kansen op meer

Heerenveen kreeg enkele kansen op meer, vooral via opnieuw Van Hooijdonk. Zijn kopbal uit een corner werd door Groningen-verdediger Bart van Hintum voor de doellijn weggewerkt.

De Groningers knokten zich vervolgens terug in de wedstrijd en prompt viel de gelijkmaker. Neraysho Kasanwirjo knalde uit een afgeslagen corner de bal via de onderkant van de lat binnen. Het was tevens het eerste eredivisiedoelpunt voor de middenvelder.

Kasanwirjo viert zijn gelijkmaker

In de tweede helft vestigde Van Hooijdonk vrij snel wederom de aandacht op zich. De spits werd bediend door Anas Tahiri, draaide zich weg van zijn tegenstanders en passeerde vervolgens Leeuwenburgh.

Een hattrick leek aanstaande toen Van Hooijdonk even later alleen op Leeuwenburgh afging. De lange goalie kwam echter als winnaar uit de bus, waardoor Groningen in leven bleef.

Drie wissels

Groningen-trainer Danny Buijs bracht halverwege drie wissels, onder wie Daleho Irandust. De Zweed zorgde bijna meteen voor gevaar. Zijn inzet werd net voor de inglijdende Jørgen Strand Larsen door Heerenveen-verdediger Ibrahim Dresevic voor de doellijn weggehaald.

Opluchting bij Heerenveen: 'Eindelijk weg van de degradatiezone'

Tien minuten voor tijd viel de beslissing. Uitgerekend Sven van Beek, de man van acht eigen goals, zorgde voor de verlossing. Hij knikte raak uit een hoekschop, zijn eerste doelpunt in de eredivisie sinds 14 februari 2016. In blessuretijd trof Laros Duarte namens Groningen nog de lat.

Zo zegevierde Heerenveen en is lijfsbehoud vrijwel zeker. Bovendien kunnen de Friezen nu met een schuin oog kijken naar deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Groningen verzuimde om zijn uitgangspositie daarvoor te verbeteren.