City-trainer Pep Guardiola leeft mee met João Cancelo.

Topaffiche Manchester City-Liverpool krijgt verwachte show, maar eindigt onbeslist

Een duel met de titel 'Engelse clásico waardig', zo kopte de Britse krant The Guardian het duel tussen Manchester City en Liverpool vooraf treffend. En beide partijen stelden zondagmiddag in Manchester niet teleur. Na negentig zinderende minuten eindigde het duel in 2-2.

Nog meer dan een topaffiche was het een cruciale partij in de spannende kampioensrace in Engeland. De afgelopen vier seizoenen werden de titels verdeeld onder de twee clubs en voor dit duel verdedigde City een punt voorsprong op Liverpool.

De openingsfase was voor thuisclub City. Na vier minuten spelen verscheen Raheem Sterling alleen voor doelman Alisson Becker, maar hij schoot tegen de lange Braziliaan aan. Een minuut later was het wel raak. Een snel genomen vrije trap kwam bij Kevin de Bruyne terecht. Zijn uithaal met links werd van richting veranderd door Joël Matip en viel buiten bereik van Alisson via de binnenkant van de paal binnen.

Backs aan zet bij Liverpool

Toen was Liverpool nog niet in de buurt van het doel van City geweest, maar de eerste mogelijkheid was direct raak. Rechtsback Alexander Arnold legde een voorzet van collega-back Andrew Robertson op fenomenale wijze terug op Diogo Jota, die de bal onder doelman Ederson schoot.

Manchester City viert de openingstreffer van Kevin de Bruyne.

Na de gelijkmaker bleef City het meest dreigend en dat werd beloond met een treffer van Gabriel Jesus, die voor het eerst sinds Nieuwjaarsdag in de basis stond. De Braziliaan drukte een fijnbesnaarde voorzet van João Cancelo via de onderkant van de lat af.

Degenen die zich in de rust afvroegen of de ploegen in de tweede helft hetzelfde boeiende schouwspel konden voortzetten, kregen direct duidelijkheid. Nog geen minuut na de hervatting lag de gelijkmaker van Liverpool al in het net. Mo Salah lanceerde Sadio Mané, die onberispelijk afrondde.

Voetbalstijlen

In het vervolg kwam een botsing van twee voetbalstijlen tot uiting. Het uitgekiende combinatievoetbal van City tegenover de pijlsnelle uitbraken van Liverpool zorgde ervoor dat de thuisclub domineerde en Liverpool loerde op de kansen.

Gabriel Jesus (links) en Andrew Robertson in duel.

Uiteindelijk was City het dichtst bij de winst. Een treffer van Sterling werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel, invaller Riyad Mahrez schoot een vrije trap op de paal en de Algerijn had in de blessuretijd de wedstrijd moeten beslissen, maar lobte in kansrijke positie over het doel.

De voetballiefhebber hoeft niet lang meer te wachten op de volgende ontmoeting. Komende zaterdag komen de twee grootmachten elkaar opnieuw tegen, maar dan in de halve finale van de FA Cup.

Bekijk hieronder de stand in de Premier League.