NOS Wielrennen Aangepast

Weer bepaalt finishfoto in Amstel Gold Race: Kwiatkowski klopt Cosnefroy met banddikte

Liveblog gesloten
 • Tot zondag, tot Parijs-Roubaix

  Nu gaat het vizier van Mathieu van der Poel op Roubaix, waar de kasseien al op de renners liggen te wachten. Volgende week zondag is het zover. Uiteraard zijn we er ook dan weer bij met een liveblog, een livestream, radio en tv. Nog zeven nachtjes slapen...

 • Van der Poel tevreden ondanks vierde plek: 'Niet de benen om op alles te reageren'

  We sluiten af met de man die van start ging als topfavoriet, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met de vierde plaats. Daar kon Mathieu van der Poel trouwens best mee leven. "Dit is voor mij de moeilijkste wedstrijd om te winnen, moeilijker dan Vlaanderen", echoode hij de woorden van Annemiek van Vleuten eerder op de dag. "Zeker als ik in de finale moet opboksen tegen al die lichtgewichten. Maar ik ben best tevreden met mijn wedstrijd."

  Het leek alsof hij meer pokerde dan anders. "Ik wilde niet op alles reageren", beaamde hij. "En ik had er ook de benen niet voor."

  Toch zette hij in de finale, nota bene op de smalle wegen die na zijn sensationele comeback van 2019 naar hem vernoemd zijn, twee keer alles op alles om Kwiatkowski en Cosnefroy nog bij te benen. Vergeefs. Van der Poel: "In 2019, dat was eenmalig".

  Van der Poel kan leven met vierde plek: 'Niet de benen om op alles te reageren'
 • Van Vleuten kan leven met vierde plaats in 'moeilijkste koers om te winnen'

  Berusting bij Van Vleuten: 'Cauberg is net te kort'
 • Vollering weer tweede in Amstel Gold Race

  Vollering weer tweede in Amstel Gold Race: 'Volgend jaar dan maar' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Nog even terug naar vanmiddag: winnares Cavalli kan geluk niet op

  Winnares Cavalli na zege in Amstel Gold Race : 'Alles of niets is ons motto dit seizoen'
 • Knaven vreesde voor herhaling van vorig jaar: 'Het zal toch niet weer'

  De uitkomst van vorig jaar zat nog diep bij Ineos. Dat bleek vanochtend wel toen Tom Pidcock gevraagd werd naar zijn gevoel over de fotofinish met Van Aert in 2021. "Still pissed off", zei de man uit Leeds.

  Tot vreugde en opluchting zat Servais Knaven, ploegleider van Ineos nu al aan de juiste kant van de score. "Het was moeilijk te zien, totdat de fotofinish in beeld kwam. Want eerst hadden ze afgeroepen dat Cosnefroy gewonnen had. Ik zeg: het zal toch niet weer. Een opluchting ja. En een fantastisch moment in de auto."

  Knaven nu wel aan de goede kant van de fotofinish: 'Ik zei nog: het zal toch niet weer' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Jurylid Van Mulken riep te snel een winnaar uit: 'Had moeten wachten op finishfoto'

  Net als vorig jaar ging het dus mis na de finish. Toen duurde het heel lang voor Wout van Aert tot winnaar werd uitgeroepen en toen bleef de twijfel zelfs bestaan of de finishfoto wel correct was. Nu lijkt er geen onduidelijkheid over de winnaar, maar was de jury iets te gretig om Cosnefroy tot winnaar uit te roepen.

  "Het was een vergelijkbare situatie met vorig jaar", vertelde jurylid Armand van Mulken schuldbewust. "Ik meende het blote oog die nummer 143 te zien. Maar het was acht heel erg moeilijk, want het was echt heel close. En toen was ik iets te snel, ik had de finishfoto moeten afwachten. Daaruit bleek dat Kwiatkowski uiteindelijk wint.

  "Het is millimeterwerk. Soms is een mensenoog en de computer een wereld van verschil." Wilde hij, gezien de heisa van een jaar eerder misschien te snel een winnaar uitroepen? "Iedereen wil natuurlijk direct de uitslag hebben. In dit geval was ik te snel. Die fout geef ik eerlijk toe."

  Jurylid Van Mulken riep te snel een winnaar uit :'Had moeten wachten op finishfoto' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Cosnefroy: 'Pijnlijk om eerst te horen dat ik gewonnen had, maar kan mezelf niets verwijten'

  Benoît Cosnefroy werd van intense vreugde naar diep verdriet geslingerd. Direct na de finish sloeg hij gefrustreerd op zijn stuur in de veronderstelling dat hij had verloren. Vervolgens was er onduidelijkheid, tot hij door de juryspeaker werd uitgeroepen tot winnaar.

  En een minuut later glipte de zege hem toch weer uit handen nadat de finishfoto was bekeken. "Iedereen riep dat ik gewonnen had", aldus de 'nieuwe Alaphilippe'. "Natuurlijk is het pijnlijk als je eerst tot winnaar wordt uitgeroepen en je mag proeven van het geluk van het winnen van zo'n klassieker. Maar ik denk dat ik mezelf vandaag niet veel kan verwijten."

  "Natuurlijk heb ik wat meer gewerkt dan Kwiato in de finale, maar dat maakte niet veel uit voor de sprint. Ik ben niet ver van het winnen van een klassieker af, daarom ben ik tevreden."

 • Terugkijken: de slotfase van deze bloedstollende Amstel Gold Race

  Kwiatkowski klopt Cosnefroy met banddikte in Amstel Gold Race Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Emotionele achtbaan in beeld

  1/2 Benoît Cosnefroy krijgt eerst te horen dat hij de Amstel Gold Race gewonnen heeft... NOS
  2/2 ...maar dan wijst de finishfoto toch uit dat Michal Kwiatkowski eerder over de streep was. NOS
 • Emotionele Kwiatkowski: 'Met Pidcock in tweede groep moest ik het afmaken'

  "Ik was ontzettend verdrietig na de finish", vertelde Kwiatkowski na afloop. "Ik had Pidcock in de tweede groep en zij rekenden op mij om het af te maken. Ik hoefde het gat niet te slaan en Cosnefroy deed het meeste werk, maar in de sprint leek hij maar te versnellen en te versnellen. Die laatste 50 meter waren zo ontzettend zwaar."

  In 2015 was Kwaitkowski al eens de beste in de Amstel Gold Race. De laatste jaren leek hij het winnen echter verleerd. "Van vorig jaar met Tom heb ik geleerd dat je even geduld moet hebben met de vreugde. Ze zullen misschien zeggen dat de finishfoto niet klopt", grapte de Pool.

  "Ik heb mezelf bewezen dat je geduld moet hebben", aldus een emotionele oud-wereldkampioen. "Dat ik nog kan winnen. Het begin van het jaar was heel zwaar met ziekte en covid, zelfs mijn gezin werd ziek. Maar het is gelukt."

  Kwiatkowski van diep verdriet naar euforie: 'Moest het wel afmaken' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Toptien

  De toptien van de Amstel Gold Race voor mannen. NOS
 • Wat een ontknoping!

  Niet te geloven. Na alle heisa van vorig jaar is de finishfoto Ineos dit keer goed gezind. Maar nu zijn het tv-beeld en de finishfoto wel in overeenstemming: de jump van de Pool is net op tijd voor de winst.

  Wat een tegenvaller voor Cosnefroy, die het eerst niet wilde geloven, maar na de bevestiging de zege al vierde.

  Michal Kwiatkowski klopt Benoît Cosnefroy op de streep in de Amstel Gold Race. NOS
 • FINISHFOTO BEWIJST: TOCH KWIATKOWSKI!

  De finishfoto laat iets anders zien: Kwiatkowski lijkt toch iets eerder over de streep.

  JA HOOR, KWIATKOWSKI WINT!

  Kwiatkowski de beste na fotofinish NOS
 • AGR M FINISH | COSNEFROY WINT! TOCH....?

  Het is weer een millimetersprint en de Fransman weet het zelf niet direct. Maar hij klopt Kwiatkowski op de streep.

  Benoot springt in de laatste kilometer nog weg uit de groep achtervolgers en wordt derde. Van der Poel wint de sprint, maar grijpt net naast het podium.