'Sluwe' Vos wint voor het eerst Amstel Gold Race na mooie finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Marianne Vos heeft de zevende editie van de Amstel Gold Race op haar naam geschreven. Ze is daarmee de opvolgster van de Poolse Katarzyna Niewiadoma, die in 2019 de traditionele wielerklassieker door de Limburgse heuvels won.

De Amstel Gold Race werd in 2020 niet verreden vanwege de gevolgen van het coronavirus. Dit jaar was de koers geheel coronaproof, zonder publiek.

Vos heeft een palmares om de vingers bij af te likken, maar de Amstel Gold Race stond er, net als Gent-Wevelgem, nog niet op. In dit seizoen, haar eerste als kopvrouw van de Jumbo-ploeg, zijn ook die leegtes ingevuld.

Kleine voorsprong

Bij het ingaan van de laatste van zeven rondes van 16,9 kilometer hadden Pauliena Rooijakkers en de Australische Grace Brown een kleine voorsprong op het uitgedunde peloton.

Geen publiek op de Cauberg tijdens de Amstel Gold Race ANP

Onder anderen favorietes Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten zaten in de achtervolgende groep. Dat gold niet voor Anna van der Breggen. De renster van SD Worx, die deze week ziek was geweest, kwam in het slot van de koers kracht tekort.

Niewiadoma en Longo Borghini verrekenen zich

Brown schudde vervolgens medevluchter Rooijakkers op veertien kilometer van de finish van zich af, maar op de Cauberg werd de race op zijn kop gezet.

Van Vleuten koos de aanval, overvleugelde Brown, maar had niet de benen om Niewiadoma en Elisa Longo Borghini te volgen.

Vuurwerk op de Cauberg als Niewiadoma de aanval kiest, Vos en Van Vleuten in de achtervolging ANP

De Poolse en de Italiaanse duelleerden daarna om de winst, maar door het gepoker bij de finish van Niewiadoma en Longo Borghini werd de sprintende Vos de lachende derde, waardoor haar zege veel weghad van de manier waarop Mathieu van der Poel in 2019 met een uiterste krachtsinspanning naar de winst reed bij de mannen.

Het scheelde overigens niet veel of Vos had op haar beurt een flinke mispeer begaan. In de sprint stak ze al vroeg haar handen omhoog, waarna nummer twee Demi Vollering nog in de buurt kwam. Na de streep twijfelde Vos, maar de finishfoto bracht een zucht van verlichting. Van Vleuten werd derde.

"Ik heb mooie edities hier meegemaakt, maar om deze koers nu ook te winnen is wel heel gaaf", waren de eerste woorden van Vos na haar triomf.

Vos voelde dat Niewiadoma en Longo Borghini in de finale aan het twijfelen waren. "Zij keken naar elkaar, waardoor wij erachter konden profiteren."

Bijna rollen omgedraaid voor Vollering

Nummer twee Vollering greep afgelopen week naast de winst in de Brabantse Pijl, door te vroeg te juichen, en dit keer waren de rollen bijna omgedraaid. "Het werd nog even spannend. Ik zag Marianne nog even schrikken, dus ik dacht: heb ik 'm nou? Maar dit is heel knap van Marianne."

Bekijk hieronder de reacties van Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en de finale van de koers:

Van Vleuten constateerde al aan het begin van de koers dat haar benen niet in topvorm waren. "Ik was eigenlijk de hele dag aan het worstelen", verzuchtte ze na afloop. "Het is eigenlijk nog een verrassing voor mij dat ik hier nog de derde plaats pak."

Statistieken Amstel Gold Race (v)

STER reclame