NOS Nieuws Buitenland Aangepast

New York Times: doden Boetsja lagen er al weken • Duitsland zet 40 Russische diplomaten uit

 • Dit is het liveblog van maandag 4 april over de oorlog in Oekraïne.
 • Frankrijk en Duitsland zetten Russische diplomaten uit.
 • Zelensky bezoekt Boetsja en spreekt van gepleegde oorlogsmisdaden.
 • Lavrov: beelden Boetsja geënsceneerd door Oekraïne
 • De EU kondigt nieuwe sancties aan voor 'gruweldaden' Boetsja
Liveblog gesloten
 • Oekraïense vluchtelingen keren terug naar Kiev: 'Ik wil naar huis'

  Vanuit Lviv keren sommige vluchtelingen per trein huiswaarts naar Kiev. Velen van hen kennen iemand uit de voorstad Boetsja en reageren verslagen op het nieuws dat de afgelopen dagen naar buiten kwam over de Russische moorden onder burgers daar.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïense vluchtelingen keren terug naar Kiev: 'Ik wil naar huis'
 • New York Times: doden Boetsja lagen al weken op straat

  Verschillende lichamen van gedode burgers in Boetsja, in de buurt van Kiev, lagen al weken op straat. Dat blijkt uit een analyse van satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar en videobeelden door The New York Times. Rusland had gedurende die complete periode de macht over het stadje.

  Op de beelden is te zien dat elf van de gedode inwoners van Boetsja tussen 9 en 11 maart op straat kwamen te liggen. De lichamen liggen in dezelfde positie als ze later zijn aangetroffen toen Oekraïense troepen het door Rusland verlaten Boetsja binnenreden. Drie andere lichamen zijn rond 20 en 21 maart op straat komen te liggen, blijkt uit de analyse van The New York Times.

  De doodsoorzaak is niet bij alle slachtoffers duidelijk. Sommige stoffelijke overschotten zijn aangetroffen bij inslagkraters, andere werden gevonden met hun handen achter hun rug gebonden bij auto's en fietsen, met schotwonden in het hoofd.

  Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de doden in Boetsja en zegt dat Oekraïne de situatie in Boetsja in scene heeft gezet om Moskou in een kwaad daglicht te stellen. Volgens Rusland zijn de lichamen pas na hun vertrek op 30 maart neergelegd. De beelden van The New York Times tonen echter het tegendeel aan.

 • VS komt later deze week met nieuwe sancties

  Het Witte Huis kondigt later deze week nieuwe sancties aan tegen Rusland. Dat heeft topveiligheidsadviseur Jake Sullivan vanavond gezegd. Om wat voor soort sancties het gaat, heeft hij niet bekendgemaakt. Volgens Sullivan zijn er hierover momenteel gesprekken met de EU gaande, en behoren ook sancties tegen de Russische energiesector tot de mogelijkheden.

  Daarnaast komt Washington de komende dagen met een plan voor nieuwe militaire hulp voor Oekraïne.

 • Rusland roept Oekraïense troepen Marioepol op wapens neer te leggen

  Het Russische ministerie van Defensie heeft Oekraïense troepen in de belegerde havenstad Marioepol opgeroepen de wapens morgen neer te leggen. Doen zij dat, dan kunnen zij veilig de stad verlaten, meldt het Russische staatspersbureau Interfax.

  De bedoeling is dat de troepen richting Zaporizja trekken, dat onder controle van Kiev staat. "Wie zijn wapen neerlegt, wordt gespaard", aldus het Kremlin. De havenstad wordt omsingeld door Russische troepen. Hulpverleners van het Rode Kruis konden eerder vandaag de stad niet in - zij zouden door de politie zijn opgepakt en twintig kilometer verderop worden vastgehouden.

  Eerder vanavond zei de gemeente van Marioepol dat Rusland de facto een eigen burgemeester in de stad heeft aangewezen. Het zou gaan om een zelfverklaarde burgemeester, die de steun van Moskou geniet.

 • Ook in Hostomel zijn burgers het slachtoffer: 'Het was horror'

  Net zoals in Boetsja zijn er burgerdoden in het naburige Hostomel. Ooggetuigen vertellen over plundering, mishandeling en schijnexecuties.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ook in Hostomel zijn burgers het slachtoffer: 'Het was horror'
 • Oekraïens ministerie: tot dusver 18 journalisten gedood

  Sinds het begin van de Russische invasie zijn achttien journalisten in Oekraïne gedood. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Cultuur en Informatie op sociale media gezegd.

  Ook zijn volgens het ministerie dertien verslaggevers gewond geraakt en zijn er nog eens acht ontvoerd of gevangengenomen. Het gaat om journalisten van elf verschillende nationaliteiten. Er zitten ook Oekraïners bij.

  De Oekraïense autoriteiten hebben gezegd dat alle misdaden tegen de verslaggevers onderzocht en bestraft zullen worden.

 • Verhalen over verkrachtingen Russische soldaten 'topje van de ijsberg'

  Op 9 maart was Natalya (niet haar echte naam) met haar man en zoontje van vier thuis in een dorp bij Kiev toen twee Russische soldaten haar huis binnendrongen. "Ze schoten mijn man dood, en terwijl mijn zoontje huilend toekeek werd ik verkracht. Eerst door de één, toen door de ander", vertelde ze aan de Engelse krant The Times. Ze ontsnapte en deed aangifte.

  Lees hieronder het hele artikel:

 • Ook Frankrijk zet Russische diplomaten uit

  Ook Frankrijk gaat Russische diplomaten en ambassadepersoneel het land uitzetten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Volgens het Franse persbureau AFP gaat het om 35 mensen. Eerder vandaag maakte Duitsland bekend dat veertig diplomaten worden weggestuurd.

  "Hun handelen druist in tegen onze nationale veiligheidsbelangen", zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. De stap maakt volgens een woordvoerder deel uit van een Europees-breed initiatief. Ook aan Frankrijk heeft Moskou laten weten met een tegenreactie te zullen komen.

 • Biden: 'Weet je nog dat ik zei dat Poetin een oorlogsmisdadiger is?'

  De Amerikaanse president Biden heeft zijn Russische ambtgenoot Poetin opnieuw een oorlogsmisdadiger genoemd, na de gruwelijke gebeurtenissen in Boetsja.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Biden: 'Weet je nog dat ik zei dat Poetin een oorlogsmisdadiger is?'
 • Poolse premier haalt uit naar Macron: 'Niemand onderhandelde met Hitler'

  De Poolse premier Morawiecki heeft uitgehaald naar de Franse president Macron, naar aanleiding van diens bemiddelingspogingen. "Niemand onderhandelde destijds met Hitler", zei Morawiecki daarover. "Meneer Macron, hoe vaak heeft u met Poetin onderhandeld en wat heeft u bereikt? Heeft u daadwerkelijk iets kunnen voorkomen?", zei hij op een persconferentie. "Met misdadigers moet je niet onderhandelen."

  Polen is voorstander van strengere sancties tegen Moskou en heeft daar al herhaaldelijk toe opgeroepen. Ook wil het land dat er meer wapens naar Oekraïne gaan en dat er een internationaal oorlogstribunaal wordt opgetuigd.

  Macron probeert al langere tijd te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne. Sinds begin dit jaar heeft de Franse president 16 keer met zijn Russische ambtgenoot gebeld, meldt persbureau Reuters.

 • Duitsland zet 40 Russische 'ongewenste' diplomaten het land uit

  De regering in Berlijn heeft veertig Russische diplomaten in Duitsland bestempeld als 'ongewenste personen'. Volgens de Duitse zender ARD hebben ze vijf dagen om het land te verlaten. De Russische ambassadeur is van het besluit op de hoogte gebracht.

  "De beelden uit Boetsja getuigen van een ongelooflijke wreedheid van de kant van het Kremlin en degenen die de propaganda van Moskou volgen", aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock. De diplomaten hebben volgens haar "onze vrijheid tegengewerkt".

  Volgens persbureau Reuters zijn er 104 Russische diplomaten in Duitsland. Moskou heeft nog niet in detail gereageerd op het uitzetten, maar Russische staatsmedia melden al wel dat het Kremlin zal reageren op het besluit.

 • Lavrov: 'Beelden Boetsja in scène gezet door Oekraïne'

  De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft de Oekraïense weergave van de gebeurtenissen in Boetsja van de hand gewezen. Hij spreekt van een aanval met nepnieuws die erop gericht is Moskou te ondermijnen.

  Bekijk hieronder de beelden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lavrov: 'Beelden Boetsja in scène gezet door Oekraïne'
 • EU gaat Oekraïne helpen bij onderzoek naar oorlogsmisdaden

  De Europese Unie gaat Oekraïne ondersteunen bij het onderzoeken van mogelijke oorlogsmisdaden. De EU stuurt daarvoor onderzoekers naar het land en stelt financiële middelen beschikbaar, zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Ze heeft hierover al contact gehad met de Oekraïense president Zelensky.

  Eurojust, het Europese justitiële samenwerkingsorgaan, en opsporingsorganisatie Europol zijn volgens Von der Leyen bereid te helpen. Gisteren zei Von der Leyen al dat onafhankelijk onderzoek dringend nodig is.

 • Biden wil oorlogsmisdadenproces en meer sancties

  Als het aan de Amerikaanse president Biden ligt, komt er een proces over mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door Moskou. Dat heeft hij tegen verslaggevers gezegd.

  Ook noemde de president zijn Russische ambtgenoot Poetin opnieuw een oorlogscrimineel, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Boetsja. Die woorden nam hij al eerder in de mond, tot verontwaardiging van het Kremlin.

  De Amerikaanse leider zei daarnaast dat de VS verder zal gaan met het opleggen van sancties aan Rusland. Daarover gaf Biden geen verdere details.

 • President Zelensky in Boetsja: 'Dit is genocide'

  De Oekraïense president bezocht vandaag de plek waar dit weekend honderden lichamen gevonden werden, nadat Russische troepen waren weggetrokken. Ogenschijnlijk ging het om de executie van burgers met de handen vastgebonden op de rug.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  President Zelensky in Boetsja: 'Dit is genocide'