liveblog
NOS NieuwsAangepast

New York Times: doden Boetsja lagen er al weken • Duitsland zet 40 Russische diplomaten uit

  • Dit is het liveblog van maandag 4 april over de oorlog in Oekraïne.
  • Frankrijk en Duitsland zetten Russische diplomaten uit.
  • Zelensky bezoekt Boetsja en spreekt van gepleegde oorlogsmisdaden.
  • Lavrov: beelden Boetsja geënsceneerd door Oekraïne
  • De EU kondigt nieuwe sancties aan voor 'gruweldaden' Boetsja
liveblog gesloten

Oekraïense vluchtelingen keren terug naar Kiev: 'Ik wil naar huis'

Vanuit Lviv keren sommige vluchtelingen per trein huiswaarts naar Kiev. Velen van hen kennen iemand uit de voorstad Boetsja en reageren verslagen op het nieuws dat de afgelopen dagen naar buiten kwam over de Russische moorden onder burgers daar.

Oekraïense vluchtelingen keren terug naar Kiev: 'Ik wil naar huis'

New York Times: doden Boetsja lagen al weken op straat

Verschillende lichamen van gedode burgers in Boetsja, in de buurt van Kiev, lagen al weken op straat. Dat blijkt uit een analyse van satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar en videobeelden door The New York Times. Rusland had gedurende die complete periode de macht over het stadje.

Op de beelden is te zien dat elf van de gedode inwoners van Boetsja tussen 9 en 11 maart op straat kwamen te liggen. De lichamen liggen in dezelfde positie als ze later zijn aangetroffen toen Oekraïense troepen het door Rusland verlaten Boetsja binnenreden. Drie andere lichamen zijn rond 20 en 21 maart op straat komen te liggen, blijkt uit de analyse van The New York Times.

De doodsoorzaak is niet bij alle slachtoffers duidelijk. Sommige stoffelijke overschotten zijn aangetroffen bij inslagkraters, andere werden gevonden met hun handen achter hun rug gebonden bij auto's en fietsen, met schotwonden in het hoofd.

Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor de doden in Boetsja en zegt dat Oekraïne de situatie in Boetsja in scene heeft gezet om Moskou in een kwaad daglicht te stellen. Volgens Rusland zijn de lichamen pas na hun vertrek op 30 maart neergelegd. De beelden van The New York Times tonen echter het tegendeel aan.

VS komt later deze week met nieuwe sancties

Het Witte Huis kondigt later deze week nieuwe sancties aan tegen Rusland. Dat heeft topveiligheidsadviseur Jake Sullivan vanavond gezegd. Om wat voor soort sancties het gaat, heeft hij niet bekendgemaakt. Volgens Sullivan zijn er hierover momenteel gesprekken met de EU gaande, en behoren ook sancties tegen de Russische energiesector tot de mogelijkheden.

Daarnaast komt Washington de komende dagen met een plan voor nieuwe militaire hulp voor Oekraïne.

Rusland roept Oekraïense troepen Marioepol op wapens neer te leggen

Het Russische ministerie van Defensie heeft Oekraïense troepen in de belegerde havenstad Marioepol opgeroepen de wapens morgen neer te leggen. Doen zij dat, dan kunnen zij veilig de stad verlaten, meldt het Russische staatspersbureau Interfax.

De bedoeling is dat de troepen richting Zaporizja trekken, dat onder controle van Kiev staat. "Wie zijn wapen neerlegt, wordt gespaard", aldus het Kremlin. De havenstad wordt omsingeld door Russische troepen. Hulpverleners van het Rode Kruis konden eerder vandaag de stad niet in - zij zouden door de politie zijn opgepakt en twintig kilometer verderop worden vastgehouden.

Eerder vanavond zei de gemeente van Marioepol dat Rusland de facto een eigen burgemeester in de stad heeft aangewezen. Het zou gaan om een zelfverklaarde burgemeester, die de steun van Moskou geniet.

Ook in Hostomel zijn burgers het slachtoffer: 'Het was horror'

Net zoals in Boetsja zijn er burgerdoden in het naburige Hostomel. Ooggetuigen vertellen over plundering, mishandeling en schijnexecuties.

Ook in Hostomel zijn burgers het slachtoffer: 'Het was horror'

Oekraïens ministerie: tot dusver 18 journalisten gedood

Sinds het begin van de Russische invasie zijn achttien journalisten in Oekraïne gedood. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Cultuur en Informatie op sociale media gezegd.

Ook zijn volgens het ministerie dertien verslaggevers gewond geraakt en zijn er nog eens acht ontvoerd of gevangengenomen. Het gaat om journalisten van elf verschillende nationaliteiten. Er zitten ook Oekraïners bij.

De Oekraïense autoriteiten hebben gezegd dat alle misdaden tegen de verslaggevers onderzocht en bestraft zullen worden.

Verhalen over verkrachtingen Russische soldaten 'topje van de ijsberg'

Op 9 maart was Natalya (niet haar echte naam) met haar man en zoontje van vier thuis in een dorp bij Kiev toen twee Russische soldaten haar huis binnendrongen. "Ze schoten mijn man dood, en terwijl mijn zoontje huilend toekeek werd ik verkracht. Eerst door de één, toen door de ander", vertelde ze aan de Engelse krant The Times. Ze ontsnapte en deed aangifte.

Lees hieronder het hele artikel:

Ook Frankrijk zet Russische diplomaten uit

Ook Frankrijk gaat Russische diplomaten en ambassadepersoneel het land uitzetten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Volgens het Franse persbureau AFP gaat het om 35 mensen. Eerder vandaag maakte Duitsland bekend dat veertig diplomaten worden weggestuurd.

"Hun handelen druist in tegen onze nationale veiligheidsbelangen", zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. De stap maakt volgens een woordvoerder deel uit van een Europees-breed initiatief. Ook aan Frankrijk heeft Moskou laten weten met een tegenreactie te zullen komen.

Biden: 'Weet je nog dat ik zei dat Poetin een oorlogsmisdadiger is?'

De Amerikaanse president Biden heeft zijn Russische ambtgenoot Poetin opnieuw een oorlogsmisdadiger genoemd, na de gruwelijke gebeurtenissen in Boetsja.

Biden: 'Weet je nog dat ik zei dat Poetin een oorlogsmisdadiger is?'

Poolse premier haalt uit naar Macron: 'Niemand onderhandelde met Hitler'

De Poolse premier Morawiecki heeft uitgehaald naar de Franse president Macron, naar aanleiding van diens bemiddelingspogingen. "Niemand onderhandelde destijds met Hitler", zei Morawiecki daarover. "Meneer Macron, hoe vaak heeft u met Poetin onderhandeld en wat heeft u bereikt? Heeft u daadwerkelijk iets kunnen voorkomen?", zei hij op een persconferentie. "Met misdadigers moet je niet onderhandelen."

Polen is voorstander van strengere sancties tegen Moskou en heeft daar al herhaaldelijk toe opgeroepen. Ook wil het land dat er meer wapens naar Oekraïne gaan en dat er een internationaal oorlogstribunaal wordt opgetuigd.

Macron probeert al langere tijd te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne. Sinds begin dit jaar heeft de Franse president 16 keer met zijn Russische ambtgenoot gebeld, meldt persbureau Reuters.

Duitsland zet 40 Russische 'ongewenste' diplomaten het land uit

De regering in Berlijn heeft veertig Russische diplomaten in Duitsland bestempeld als 'ongewenste personen'. Volgens de Duitse zender ARD hebben ze vijf dagen om het land te verlaten. De Russische ambassadeur is van het besluit op de hoogte gebracht.

"De beelden uit Boetsja getuigen van een ongelooflijke wreedheid van de kant van het Kremlin en degenen die de propaganda van Moskou volgen", aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock. De diplomaten hebben volgens haar "onze vrijheid tegengewerkt".

Volgens persbureau Reuters zijn er 104 Russische diplomaten in Duitsland. Moskou heeft nog niet in detail gereageerd op het uitzetten, maar Russische staatsmedia melden al wel dat het Kremlin zal reageren op het besluit.

Lavrov: 'Beelden Boetsja in scène gezet door Oekraïne'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft de Oekraïense weergave van de gebeurtenissen in Boetsja van de hand gewezen. Hij spreekt van een aanval met nepnieuws die erop gericht is Moskou te ondermijnen.

Bekijk hieronder de beelden:

Lavrov: 'Beelden Boetsja in scène gezet door Oekraïne'

EU gaat Oekraïne helpen bij onderzoek naar oorlogsmisdaden

De Europese Unie gaat Oekraïne ondersteunen bij het onderzoeken van mogelijke oorlogsmisdaden. De EU stuurt daarvoor onderzoekers naar het land en stelt financiële middelen beschikbaar, zegt de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Ze heeft hierover al contact gehad met de Oekraïense president Zelensky.

Eurojust, het Europese justitiële samenwerkingsorgaan, en opsporingsorganisatie Europol zijn volgens Von der Leyen bereid te helpen. Gisteren zei Von der Leyen al dat onafhankelijk onderzoek dringend nodig is.

Biden wil oorlogsmisdadenproces en meer sancties

Als het aan de Amerikaanse president Biden ligt, komt er een proces over mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door Moskou. Dat heeft hij tegen verslaggevers gezegd.

Ook noemde de president zijn Russische ambtgenoot Poetin opnieuw een oorlogscrimineel, naar aanleiding van de gebeurtenissen in Boetsja. Die woorden nam hij al eerder in de mond, tot verontwaardiging van het Kremlin.

De Amerikaanse leider zei daarnaast dat de VS verder zal gaan met het opleggen van sancties aan Rusland. Daarover gaf Biden geen verdere details.

President Zelensky in Boetsja: 'Dit is genocide'

De Oekraïense president bezocht vandaag de plek waar dit weekend honderden lichamen gevonden werden, nadat Russische troepen waren weggetrokken. Ogenschijnlijk ging het om de executie van burgers met de handen vastgebonden op de rug.

President Zelensky in Boetsja: 'Dit is genocide'

Stef Blok gaat uitvoering Nederlandse sancties tegen Rusland coördineren

Stef Blok gaat namens het kabinet de sancties tegen Rusland coördineren. Dat schrijft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken aan de Kamer. Oud-minister Blok, onder meer van Buitenlandse Zaken, moet toezicht gaan houden op het bevriezen van Russische tegoeden in ons land, het tegengaan van financiële transacties en het confisqueren van huizen en boten van Russische oligarchen.

Lees hieronder het hele artikel:

Zelensky in Boetsja: we rusten niet tot daders bekend zijn

De Oekraïense president Zelensky heeft Boetsja bezocht, de plaats waar afgelopen weekend de lichamen van honderden dode burgers werden gevonden. De lichamen lagen in massagraven, maar ook op straat. Op door de NOS geverifieerde beelden zijn ook verbrande lichamen te zien. Volgens Oekraïne gaat het om het werk van terugtrekkende Russische soldaten.

Zelensky ging gekleed in een kogelwerend vest en zich liet vergezellen door militairen. Tijdens het bezoek zei hij dat Oekraïne niet zal rusten voor de daders van de wreedheden bekend zijn. "Dit zijn oorlogsmisdaden en dit zal door de wereld worden erkend als genocide". Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn inmiddels de lichamen van meer dan 330 burgers geborgen.

Ook voegde de president toe dat de ontdekking in Boetsja het onderhandelingsproces wat Oekraïne betreft heeft bemoeilijkt. Moskou ontkent op zijn beurt verantwoordelijk te zijn.

Zelensky deelde op zijn Instagrampagina beelden van het bezoek:

EU 'meer dan ooit' bereid sancties tegen Rusland in te stellen

De Europese Unie is "meer dan ooit" bereid om sancties tegen Rusland in te stellen, vanwege de wreedheden in Boetsja. Dat heeft de EU-commissaris voor Economie, Gentiloni, gezegd. Volgens Gentiloni liggen "alle mogelijke sancties op tafel", ook maatregelen die de Russische energiesector treffen. Brussel heeft zich wat dat betreft tot nu toe terughoudend opgesteld.

België riep de EU op haast maken met een nieuw sanctiepakket. "Na de wreedheden die we gisteren in Oekraïne hebben gezien, denk ik dat we moeten opschieten met een vijfde pakket sancties. Deze sancties moeten een enorme en grotere impact hebben op Rusland dan op de EU", zei de Belgische minister van Financiën Van Peteghem. Zijn land zal maatregelen gericht op de energiesector niet tegenwerken.

Oekraïne: wreedheden Boetsja zijn misdaden tegen menselijkheid

De wreedheden in Boetsja zijn wat Oekraïne betreft juridisch kwalificeerbaar als misdaden tegen de menselijkheid. De gebeurtenissen worden volgens procureur-generaal Iryna Venediktova dan ook meegenomen in het onderzoek van Oekraïne naar de oorlog.

In een televisietoespraak zei Venediktova dat in Boetsja tot nu toe het hoogste aantal slachtoffers is gevallen van de gehele regio-Kiev. In de plaats ten noordwesten van de hoofdstad zijn honderden lichamen van burgers aangetroffen, die naar alle waarschijnlijkheid zijn gedood door terugtrekkende Russische troepen.

Naast Oekraïne houdt ook de EU Moskou verantwoordelijk, maar de Russen ontkennen dat hun troepen de moorden op hun geweten hebben.

Nu nog genoeg plek voor Oekraïense vluchtelingen, maar groei aantal bedden klein

Er zitten nu bijna 23.000 Oekraïense vluchtelingen in opvanglocaties die door Nederlandse gemeenten beschikbaar zijn gesteld. Dat zijn er ongeveer 1800 meer dan afgelopen donderdag.

Er is nu nog genoeg plek om die mensen op te vangen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn er 31.862 bedden beschikbaar. De afgelopen dagen zijn er wel nauwelijks nog bedden bij gekomen.

Nederlandse gemeenten hebben de opdracht van de overheid gekregen om op termijn zeker 50.000 plekken voor Oekraïense vluchtelingen te realiseren.

Vluchtelingenstroom houdt aan

Nog steeds proberen veel Oekraïners te vluchten. In Lviv, in het westen van het land, komen nog elke dag treinen aan met vluchtelingen, bijvoorbeeld uit Kramatorsk, ziet verslaggever Sander van Hoorn.

Russische gasleveringen aan Europa blijven op hoog niveau

De leveringen van Russisch gas aan Europa blijven op piekniveau, ondanks dat de rekening daarvoor via een omweg in roebels betaald moet worden. Dat meldt het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Gazprom zegt dat de planning is om vandaag 108,3 miljoen kubieke meter gas door de pijpleiding in Oekraïne naar Europa te transporteren, ongeveer net zoveel als gisteren. De maximale contractuele limiet is 109 kubieke meter. De leveringen zijn op zo'n hoog niveau vanwege het inmiddels koude weer in Europa.

Een woordvoerder van het Kremlin zei vorige week al dat de komende weken de gaskraan nog niet wordt dichtgedraaid. De gasrekening voor de eerste helft van de maand hoeft pas in de tweede helft van april betaald te worden.

Spanje neemt Russisch superjacht in beslag in haven Mallorca

De Spaanse politie heeft in de haven van Mallorca een groot jacht in beslag genomen. Het schip was eigendom van een Russische oligarch die nauwe banden zou hebben met president Poetin.

Het schip werd vanochtend door de Spaanse politie onderzocht, in samenwerking met collega's uit de Verenigde Staten. Het gaat om een 78 meter lang jacht genaamd Tango, dat een waarde zou hebben van 109 miljoen euro.

Het schip is volgens persbureau AP eigendom van de miljardair Viktor Vesselberg. Eerder werden andere bezittingen van hem in de Verenigde Staten al in beslag genomen.

Lavrov: beelden Boetsja in scène gezet door Oekraïne

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemt de Oekraïense weergave van de gebeurtenissen in Boetsja een aanval met nepnieuws die erop gericht is Moskou te ondermijnen.

Volgens Lavrov zijn de beelden van lichamen in de Oekraïense stad geënsceneerd en wordt die valse voorstelling gedeeld via sociale media door westerse landen en Oekraïne.

Hij riep verder het Verenigd Koninkrijk op verantwoordelijkheid te nemen als voorzitter van de Veiligheidsraad van de VN. Rusland verzocht dit weekend die raad bijeen te laten komen, omdat het de gebeurtenissen in Boetsja ziet als een provocatie door Oekraïense radicalen. Dat verzoek werd door de Britten afgewezen.

Stand van zaken in Oekraïne

Deze kaart toont de situatie op dit moment in Oekraïne. Rond de hoofdstad Kiev lijken Russische troepen zich terug te trekken:

De stand van zaken in Oekraïne van vandaag

EU-chef Borrell veroordeelt 'door Rusland gepleegde gruweldaden Boetsja'

De Europese Unie veroordeelt in de sterkst mogelijke bewoordingen de "gruweldaden die het Russische leger heeft begaan" in Boetsja en andere Oekraïense steden. Dat schrijft EU-buitenlandchef Borrell.

Borrell stelt dat de Russische autoriteiten verantwoordelijk zijn voor de moorden in Boetsja, die plaatsvonden op het moment dat Rusland controle had over het gebied. Hij zegt dat de verantwoordelijken voor oorlogsmisdaden gestraft moeten worden.

De Europese Unie zal volgens Borrell Oekraïne blijven steunen. Ook zegt hij dat de EU daarom werkt aan nieuwe sancties tegen Rusland. Die oproep deden verschillende Europese leiders al.

Duitse banken waarschuwen voor recessie bij ban Russische olie en gas

Duitsland wacht een zware recessie als er geen Russisch gas meer geïmporteerd of geleverd wordt. Dat zeggen een aantal grote Duitse banken vandaag.

De BDB, een verbond van Duitse banken, verwacht door de oorlog in Oekraïne een veel kleinere economische groei dan waar aanvankelijk rekening mee werd gehouden. De verwachting is dat de Duitse economie dit jaar met 2 procent groeit. "De situatie zal nog slechter worden als er geen Russische olie en gas worden geïmporteerd of geleverd. Een recessie is dan onvermijdelijk", zegt de algemeen directeur van de Deutsche Bank.

Ongeveer de helft van het gas dat Duitsland verbruikt komt uit Rusland. Er werd vorige week al een noodplan ingesteld, waarin duidelijk wordt gemaakt wat er gaat gebeuren als er geen gas meer uit Rusland komt. In het uiterste geval kan de Duitse regering dan besluiten wie er dan minder gas krijgt.

Oproep: nomineer Zelensky toch voor Nobelprijs

Meer dan honderd politici uit binnen- en buitenland willen dat de Oekraïense president Zelensky alsnog genomineerd wordt voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze hebben een formeel verzoek ingediend bij het Noorse Nobelcomité waarin gevraagd wordt de nominatieprocedure te heropenen.

Ondertekenaars van de brief zijn onder anderen oud-ministers Ank Bijleveld, Ben Bot en Bert Koenders, net als voormalig Europese Commissie-voorzitter Jean Claude Juncker en de Belgische oud-premier Elio Di Rupo.

"Het is onze democratische plicht om op te staan tegen autoritarisme en een volk te steunen dat vecht voor democratie en hun recht op zelfbestuur", schrijven ze. De Nederlander Oliver van Loo is de initiatiefnemer: "Als de Nobelprijs ooit grote meerwaarde kan hebben voor de vrede in de wereld, dan is het op dit moment".

Dronebeelden tonen verwoesting woonwijk Marioepol

De Oekraïense havenstad Marioepol ligt al weken onder vuur. Ook burgerdoelen worden daarbij niet gespaard. Nieuwe dronebeelden laten zien dat een woonwijk compleet is verwoest:

Deze woonwijk in Marioepol is compleet verwoest

Macron pleit voor sancties die olie- en energiesector raken

De Franse president Macron pleit voor nieuwe sancties tegen Rusland naar aanleiding van de gebeurtenissen in Boetsja. Het terugtrekkende Russische leger zou daar honderden burgers hebben vermoord. Macron hoopt met de nieuwe sancties de olie- en energiesector te raken.

Macron zegt tegen de radiozender France Inter dat er "duidelijke signalen" zijn dat Rusland verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden. Rusland ontkent dat de Russische troepen de moorden op hun geweten hebben.

Afgelopen weekend lieten Europese Commissie-voorzitter Von der Leyen en Europese Raad-voorzitter Michel al weten dat ze verbijsterd en geschokt waren door de beelden uit Boetsja. De Duitse bondskanselier Scholz kondigde gisteren al aan dat er zeer waarschijnlijk nieuwe westerse sancties tegen Rusland komen. Macron hoopt dat de EU het daar snel over eens wordt.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Truss is vandaag in Polen en roept ook op tot meer sancties tegen Rusland. Die zijn volgens Truss nodig om Oekraïne een betere onderhandelingspositie te geven in de besprekingen met Rusland.

Kremlin: VS probeert Rusland zwart te maken met beelden Boetsja

Rusland zegt dat de beelden uit Boetsja een manier zijn van de Verenigde Staten om Rusland zwart te maken. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn het provocaties van de NAVO en de VS.

Het feit dat Rusland al in de eerste minuten na het opduiken van de beelden de schuld in de schoenen kreeg geschoven, duidt er volgens de woordvoerder op dat het door de VS 'op bestelling' geleverde gefabriceerde beelden zijn.

Wereldwijd werd geschokt gereageerd op beelden uit de stad in de buurt van Kiev. Zeker 300 burgers zouden zijn gedood door het vertrekkende Russische leger. Op straat werden tientallen lichamen gevonden, soms met de handen op de rug gebonden.

Zelensky bij Grammy's: wat staat directer tegenover muziek dan oorlog?

De Oekraïense president Zelensky heeft vannacht gesproken tijdens de uitreiking van de Grammy's. "De oorlog, wat staat directer tegenover muziek dan oorlog?", vroeg hij zich af.

"We vechten in ons land met Rusland, dat ons een ijzingwekkende stilte brengt met bommen. Doodse stilte. Vul die stilte op met jullie muziek. Doorbreek die stilte vandaag en vertel ons verhaal." Daarna speelde de Amerikaanse muzikant John Legend het lied Free, samen met Oekraïense muzikanten en dichter Ljoeba Jakimtsjoek.

President Zelensky bij Grammy's: 'Muziek zal hoe dan ook zijn weg vinden'

Burgemeester: Tsjernihiv grotendeels verwoest

De Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv is voor 70 procent verwoest door Russische aanvallen. Dat heeft de burgemeester van de stad gezegd, meldt persbureau DPA. Hij vergelijkt de situatie in zijn stad met die in steden als Charkov, Boetsja en Marioepol.

In Tsjernihiv staan meerdere middeleeuwse kerken en kloosters. Voor het centrum van de stad heeft Oekraïne bij VN-organisatie Unesco de status van werelderfgoed aangevraagd.

Het Oekraïense leger zegt dat er dorpen rond Tsjernihiv zijn heroverd, waardoor er weer humanitaire hulp kan worden geleverd.

Oekraïense vluchtelingen voorbereid op luchtalarmtest

Straks om 12.00 uur klinkt door heel het land weer het luchtalarm. Gemeenten en opvanglocaties hebben Oekraïense vluchtelingen daarop voorbereid, met posters en filmpjes op sociale media.

De maandelijkse test is voor deze keer ook aangekondigd in het Engels, Oekraïens en Russisch, zodat Oekraïense vluchtelingen niet schrikken. Vorige maand werd er al extra benadrukt dat het een test was.

Vandaag scholen voor gevluchte kinderen open

Vandaag gaat een aantal tijdelijke scholen open voor gevluchte Oekraïense kinderen. Minister Wiersma opent scholen in Arnhem en Ederveen. Ook in Eindhoven en Hengelo komen zulke scholen. In Amstelveen is vorige week al begonnen met die lessen.

De tijdelijke voorzieningen zijn voor leerlingen van de basisschool en de middelbare school. Ze komen in regio's waar in de bestaande nieuwkomersscholen of speciale klassen onvoldoende plek is. De scholen blijven sowieso tot de zomer open.

De Oekraïense leerlingen krijgen er op de meeste locaties Nederlandse les, naast vakken als rekenen en wiskunde. Verder krijgen ze ondersteuning bij het verwerken van trauma's. Op de locatie in Eindhoven volgen de kinderen voorlopig het Oekraïense lesprogramma, totdat er sprake van is dat zij voor een langere periode in Nederland blijven.

Britten: verovering Marioepol nu een van de belangrijkste doelen Russen

Het innemen van Marioepol, in het zuidoosten van Oekraïne, is nu vrijwel zeker een van de belangrijkste doelen van de Russische invasie. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie op basis van inlichtingen.

Na zo'n inname zouden de Russische troepen een landroute hebben vanuit Rusland naar de bezette Krim. Marioepol is grotendeels verwoest door Russische aanvallen en ligt nog altijd zwaar onder vuur.

Daarnaast zouden Russische troepen zich aan het hergroeperen zijn voor een offensief in de Donbas-regio. Daar worden onder meer huursoldaten van de Wagner-groep naar toe gestuurd.

Zelensky vraagt Russische moeders: hoe zijn jullie zoons slagers geworden?

De Oekraïense president Zelensky zegt dat alle mogelijke Russische misdaden in zijn land zullen worden onderzocht en dat de verantwoordelijken vervolgd zullen worden. In een toespraak zegt hij dat hij daarvoor een speciaal juridisch mechanisme heeft opgezet. Hij zal andere landen daar op korte termijn over informeren.

Verder stond Zelensky stil bij de situatie in de voorsteden van Kiev. "Honderden mensen zijn vermoord. Gemartelde en geëxecuteerde burgers. Lijken op straat. Het kwaad is in geconcentreerde vorm naar ons land gekomen: moordenaars, beulen, verkrachters, plunderaars die zichzelf een leger noemen. Ze verdienen alleen nog maar de dood na wat ze hebben gedaan", zei Zelensky.

Hij richtte zich ook tot de moeders van Russische militairen. "Ik wil dat alle moeders de lichamen zien in Boetsja, in Irpin, in Hostomel. Wat hebben zij gedaan? Waarom zijn ze gedood? Waarom zijn onschuldige burgers in een vredige stad doodgemarteld? Waarom zijn vrouwen gewurgd nadat hun oorbellen uit hun oren waren getrokken. Hoe konden vrouwen verkracht en vermoord worden voor het oog van hun kinderen", vroeg hij de moeders. "Russische moeders, zelfs als jullie plunderaars hebben opgevoed, hoe zijn ze daarnaast ook slagers geworden? Ze hebben opzettelijk en met genoegen een moordpartij aangericht."

Verwoesting binnenkant theater Marioepol in beeld

Beelden van persbureau Reuters tonen de vernietiging aan de binnenkant van het theater in Marioepol. Volgens lokale autoriteiten gebeurde dit door een Russische luchtaanval op 16 maart. Destijds schuilden honderden mensen in het gebouw.

Theater in Marioepol ook van binnen verwoest

Welkom

Goedemorgen en welkom in een nieuw liveblog over de oorlog in Oekraïne. Volg hier de laatste ontwikkelingen. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.