Slachtoffers op straat in Boetsja
NOS NieuwsAangepast

Roep om nieuwe sancties na Boetsja, beelden 'onverdraaglijk'

De roep om nieuwe sancties tegen Rusland neemt toe na de gebeurtenissen in Boetsja, waar het terugtrekkende Russische leger honderden burgers zou hebben vermoord. EU-buitenlandchef Borrell zegt dat EU-landen zich "op korte termijn" gaan buigen over extra sancties.

In een verklaring houdt Borrell Rusland expliciet verantwoordelijk voor de wreedheden in de plaats ten noordwesten van Kiev. "De plegers van oorlogsmisdaden, evenals de verantwoordelijke regeringsfunctionarissen en militaire leiders, zullen ter verantwoording worden geroepen." Rusland ontkent dat de Russische troepen de moorden op hun geweten hebben.

Onder meer de Franse president Macron en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Truss pleiten vandaag voor nieuwe sancties. Macron zegt tegen de radiozender France Inter dat er "duidelijke signalen" zijn dat Rusland verantwoordelijk is voor oorlogsmisdaden. Hij noemt de beelden "onverdraaglijk".

'Harde aanpak van levensbelang'

Nieuwe sancties worden "de komende dagen" besproken binnen de EU, zegt Macron. Hij hoopt met nieuwe sancties de olie- en energiesector te raken.

Truss neemt Boetsja niet expliciet in de mond. Ze zegt wel dat Poetin nog moet laten zien dat hij diplomatie serieus neemt. "Een harde aanpak van het Verenigd Koninkrijk en onze bondgenoten is van levensbelang om de rol van Oekraïne in de onderhandelingen te versterken."

Beelden vanuit Boetsja tonen de lichamen op straat. "Mensen liepen daar gewoon, en ze schoten hen zonder reden dood", zegt een man over de gruwelijkheden:

Tientallen lichamen op straat in Boetsja: 'Ze schoten de mensen zonder reden dood'

De VN-chef voor de mensenrechten Michelle Bachelet heeft opgeroepen om onderzoek te doen naar "mogelijke oorlogsmisdaden". "Voor de waarheid, gerechtigheid en aansprakelijkheid moet alles worden gedaan om onafhankelijk onderzoek te doen naar wat er in Boetsja is gebeurd", zegt ze.

Afgelopen weekend lieten Europese Commissie-voorzitter Von der Leyen en Europese Raad-voorzitter Michel al weten dat ze verbijsterd en geschokt waren door de beelden uit Boetsja. De Duitse bondskanselier Scholz kondigde gisteren aan dat er zeer waarschijnlijk nieuwe westerse sancties tegen Rusland komen.

Rusland ontkent beschuldigingen

Zaterdag verschenen beelden van de vele doden op straat in Boetsja; ze droegen geen uniform, maar lieten bijvoorbeeld de hond uit of hadden een tas vol aardappelen bij zich. Zeker 300 burgers zouden zijn gedood door het vertrekkende Russische leger.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zegt dat de gebeurtenissen in Boetsja in scène zijn gezet:

Lavrov: 'Beelden Boetsja in scène gezet door Oekraïne'

Rusland spreekt over een "provocatie door Oekraïense radicalen" en klaagt dat media het Oekraïense verhaal klakkeloos overnemen. "We spreken met klem alle beschuldigingen tegen", zegt een woordvoerder. "Internationale leiders moeten zich niet baseren op ongegronde beschuldigingen. Luister in ieder geval naar onze uitleg."

Het land herhaalde vandaag een eerder verzoek om de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen te laten komen. Het Verenigd Koninkrijk, dat deze maand het voorzitterschap bekleedt, had het verzoek al afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl