Ziekenhuisbezetting afgenomen • Geen mondkapje en anderhalve meter in stemhokje
- Welkom in het coronablog van woensdag 23 februari.
- Geen anderhalve meter en mondkapje bij gemeenteraadsverkiezingen.
- Ziekteverzuim zorgmedewerkers blijft hoog.
- Een op acht geboosterden wil niet nog een prik.
- Britse premier Johnson als verdachte verhoord.
Ziekenhuisbezetting afgenomen, aantal positieve tests toegenomen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 41.481 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er ongeveer 7000 meer dan gisteren en ook iets meer dan het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen.
Er werden 11 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 13 doden per dag, net als een week eerder.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er werden 162 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 13 nieuwe patiënten bij. Er liggen nu 1574 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1626), van wie 163 op de IC (gisteren: 171), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Posbank deel van het jaar dicht voor auto's en motoren
Natuurgebied de Posbank bij Arnhem gaat voortaan een deel van het jaar dicht voor auto's en motoren. In de weekenden en op feestdagen in de periode tussen 1 april en 31 oktober zijn die daar niet welkom, hebben de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal besloten.
Op mooie dagen wemelt het er van bezoekers en parkeerplaatsen staan overvol, meldt Omroep Gelderland. De drukte werd pijnlijk zichtbaar in het eerste jaar van de coronapandemie. Afstand houden ging amper en groepen waren te groot. Er kwam onder meer eenrichtingsverkeer.
Wethouder Ronald Haverkamp van Rheden noemt de maatregel een 'historisch moment': "Door dit besluit te nemen kijken we naar de toekomst, zodat ook onze kinderen en hun kleinkinderen van dit mooie stukje natuur kunnen blijven genieten."
Minister Adriaansens positief getest
Minister van Economische Zaken en Klimaat Adriaansens is positief getest op het coronavirus. Dat meldt ze op Twitter. Ze heeft geen klachten en het gaat goed met haar. De komende week werkt ze vanuit huis.
Geen anderhalve meter en mondkapje in stemhokje
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart gelden minder coronamaatregelen dan bij eerdere verkiezingen. Vrijdag gaan nieuwe versoepelingen in en minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat het bij de komende verkiezingen bijvoorbeeld niet meer verplicht is om in het stembureau een mondkapje te dragen of anderhalve meter afstand in acht te nemen.
Om de kiezers te spreiden en mensen de gelegenheid te geven een rustig moment uit te zoeken, zijn de verkiezingen over drie dagen verspreid: maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart. Volgens onderzoek door I&O Research wil ongeveer een op de vijf kiezers al op maandag of dinsdag gaan stemmen.
Bijna alle Britse volwassenen hebben antistoffen tegen corona
Bijna alle Britse volwassenen hebben antistoffen tegen het coronavirus. Dat heeft het Britse statistiekbureau bekendgemaakt. Het gaat om 98 procent van de volwassen bevolking.
Bij kinderen van 12 tot 15 heeft ongeveer 95 procent antistoffen, bij 8 tot 12-jarigen 82 procent. Het Britse statistiekbureau meldt verder dat corona vorige maand de derde meest voorkomende doodsoorzaak was. De maand ervoor stond corona nog op de vierde plaats.
Bloedbank Sanquin maakte twee weken geleden bekend dat 97 procent van de Nederlandse bloeddonoren antistoffen heeft. Hoe groot dat percentage over de hele Nederlandse bevolking is, is niet duidelijk.
Raad van State: coronawet kan niet veel langer verlengd worden
Het kabinet moet iets verzinnen op de juridische grondslag voor de coronamaatregelen. De zogenoemde Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) moet elke drie maanden verlengd worden. Maar volgens de Raad van State komt het moment dichter bij dat de tijdelijke coronawet niet meer kan worden verlengd.
De Raad vraagt zich af of er nog sprake is van een crisissituatie: "De vraag is wanneer nog sprake is van een 'directe dreiging' en op welk moment de huidige crisis overgaat in een (min of meer) normale situatie." Daarnaast gelden er al bijna geen maatregelen meer: "Door deze ontwikkelingen komt het moment waarop (een groot deel van) deze wet redelijkerwijs niet meer verlengd kan worden, geleidelijk dichterbij."
De huidige Twm loopt tot 1 maart en het kabinet heeft al aangegeven die te willen verlengen tot 1 juni. Daar heeft de Raad begrip voor, maar wel moet er een oplossing gezocht worden voor de middellange termijn. Het kabinet wil in de Wet publieke gezondheid, die wordt herzien, een aantal maatregelen opnemen die noodzakelijk zijn om corona te bestrijden. Volgens de Raad moet dat zo snel mogelijk gebeuren.
Cambodja gaat kinderen van 3 en 4 jaar vaccineren
In Cambodja worden nu ook kinderen van 3 en 4 jaar gevaccineerd tegen het coronavirus. Jonge kinderen zorgen in het land voor een golf aan omikronbesmettingen. Een kwart van de nieuwe besmettingen vorige week werd vastgesteld bij kinderen onder de 5.
Premier Hun Sen roept ouders op hun kinderen zo snel mogelijk te laten inenten: "Om corona door te komen, moet iedereen meedoen." Kinderen van 3 en 4 kunnen een dosis van het Chinese vaccin Sinovac krijgen.
Het Zuidoost-Aziatische land is een van de eerste landen die kinderen op zo'n jonge leeftijd gaan vaccineren. In Nederland kunnen kinderen vanaf 5 jaar een coronaprik halen. Volgens de Gezondheidsraad is dat veilig en wegen de voordelen op tegen de nadelen.
Ziekteverzuim zorgmedewerkers blijft hoog
Nog steeds zitten veel ziekenhuismedewerkers ziek thuis. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is het verzuim op de intensivecareafdelingen deze week iets toegenomen tot 10,3 procent; vorige week was dat 10,1 procent. Op de verpleegafdelingen viel deze week 10,4 procent ziek uit, iets minder dan de 10,6 procent vorige week.
De NZa benadrukt dat er ook veel huisartsen en medewerkers in de thuiszorg ziek zijn. "Het ziekteverzuim blijft daardoor de grootste uitdaging voor de zorg op dit moment."
Mede hierdoor is de operatiecapaciteit van ziekenhuizen iets afgenomen. Vorige week waren er 13 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week is dat 15 procent.
Polen schrapt meeste regels
Vanaf 1 maart gelden in Polen bijna geen coronaregels meer. Dat heeft premier Morawiecki bekendgemaakt. De mondkapjesplicht blijft nog wel gelden in publieke binnenruimtes en het openbaar vervoer.
Volgens Morawiecki geven de ontwikkelingen in andere landen genoeg aanleiding om de regels te laten vallen. Het betekent onder meer dat mensen in Polen geen anderhalve meter afstand meer hoeven te houden.
Mondkapjesaffaire gevangenis Roermond
Twee medewerkers van de gevangenis in Roermond zijn op non-actief gesteld, omdat ze weigeren een mondkapje te dragen. Dat meldt 1Limburg. De twee zijn voorlopig niet welkom in de gevangenis en krijgen geen salaris.
Begin deze maand was er al ophef, toen vier medewerkers van de inrichting weigerden een mondkapje op te doen tijdens hun werk. Volgens een woordvoerder van de gevangenis is er met hen indringend gesproken, waarna twee van de weigeraars overstag gingen.
"Een mondkapje is verplicht, omdat wij verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van gedetineerden en personeel. We huisvesten gedetineerden die een kwetsbare gezondheid hebben, of kunnen hebben", zegt de woordvoerder.
Een op acht geboosterden wil niet nog een prik
Een op de acht Nederlanders die een boosterprik heeft gehad, is niet van plan nog een booster tegen corona te gaan halen. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas en LocalFocus waaraan ruim 4400 volwassenen meededen, meldt persbureau ANP. Een op de tien weet het nog niet.
De helft van de ondervraagden zegt een eventuele volgende prik "zeker" te zullen halen, en 27 procent waarschijnlijk wel. Met name ouderen zijn veel meer geneigd een extra vaccinatie te nemen.
Ook regionaal zijn er verschillen: zo willen respondenten uit Friesland het vaakst geen extra booster, terwijl inwoners van Zeeland er juist wel positief tegenover staan.
Johnson eerste Britse premier als verdachte verhoord door politie
Boris Johnson is als eerste Britse premier officieel verhoord door de politie. Hij kreeg vragen over de illegale feestjes die er in zijn ambtswoning zouden zijn gehouden tijdens de strenge lockdown. Dat blijkt volgens de Britse krant The Times uit een gelekte vragenlijst.
Johnson werd niet persoonlijk op het politiebureau verhoord, maar moest de vragenlijst invullen. In totaal kregen 88 mensen zo'n formulier met vragen over hun rol bij de borrels en feestjes in coronatijd.
Zij moesten vragen beantwoorden als: "Nam u deel aan een bijeenkomst?" en "Wat was het doel van uw aanwezigheid daar?" Ook werd gevraagd of ze een geldig excuus hadden aanwezig te zijn bij de bijeenkomsten. Ook werd benadrukt dat de verdachten niet tot antwoorden verplicht zijn, maar dat alles wat ze zeggen als bewijs tegen hen gebruikt kan worden.
Volgens The Times heeft Johnson met hulp van een advocaat zijn vragenlijst ingevuld en teruggestuurd naar de politie. Hij zou op zes bijeenkomsten zijn geweest, waaronder een spontaan verjaardagsfeestje en een bijeenkomst in zijn ambtswoning in Downing Street. Johnson zou er nog steeds van overtuigd zijn dat hij geen regels heeft overtreden.
Welkom
Welkom in het liveblog van woensdag 23 februari. Hier lees je het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren is hier te vinden.