liveblog
NOS SportAangepast

De vlam is gedoofd: Winterspelen van Peking afgesloten • Schouten zwaait China gedag

liveblog gesloten

Xié Xie!

Na 16 dagen topsport sluiten we het liveblog van de 26ste Olympische Winterspelen hierbij af. Graag zien we je over vier jaar terug in Milaan en Cortina d'Ampezzo. Niet getreurd, over tweeënhalf jaar zijn de Zomerspelen alweer in Parijs.

Bedankt voor het volgen! Of zoals ze in China zeggen: Xiè Xie!

Dinsdag: huldiging olympische sporters live bij de NOS!

Dinsdag worden de olympische sporters nog gehuldigd door premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander in Den Haag. De huldiging bij de Tweede Kamer is van 12.30 uur tot 13.30 uur live te zien op televisie en via de livestream op NOS.nl.

De bordesscène met de koning en de olympische medaillewinnaars van Pyeongchang in 2018.

Teruglezen (en kijken) hoe de sluitingsceremonie verliep!

Ruim twee weken streden de wintersporters in Peking om de olympische medailles en voor Nederland eindigde de teller op zeventien. Om 14.30 uur zondagmiddag Nederlandse tijd kwam er een eind aan de 24ste Winterspelen. Na de afsluitende woorden van IOC-preses Thomas Bach werd de vlam gedoofd.

Na een optreden van tientallen kinderen met lampionnen betraden sporters uit de 91 deelnemende landen het Vogelnest. Irene Schouten, in Peking goed voor drie keer goud en een keer brons, droeg op de muziek van Beethovens Ode an der Freude de Nederlandse vlag het stadion in.

Studio Peking met Ireen Wüst!

Tot 17.00 uur kun je op NPO 1 en de livestream op NOS.nl nog kijken naar de ijshockeyfinale tussen Finland en de Russen. Aansluitend is het tijd voor de laatste Peking Vandaag, met de deskundige blik van Bart Veldkamp.

En om 21.20 uur gaan we nog een keer over naar de Jaap Eden-baan voor Studio Peking. En dat belooft een bijzondere aflevering te worden, want de beste Nederlandse olympiër aller tijden, Ireen Wüst, is te gast.

Ireen Wüst met haar gouden medaille

De vlam is uit!

De vlam is gedoofd in Peking, de 24ste Olympische Winterspelen zijn ten einde.

De olympische vlam in Peking is gedoofd.

Bach: 'Voortreffelijke Spelen in wintersportland China'

Natuurlijk had Thomas Bach de nodige complimenten over voor de gastheren: "Met de voortreffelijk olympische Winterspelen verwelkomen we China als wintersportland."

IOC-voorzitter Bach: 'Laat politiek leiders door jullie geïnspireerd raken'

IOC-leider Thomas Bach lijkt in zijn toespraak een verwijzing te maken naar de spanningen aan de grens van Oekraïne. "De verenigende kracht van jullie is sterker dan de krachten die ons proberen uiteen te drijven. Geef vrede een kans. En laat de politieke leiders door jullie geïnspireerd raken."

De olympische vlag gaat over naar Milaan!

Zojuist is de olympische vlag van Peking, via IOC-voorzitter Thomas Bach, overgedragen aan de vertegenwoordigers van Milaan. Daar zijn over vier jaar de Olympische Winterspelen. Het Italiaanse volkslied - niet zo gepassioneerd als we het kennen, maar ingetogen gezongen met vioolbegeleiding - klinkt in het Vogelnest.

Schouten kan het hoor!

Ze was vooraf nog een beetje onzeker over haar zwaaiskills, maar Irene Schouten blijkt ook op dit vlak een snelle leerling.

Irene Schouten zwaait met de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie.

Schouten leidt Nederlandse ploeg het Vogelnest binnen

Schouten hoopt op instructies

Irene Schouten mag de Nederlandse vlag dragen, maar moet bekennen dat ze nog niet precies weet wat ze moet doen...

Bekijk hieronder het interview met Irene Schouten:

Sluitingsceremonie van start

We gaan de Winterspelen officieel afsluiten.

Met namens Nederland zo Irene Schouten als vlaggendraagster tijdens de ceremonie.

In Peking vindt de sluitingsceremonie plaats

De Wit blikt uitgebreid terug op Winterspelen

Als technisch directeur van de Nederlands schaatsbond is het van begin tot eind genieten geblazen geweest voor Remy de Wit bij de Winterspelen in Peking. "Iemand zei: Irene opent 'm met goud en ze sluit 'm met goud", haalt hij twee van de pareltjes van langebaanschaatsster Irene Schouten aan.

Uiteindelijk kwam de teller voor Nederland tot stilstand bij zeventien medailles. Zestien daarvan werden gewonnen door een atleet op schaatsen.

Remy de Wit en bondscoach Jan Coopmans op de tribune bij de NK afstanden

Schaatspak zorgt voor ophef

Kort voor de start van de Spelen verscheen een video op Instagram waarop Huang een trainingsrondje reed op een schaatsbaan in Peking. Dat deed ze in een schaatspak van de Chinese ploeg, dat ze gekregen had van een bevriende schaatsster uit China.

De premier van Taiwan heeft het ministerie van Onderwijs en Sport nu opgeroepen een onderzoek in te stellen, zodat Huang een "gepaste straf" kan krijgen. Ze heeft Peking al verlaten en is bezig aan een trainingskamp in de Verenigde Staten.

Een shot uit het bewuste filmpje van Huang met het Chinese schaatspak

Pechstein (bijna 50) sluit Spelen in 2026 niet uit

Over twee dagen wordt Claudia Pechstein 50, maar de schaatsster sluit niet uit dat ze er ook in 2026 nog bij is op de Winterspelen.

"Ik zit al dertig jaar op olympisch niveau. Ik ben daar trots op", zegt Pechstein, die in 1992 debuteerde tijdens de Olympische Spelen van Albertville. In Peking was ze de oudste sporter.

Met haar achtste deelname aan de Spelen is Pechstein recordhouder bij de vrouwen. In 2010 was ze er niet bij vanwege een dopingschorsing.

Claudia Pechstein

Keuze over Coopmans

Blijft Jan Coopmans de coach van de Nederlandse schaatsers? Volgens technisch directeur Remy de Wit van de bond moet het proces dat leidde naar slechts brons voor de vrouwen en een vierde plaats bij de mannen op de ploegachtervolging goed worden geëvalueerd.

"Ik denk dat we een bondscoach hebben die in de afgelopen jaren ongekend succesvol was op de teamonderdelen", zei hij over Coopmans, die nog tot juni van dit jaar onder contract staat bij de KNSB. "Ik vind het jammer dat hij daar niet altijd voor beloond is door de media. Ik heb veel met hem gesproken en uiteindelijk is hij verantwoordelijk voor de prestaties. Het is voor mij nu veel te vroeg om daar conclusies uit te trekken."

"Voor het verdienen van de quota voor de Spelen worden we afhankelijk van de teamonderdelen", aldus De Wit. "Heel concreet, als we geen ploegachtervolging op de Spelen hebben, gaan we met maximaal zeven schaatsers in plaats van met negen."

Jan Coopmans

Bach tevreden over bubbel

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, is tevreden over de coronabubbel rond de Spelen. "Peking was een van de veiligste plekken op aarde, zo niet dé veiligste."

In totaal werden er de laatste weken 1,8 miljoen coronatests afgenomen. Dat leverde 437 positieve gevallen op, waaronder 98 sporters en 87 teamofficials.

Binnen TeamNL testte alleen Adriana Jelinkova positief. De alpineskiester liep begin januari het coronavirus op en volgens sportkoepel NOC*NSF zorgde dat ervoor dat ze steeds testwaarden rond de in China toegepaste grenswaarden had. Vanwege alle stress, ging Jelinkova na de reuzenslalom terug naar huis. Ze sloeg de slalom over.

Adriana Jelinkova

Otter wil aanblijven als bondscoach shorttrackers

Jeroen Otter blijft vermoedelijk ook de komende jaren actief als bondscoach van de shorttrackers. Dat vertelt Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond.

Bekijk hieronder het interview met Remy de Wit:

De Wit over shorttrackcoach Otter: 'Intentie uitgesproken dat hij blijft'

De eerste voor Finland

Voor het eerst in de historie pakken de Finnen het ijshockeygoud, hier de samenvatting van de finale tegen de Russen.

Friedrich schrijft historie

Bekijk hier de samenvatting van het bobsleeën, waarin de Duitser Francesco Friedrich in de viermansbob zijn olympische titel prolongeert.

Dat deed hij eerder al in de tweemansbob.

Nederlandse vrouwen bovenaan in medaillespiegel

Nederland heeft drie medailles minder dan tijdens de Spelen van vier jaar geleden.

Maar het mooiste feitje: als er een klassement wordt gemaakt van alleen de prestaties van de vrouwen, staat Nederland bovenaan.

Medailles Nederland laatste vijf Winterspelen

Alle medailles van TeamNL op een rijtje

Zoals gezegd pakte Nederland deze Olympische Winterspelen zeventien medailles. Hieronder staan ze allemaal op een rijtje.

Alle medailles Nederland in Peking

Laatste goud deze Spelen is voor Finland

De laatste gouden medaille van de Olympische Spelen van Peking is gewonnen door Finland.

De Finnen wonnen het ijshockeytoernooi door zondagochtend in de finale af te rekenen met het Russisch Olympisch Comité (ROC): 2-1. Rusland was de regerend olympisch kampioen.

De Finnen vieren feest

Drama voor Shiffrin compleet

Een dramatisch individueel toernooi, onttroond als olympisch kampioen en negatieve berichten via social media. Nee, het zijn niet de Winterspelen van Mikaela Shiffrin. Ook op de slotdag grijpt de skiester net naast een medaille.

De Amerikaanse verliest zondagnacht met haar drie ploeggenoten de strijd om brons in de landenwedstrijd, die oorspronkelijk gepland stond op zaterdag maar vanwege te harde wind met een dag werd uitgesteld. Het goud gaat naar Oostenrijk, dat in de finale afrekent met Duitsland.

Oostenrijk pakt goud op landenwedstrijd, geen medaille Shiffrin met VS

Verheijen hoopt dat prestaties doorwerken

Naast het verrassende brons voor Kimberley Bos, hoopt chef de mission Carl Verheijen ook dat de prestaties van Lindsay van Zundert (kunstrijden), Melissa Peperkamp, Niek van der Velden en Michelle Dekker (snowboarden) doorwerken in Nederland. "Ik hoop dat dat echt een inspiratie is voor jonge sporters in Nederland."

"Ik denk dat daar echt de jeugd staat. Ik heb veel met ze mogen optrekken in de bergen. Het is hartstikke mooi dat deze twee talenten zesde worden en Niek bijna zelfs een medaille pakte", zegt hij over Peperkamp en Van der Velden. "Na het goud van Nicolien Sauerbreij in 2010 hadden we nu met Dekker weer iemand die bij het snowboarden in de buurt van het podium kwam. Met de skivereniging zijn we goed aan het werk. Ik heb begrepen dat er onder deze groep alweer nieuwe talenten aankomen."

Lindsay van Zundert op de vrije kür:

Zestiende goud voor Noorwegen

De Noorse langlaufster Therese Johaug heeft haar derde gouden medaille op de Olympische Spelen veroverd.

Noorwegen eindigt als koploper in het medailleklassement in Peking met liefst zestien gouden plakken. Hiervoor kwam Noorwegen niet verder dan veertien keer goud op één Winterspelen.

Vreugde bij Therese Johaug

Brons met een gouden randje

Hoewel Irene Schouten zondag de vlag mag dragen tijdens de sluitingsceremonie, vestigt chef de mission Carl Verheijen nog wat aandacht op de prestatie van Kimberley Bos. Die won brons bij het skeleton.

"Als je acht jaar lang hard werkt en je helemaal toelegt op je sport, zie je wat dat op kan leveren. Ik heb daar heel veel respect voor", zegt Verheijen. "Als je ziet hoe gedreven, volhardend en serieus ze is, dan heeft die bronzen plak voor mij wel een gouden randje. Ik vind het echt heel knap wat ze gedaan heeft."

Bekijk hieronder de run die Kimberley Bos brons bezorgde:

Eindelijk goud voor Groot-Brittannië

Groot-Brittannië klopt Japan in de finale met ruime cijfers: 10-3. Het betekent het eerste Britse goud op deze Winterspelen.

Het was ook het eerste Britse curlinggoud sinds 2002, toen de vrouwenploeg in Salt Lake City onder leiding van skip Rhona Martin de olympische titel veroverde. Bij de mannen, die zaterdag de finale hadden verloren van Zweden, dateert het laatste curlinggoud van 1924.

De curlingvrouwen pakken het eerste goud voor Groot-Brittannië deze Winterspelen

Geen achttiende medaille voor Nederland

Nederland eindigt definitief op zeventien medailles, want de bobsleeërs stonden na drie van de vier heats slechts 26ste.

Theoretisch was dit de laatste kans voor TeamNL om nog wat eremetaal te winnen, maar in de praktijk was de kans hierop nihil. Ivo de Bruin speelde weer een bijrol. Na de 23ste plaats in de tweemansbob, werd hij met Jelen Franjic, Janko Franjic en Dennis Veenker nu 26ste van de 28 bobs.

De Duitser Francesco Friedrich werd voor de tweede keer op rij olympisch kampioen.

De Duitse viermansbob viert olympisch goud

Goedemorgen!

Welkom in ons laatste olympische liveblog van deze Winterspelen.

De laatste medailles worden vandaag verdeeld en vanaf 13.00 uur is de sluitingsceremonie in Peking. De Nederlandse vlag zal daarbij worden gedragen door schaatsster Irene Schouten, die drie keer goud en een keer brons won.