liveblog
NOS SchaatsenAangepast

Nederland met tweede niet-schaatsmedaille ooit vierde in medailleklassement

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dat was het voor vandaag. Morgen wacht (voor Nederland) een mooie dag: pakken shorttracksters Schulting, Van Kerkhof, Velzeboer en Poutsma goud op de aflossing?

En veroveren Femke Kok, Jutta Leerdam en Michelle de Jong eremetaal op de 500 meter? De olympische uitzending, met daarin eerst monobobster Karlien Sleper en skiër Maarten Meiners in actie, begint om 02.25 uur op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.

NOS
Het olympische programma van zondag 13 februari

Nog geen champagne voor Bos: 'Iedereen ligt te slapen'

In de Chinese nacht praat bronzenmedaillewinnaar Kimberley Bos, vlak voordat ze gaat slapen, nog even na met Dione de Graaff.

Uiteraard over de sportdag van haar leven, waarop ze de eerste olympische skeletonmedaille won voor Nederland.

Om half 2 's nachts nog geen champagne voor Bos: 'Iedereen ligt te slapen'

Het is tijd voor Studio Peking!

NOS Studio Peking gaat beginnen vanaf de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Wie ontvangt Dione de Graaff vanavond allemaal?

Yvonne Bos (de moeder van Kimberley), oud-bobsleester Esmé Kamphuis, schaatser Dai Dai Ntab, Jan Ykema (oud-schaatser, zilver 500 meter in 1988) en Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst Rijksmuseum.

Kijk nu op NPO 1 of via de livestream.

NOS
NOS Studio Peking van 12 februari

Zondag hoorzitting in dopingzaak Valijeva

Iedere dag is er nieuw nieuws in de dopingaffaire rond de 15-jarige Russische kunstrijdster Kamila Valijeva. Dinsdag moet die opgelost zijn; dan staat de individuele vrouwenwedstrijd op het programma. Zondag, morgen dus, is er een hoorzitting bij sporttribunaal CAS.

"Die hebben een tijdelijke dependance in Peking en er is een zitting met drie leden. Dan moet er maandag uitspraak komen en wordt duidelijk of de tijdelijke schorsing, want daar gaat het over, wel of niet doorgaat. En of ze dus wel of niet mag meedoen dinsdag", vertelt NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg vanuit Peking.

"Het is een zaak van enorme omvang. Die moet weer genormaliseerd worden. Het IOC zei het ook: iedereen moet een chillpil nemen en afkoelen."

Het Internationaal Olympisch Comité en het mondiale anti-dopingagentschap WADA hadden een beroepsprocedure gestart bij het sporttribunaal CAS.

De 15-jarige Russin, bijgenaamd Miss Perfect, legde naar nu blijkt in december een positieve dopingtest af. Europees kampioene Valijeva testte positief op trimetazidine, een middel dat de toestroom van bloed naar het hart bevordert en op de dopinglijst staat.

Ze werd op 8 februari voorlopig geschorst door het Russische dopingagentschap, maar die schorsing werd een dag later opgeheven. Daar waren het IOC en WADA het niet mee eens.

Valijeva won deze week met de Russische ploeg goud in de landenwedstrijd. Ze is ook individueel favoriet voor de titel.

Pure familieliefde

De familie van Kimberley Bos keek vanmiddag in Ede samen naar haar bronzen race. De definitie van dolle vreugde zie je in onderstaande video.

"Je gunt haar die medaille zo erg en dan pakt ze hem gewoon. Dit verdient ze gewoon. Echt de kers op de taart", zegt Kimberley's zus Charria. "Ik kan niet wachten om haar te knuffelen en te feliciteren."

Nieuwe onderdelen op Winterspelen

We zien dit jaar meer vrouwen op de Spelen dan ooit en dat is geen toeval. Het IOC wil gendergelijkheid op de Spelen en dat betekent: nieuwe onderdelen.

Wat dacht je van de monobob en het freestyle skiën big air? We leggen je er alles over uit.

Van monobob tot mixed relay: dit zijn de nieuwe onderdelen op de Winterspelen

Wereldrecord bij kunstschaatsen

Het Franse paar Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron is terug van weggeweest. En hoe: ze scoren 90,83 en verbeteren zo hun oude wereldrecord van drie jaar geleden.

Ze gaan aan de leiding in de ritmische dans. De punten nemen ze mee naar de vrije dans, komende maandag.

Frans paar Papadakis-Cizeron aan leiding op ritmische dans met wereldrecord

Middagdutje basis voor bronzen succes Bos

Een middagdutje was voor Kimberley Bos vandaag de basis voor haar bronzen succes bij het olympisch skeletontoernooi. "Dit is de kroon op het werk van dit seizoen", zei ze glimlachend na het winnen van haar historische medaille.

Bos werkte op vrijdag haar eerste twee runs in de ochtenduren af, terwijl de twee beslissende runs van zaterdag in de avonduren op het programma stonden, waarvan de beslissende heat omstreeks 22.30 uur. Dat was even schakelen.

"Het was überhaupt een uitdaging om wakker aan de start te verschijnen", gaf Bos toe. "Ik hield de hele week namelijk wel mijn slaapritme aan. Ik ben in de middag naar bed gegaan om zo een kleine boost richting de avond te hebben."

Medailleklassement na dag 8

NOS
Medailleklassement na achtste olympische dag (12 feb)

'Eén plus één plus één is twee...'

ANP
Bondscoach Jan Coopmans met Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong

Het stokte aan alle kanten, zaterdagmiddag in The Ice Ribbon van Peking, tijdens de kwartfinale die de Nederlandse vrouwen op de ploegachtervolging afwerkten. En in het hoofd van Ireen Wüst, die na afloop een manmoedige poging ondernam een verklaring te vinden voor de teleurstellende derde tijd.

Haar chaotische analyse draaide uit op een verbale kopie van de race die aan alle kanten rammelde. "Als alles goed gaat, dan is één plus één plus één zeg maar vijf. Maar nu is het twee...", klonk het als de vaak onnavolgbare Johan Cruijff in zijn beste jaren.

Anders dan de legendarische nummer 14 van weleer zag Wüst al snel het onbegrijpelijke van haar gedachtenkronkels in. Dus gooide ze er maar een wegwerpgebaar tegenaan. "Ach, weet ik veel."

Lees verder door op onderstaande link te klikken:

Kijken: medailleceremonie

Kimberley Bos krijgt op de Olympische Spelen haar bronzen medaille uitgereikt, na haar derde plaats in het olympisch skeletontoernooi.

Brons!

Het wordt een bronzen medaille voor skeletonster Kimberley Bos. De Australische Jaclyn Narracott was 0,22 seconden sneller dan Bos en pakt zilver. Het goud gaat naar de Duitse Hannah Neise.

Na Nicolien Sauerbreij (2010) is dit de tweede medaille die Nederland op de Olympische Winterspelen haalt, die niet op de schaats gewonnen is.

Lees het verslag:

Historie!

Kimberley Bos pakt de eerste skeletonmedaille voor Nederland, want de Duitse Tina Hermann is 0,27 seconden langzamer dan Bos. En ze moest 0,12 goed maken.

Sowieso brons dus, maar wordt het misschien wel nog mooier voor de 28-jarige skeletonster uit Ede? Nog twee te gaan...

NOS
Dolle vreugde bij Kimberley Bos; ze pakt een olympische medaille

Finish!

1.01,87, dat is de tijd van Kimberley Bos. Is het genoeg voor een medaille?

Haar derde heat was een honderdste van een seconde sneller. Ze had een goede lijn te pakken en op een botsing in bocht dertien na, was het een goede run.

Nu afwachten op de laatste drie.

Daar gaat ze!

Kimberley Bos is begonnen aan de vierde en beslissende run. Ze moet 0,12 seconden goed maken om olympisch brons te veroveren en 0,60 om goud te pakken.

14 gehad, nog 6 te gaan

Ook de Amerikaanse Katie Uhlaender, bezig aan haar vijfde Winterspelen, is gefinisht. Ze gaat op dit moment aan de leiding.

Nog twee skeletonsters - de Duitse Loelling en de Canadese Rahneva - voordat Kimberley Bos afdaalt op de baan met zestien bochten. Haar run kun je ook zien op NPO 1 of via deze livestream.

10 gehad, nog 10 te gaan

De Belgische Kim Meylemans is net als tiende starter gefinisht. Haar eindtijd: 4.11,34. Nog zes te gaan voordat Kimberley Bos gaat beginnen aan de misschien wel afdaling van haar leven.

De 28-jarige skeletonster uit Ede heeft een riante voorsprong van 0.30 op de nummer vijf en heeft volgens Vincent Kortbeek, technisch directeur van de skeletonbond, "alles te winnen en niets te verliezen".

De bespiegelingen...

"Ze is ontspannen, ze weet wat ze moet doen en heeft er erg zin in!" Bemoedigende woorden van Vincent Kortbeek, de technisch directeur van de skeletonbond.

Beslissende heat 4 onderweg!

Pakt Kimberley Bos na snowboardster Nicolien Sauerbreij (2010) de tweede niet-schaatsmedaille voor Nederland? De laatste run is onderweg.

Nu op de baan: de Russin Elena Nikitina, de nummer vier die in deze heat start. Bos start als zeventiende, want in de beslissende run is de startvolgorde omgedraaid.

'In deze medaille zit vooral heel erg veel plezier'

Suzanne Schulting heeft genoten van de medailleceremonie in Peking, waarbij ze werd toegejuicht door haar teamgenoten. "Heel bijzonder."

Lesmateriaal voor liefhebbers en talenten

'How to skate a 10k... and also half a 10k'

Dat is de titel van het trainingsschema dat tweevoudig olympisch kampioen Nils van der Poel vandaag online heeft gezet. In een document van maar liefst 62 pagina's legt hij uit hoe hij zich van mei 2019 tot en met deze maand heeft klaargestoomd voor de olympische 5 en 10 kilometer, de afstanden die hij beide won.

Op de 10.000 meter was hij oppermachtig; hij was 13,85 seconden sneller dan nummer twee Patrick Roest én scherpte zijn eigen wereldrecord aan. Maar dat gaat hij niet nog een keer doen.

"Ik hoop dat de sport zich blijft ontwikkelen en dat anderen mijn records gaan breken", schrijft de onnavolgbare Zweed in het document. "Ik zal niet degene zijn die de grens van zes minuten (5 km, red.) of 12.30 minuten (10 km, red.) breekt, maar iemand anders misschien wel. Voor díe mensen schrijf ik dit document."

"Het is wel mijn intentie om nu te stoppen", vertelde Van der Poel na het winnen van zijn tweede olympische gouden medaille in Peking. "Het was een geweldig avontuur."

Ondertussen bij het skispringen...

...wint Marius Lindvik goud op de grote schans. De 23-jarige Noor houdt de Japanner Ryoyu Kobayashi van diens tweede olympische titel in China af. Kobayashi, die zondag het goud had gepakt op de kleine schans en eerder de winnaar was van de Vierschansentournee, moest nu genoegen nemen met zilver.

Lindvik greep met sprongen van 140,5 en 140 meter de titel op de grote schans van Zhangjiakou. Hij kwam tot een puntentotaal van 296,1. Kobayashi bleef steken op 292,8. Het brons ging met 281,3 punten naar de Duitser Karl Geiger.

Lindvik volgde Kamil Stoch op als olympisch kampioen op de grote schans. De 34-jarige Pool, die zowel in 2014 als 2018 het goud pakte, eindigde nu met 277,2 punten net naast het podium (vierde).

Bekijk de sprongen van Lindvik en Kobayashi:

Tussenstand na heat 3

De tussenstand na de derde run. Kimberley Bos moet in de vierde en laatste heat (start: 14.50 uur) 0,12 seconden goed maken om als eerste Nederlander een olympische medaille bij het skeleton te halen. Ze start als zeventiende van de twintig.

De Belgische Kim Meylemans staat op plaats elf op 1.62 seconden op de nummer 1 en mag zich ook opmaken voor de vierde run.

NOS
De tussenstand bij het skeleton na de derde run

Kijken: de derde run van Bos

Skeletonster Bos stijgt naar vierde plaats na goede derde run

Vast de (tussen)balans opmaken...

We kunnen langzamerhand de balans gaan opmaken, want de achterstand van de vrouwen die nu nog naar beneden komen is te groot om nog aanspraak te maken op een medaille. Dat geldt zelfs voor een wereldtopper als Jelena Nikitina, die na twee runs pas 19de was.

Kimberley Bos is en van de vijf vrouwen die onder de 1.02 bleven en gaat straks (rond 14.50 uur) als de nummer vier van het klassement naar beneden.

1. Hannah Neise (Dui) 3.05,99

2. Jaclyn Narracott (Aus) 3.06,13 (+0,14)

3. Tina Hermann (Dui) 3.06,47 (+0,48)

4. KIMBERLEY BOS 3.06,59 (+0,60)

5. Mirela Rahneva (Can) 3.06,89 (+0,90)

6. Jacqueline Lölling (Dui) 3.06,94 (+0,95)

NOS
Kimberley Bos is tevreden met haar derde run bij de Spelen in Peking.

Nummer elf: Belgische Meylemans stijgt een plekje

Kim Meylemans beleefde een nachtmerrie na aankomst in Peking, toen ze vanwege een positieve coronatest in een quarantainehotel werd geplaatst. Maar nu gaat ze toch maar mooi voor de derde keer naar beneden. En Meylemans stijgt dankzij 1.02,34 toch mooi weer een plekje: ze is tiende.

Nummer tien: Chinese Li blijft tiende

De tweede Chinese, Li Yuxi, komt uit op 1.02,39 en blijft staan waar ze staat.

Nummer negen: Canadese Rahneva levert fantastische run af

Mirela Rahneva kende een slechte tweede run en die kan haar weleens opbreken in de strijd om het podium. De Canadese zet in de derde run namelijk de tweede tijd van het hele veld neer (1.01,72) en nestelt zich in een klap op de vijfde plaats op 0,30 van Bos.

Kan Rahneva nog een bedreiging vormen in de vierde run?

Nummer acht: Amerikaanse Uhlaender ook niet onder 1.02,00

De Amerikaanse Katie Uhlaender komt ook niet onder de 1.02,00 en verliest dus ook terrein op Bos en de andere toppers. Ze klokt 1.02,15 en stijgt een paar plekje.