Van der Poel rijdt een wereldrecord op de 10.000 meter
NOS Schaatsen

Onnavolgbare Van der Poel pakt goud met wereldrecord, zilver Roest op 10.000 meter

De Zweed Nils van der Poel heeft op de olympische 10.000 meter met een wereldrecord het goud veroverd. Met 12.30,74 was de onnavolgbare Zweed maar liefst 13,85 seconden sneller dan Patrick Roest, die zich opnieuw moest neerleggen bij een tweede plaats.

Het brons ging verrassend naar de Italiaan Davide Ghiotto.

Jorrit Bergsma, de olympisch kampioen van 2014, eindigde als vierde.

Bekijk de laatste meters van de razendsnelle rit van Van der Poel:

Van der Poel steekt al het hele seizoen met kop en schouders boven de rest uit. Een jaar geleden veroverde hij al de wereldtitel op de tien kilometer, ook met een wereldrecord (12.32,95).

In Peking herhaalde Van der Poel dat kunststukje, nadat hij zondag al het goud had veroverd op de vijf kilometer door Roest 0,47 seconde voor te blijven.

Roest weer tweede

Roest was ook op de tien kilometer de beste Nederlander. Vastberaden om zichzelf niet meteen op te blazen met een snelle start, begon hij in de tweede rit opvallend voorzichtig aan zijn eerste olympische tien kilometer.

"Vaak begint hij te snel, maar dit is te langzaam", oordeelde commentator Martin Hersman na twee rondjes van 31,2 seconden.

Bekijk de samenvatting van de 10.000 meter:

Halverwege de rit werd het plan van Roest duidelijk: in de laatste vijf kilometer probeerde hij zijn rondetijden af te bouwen. Na een zware slotronde, waarin Roest tot het gaatje ging, kwam hij tot een tijd van 12.44,59.

Bergsma net naast podium

Bergsma reed in de vierde rit tegen de Rus Alexander Roemjantsev, vlak voor Van der Poel. Een voordeel, vond Bergsma, want zo kon hij zonder afleiding het beste uit zichzelf halen.

Toch kwam de Nederlands kampioen niet aan de tijd van Roest. Bergsma ging wel sneller van start, maar in de laatste ronden kon hij niet zo versnellen als zijn landgenoot. Met 12.48,94 gaf de drievoudig wereldkampioen 4,35 seconden toe op Roest.

"Ik kwam er niet goed in en dan zijn de rondetijden gewoon te hoog. Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan, daar baal ik gewoon van", reageerde Bergsma.

Bekijk de reacties van Bergsma en Roest:

Van der Poel had vooraf al aangekondigd dat hij graag wilde proberen om zijn eigen wereldrecord aan te vallen.

In zijn rit tegen de Italiaan Davide Ghiotto pakte hij zijn winst op Roest vooral in de eerste ronden. Halverwege de race had de eigenzinnige Zweed zijn voorsprong al uitgebouwd naar negen seconden.

In de tweede helft van de rit bleef Van der Poel maar versnellen en met twee indrukwekkende slotronden (28,9 en 28,6) reed hij zijn eigen wereldrecord uit de boeken.

Ook Ghiotto reed een verrassend goede rit. Met 12.45,98 bleef de Italiaan drievoudig wereldkampioen Bergsma bijna drie seconden voor.

Stoppen?

Van der Poel vertelde na zijn gouden race dat hij waarschijnlijk van plan is om te stoppen met schaatsen. "Dit is het einde van een heel goed hoofdstuk", zei hij.

Bekijk het interview:

In de slotrit kwam titelverdediger Ted-Jan Bloemen niet in de buurt van de medailles. De Canadees uit Gouda eindigde als achtste, op meer dan een halve minuut van Van der Poel.

Verbale strijd

De strijd tussen Van der Poel en de Nederlanders lag onder een vergrootglas, ook omdat de Zweed woensdag verbaal de aanval opende op de Nederlandse schaatsbond. Hij beschuldigde de KNSB van corruptie, omdat de bond met een bewegingswetenschapper een dagelijkse lobby zou voeren in een poging ijsmeester Mark Messer te beïnvloeden.

"Het grootste schandaal in de schaatssport, erger nog dan doping", noemde Van der Poel het.

Twee dagen later liet de Zweed zijn benen weer spreken.

'Er mist nog één kleur'

Roest kan zich nu opmaken voor de ploegenachtervolging, waarop hij dinsdag samen met Sven Kramer en Marcel Bosker goud hoopt te veroveren. "Daar gaan we alles aan doen, want ik heb nu drie keer zilver en er mist nog één kleur: goud", zei Roest.

Bergsma rijdt volgende week zaterdag nog de massastart.

Bekijk de volledige uitslag van de 10.000 meter:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl