Dag 2 in Peking: zilver Roest achter sprintende Zweed • Ophef rond 'Oeigoerse vlag'
We sluiten af met Studio Peking
We houden ermee op hier in Peking. Maar in Amsterdam blikt Dione de Graaff in Studio Peking terug op de tweede dag van de Olympische Spelen. Met als gasten: Arjen Robben, Marianne Timmer, Natasja Roest en Michiel de Ruiter.
Kijk nu live op NPO 1 of via de livestream!
Vannacht en morgen in Peking: medaillekansen voor Nederland
Levert de derde dag van de Olympische Winterspelen een flinke medailleoogst op? Het kan zomaar, met Nederlanders in actie in het alpineskiën, schaatsen en shorttracken.
Om 02.30 uur komt Adriana Jelinkova als eerste Nederlandse sporter in actie op de reuzenslalom, vanaf 09.30 uur zien we Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marijke Groenewoud op de 1.500 meter op de langebaan en vanaf 12.30 uur wordt het druk op de shorttrackbaan met de 500 meter bij de vrouwen en de 1.000 meter bij de mannen.
Nederland zakt naar plek vier in medailleklassement
Na dag 2 van de Olympische Spelen is Nederland een plaatsje gezakt op in het medailleklassement. 'We' staan nu gedeeld met Duitsland vierde, met een gouden plak van Irene Schouten en een verse zilveren van Patrick Roest.
Kramer weet waarom hij troonsafstand moet doen: 'Ik ben een oude man'
Sven Kramer reed vandaag voor het laatst een vijf kilometer op de Olympische Spelen. Dat zal niemand zijn ontgaan. En dat het geen podiumplek opleverde, dat was ook wel duidelijk.
Verslaggever Luuk Blijboom verbleef in de tochtige catacomben van The Ice Ribbon in Peking en keer daar, net als Sven Kramer, terug.
Van staalfabriek naar skischans: Shougang is de trots van Peking
Vandaag is hij echt officieel in gebruik genomen: Big Air Shougang. De zestig meter hoge baan in Peking, die is gebouwd voor de olympische onderdelen freestyleskiën en snowboarden, staat symbool voor de metamorfose die Peking de afgelopen jaren heeft ondergaan.
De freestyle-skiesters die er aan de start verschijnen kunnen uitkijken over het complex van de voormalige staalfabriek in de Chinese hoofdstad die aanvankelijk gold als de trots van de stad, vervolgens verwerd tot schandvlek en in zijn nieuwe gedaante opnieuw de trots is van Peking.
Ophef rond Turkse skispringer met 'Oeigoerse vlag' op ski
De Turkse skispringer Fatih Arda Ipcioglu heeft voor enige opschudding gezorgd met een afbeelding op zijn ski: een halve maan en een ster. Dat zijn de symbolen van de Turkse vlag, maar zijn ski was lichtblauw. En met een lichtblauwe achtergrond is het de vlag van Oost-Turkestan.
Oost-Turkestan is de regio van de Oeigoeren in Xinjiang. China wordt beschuldigd van mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren in die regio.
De ski met de bewuste afbeelding was gisteren te zien tijdens een interview met Ipcioglu na afloop van de kwalificaties voor de normale schans. Vandaag, tijdens de wedstrijd, sprong hij met ski's zonder afbeelding.
Op sociale media kreeg de Turkse skispringer veel lof van Oeigoerse activisten. Ipcioglu zelf wilde niet zeggen of hij een statement had willen maken: "Ik beantwoord zulke vragen niet. Ik ben een sportman en doe mijn werk. Ik had vandaag andere ski's omdat dit mijn wedstrijdski's zijn."
Het tonen van politieke symbolen en onofficiële vlaggen is verboden op de Olympische Spelen. Het Turkse Olympisch Comité liet weten dat er geen sprake was van een politiek statement: "Zoals iedereen weet, heeft de Turkse vlag ook een halve maan en een ster. Om verwarring te voorkomen, zal vanaf nu alleen het logo van het Olympisch Comité op de ski's worden gebruikt."
In onderstaand interview is de bewuste afbeelding te zien:
Wüst wil weer pieken op laatste Spelen: 'Als het écht moet, heb ik iets extra's'
Ireen Wüst begint morgen aan haar vijfde en laatste Olympische Winterspelen op de 1.500 meter, de afstand waarop ze tweevoudig olympisch kampioene is.
Wüst blikt vooruit op de race, die morgen vanaf 9.30 uur live te zien is bij de NOS.
Rodelaar Ludwig pakt eerste goud voor Duitsland in Peking
Rodelaar Johannes Ludwig is in Peking olympisch kampioen geworden. De Duitse winnaar van brons op de vorige Spelen bleef de Oostenrijker Wolfgang Kindl en de Italiaan Dominik Fischnaller voor.
Europees kampioen Kindl (33 jaar) werd dit seizoen ook in het wereldbekerklassement door Ludwig (36 jaar) verwezen naar de tweede plaats. In Peking was hij alleen in de tweede run sneller dan Ludwig, die in de overige omlopen de baas was.
De 28-jarige Fischnaller kwam in 2018 slechts 0,002 tekort om Ludwig van het brons af te houden. Nu pakte de Europees kampioen van twee jaar geleden wel zijn eerste olympische medaille. Dat gold ook voor Kindl, die in Pyeongchang negende werd.
Ongenaakbare Anthony wint op moguls eerste Australisch goud sinds 2010
Jakara Anthony heeft de eerste gouden medaille op de Winterspelen sinds 2010 veroverd voor Australië. De freestyleskiester was met een score van 83,09 de beste op het onderdeel moguls. De Amerikaanse Jealin Kauf en de Russische Anastasia Smirnova pakten verrassend de andere medailles.
De topdrie profiteerde van een mindere dag van olympisch en wereldkampioene Perrine Laffont uit Frankrijk. De andere grote favoriet, de pas 17-jarige Japanse Anri Kawamura, betaalde de tol voor een mindere laatste finalerun.
De 23-jarige Anthony, derde in het klassement van de wereldbeker, was in alle drie de runs ongenaakbaar en pakte haar eerste medaille op een mondiaal titeltoernooi.
Kobayashi springt naar goud op normale schans
Schansspringer Ryoyu Kobayashi heeft in Peking goud veroverd op de normale schans. De 25-jarige Japanner, dit jaar winnaar van de Vierschansentournee, verwees de ervaren Manuel Fettner (36 jaar) en Dawid Kubacki (31 jaar) naar het zilver en brons.
Bij de eerste sprong woei een lichte meewind en dat bleek in het voordeel van de ervaren rotten: Kobayashi leidde, voor Peter Prevc (29) en Kamil Stoch (34).
De omstandigheden bij de tweede sprong waren iets beter en Kubacki, de wereldkampioen van 2019, pakte met een sprong van 103 meter de eerste plaats. Vervolgens leek Fettner voor een stunt te gaan zorgen door met 104 meter de leiding te pakken.
Kobayashi had na zijn eerste sprong van 104,5 meter veel marge, maar kwam bij zijn tweede niet verder dan 99,5 meter. De stylist kon echter meteen al juichen, want hij wist dat hij ruim voldoende punten zou krijgen om Fettner voor te blijven.
Schouten krijgt medaille omgehangen: 'Ik wil er graag nog eentje'
"Dit is toch wel een toppunt. Ik ben sprakeloos", sprak een dolgelukkige (maar vermoeide) Irene Schouten nadat ze op medal plaza in Peking haar gouden medaille kreeg omgehangen.
Maar Schouten is nog niet klaar op de Spelen, ze komt op nog drie afstanden in actie. "Ik wil er graag nog eentje, dus de knop moet om."
Orie ontzettend trots op Roest: 'Heel Nederland gunde hem het goud'
Schaatscoach Jac Orie vertelt na afloop van de 5.000 meter over de zilveren medaille voor Patrick Roest tijdens de Olympische Spelen in Peking.
Roest was slechts 0,47 langzamer dan winnaar Nils van der Poel en dat is het kleinste verschil op de 5.000 meter sinds de Spelen van Calgary in 1988, toen Tomas Gustafson (ook een Zweed) 0,35 sneller was dan Leo Visser.
Kramer is nog niet klaar in Peking
Loting Nederlanders en favorieten 1.500 meter vrouwen
De 1.500 meter van de vrouwen is morgen vanaf 9.30 uur te zien op NPO 1 en via NOS.nl en de NOS-app.
Lees meer over de loting.
Loting 1.500 meter vrouwen
Rit 9 | Marijke Groenewoud | Yin Qi (Chn) |
Rit 10 | Han Mei (Chn) | Nana Takagi (Jap) |
Rit 11 | Antoinette de Jong | Nadezhda Morozova (Rus) |
Rit 12 | Ireen Wüst | Ivanie Blondin (Can) |
Rit 13 | Ayano Sato (Jap) | Francesca Lollobrigida (Ita) |
Rit 14 | Brittany Bowe (VS) | Ragne Wiklund (Noo) |
Rit 15 | Elizaveta Golubeva (Rus) | Miho Takagi (Jap) |
Van der Poel lovend over Roest
"Patrick heeft het me echt heel moeilijk gemaakt." Nils van der Poel doelt op de prestatie van Patrick Roest op de 5 kilometer in de olympische schaatshal van Peking. Roest werd tweede, nadat Van der Poel er nog een indrukwekkende eindsprint uit had geperst. "Het was zwaar, dat kan ik je vertellen."
Schouten gehuldigd op medal plaza
Het Nederlandse volkslied heeft geklonken op medal plaza in Peking. Irene Schouten heeft haar olympische gouden medaille, die ze zaterdag won door olympisch kampioen op de 3 kilometer te worden, ook echt in bezit nu.
Vierde in medailleklassement
Met de zilveren medaille van Patrick Roest heeft de Nederlandse olympische ploeg nu in totaal twee medailles veroverd. Irene Schouten pakte zaterdag al goud op de 3 kilometer.
Top-5 medailleklassement Winterspelen
Goud-Zilver-Brons | Totaal | |
1. Noorwegen | 2-0-1 | 3 |
2. Zweden | 2-0-0 | 2 |
3. ROC | 1-2-1 | 4 |
4. Nederland | 1-1-0 | 2 |
5. Slovenië | 1-0-1 | 2 |
Het resterende schaatsprogramma
Bergsma: 'Niet fel genoeg'
Jorrit Bergsma had gehoopt om mee te strijden om de medailles op de 5 kilometer, maar hij werd vijfde op de olympische ijsbaan van Peking.
"Ik ging er niet fel genoeg in. Dan is het allemaal net niks."
Roest: 'Niet verwacht zo dicht bij goud te komen'
Al voor de dweilpauze kwam Patrick Roest in actie op de 5 kilometer. Hij zette een scherpe tijd neer. Zo scherp zelfs dat topfavoriet Nils van der Poel er moeite mee had in de slotrit.
"Ik had niet het gevoel dat ik zo dicht bij het goud zou komen", aldus Roest, die Van der Poel pas in de laatste ronde onder zijn tijd zag duiken. "Je weet dat die versnelling kan komen, maar je hoopt dat die niet komt."
Toch is Roest niet helemaal ontevreden over zijn optreden. "Het blijft olympisch zilver en daar moet je onwijs blij mee zijn. Ik heb alles gedaan wat ik kon. Ben niet zo vaak naar de klote geweest na een wedstrijd. En ik zit dichter bij Van der Poel dan ik het hele jaar heb gezeten."
Langlaufgoud voor Bolsjoenov
Terwijl er in de schaatshal in Peking gestreden werd om olympisch goud op de 5 kilometer, kwam er ook in de sneeuw een olympisch kampioen bij. Langlaufer Aleksander Bolsjoenov greep met overmacht het goud op de skiatlon.
De 25-jarige Rus, vier jaar geleden goed voor drie zilveren en een bronzen olympische medaille, ging vroeg onderuit, maar stond snel weer op. Na zes kilometer klassieke stijl ging hij er met Iivo Niskanen vandoor.
Bij de wissel naar de vrije stijl was het verschil met de achtervolgers al 30 seconden. In het tweede deel van de race nam Bolsjoenov snel afstand. Niskanen zag alleen Denis Spitsov nog passeren tijdens zijn minst favoriete onderdeel.
Van der Poel olympisch kampioen
Nils van der Poel maakt zijn favorietenrol waar. De Zweedse wereldkampioen, die dit seizoen alle vijf kilometers op de wereldbeker won, is dankzij een indrukwekkende slotronde nipt sneller dan Patrick Roest, die het zilver pakt.
Ook Bloemen bijt zich stuk op tijd Roest
Patrick Roest is zeker van een olympische medaille op de 5.000 meter. Hij heeft met nog één rit te gaan nog altijd de snelste tijd op de ijsbaan in Peking.
Ted-Jan Bloemen bijt zich in de voorlaatste rit stuk op de tijd van de 26-jarige Nederlander. De nummer twee van de Spelen van Pyeongchang komt nu niet in de buurt van het podium. Hij rijdt de achtste tijd tot nu toe: 6.19,11.
Bergsma komt niet aan tijd Roest
Met nog vier ritten te gaan, heeft Patrick Roest nog altijd de snelste tijd op de 5.000 meter. Jorrit Bergsma is met 6.13,18 vier seconden langzamer dan Roest en weet nu al dat hij niet op het podium eindigt. Zijn tijd is de vierde tot nu toe.
Kramer niet tevreden over laatste vijf
"Gewoon niet goed", analyseert Sven Kramer zijn laatste race over 5 kilometer op de Olympische Spelen. "Het liep niet makkelijk. Ik moest er te veel voor knokken."
Bergsma op jacht naar tijd Roest
Direct na de dweilpauze is het de beurt aan Jorrit Bergsma. Hij rijdt zijn 5.000 meter tegen de Japanner Seitaro Ichinohe en zal op jacht gaan naar de tijd van landgenoot Patrick Roest, die met 6.09,31 de snelste tijd tot nu toe heeft.
Roest uitgeteld na 5.000 meter
Roest duikt onder tijd Engebraten
Patrick Roest is binnen en hij zet met 6.09,31 de snelste tijd tot nu toe neer. Met een vlakke race duikt hij onder de tijd van Hallgeir Engebraten en ook het olympisch record van Sven Kramer uit 2018 is gesneuveld.
Roest op het ijs
Patrick Roest is onderweg voor zijn olympische 5 kilometer. In de laatste rit voor de dweilpauze rijdt hij tegen de Italiaan Andrea Giovannini.
Snelste tijd voor Engebraten
Hallgeir Engebraten en Sergej Trofimov rijden beiden een sterke race. De Noor en de Rus blijven gedurende de 5.000 meter dicht bij elkaar, maar in de laatste ronde slaat Engebraten een beslissend gat. Hij komt met 6.09,88 zelfs heel dicht in de buurt van het olympisch record van Kramer (6.09,76).
Kramers laatste vijf zit erop
Dat was de laatste olympische 5 kilometer van Sven Kramer. Hij verslaat zijn directe tegenstander Viktor Hald Thorup en zet 6.17,04 neer en komt daarmee niet in de buurt van zijn eigen olympisch record van 6.09,76.
De drievoudig olympisch kampioen hield in het eerste gedeelte van zijn race zijn rondetijden redelijk vlak, rond de 29 seconden. De laatste ronden kon hij die echter niet meer onder de 30 houden.
Kramer onderweg
Het startschot heeft geklonken en Sven Kramer is begonnen aan de 5.000 meter, zijn laatste op de Olympische Spelen. Hij rijdt tegen de Deen Viktor Hald Thorup.
Kramer 'wel beetje zenuwachtig'
Sven Kramer won op de laatste drie Winterspelen de vijf kilometer. Om 9.30 rijdt hij zijn laatste.
"Ik ga gewoon alles geven wat ik heb."
Kramer in eerste rit
Loting vijf kilometer mannen
Rit 1 | Sven Kramer (Ned) | Viktor Hald Thorup (Den) |
Rit 2 | Emery Lehman (VS) | Felix Rijhnen (Dui) |
Rit 3 | Sergei Trofimov (Rus) | Hallgeir Engebraaten (Noo) |
Rit 4 | Livio Wenger (Zwi) | Ethan Cepuran (VS) |
Rit 5 | Andrea Giovannini (Ita) | Patrick Roest (Ned) |
Dweilpauze | ||
Rit 6 | Jorrit Bergsma (Ned) | Seitaro Ichinohe (Jap) |
Rit 7 | Patrick Beckert (Dui) | Michele Malfatti (Ita) |
Rit 8 | Alexander Roemjantsev (Rus) | Davide Ghiotto (Ita) |
Rit 9 | Roeslan Zakharov (Rus) | Ted-Jan Bloemen (Can) |
Rit 10 | Nils van der Poel (Zwe) | Bart Swings (Bel) |
Afdaling verplaatst naar maandag
De olympische afdaling van de mannen werd afgelopen nacht afgelast, vanwege te harde wind. De wedstrijd is nu verplaatst naar maandagochtend 5.00 uur en dat heeft ook gevolgen voor de rest van het skiprogramma van maandag.
De starttijd van de eerste run van de reuzenslalom voor vrouwen, waarop de Nederlandse Adriana Jelinkova in actie komt, is vervroegd naar 2.30 uur. De tweede run van de reuzenslalom is doorgeschoven naar 7.30 uur. De afdaling bij de mannen vindt plaats tussen de runs van de reuzenslalom voor vrouwen.
Van der Velden voelde het al aankomen: 'Kwam net tekort'
Primeur voor Nieuw-Zeeland
Zoi Sadowski-Synnott is in Peking olympisch kampioene op de slopestyle geworden. De 20-jarige snowboardster is de eerste Nieuw-Zeelander die goud pakt op de Winterspelen.
Sadowski is regerend wereldkampioene en winnares van de X Games. Ook noteerde ze in de kwalificatie de hoogste score. In de finale stond Julia Marino uit de Verenigde Staten lang bovenaan, maar met haar laatste run en vooral haar fantastische laatste sprong sloeg de favoriete toe.
Nieuw-Zeeland was tot dit jaar in het bezit van drie wintermedailles. Skiester Annelise Coberger pakte in 1992 zilver. In 2018 was er tweemaal snowboardbrons, voor Nico Porteous en Sadowski.
Geen finale voor Van der Velden
Snowboarder Niek van der Velden is er niet in geslaagd om de finale te halen op het onderdeel slopestyle. De 21-jarige Nederlander ging in de eerste run onderuit en scoorde in de tweede slechts 46.03.
Niet genoeg voor een plek bij de beste twaalf, wat nodig was om de finale op maandagochtend te bereiken.
Van der Velden heeft later deze Winterspelen nog een kans: op 14 februari komt hij in actie op de big air.
Kramer blikt terug
Al drie Winterspelen op rij is Sven Kramer de beste op de 5 kilometer. Over twee uur staat de 35-jarige routinier voor de laatste keer aan de start van een olympische race over 5.000 meter.
Voorafgaand aan de Spelen van Peking keek Kramer nog een keer terug naar zijn gouden races op de Spelen van 2010, 2014 en 2018.
Van der Velden onderuit in eerste run
Snowboarder Niek van der Velden moet er op de Olympische Spelen nog hard aan trekken om de finale te halen op het onderdeel slopestyle. De 21-jarige Nederlander ging in de eerste van twee runs onderuit en kwam daardoor niet verder dan een score van 26.51.
De twaalf beste snowboarders over twee runs plaatsen zich voor de finale van maandagochtend.
Afdaling mannen afgelast
Het waait te hard in de bergen van Yanqing en daarom is bij het skiën de olympische afdaling van de mannen afgelast. Onduidelijk is nog wanneer de wedstrijd nu wel wordt afgewerkt.
De mannen zouden zich zondag aanvankelijk om 04.00 uur Nederlandse tijd naar beneden storten, maar de organisatie schoof de start telkens door en besloot uiteindelijk de wedstrijd helemaal niet door te laten gaan.
Schouten deed geen oog dicht vannacht
"Heel veel mensen zeggen: 'Jij zal wel lekker hebben geslapen.' Maar dat was niet zo. Zóveel adrenaline."
Vanzelfsprekend staat Irene Schouten breed lachend voor onze camera, ondanks een kort nachtje. Niets hielp om de slaap te vatten. "Op een gegeven moment dacht ik: ik ga maar een podcast luisteren, dan val ik in slaap. Maar dat hielp niet."
Welke podcast? Haast verontschuldigend: "Dat klinkt misschien heel raar, maar over misdaad en moorden... Afgelopen nachten heeft het goed geholpen, dus ik dacht nu ook. Maar helaas."
Roest wil verstandige race rijden
Patrick Roest verschijnt vandaag als tweede Nederlander aan de start van de olympische 5 kilometer. Om 10.04 uur klinkt het startschot voor hem in de ijshal van Peking. "Nu moet het gebeuren", blikte Roest vooruit. Maar de 26-jarige Lekkerkerker wil dat wel verstandig doen. "Ik moet boven mezelf uitstijgen om olympisch kampioen te worden. Ik ga daar alles aan doen, maar wel met een verstandige race."
Bergsma nuchter richting 5 kilometer
"Het is gewoon weer een wedstrijd." Jorrit Bergsma is niet erg onder de indruk van de Olympische Spelen. Toch heeft hij in het verleden al drie olympische medailles veroverd. In 2014 pakte hij goud op de 10.000 meter en brons op de 5.000 meter. Vier jaar later in Pyeongchang werd hij tweede op de 10 kilometer.
Om 10.32 uur Nederlandse tijd staat Bergsma in Peking aan de start van de 5 kilometer. "De concurrentie is groot. Het enige wat ik kan doen is een goede rit neerzetten en dan maar zien wat het waard is."
Hoe laat komen de Nederlanders in actie vandaag?
Welkom
Goedemorgen en welkom bij het liveblog over dag 2 van de Olympische Spelen in Peking. Op de schaatsbaan is het vandaag de beurt aan de mannen. Om 9.30 uur start Sven Kramer in de eerste rit van de 5 kilometer. Vicewereldkampioen Patrick Roest komt om 10.04 uur in actie tegen de Italiaan Andrea Giovannini. Om 10.32 uur is het de beurt aan Jorrit Bergsma, die rijdt tegen de Japanner Seitaro Ichinohe.