De piste wordt geprepareerd in Yanqing
NOS SportAangepast

Afdaling mannen afgelast vanwege harde wind, verplaatst naar maandag 5.00 uur

Het waait hard in de bergen rondom Yanqing en daarom is bij het skiën de olympische afdaling van de mannen afgelast. De wedstrijd is verplaatst naar maandagochtend 5.00 uur. Dat heeft gevolgen voor de rest van het skiprogramma op maandag.

De starttijd van de eerste run van de reuzenslalom voor vrouwen, waarop de Nederlandse Adriana Jelinkova in actie komt, is vervroegd naar 2.30 uur. De tweede run van de reuzenslalom is doorgeschoven naar 7.30 uur. De afdaling bij de mannen vindt plaats tussen de runs van de reuzenslalom voor vrouwen.

Wind

De mannen zouden zich zondag aanvankelijk om 4.00 uur naar beneden storten op het koningsnummer, maar vanwege de sterke en verraderlijke wind schoof de wedstrijdleiding de start telkens door en besloot het uiteindelijk de wedstrijd helemaal niet door te laten gaan.

De wind, die met name in het bovenste en middelste gedeelte van het parcours over de baan raasde, ging niet liggen naarmate de dag vorderde.

  • Reuters
    De vlaggen op de piste worden weggehaald
  • Reuters
    Een pistemedewerker ruimt de vlaggen op

Het is niet de eerste keer dat winderige omstandigheden de skiërs dwarszitten. Vier jaar geleden in Pyeongchang werd de olympische afdaling ook verplaatst, naar de dag erna.

Hoge snelheden

Het skiën vindt plaats op tachtig kilometer ten noordwesten van Peking in de provincie Yanqing. De mannen starten op de afdaling op een hoogte van 2.179 meter. De finish ligt 900 meter lager in het dal.

De snelheden liggen zoals gebruikelijk hoog bij de afdaling. Na tien seconden gaan de skiërs al harder dan 100 kilometer per uur. Er zitten vier grote sprongen in het parcours: de Dwen Dwen jump, Sugar jump, Rhon Rhon jump en de Cliff jump vlak voor de finish.

Kort na de derde sprong bereiken de skiërs een topsnelheid van ruim 130 kilometer per uur.

Hoe ervaart een skiër de afdaling op de olympische piste? Deze beelden geven een goed beeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl