liveblog
NOS SportAangepast

Nederland gedeeld derde in medailleklassement na dag 1 in Peking

liveblog gesloten

Tot vannacht!

Wij houden ermee op hier in Peking. Dit is het programma van de Nederlanders op dag 2 van de Olympische Winterspelen.

Om 21.37 uur: Studio Peking

Wie er vannacht vanaf 03.55 uur weer bij wil zijn op NPO 1 of de NOS-app, kan straks maar beter zijn bed alvast opzoeken.

Maar eerst, om 21.37 uur, kijken we terug op dag 1 van de Spelen in Studio Peking op NPO 1 en via deze livestream op NOS.nl en de NOS-app.

.

Nederland gedeeld derde in medailleklassement na dag 1

Nederland bezet na de eerste dag van de Winterspelen in Peking de gedeelde derde plek in het medailleklassement. Alleen Noorwegen en Slovenië deden het vandaag beter dan Nederland.

Irene Schouten bezorgde de Nederlandse afvaardiging de eerste gouden medaille door de 3.000 meter te winnen.

Olympische 5.000 meter blijft 'altijd superspannend' voor kampioen Kramer

Morgen vanaf 9.30 uur in Peking en bij de NOS: de 5.000 meter van de mannen, met onder anderen Sven Kramer.

Voorafgaand aan zijn vijfde olympische deelname blikt Kramer terug op zijn olympische races over 5.000 meter.

Olympische 5.000 meter blijft 'altijd superspannend' voor kampioen Kramer

Debutant Van 't Wout: 'Shorttrack is gewoon gekke sport'

De reactie van shorttracker Jens in 't Wout na de val van Suzanne Schulting in de halve finale van de gemengde aflossing op de Olympische Spelen.

De Winterspelen in een gebied zonder sneeuw: zo zit dat

De Winterspelen in China zijn volledig afhankelijk van kunstsneeuw. Maar hoe goed is die sneeuw eigenlijk? En waarom mag Peking het dan toch organiseren? Dat leggen we uit.

De Winterspelen in een gebied zonder sneeuw; zo zit dat

Bondscoach Otter: 'Ben niet laconiek, maar valpartijen horen erbij'

Bekijk de reactie van bondscoach Jeroen Otter na de val van Suzanne Schulting in de halve finales van de gemengde aflossing op de Olympische Spelen.

Fontana schrijft shorttrackgeschiedenis met negende medaille

Arianna Fontana pakte met Italië het zilver bij de gemengde aflossing in het shorttrack. Daarmee schrijft de Italiaanse geschiedenis: ze is de eerste shorttracksters die bij vijf verschillende Winterspelen een medaille weet te veroveren.

De 31-jarige Fontana heeft nu één gouden, drie zilveren en vijf bronzen plakken in haar bezit. Nooit eerder wist een shorttracker zoveel medailles te verzamelen. Ze is Victor An (Zuid-Korea/Rusland) en Apolo Anton Ohno (VS), die beiden acht medailles hebben gewonnen, voorbij.

Arianna Fontana (l) met haar Italiaanse teamgenoten tijdens de huldiging na de gemengde estafette

Knegt neemt gevallen Schulting niets kwalijk: 'Niet alles bij Suzanne leggen'

Bekijk de reactie van Sjinkie Knegt de uitschakeling met Nederland in de halve finale van de gemengde aflossing op de Olympische Spelen in Peking.

Knegt neemt Schulting in bescherming: 'Niet alles bij Suzanne leggen'

Wallberg troeft Kingsbury af op moguls

Freestyleskiër Walter Wallberg heeft op de moguls voor een enorme verrassing gezorgd door de Canadese favoriet Mikaël Kingsbury te verslaan. De Zweed zette in de finale een score neer van 83,23 en pakte zo de olympische titel.

De verwachting was dat de 29-jarige Kingsbury, drievoudig wereldkampioen en één keer olympisch kampioen op de moguls, er met de zege vandoor zou gaan. De 21-jarige Wallberg pakte echter zijn eerste grote titel.

Bij moguls verdienen de skiërs punten voor tijd (20 procent), twee sprongen (20 procent) en bochtenwerk (60 procent). Op die eerste twee onderdelen troefde Wallberg nummer twee Kingsbury af. De Japanner Ikuma Horishima, in 2017 wereldkampioen, werd derde.

Schulting baalt na val op gemengde aflossing: 'Hier winnen was zo mooi geweest'

Bekijk de reactie van Suzanne Schulting na haar valpartij in de halve finales van de gemengde aflossing op de Olympische Spelen in Peking.

Eerste goud voor China op gemengde aflossing

Gastland China heeft zijn eerste gouden medaille binnen. De Chinezen winnen na een spectaculaire finale de gemengde aflossing bij de shorttrackers.

Het zilver is voor Italië, Hongarije ontvangt brons na een diskwalificatie van Canada.

Bekijk de beelden van de val van Schulting

Hier zijn de beelden van de halve finale van de gemengde aflossing, die voor de Nederlandse shorttrackers in een deceptie eindigde.

Nederland verslaat Kazachstan in B-finale

In de B-finale van de gemengde aflossing komen alleen Nederland en Kazachstan in actie, door de vele straffen die in de halve finales zijn uitgedeeld.

De Nederlandse ploeg wint overtuigend, maar het zal niet eens een schrale troost zijn.

Een teleurgestelde Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt

Goud voor skispringster Bogataj op normale schans

Ursa Bogataj is olympisch kampioene bij het springen van de normale schans geworden. De Sloveense verwees de Duitse Katharina Althaus en haar landgenote Nika Kriznar naar het zilver en brons.

De 26-jarige Bogataj, die bij de vorige Spelen dertigste werd, kwam bij haar eerste sprong al verder dan Althaus (108,0 om 105,5 meter), maar kreeg minder punten. Ze troefde ook met haar tweede sprong Althaus af (100,0 om 94,0) en ging ook in punten langs de Duitse, die net als in 2018 zilver won.

De in Nederland geboren Oostenrijkse Sara Marita Kramer ontbreekt in Peking na een positieve coronatest.

Ursa Bogataj juicht na haar succesvolle sprong

Familie en bekenden Schouten juichen voor olympisch goud: 'We zijn supertrots'

Familie en vrienden van Irene Schouten keken gezamenlijk naar de Olympische Spelen, waar de 29-jarige topfavoriete op de 3.000 meter eerder op de dag naar goud reed.

Familie en bekenden Schouten juichen voor olympisch goud: 'We zijn supertrots'

Schulting valt, Nederland uitgeschakeld in halve finales

Suzanne Schulting gaat onderuit in de halve finales van de gemengde aflossing! Het is dus voorbij voor de Nederlandse shorttrackploeg op dit onderdeel.

Al na een halve minuut vloog Schulting in de boarding, waardoor de droom van een olympische titel in rook opgaat. Nederland had de eerste kwartfinale gewonnen en begon vol vertrouwen aan zijn halve finale. Selma Poutsma zette zich meteen op kop en gaf de koppositie door aan Schulting, maa die gleed in de eerste bocht zomaar onderuit.

Canada en Italië eindigen op de eerste en tweede plaats. Nederland wordt vierde en komt later vandaag uit in de B-finale.

Suzanne Schulting valt tijdens de halve finales

Nederlandse shorttrackvrouwen ijzersterk in voorrondes 500 meter

Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma plaatsten zich eerder vandaag probleemloos voor de kwartfinales van de 500 meter.

Dit zijn de beelden.

Shorttrackers soepel naar halve finales gemengde aflossing

Nederland heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales van de gemengde aflossing. Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Itzhak de Laat en Jens van 't Wout wonnen de tweede heat zonder zich overmatig in te spannen en al te veel energie te verspillen.

Zuid-Korea is inmiddels officieel uitgeschakeld.

De halve finales beginnen om 13.53 uur.

Itzhak de Laat in actie tijdens de gemengde aflossing

Verrassing in eerste heat: Zuid-Korea onderuit

In de eerste heat van de kwartfinales van de gemengde aflossing is er meteen een verrassing: Zuid-Korea, een van de topfavorieten, wordt door een val slechts derde, achter China en Italië.

Misschien kunnen de Koreanen nog door als een van de tijdsnelsten, maar de tijd is niet zo best.

Vanaf 13.27 uur: gemengde aflossing bij het shorttrack

Over een paar minuten begint in Peking de gemengde aflossing in het shorttrack. Met medaille kansen voor Nederland.

De mixed relay is een nieuw nummer op de Olympische Spelen. Bekijk hieronder een vooruitblik.

Shorttrackers gelijk aan de bak met mixed relay: 'Is een beetje schaken'

Van 't Wout niet naar kwartfinales

Helaas, shorttracker Jens van 't Wout heeft zich niet geplaatst voor de kwartfinales van de 1.000 meter. De debutant eindigde als derde in zijn heat en moest daarom afwachten of zijn tijd snel genoeg was.

Dat bleek helaas niet het geval. Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat zijn wel door.

Kramer in eerste rit 5.000 meter

Sven Kramer komt zondag al in de eerste rit van de 5 kilometer in actie. De olympisch kampioen van 2010, 2014 en 2018 rijdt om 9.30 uur tegen de Deen Viktor Half Thorup.

De voornaamste medaillekandidaat uit Nederland, Patrick Roest, rijdt in de laatste rit voor de dweilpauze tegen de Italiaan Andrea Giovannini. Direct na de dweilpauze is het de beurt aan Jorrit Bergsma, die aan de Japanner Seitaro Ichinohe gekoppeld is.

Topfavoriet Nils van der Poel rijdt in de laatste rit tegen de Belg Bart Swings.

Sven Kramer

Knegt knokt zich naar kwartfinales

Sjinkie Knegt kan zich opmaken voor de kwartfinales van de 1.000 meter. De 32-jarige Fries zit in de slotfase van zijn race wat in het gedrang, maar knokt zich alsnog naar de tweede plaats.

Van 't Wout moet afwachten

Jens van 't Wout zit in de wachtkamer. De debutant op de Olympische Spelen eindigt als derde op de 1.000 meter en moet dus hopen dat zijn tijd snel genoeg is voor een kwartfinaleplaats. Naast de nummers een en twee van elke heat, gaan namelijk ook de vier tijdsnelsten door.

De Laat derde, maar wel door

Itzhak de Laat komt in zijn heat over 1.000 meter als derde over de finish. Normaal gesproken niet genoeg voor een plaats in de kwartfinales, maar voor De Laat wel. Hij werd namelijk in de slotfase gehinderd. De jury besloot daarop de Fries toch door te laten.

Itzhak de Laat (rechts) in zijn heat over 1.000 meter

Vreugde bij Schouten, De Jong baalt

Irene Schouten wordt op oppermachtige wijze voor het eerst olympisch kampioene op de 3.000 meter. "Nu is alle stress er even uit en dat was wel lekker. Vanmiddag lag ik in bed en dacht ik: dit is echt niet leuk, ik wil dat het vanavond is. Nu is alle stress er even uit en dat was wel lekker."

Waar bij Schouten blijdschap en trots overheerste, was dat bij wereldkampioene Antoinette de Jong wel anders. "Dit was niet de race die ik voor ogen had."

Noorse biatleten bezorgen Noorwegen tweede goud

Goud Noorwegen na spannende sprint op ijskoude gemengde estafette biatlon

Ook Velzeboer door

Net als Poutsma en Schulting komt Xandra Velzeboer als winnaar over de streep in haar kwalificatieheat. Velzeboer won bij de start de strijd om de koppositie en gaf die positie niet meer uit handen.

Tweede goud voor Noorwegen

In ijskoude omstandigheden hebben de Noren al hun tweede gouden medaille van deze Winterspelen gepakt. Het won in Zhangjiakou de gemengde estafette biatlon.

In een spannende sprint versloeg de Noorse slotbiatleet Johannes Thingnes Bø de Franse Quentin Fillon Maillet en de Rus Eduard Latypov. Geen grote verrassingen op het podium, maar daar leek het lange tijd niet op.

Door snijdende wind en ijzige temperaturen van ver onder nul (gevoelstemperatuur lager dan -10) kregen enkele favorieten al snel een strafronde aan hun broek door matig schietwerk. Zo konden de Duitsers een medaille al direct vergeten. Ook de Noorse favorieten gingen de fout in.

Enkele outsiders voor het goud (Verenigde Staten, Belarus) meldden zich vervolgens brutaal vooraan en roken een medaille. Maar in de laatste aflossing zetten de Noren en Fransen de achtervolging in op Rusland. Het verschil tussen Noorwegen en Frankrijk op de streep was slechts 0.9 seconden.

Hoe werkt de gemengde estafette?

In de gemengde estafette biatlon bestaat een team uit twee vrouwen en twee mannen. Beide vrouwen leggen 6 km af, beide mannen 7.5 km. Alle vier de deelnemers leggen twee keer aan op de schietbaan, liggend en staand, waarbij ze over een afstand van 50 meter bordjes moeten raken van respectievelijk 4,5 (bij liggend schieten) en 11,5 centimeter (bij staand schieten) in doorsnede. De Noren deden dat deze eerste dag in Peking het zorgvuldigst.

Het Noorse biatlonteam

Schulting soeverein naar kwartfinales

Ook Suzanne Schulting is door naar de kwartfinales. Ze laat er geen twijfel over bestaan dat ze de snelste is in haar kwalificatieheat. Ze gaat er direct vandoor en laat de concurrentie niet meer in de buurt komen.

Grote voorsprong voor Schulting in kwalificatie 500 meter

Poutsma wint heat

Selma Poutsma wint haar heat op de 500 meter en is zeker van een plaats in de kwartfinales.

Selma Poutsma

Shorttracktoernooi van start

Over tien minuten gaat ook het olympisch shorttracktoernooi van start. Om 12.00 uur starten we met de kwalificatie van de 500 meter voor vrouwen, gevolgd door de kwalificatie van de 1.000 meter voor mannen.

Bij de vrouwen zien we Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer in actie. Bij de mannen staan Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Jens van 't Wout op de startlijst.

Om 13.23 uur begint ook nog de gemengde aflossing, waarvan om 14.18 uur de finale is.

Jens van 't Wout en Suzanne Schulting

Dolblije Schouten reageert op olympische titel

Schouten dolblij met olympische titel: 'Valt grote druk van mijn schouders'

De Jong teleurgesteld na achtste plaats

Antoinette de Jong is teleurgesteld na haar 3.000 meter in Peking. Ze was bijna zes seconden langzamer dan olympisch kampioen Irene Schouten en eindigde als achtste.

Johaug snelt in de sneeuw naar goud

Voordat Schouten het goud pakte op het eerste schaatsonderdeel van deze Winterspelen, werden ook in de sneeuw al de eerste medailles verdeeld. Langlaufster Therese Johaug uit Noorwegen snelde naar de olympische titel.

Schouten in tranen na winnende race

  • Reuters
    Schouten in tranen na een winnende race op de olympische 3 kilometer
  • Reuters
    Schouten omhelst haar coach Jillert Anema

Biatleten in barbaarse omstandigheden

In barbaarse omstandigheden zijn de biatleten in Zhangjiakou bezig aan de gemengde estafette. Met een temperatuur ver onder nul en een snijdende wind, waardoor het nóg kouder aanvoelt, proberen de biatleten hun geweer stil te houden bij het schieten. De atleten hebben tape op hun wangen, neus en voorhoofd geplakt om bevriezingsverschijnselen te voorkomen.

  • Reuters
    Biatlon op de Olympische Spelen van Peking
  • Reuters
    Biatlon op de Olympische Spelen van Peking

Achtereekte niet ontevreden

Carlijn Achtereekte kwam al vroeg in actie op de olympische 3.000 meter en wist al direct na haar rit dat ze haar olympische titel van 2018 niet zou prolongeren. Uiteindelijk eindigt ze op de zevende plaats.

Goud voor Schouten

De eerste Nederlandse medaille op de Olympische Spelen van Peking is voor Irene Schouten. Ze duikt onder de tijd van Isabelle Weidemann en mag zich olympisch kampioene noemen op de 3.000 meter.

Met een tijd van 3.56,93 is Schouten ook sneller dan het olympisch record, dat op naam stond van Claudia Pechstein.

Schouten reed in de slotrit tegen Francesca Lollobrigida, die een snellere start kende dan de 29-jarige Nederlandse. Schouten had echter nog een versnelling in huis en ging de Italiaanse voorbij. Lollobrigida pakt nog wel het zilver, voor Weidemann.

Irene Schouten op de 3 kilometer

Weidemann legt lat hoog

Sáblíková heeft niet lang kunnen genieten van de snelste tijd. Isabelle Weidemann duikt met 3.58,64 ruim onder de tijd van de Tsjechische.

De 26-jarige Canadese, leidster in het wereldbekerklassement van dit seizoen, legt daarmee de lat hoog voor Irene Schouten, die nu aan de start staat.

Carlijn Achtereekte kan, net als Antoinette de Jong, een medaille vergeten op de 3.000 meter.

Snelste tijd voor Sáblíková

Er is een nieuwe snelste tijd. Martina Sáblíková, de olympisch kampioene van 2010, verslaat in haar rit Ivanie Blondin en zet met 4.00,34 een snellere tijd neer dan Miho Takagi.

Daardoor weet Antoinette de Jong nu al dat ze naast het podium eindigt. Carlijn Achtereekte staat nog derde.

De Jong bijt zich stuk

Een teleurstellende race voor Antoinette de Jong. Ze bijt zich stuk op de tijd van Miho Takagi, die de snelste tijd heeft na zes ritten.

De rondetijden van De Jong liepen snel op naar de 32 seconden en het lukte haar niet meer om te versnellen in de laatste rondes. Met 4.02,37 staat ze nu op de derde plaats, achter Achtereekte (tweede) en Takagi (eerste).

Antoinette de Jong

De Jong van start

Antoinette de Jong staat klaar voor de start van haar olympische 3 kilometer. De 26-jarige Nederlandse, die vier jaar geleden in Pyeongchang op deze afstand brons pakte, werd dit seizoen een keer tweede en een keer zevende in de wereldbeker.

Ze rijdt tegen de Japanse Ayano Sato.

Antoinette de Jong

Eerste medaille voor Noorwegen

De eerste gouden medaille op de Winterspelen is vergeven. Langlaufster Therese Johaug maakte haar favorietenstatus waar en won op de 15 kilometer skiatlon.

Al vroeg in de race, waarbij de helft van de race in klassieke stijl en de helft in vrije stijl moet worden afgewerkt, sloeg de Noorse een gat met haar concurrenten.

Dweilpauze

De eerste vijf ritten van de 3.000 meter zijn achter de rug. De snelste tijd is voor Miho Takagi. De 27-jarige Japanse zette in haar rit tegen Achtereekte een tijd van 4.01,77 neer.

Direct na de dweilpauze komt Antoinette de Jong in actie.

Achtereekte verliest rit van Takagi

Achtereekte blijft lang in het spoor van Miho Takagi, maar komt net tekort om de Japanse te verslaan. Daardoor weet de 32-jarige Nederlandse nu al dat ze haar olympische titel niet zal prolongeren. Ze komt na 4.02,21 over de finish, de tweede tijd tot nu toe.

Carlijn Achtereekte op de 3 kilometer

Achtereekte van start

Carlijn Achtereekte is onderweg op de olympische 3 kilometer. Ze rijdt tegen de Japanse Miho Takagi.

Vier jaar geleden was Achtereekte de snelste bij de Spelen van Pyeongchang.

Pechstein juicht

Pechstein verliest de rit van Adake, maar komt na 3.000 meter wel juichend over de finish. Later deze Spelen komt ze ook nog in actie op de massastart.

Claudia Pechstein op de 3 kilometer

Verheijen en Wüst kijken toe

Carl Verheijen en Ireen Wüst

Pechstein begonnen aan achtste Spelen

Het olympische schaatstoernooi is onderweg! In de eerste rit van de 3.000 meter zien we meteen een bekende naam, Claudia Pechstein. De 49-jarige Duitse heeft al vijf gouden, twee zilveren en twee bronzen olympische medailles in haar kast hangen, maar tijdens haar achtste Winterspelen geldt ze niet als een van de favorieten.

Pechstein, die gisteren samen met bobsleeër Francesco Friedrich de Duitse vlag droeg bij de openingsceremonie, rijdt tegen de Chinese Ahenaer Adake.

Claudia Pechstein

Drievoudig olympisch kampioen stopt

Shaun White zet na deze Spelen een punt achter zijn imposante snowboardcarrière. De 35-jarige Amerikaan won in zijn carrière drie keer goud op de Olympische Winterspelen. Op het onderdeel halfpipe was hij in 2006, 2010 en 2018 de beste.

Shaun White

Een schoon podium

Om 09.30 uur staan de eerste vrouwen aan de start van de 3.000 meter, de eerste schaatsafstand op deze Olympische Winterspelen.

Nog voordat het eerste startschot geklonken heeft, wordt het podium al even schoongemaakt.

Het podium in de schaatshal

Vragen en antwoorden

Al meer dan vijftig jaar zendt de NOS de Olympische Spelen uit. Met oog voor de Nederlandse én internationale prestaties. Met live sport zoals je bent gewend van de NOS. Plus interviews, reportages en voor- en nabeschouwingen. Op televisie, radio, Teletekst, online en sociale media.

Nu de Spelen zijn begonnen, ontvangen we veel vragen. In onderstaand artikel proberen we de meeste vragen al te beantwoorden.

Schouten in slotrit 3.000 meter

Loting 3.000 meter vrouwen

rit 1 Ahenaer Adake (Chi) - Claudia Pechstein (Dui)
rit 2 Mia Kilburg (VS) - Nadezjda Morozova (Kaz)
rit 3 Miho Takagi (Jap) - Carlijn Achtereekte
rit 4 Nikola Zdrahalova (Tsj) - Jevgenia Lalenkova (Rus)
rit 5 Valérie Maltais (Can) - Natalja Voronina (Rus)
dweilpauze
rit 6 Ayano Sato (Jap) - Antoinette de Jong
rit 7 Marina Zoejeva (Blr) - Mei Han (Chi)
rit 8 Martina Sábliková (Tsj) - Ivanie Blondin (Can)
rit 9 Isabelle Weidemann (Can) - Ragne Wiklund (Noo)
rit 10 Francesca Lollobrigida (Ita) - Irene Schouten

Kritiek op keuze voor Oeigoerse vlamontsteekster

China en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben kritiek gekregen op hun keuze voor Dinigeer Yilamujiang als een van de twee sporters die vrijdag in Peking de olympische vlam mochten ontsteken.

De 20-jarige langlaufster komt uit de provincie Xinjiang, waar veel Oeigoeren wonen die door China worden onderdrukt. Volgens Yaqiu Wang, China-specialiste bij Human Rights Watch, gaf China hiermee "een middelvinger naar de rest van de wereld".

Een dag na de openingsceremonie kreeg IOC-woordvoerder Mark Adams tijdens de persbriefing vragen over de kwestie. Volgens hem heeft het feit dat Yilamujiang samen met de 21-jarige Zhao Jiawen (die uitkomt op de Noordse combinatie) de vlam mocht ontsteken in het Vogelnest-stadion niets te maken met haar afkomst. "Zij heeft alle recht om, ongeacht waar ze vandaan komt en wat haar afkomst is, mee te doen aan de Spelen en aan de openingsceremonie", aldus Adams.

Dinigeer Yilamujiang (links) houdt de olympische vlam vast

Uitgeschakelde Peperkamp voelt zich 'supergoed'

Ze haalde de finale net niet, maar snowboardster Melissa Peperkamp heeft een 'supergoed' gevoel overgehouden aan haar deelname aan de Olympische Spelen. "Ik ging hierheen met nul verwachtingen", aldus de 17-jarige Nederlandse na afloop van haar kwalificatieruns op het onderdeel slopestyle. "Blijkbaar ben ik goed genoeg om een goede score neer te zetten en gewoon lekker te shinen."

De Jong kijkt niet naar anderen

Net als Schouten voelt Antoinette de Jong wat spanning voor de 3.000 meter in de olympische schaatshal van Peking. "Het is een afstand waar ik veel van hou. Het wordt een moeilijke race, maar ik heb er wel heel veel zin in."

De Jong is erop gebrand een goede race te rijden en kijkt zo min mogelijk naar haar concurrenten. "Ik denk dat je nooit naar anderen moet kijken. Daar heb je zelf helemaal niks aan."

De Jong kijkt niet naar Schouten: 'Spelen altijd toernooi op zich'

Kriebels bij Schouten

Het kriebelt bij Irene Schouten. Om 10.45 uur klinkt het startschot voor haar olympische race op de 3.000 meter.

Ze won dit seizoen elke race over 3 kilometer waar ze aan meedeed, maar vooruitblikkend op de olympische race wil ze het niet over winnen hebben. "Ik wil vooral een goede rit rijden. Het is een eer om hier te rijden, daar ben ik wel trots op."

Pakt Schouten eerste goud voor Nederland? 'Begint wel te kriebelen'

Peperkamp grijpt nét naast finaleplaats

Melissa Peperkamp

Het is snowboardster Melissa Peperkamp niet gelukt om de finale van het onderdeel slopestyle te halen. De 17-jarige Nederlandse eindigde in de kwalificatie als dertiende, net niet genoeg voor een finaleplaats.

De beste twaalf van de kwalificatie zijn door naar de finale, die zondagochtend om 02.30 uur Nederlandse tijd plaatsvindt. Lange tijd stond Peperkamp twaalfde, maar de Zwitserse Ariane Burri ging in de op één na laatste run van de kwalificatie nog net over de Nederlandse heen.

Wanneer komen de Nederlanders in actie vandaag?

Welkom

Goedemorgen en welkom bij het liveblog van de Olympische Winterspelen. Op deze eerste dag van de Spelen in Peking zijn er al direct medaillekansen voor Nederland. Bij het schaatsen staat de 3.000 meter op het programma, met Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong en topfavoriete Irene Schouten. Ook op de shorttrackbaan worden de eerste medailles verdeeld, namelijk op de gemengde aflossing.