Irene Schouten na de ceremonie van de 3.000 meter in Peking
NOS Schaatsen

Schouten maakt favorietenrol waar: 'Enorme last van mijn schouders gevallen'

Op de eerste schaatsafstand van de Olympische Spelen waren de verwachtingen hooggespannen in Peking. En Irene Schouten, de torenhoge favoriete voor het goud, maakte haar favorietenrol meer dan waar: ze werd op oppermachtige wijze voor het eerst olympisch kampioene op de 3.000 meter.

"Nou, er is een enorme last van mijn schouders gevallen", vertelde de 29-jarige schaatsster na afloop. "Vanmiddag lag ik in bed en dacht ik: dit is echt niet leuk, ik wil dat het vanavond is. Nu is alle stress er even uit en dat was wel lekker."

Bekijk hieronder een reactie van Irene Schouten na het winnen van de 3.000 meter.

Schouten dolblij met olympische titel: 'Valt grote druk van mijn schouders'

Schouten maakte in Peking haar olympisch debuut op een traditionele afstand. Vier jaar geleden kwam ze in Pyeongchang alleen in actie op de massastart, waarbij ze het brons veroverde. "Mijn doel was om olympisch kampioene te worden, dus er valt een grote druk van mijn schouders. Ik ben in goeden doen, dat is mooi."

In Peking reed Schouten in de slotrit tegen Francesca Lollobrigida, waarbij ze de tijd van Isabelle Weidemann als richtpunt had. Ze was maar liefst 1,13 seconde sneller dan Lollobrigida en reed met 3.56,93 ook het olympisch record uit 2002 uit de boeken.

"Ik wilde niet weg op tijden van anderen. Ik reed mijn eigen race en daar ben ik heel blij om. Ik was heel erg gespannen, maar het was een mooie uitdaging om die zenuwen te verslaan."

Bekijk hieronder de winnende rit van Irene Schouten op de Olympische Spelen, een uitgebreide samenvatting van de 3.000 meter en de reactie van haar familie en bekenden in Nederland.

Dit seizoen is Schouten nog ongeslagen op de lange afstanden. Bij de NK afstanden, het olympisch kwalificatietoernooi en de drie wereldbekerwedstrijden die ze reed, won ze alle 3.000 én 5.000 meters.

Schouten rijdt donderdag de 5.000 meter en komt volgende week nog in actie op de ploegenachtervolging en de massastart. "Toen ik over de finish kwam, zag ik nummer één op het bord. Als vanouds. Op naar meer."

De Jong teleurgesteld na achtste plaats

Waar bij Schouten blijdschap en trots overheerste, was dat bij wereldkampioene Antoinette de Jong wel anders. De Jong, die vier jaar geleden nog brons pakte op de drie kilometer, eindigde nu op een teleurstellende achtste plaats (4.02,37).

"Dit was niet de race die ik voor ogen had", aldus de regerend wereldkampioene. "Ik gaf alles, maar ik ben niet moe. Ik wilde graag verbeterpunten uit de training tot uiting brengen, maar het voelde gewoon niet goed. Bij het inrijden voelde het wel goed, maar ik kreeg het er in de wedstrijd gewoon niet uit."

Bekijk hieronder de reactie van Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte na de 3.000 meter.

De Jong kwam daardoor niet in de buurt bij het podium. "Ik ging gecontroleerd van start, maar ik kreeg er niet uit wat ik graag wilde. Van buiten lijk ik nu koel, maar van binnen voel ik me echt niet zo." De Jong krijgt later deze week nog kansen op de 1.500 meter, 1.000 meter en ploegenachtervolging in Peking.

"Dit moet ik goed afsluiten en bij de volgende afstand wil ik er weer staan. Ik ga er maandag weer voor alsof dit niet is gebeurd."

Titelverdedigster Carlijn Achtereekte moest genoegen nemen met de zevende plaats, maar ze was na afloop niet ontevreden. "Dit was wel de beste race van het seizoen, maar natuurlijk hoop je op meer. Voor mijn doen was het een goede rit, maar voor de medailles moet echt alles meezitten."

Het schaatsprogramma tijdens de Olympische Spelen van Peking

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl