NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Marokko eist vaccinatiebewijs van reizigers • WHO: niet te snel versoepelen

Liveblog gesloten
 • Tweede Kamer steunt verlenging spoedwet

  Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat vrijwel zeker akkoord met een nieuwe verlenging van de tijdelijke coronaspoedwet. Volgende week stemt de Kamer erover en tijdens het debat vanavond zeiden VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks dat ze de spoedwet voor de vierde keer willen verlengen.

  De steun is wel een stuk kleiner dan toen de Kamer zich voor het eerst over de coronaspoedwet boog. PVV, SP, Forum voor Democratie, SGP, DENK, de Groep Omtzigt en de Groep Van Haga zeggen tegen verlenging te stemmen, onder meer omdat ze vinden dat de spoedwet niet meer past bij de huidige fase van de coronapandemie.

 • Marokko eist vaccinatiebewijs en test voor reizigers

  Reizigers die vanaf volgende week naar Marokko willen reizen, moeten kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd. Verder moeten ze een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud laten zien en na aankomst op het vliegveld in Marokko wordt ook nog een zelftest geëist, heeft de Marokkaanse regering bekendgemaakt.

  Vorige week meldde Marokko dat het luchtruim op 7 februari weer opengaat. Sinds eind november waren alle vluchten van en naar Marokko verboden vanwege de opkomst van omikron.

  In de afgelopen twee jaar heeft de Marokkaanse regering het luchtruim regelmatig gesloten. In maart 2020 zaten daardoor duizenden Nederlanders vast in het land.

 • Ook Noorwegen schrapt groot deel coronamaatregelen

  Noorwegen laat de meeste coronamaatregelen los. Ondanks een piek in het aantal coronabesmettingen lijkt het gezondheidssysteem niet in problemen te komen, zei premier Støre op een persconferentie.

  Restaurants mogen ook na 23.00 uur alcohol schenken. Verder vervalt de limiet van tien bezoekers per huishouden en hoeft kantoorpersoneel niet meer thuis te werken. Basismaatregelen zoals afstand houden en het dragen van een mondkapje op drukke plekken blijven wel van kracht.

  Støre waarschuwde dat het aantal besmettingen nog verder kan oplopen. Hij sluit daarom niet uit dat de coronaregels in de toekomst opnieuw moeten worden aangescherpt.

  Ook veel ander Europese landen versoepelen de maatregelen. Zo zijn in Denemarken sinds vandaag vrijwel alle coronaregels verdwenen.

 • WHO: landen moeten voorzichtig versoepelen

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt landen om de coronamaatregelen niet te snel te versoepelen. Op een persconferentie uitte topman Tedros Adhanom Ghebreyesus zijn zorgen over geluiden in sommige landen dat "vanwege vaccinaties, de grote besmettelijkheid van omikron en omdat de variant minder ziekmakend is" de verspreiding niet langer hoeft te worden beperkt. "Niets is minder waar", zei Tedros hierover.

  Hij reageerde op de versoepelingen in onder meer Engeland, Denemarken, Oostenrijk en Nederland van de afgelopen weken. "We vragen geen enkel land om terug te gaan naar een lockdown. Wel roepen we landen op om alle instrumenten te gebruiken om hun bevolking te beschermen, niet alleen vaccinaties."

  Ook Maria Van Kerkhove, de Amerikaanse baas van de coronawerkgroep van de WHO, waarschuwt voor te snelle versoepelingen. "Zulke veranderingen moeten langzaam maar gestaag gebeuren. Stap voor stap, want dit virus is nogal dynamisch", zei ze. Volgens haar hebben veel landen de piek in het aantal besmettingen door omikron nog niet bereikt.

 • Ruim 52.000 kinderen van 5 tot en met 11 gevaccineerd

  Ruim 52.000 kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn ingeënt tegen corona. Daarmee is 4 procent van deze leeftijdsgroep inmiddels gevaccineerd, meldt het RIVM. Een week geleden was de vaccinatiegraad onder deze kinderen nog 1 procent.

  Sinds half januari worden alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar uitgenodigd voor een coronaprik. Jonge kinderen met medische risico's konden al sinds half december worden ingeënt.

 • Net herkozen premier Portugal test positief

  De Portugese premier António Costa is positief getest op het coronavirus. In een verklaring schrijft zijn kantoor dat hij zeven dagen in isolatie blijft.

  Zondag won de Socialistische Partij van Costa nog de parlementsverkiezingen, waardoor hij hoogstwaarschijnlijk aan een tweede termijn als premier kan beginnen.

 • Vandaag opnieuw meer dan 100.000 positieve tests

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 105.840 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er bijna 6500 minder dan gisteren.

  Hierbij moet worden opgemerkt dat het RIVM grote achterstanden heeft. Er zijn ongeveer 81.000 positieve tests van de afgelopen 15 dagen die nog verwerkt moeten worden.

  Er werden 16 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, net zoveel als de week ervoor.

  1/2 RIVM
  2/2 RIVM
 • Afgelopen week ruim half miljoen positieve tests

  Afgelopen week zijn bij het RIVM 530.015 positieve tests gemeld. Dat is 45 procent meer dan vorige week en ook een nieuw record. Meer dan een miljoen mensen liet zich testen, van wie 56 procent een positieve uitslag kreeg.

  In de ziekenhuizen zet de stijging van het aantal opnames verder door. Afgelopen week werden 1105 nieuwe patiënten met corona opgenomen, tegenover 852 vorige week. Op de intensive cares werden 93 nieuwe coronapatiënten opgenomen, bijna 40 procent meer dan vorige week.

  Volgens Aura Timen van het RIVM begint de omikrongolf nu zichtbaar te worden in de ziekenhuisopnames:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aura Timen: 'Zoveel besmettingen hebben we niet eerder gezien'
 • Nederlandse ziekenhuizen blijven operatiecapaciteit opschalen

  De Nederlandse ziekenhuizen hebben hun operatiecapaciteit weer verder opgeschaald. Vorige week was het aantal operatiekamers in gebruik nog 19 procent lager dan normaal. Gisteren was dat 15 procent lager dan gebruikelijk. Dat blijkt uit de Informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

  Ook het aantal ziekenhuizen dat aangeeft alle kritiek planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren stijgt licht, van 60 naar 63 van de 73 ziekenhuizen. Ook geven meer ziekenhuizen aan deels of volledig planbare zorg te leveren.

 • 1343 coronapatiënten in het ziekenhuis, hoogste aantal opnames op 1 dag sinds december

  In de ziekenhuizen zijn 237 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal op één dag sinds half december. Op de IC's kwamen er 19 nieuwe patiënten bij, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  De bezetting in de ziekenhuizen is toegenomen. Er liggen nu 1343 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1247), van wie 206 op de Intensive Care. Op de IC's liggen zes mensen minder dan gisteren.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Te volle kroeg in Apeldoorn moet twee weken dicht

  Wijnbar & Tapperij Den Olifant in Apeldoorn moet de komende twee weken dicht blijven, heeft de gemeente laten weten. De kroeg in het centrum van de stad overtrad zaterdag de coronaregels. Er waren te veel mensen binnen en ook werd volgens de gemeente niet gecontroleerd op de QR-code. Verder waren er geen zitplaatsen en droeg niemand een mondkapje.

  Handhavers traden op toen bleek dat het café stampvol stond met feestende mensen. Tegen Omroep Gelderland zegt uitbater Frits Groeneveld dat zijn café simpelweg te klein is om met de huidige coronamaatregelen te kunnen renderen. Dan hadden er volgens hem vier tafels kunnen staan en had de kroeg "net de kosten van het vuilnis kunnen betalen".

  Burgemeester Ton Heerts erkent dat kleinere cafés lastig met de regels uit de voeten kunnen. Hij pleit voor betere financiële ondersteuning en een openingsplan voor de nachthoreca. "In de tussentijd moet iedereen zich gewoonweg aan de regels houden", aldus de burgemeester.

 • Experts: België over omikronpiek heen

  België is het hoogtepunt van de omikrongolf voorbij, verwachten deskundigen. Na een forse stijging in januari van het aantal mensen dat de uiterst besmettelijke variant van het coronavirus opliep, daalt dat nu weer.

  Het dagrecord aan besmettingen (75.862) was op 24 januari. Sindsdien daalt het aantal iedere dag gestaag en inmiddels stokt ook het weekgemiddelde.

  "De daling zou weleens heel snel kunnen gaan", zegt de datawetenschapper Bart Mesuere (UGent) tegen omroep VRT. Zoveel mensen hebben volgens hem inmiddels een omikronbesmetting doorgemaakt dat het virus nog maar weinig mensen kan besmetten. Ook viroloog Marc Van Ranst ziet de piek achter zich, zegt hij tegen de krant La Meuse.

  Het aantal mensen dat door het virus in het ziekenhuis belandt, vlakt eveneens af. "Binnenkort zullen we ook daar een kentering zien, verwacht Mesuere.

  In Nederland stijgt het aantal positieve coronatests gemiddeld nog, bleek uit de RIVM-cijfers van gisteren.

 • Twee jaar cel en behandeling geëist tegen bedreiger Hugo de Jonge

  Tegen een 32-jarige man uit Emmen heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twee jaar geëist. De Emmenaar bedreigde in september vorig jaar toenmalig demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge via Facebook. Ook wil het OM dat de man onderzocht wordt en hulp krijgt tijdens de celstraf.

  'Hugo de Jonge, kogel door je kop en een bom op de Tweede Kamer. Alles opgelost!', zette de man op de Facebookpagina van De Jonge na de coronapersconferentie van 15 september vorig jaar. De man, die zwakbegaafd is en psychische problemen heeft, zat op dat moment in een instelling van het Leger des Heils in Emmen, meldt RTV Drenthe. Hij postte het bericht onder zijn eigen naam. In de periode erna plaatste hij nog een filmpje van zichzelf waarin hij het adres van De Jonge noemde.

  In december werd hij opgepakt. De man verklaarde bij de politie dat hij de bedreigingen heeft gepost omdat hij het niet eens is met het coronabeleid van de regering.

  Minister De Jonge ANP
 • 42.000 werkgevers vragen loonsteun aan

  42.000 werkgevers hebben loonsteun aangevraagd over de maanden november en december. Dat zijn er meer dan in de periode daarvoor. Over de periode juli tot en met september kwamen er 27.500 aanvragen binnen.

  Afgelopen nacht sloot het loket voor de inmiddels zevende ronde van loonsteun. In eerste instantie zou de regeling in oktober afgelopen jaar aflopen, maar vanwege de oplopende besmettingen en nieuwe maatregelen werd het pakket in november opnieuw in het leven geroepen.

  Over het omzetverlies in de maanden november en december konden werkgevers een aanvraag doen voor loonsteun. Van al die aanvragen zijn er inmiddels 32.700 toegekend. Aan die bedrijven is een voorschot van 775 miljoen euro overgemaakt om de salarissen van hun in totaal ruim 592.000 werknemers door te betalen.

  In eerdere periodes kwamen meer aanvragen binnen. In het voorjaar afgelopen jaar, van april tot en met juni, ging het om 46.000 aanvragen. Het hoogste aantal aanvragen kwam binnen aan het begin van de crisis, in het voorjaar van 2020: 148.000.

  De steunmaatregel loopt ook door in de eerste drie maanden van dit jaar. Vanaf 14 februari kunnen werkgevers voor die achtste periode loonsteun aanvragen.

 • Kabinet: voorlopig geen 2G-systeem

  Het kabinet gaat voorlopig niet door met het omstreden 2G-systeem, waarbij alleen nog mensen die gevaccineerd of recent hersteld zijn toegang hebben tot evenementen en een deel van de horecagelegenheden. Minister Kuipers houdt het wetsvoorstel, dat vandaag in stemming gebracht zou worden, voorlopig aan.

  Volgens de minister zijn er nog veel vragen rond 2G die eerst beantwoord moeten worden. In een brief aan de Tweede kamer schrijft hij dat onderzocht moet worden onder welke omstandigheden het kan worden ingezet. "Zodat het een proportionele maatregel kan zijn."