NOS NieuwsAangepast

Half miljoen positieve tests afgelopen week, meer ziekenhuisopnames

De stijging van het aantal opnames in de ziekenhuizen die vorig week al te zien was, zet deze week door. Voor het eerst is ook het aantal nieuwe IC-patiënten gestegen, al is de uitstroom daar nog altijd hoger dan de instroom.

Afgelopen week werden 1105 nieuwe patiënten met corona opgenomen, een week eerder waren dat er 852, meldt het LCPS. Dat is een stijging van 30 procent. Op de IC's werden 93 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is een stijging van 39 procent ten opzichte van een week eerder.

Sommige ziekenhuizen geven ook coronapatiënten door aan het LCPS die niet zijn opgenomen vanwege hun coronaklachten, maar die positief getest zijn terwijl ze om een andere reden in het ziekenhuis liggen. Een deel van de stijging is hier mogelijk door te verklaren. Vanaf afgelopen week zijn ziekenhuizen deze twee groepen patiënten apart gaan registeren.

Uit een analyse van stichting NICE (dat net als het LCPS ziekenhuisopnames registreert) blijkt dat afgelopen week bij 24 procent van alle ziekenhuisopnames, covid-19 niet de reden was dat ze werden opgenomen.

Omdat het de eerste week is dat dit onderscheid wordt geregistreerd, is niet te zeggen in welke mate de mensen die om andere redenen dan corona in het ziekenhuis liggen, maar wél worden meegeteld, de groei van de ziekenhuisopnames bepalen.

Er liggen momenteel 1343 (vorige week 1163) coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 206 (vorige week 252) op de IC. De coronabezetting op de IC's neemt dus nog altijd af.

Bij het RIVM werden de afgelopen week meer dan een half miljoen (530.015) positieve tests gemeld. Dat is opnieuw een record sinds de start van de corona-epidemie, en een stijging van 45 procent ten opzichte van vorige week.

Meer dan een miljoen mensen lieten zich testen. Daarvan werd 56 procent positief getest.

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de cijfers moeilijk te duiden zijn door de enorme achterstand waar het RIVM sinds twee weken mee te maken heeft. Op dit moment zijn er nog zo'n 81.000 positieve tests niet meegeteld. Inmiddels is al een deel van de achterstand weggewerkt.

Dat het aantal besmettingen al weken enorm oploopt, terwijl het pas sinds vorige week in de ziekenhuizen is terug te zien, komt mede doordat het virus nog altijd niet hard rondgaat onder mensen boven de 60. Vooral onder tieners is het aantal besmettingen hoog.

In verhouding worden de meeste positieve tests geteld in de provincie Utrecht. Daar werd meer dan 4 procent van alle inwoners positief getest afgelopen week. Ook in Zaanstreek-Waterland gaat het om bijna 4 procent.

In Gelderland-Midden (omgeving Arnhem) zijn de minste besmettingen gemeld: minder dan 1 procent van de mensen werd hier positief getest.

Hoe hard omikron rondgaat is goed te zien in onderstaande grafiek. In de afgelopen twee jaar zijn er bij het RIVM ruim 4,5 miljoen positieve tests gemeld. Bijna een kwart daarvan werd afgelopen maand gemeld. Binnen een week zullen er meer mensen zijn die een positief getest zijn op omikron dan op de deltavariant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl