NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Oud en Nieuw gevierd ondanks coronabeperkingen • Onrustig op meerdere plekken

Welkom in het liveblog over de jaarwisseling, met nieuws over de feestelijkheden en de ongeregeldheden in binnen- en buitenland.

 • Kleine brandjes in Rotterdam en Amsterdam

  In Rotterdam is het tot op heden rustig, zegt brandweercommandant Rogier Piek in Met het Oog op Morgen. "Het beeld is tot nu toe wat kleine brandjes en opstootjes, maar dat kunnen lokale eenheden afhandelen. Er zijn nog geen specialistische teams van de politie of brandweer nodig geweest."

  De commandant zegt goed voorbereid de Nieuwjaarsnacht in te gaan. De brandweer heeft 450 brandweerlieden die klaar staan om waar nodig ingezet te kunnen worden. Ook staat een extra gepantserde wagen paraat, maar de Rotterdamse brandweer heeft die tot nu toe niet hoeven gebruiken. Verder is geïnvesteerd in korte communicatielijnen met de politie. "Als zij iets weten, weet de brandweer het ook en andersom."

  Buurtvaders

  In Amsterdam-West gaan 33 buurtbewoners de straat op om de sfeer vannacht feestelijk te houden. Ze spreken jongeren aan en als situaties uit de hand dreigen te lopen, staan ze direct in contact met de politie. "Buurtvaders spelen een voorbeeldrol in de buurt. Jongeren hebben heel erg de neiging om respect te tonen voor ons", zegt een van de buurtvaders, Hamza Farrahi.

  Volgens hem verloopt de jaarwisseling tot nu toe rustig in de buurt. De buurtbewoners hebben enkel wat kleine brandjes moeten blussen. "Drie van ons rijden met een brandblusser in de auto rond om kleine vuurtjes te blussen."

 • Taxichauffeurs balen van rustige nacht

  Groningse taxichauffeurs hebben veel minder te doen dan bij andere jaarwisselingen. "De mensen zitten allemaal thuis", zeggen ze tegen RTV Noord.

 • Oud & Nieuw wordt gevierd, ondanks de coronamaatregelen

  Op veel plekken in Nederland wordt Oud & Nieuw zo goed en kwaad als het kan gevierd. Zo hebben veel mensen het gezellig, is te lezen op sociale media.

  Zo zit deze Twitteraar bij de open haard, en bakt hij meteen een stukje vlees mee:

  Maar er zijn ook mensen die te moe zijn om de jaarwisseling te halen:

  Ook wordt er lekker gegeten:

  Hoe dan ook, bij de mensen die de livestream van artiest Marco Kraats volgen, is het sowieso feest.

  Zo bereidde hij zich vandaag voor:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eindelijk weer een optreden, maar dan wel voor een livestream
 • Onrustig op meerdere plekken in Nederland

  Op meerdere plekken in Nederland is het onrustig. Zo werden in Lunteren hulpdiensten bekogeld bij het blussen van een brand.

  In Den Haag werd onder meer een portiek zwaar beschadigd door vuurwerk en kunnen mensen die de wijk Duindorp in willen gecontroleerd worden door de politie. Op het Sint Annaplein werd een vuurwerkbom naar de politie gegooid.

  In Groningen is de politie ook bekogeld door jongeren in de wijk Vinkhuizen, meldt Het Dagblad van het Noorden. De politie greep volgens de krant op meerdere plekken in de provincie in om te zorgen dat ambulancemedewerkers en brandweerlieden hun werk konden blijven doen.

  ME in Moordrecht en Kollumerzwaag

  In Moordrecht was het onrustig en is de ME uitgerukt om ervoor te zorgen dat de brandweer kon blussen. In Friesland is de ME bekogeld in Kollumerzwaag. De agenten waren daar om de brandweer te ondersteunen. Een persoon is aangehouden vanwege openlijke geweldpleging, meldt de politie.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Onrustig in Kollumerzwaag tijdens blussen caravanbrand
 • Staatsloterij verkoopt recordaantal oudejaarsloten

  De Staatsloterij heeft dit jaar ruim 7,1 miljoen loten verkocht voor de oudejaarstrekking, meldt het ANP. Het recordaantal van ruim 7 miljoen loten dat in 2020 werd verkocht, is daarmee overschreden.

  "Het lijkt erop dat meer mensen loten kopen nu ze de jaarwisseling vanwege de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod opnieuw minder goed op een andere manier kunnen vieren", stelt een woordvoerder. Er werden ongeveer evenveel halve loten (3,7 miljoen) als hele loten (3,4 miljoen) verkocht.

  "Op dit moment is de trekking bezig, waarna er nog een extra controle wordt uitgevoerd", aldus de woordvoerder. Rond middernacht wordt bekendgemaakt waar de hoofdprijs van 30 miljoen euro is gevallen. Vorig jaar kwamen de winnaars uit Zwolle en Tiel.

 • Vliegtuig gaat terug in de tijd

  Niet iedereen gaat 2022 snel tegemoet. Passagiers op deze vlucht van Peking naar Los Angeles vertrekken in 2022 en landen vervolgens in 2021.

 • Hulpdiensten bekogeld in Lunteren

  In Lunteren zijn hulpdiensten en persfotografen bekogeld met vuurwerk, meldt Omroep Gelderland. In het dorp is volgens buurtbewoners ook een groot feest aan de gang.

  Een caravan ging in vlammen op aan de Postweg. Tijdens het blussen werd vuurwerk gegooid naar de brandweer. Ook naar de politie werd vuurwerk gegooid. Elders in Lunteren is een feest aan de gang waar volgens een buurtbewoner een paar honderd jongeren op afkwamen.

  Brandweer blust brand in Lunteren Persbureau Heitink
 • Dit was 2021 in vijf grote nieuwsgebeurtenissen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit was 2021 in vijf grote nieuwsgebeurtenissen
 • Brandjes op meerdere plekken

  Op meerdere plekken in Nederland is de brandweer al in actie gekomen om kleine of grotere branden te blussen. In dit portiek aan de Hoog Buurlostraat in Den Haag ontstond schade na het afgaan van vuurwerk.

  Schade aan portiek in Den Haag Persbureau Marofer
 • Ook Thailand viert jaarwisseling met groot vuurwerk

  In steeds meer landen is het 2022. Zo begon om 19.30 uur in India en Sri Lanka het nieuwe jaar al en was het eerder al zo ver in Thailand. Daar werd het jaar ingeluid met een vuurwerkshow op de rivier Chao Praya in Bangkok:

  Nieuwjaar in Bangkok AFP
 • ME ingezet bij branden in Moordrecht

  In Moordrecht was het onrustig en is de ME uitgerukt om ervoor te zorgen dat de brandweer kon blussen, meldt burgemeester Han Weber. Er is sprake van vernielingen en brandstichting door rellende jongeren, onder wie kinderen van tussen de 12 en 14 jaar.

  De burgemeester wil de schade onder meer verhalen op de ouders van de jongeren.

 • Mannen vuren carbidkanon af in Maasbommel

  Op meerdere plekken in Nederland is carbidschieten een traditie tijdens de jaarwisseling. In Maasbommel werd een carbidkanon afgevuurd bij de uiterwaarden van de Maas.

  Een carbidkanon in Maasbommel ANP/HH/Marcel van den Bergh
 • Warmste Oudjaarsdag sinds begin meting, ook vannacht 'superzachte' nacht

  Het landelijke warmterecord voor Oudjaarsdag is gesneuveld. Bij het KNMI in De Bilt steeg de temperatuur vannacht tot 14,4 graden. Dat is 0,7 graden meer dan het oude record uit 2017.

  Vanavond en vannacht koelt het nauwelijks af. NOS-weervrouw Willemijn Hoebert spreekt van een "superzachte" nacht met een temperatuur tussen de 9 en 13 graden. Dat is fors boven de gemiddelde temperatuur in de Nieuwjaarsnacht: die is ongeveer 1,5 graad.

 • Rotterdamse boa's bereiden zich voor om straat op te gaan

 • Nieuwjaarsboodschap Rutte: 'Het jaar heeft weer veel gevraagd van veel mensen'

  Demissionair premier Rutte heeft mensen in een korte nieuwjaarsboodschap "een gezond en hoopvol 2022" gewenst. "Dit jaar heeft weer veel gevraagd van veel mensen en, helaas, we zijn er nog niet."