liveblog
NOS NieuwsAangepast

Oud en Nieuw gevierd ondanks coronabeperkingen • Onrustig op meerdere plekken

Welkom in het liveblog over de jaarwisseling, met nieuws over de feestelijkheden en de ongeregeldheden in binnen- en buitenland.


Kleine brandjes in Rotterdam en Amsterdam

In Rotterdam is het tot op heden rustig, zegt brandweercommandant Rogier Piek in Met het Oog op Morgen. "Het beeld is tot nu toe wat kleine brandjes en opstootjes, maar dat kunnen lokale eenheden afhandelen. Er zijn nog geen specialistische teams van de politie of brandweer nodig geweest."

De commandant zegt goed voorbereid de Nieuwjaarsnacht in te gaan. De brandweer heeft 450 brandweerlieden die klaar staan om waar nodig ingezet te kunnen worden. Ook staat een extra gepantserde wagen paraat, maar de Rotterdamse brandweer heeft die tot nu toe niet hoeven gebruiken. Verder is geïnvesteerd in korte communicatielijnen met de politie. "Als zij iets weten, weet de brandweer het ook en andersom."

Buurtvaders

In Amsterdam-West gaan 33 buurtbewoners de straat op om de sfeer vannacht feestelijk te houden. Ze spreken jongeren aan en als situaties uit de hand dreigen te lopen, staan ze direct in contact met de politie. "Buurtvaders spelen een voorbeeldrol in de buurt. Jongeren hebben heel erg de neiging om respect te tonen voor ons", zegt een van de buurtvaders, Hamza Farrahi.

Volgens hem verloopt de jaarwisseling tot nu toe rustig in de buurt. De buurtbewoners hebben enkel wat kleine brandjes moeten blussen. "Drie van ons rijden met een brandblusser in de auto rond om kleine vuurtjes te blussen."

Taxichauffeurs balen van rustige nacht

Groningse taxichauffeurs hebben veel minder te doen dan bij andere jaarwisselingen. "De mensen zitten allemaal thuis", zeggen ze tegen RTV Noord.

Oud & Nieuw wordt gevierd, ondanks de coronamaatregelen

Op veel plekken in Nederland wordt Oud & Nieuw zo goed en kwaad als het kan gevierd. Zo hebben veel mensen het gezellig, is te lezen op sociale media.

Zo zit deze Twitteraar bij de open haard, en bakt hij meteen een stukje vlees mee:

Maar er zijn ook mensen die te moe zijn om de jaarwisseling te halen:

Ook wordt er lekker gegeten:

Hoe dan ook, bij de mensen die de livestream van artiest Marco Kraats volgen, is het sowieso feest.

Zo bereidde hij zich vandaag voor:

Eindelijk weer een optreden, maar dan wel voor een livestream

Onrustig op meerdere plekken in Nederland

Op meerdere plekken in Nederland is het onrustig. Zo werden in Lunteren hulpdiensten bekogeld bij het blussen van een brand.

In Den Haag werd onder meer een portiek zwaar beschadigd door vuurwerk en kunnen mensen die de wijk Duindorp in willen gecontroleerd worden door de politie. Op het Sint Annaplein werd een vuurwerkbom naar de politie gegooid.

In Groningen is de politie ook bekogeld door jongeren in de wijk Vinkhuizen, meldt Het Dagblad van het Noorden. De politie greep volgens de krant op meerdere plekken in de provincie in om te zorgen dat ambulancemedewerkers en brandweerlieden hun werk konden blijven doen.

ME in Moordrecht en Kollumerzwaag

In Moordrecht was het onrustig en is de ME uitgerukt om ervoor te zorgen dat de brandweer kon blussen. In Friesland is de ME bekogeld in Kollumerzwaag. De agenten waren daar om de brandweer te ondersteunen. Een persoon is aangehouden vanwege openlijke geweldpleging, meldt de politie.

Onrustig in Kollumerzwaag tijdens blussen caravanbrand

Staatsloterij verkoopt recordaantal oudejaarsloten

De Staatsloterij heeft dit jaar ruim 7,1 miljoen loten verkocht voor de oudejaarstrekking, meldt het ANP. Het recordaantal van ruim 7 miljoen loten dat in 2020 werd verkocht, is daarmee overschreden.

"Het lijkt erop dat meer mensen loten kopen nu ze de jaarwisseling vanwege de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod opnieuw minder goed op een andere manier kunnen vieren", stelt een woordvoerder. Er werden ongeveer evenveel halve loten (3,7 miljoen) als hele loten (3,4 miljoen) verkocht.

"Op dit moment is de trekking bezig, waarna er nog een extra controle wordt uitgevoerd", aldus de woordvoerder. Rond middernacht wordt bekendgemaakt waar de hoofdprijs van 30 miljoen euro is gevallen. Vorig jaar kwamen de winnaars uit Zwolle en Tiel.

Vliegtuig gaat terug in de tijd

Niet iedereen gaat 2022 snel tegemoet. Passagiers op deze vlucht van Peking naar Los Angeles vertrekken in 2022 en landen vervolgens in 2021.

Hulpdiensten bekogeld in Lunteren

In Lunteren zijn hulpdiensten en persfotografen bekogeld met vuurwerk, meldt Omroep Gelderland. In het dorp is volgens buurtbewoners ook een groot feest aan de gang.

Een caravan ging in vlammen op aan de Postweg. Tijdens het blussen werd vuurwerk gegooid naar de brandweer. Ook naar de politie werd vuurwerk gegooid. Elders in Lunteren is een feest aan de gang waar volgens een buurtbewoner een paar honderd jongeren op afkwamen.

Persbureau Heitink
Brandweer blust brand in Lunteren

Dit was 2021 in vijf grote nieuwsgebeurtenissen

Dit was 2021 in vijf grote nieuwsgebeurtenissen

Brandjes op meerdere plekken

Op meerdere plekken in Nederland is de brandweer al in actie gekomen om kleine of grotere branden te blussen. In dit portiek aan de Hoog Buurlostraat in Den Haag ontstond schade na het afgaan van vuurwerk.

Persbureau Marofer
Schade aan portiek in Den Haag

Ook Thailand viert jaarwisseling met groot vuurwerk

In steeds meer landen is het 2022. Zo begon om 19.30 uur in India en Sri Lanka het nieuwe jaar al en was het eerder al zo ver in Thailand. Daar werd het jaar ingeluid met een vuurwerkshow op de rivier Chao Praya in Bangkok:

AFP
Nieuwjaar in Bangkok

ME ingezet bij branden in Moordrecht

In Moordrecht was het onrustig en is de ME uitgerukt om ervoor te zorgen dat de brandweer kon blussen, meldt burgemeester Han Weber. Er is sprake van vernielingen en brandstichting door rellende jongeren, onder wie kinderen van tussen de 12 en 14 jaar.

De burgemeester wil de schade onder meer verhalen op de ouders van de jongeren.

Mannen vuren carbidkanon af in Maasbommel

Op meerdere plekken in Nederland is carbidschieten een traditie tijdens de jaarwisseling. In Maasbommel werd een carbidkanon afgevuurd bij de uiterwaarden van de Maas.

ANP/HH/Marcel van den Bergh
Een carbidkanon in Maasbommel

Warmste Oudjaarsdag sinds begin meting, ook vannacht 'superzachte' nacht

Het landelijke warmterecord voor Oudjaarsdag is gesneuveld. Bij het KNMI in De Bilt steeg de temperatuur vannacht tot 14,4 graden. Dat is 0,7 graden meer dan het oude record uit 2017.

Vanavond en vannacht koelt het nauwelijks af. NOS-weervrouw Willemijn Hoebert spreekt van een "superzachte" nacht met een temperatuur tussen de 9 en 13 graden. Dat is fors boven de gemiddelde temperatuur in de Nieuwjaarsnacht: die is ongeveer 1,5 graad.

Rotterdamse boa's bereiden zich voor om straat op te gaan

Rotterdamse handhavers zijn vanavond samengekomen om vooruit te blikken naar de jaarwisseling. Wethouder Karremans (Handhaving) woonde de bespreking bij.

Nieuwjaarsboodschap Rutte: 'Het jaar heeft weer veel gevraagd van veel mensen'

Demissionair premier Rutte heeft mensen in een korte nieuwjaarsboodschap "een gezond en hoopvol 2022" gewenst. "Dit jaar heeft weer veel gevraagd van veel mensen en, helaas, we zijn er nog niet."

Van der Zandt presenteert ondanks thuisquarantaine Aftelmoment

Herman van der Zandt presenteert het Aftelmoment bij de NPO, hoewel hij in thuisquarantaine zit. De presentator is in de buurt geweest van iemand met een coronabesmetting, maar is via een videoverbinding toch te zien.

Van der Zandt is op een beeldscherm in plaats van in het Top 2000-café te zien. Verder verandert er niets.

Politie houdt controles in omgeving van Haagse wijk Duindorp

De politie controleert de toegangswegen naar de Haagse wijk Duindorp en houdt elk busje staande. Het is in het verleden rond Oud en Nieuw vaak onrustig geweest in de wijk en daarom controleert de politie onder meer op illegaal vuurwerk. Normaal gesproken worden vreugdevuren aangestoken door bewoners uit de wijk en het naastgelegen Scheveningen, maar dat mag niet doorgaan in verband met de coronacrisis.

Wachtrij van meer dan vier uur bij vuurwerkwinkel in Belgische grensplaats

De politie heeft vanmiddag korte tijd klanten geweerd uit een wachtrij bij een vuurwerkwinkel in Maaseik. Op gegeven moment was de wachttijd ongeveer vier uur, meldt de VRT. De burgemeester spreekt over een rij "van 500 meter lang, van 3 mensen dik" en zo'n vijfhonderd auto's die in de straten rond de zaak waren geparkeerd.

Acht agenten hielden mensen tegen die zich nog bij de wachtrij wilden aansluiten. Rond 15.00 uur liet de politie weer nieuwe vuurwerkliefhebbers toe.

In de straten rondom de winkel stonden veel auto's met Nederlandse en Duitse nummerplaten. Maaseik is een populaire bestemming voor Nederlanders vanwege de ligging vlak bij de grens.

Biertje halen: lange rij bij Amsterdams café

Ook in de Amsterdamse wijk de Jordaan is het druk. Niet vanwege een oliebollenkraam, maar vanwege een café. Het Bruine Paard aan de Prinsengracht heeft een afhaalpunt waar bier verkocht wordt.

Mariette Carstens
Oudejaarsdag bij Cafe Het Bruine Paard aan de Prinsengracht in de Jordaan

NS waarschuwt reizigers tijdig uit België terug te keren

De NS heeft Nederlandse reizigers die naar België trokken erop gewezen dat de treinen vanuit België na 20.00 uur niet meer rijden. Zo wil de spoorwegmaatschappij voorkomen dat mensen niet meer tijdig terug zijn voor de jaarwisseling.

De laatste tijd is het zeer druk in treinen naar België met mensen die daar gaan winkelen en naar horecagelegenheden toegaan. Vanwege de grote drukte raadt de NS reizigers sowieso tot en met 9 januari af om naar België te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is.

Vanaf 20.00 uur rijden er geen treinen meer in Nederland. Rond 01.00 uur wordt het nachtnet weer opgestart. Het tijdelijk stoppen van het treinverkeer tijdens de jaarwisseling gebeurt al jaren. "Zo hebben collega's de mogelijkheid om de jaarwisseling thuis te vieren", zegt een woordvoerder. Ook zegt de NS dat er tijdens de jaarwisseling sowieso weinig mensen van plan zijn om ergens naartoe te gaan in de uren dat de treinen niet rijden. De meeste mensen zijn dan vaak al waar ze willen zijn.

Grapperhaus spreekt met brandweer over nieuwjaarsnacht

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft een bezoek gebracht aan een brandweerkazerne in Enschede. Hij sprak daar onder meer met brandweerlieden over hun voorbereidingen op de nieuwjaarsnacht. Het was Grapperhaus' laatste werkbezoek als minister.

ANP
Grapperhaus bezoekt brandweerlieden in Enschede

Drukte bij oliebollenbakker, die gisteren werd getroffen door gasexplosie: 'Ontroerend'

Drukte bij oliebollenbakker, die gisteren werd getroffen door gasexplosie: 'Ontroerend'

Poetin roemt veerkracht van Russen in nieuwjaarstoespraak

De Russische president Poetin heeft in een nieuwjaarstoespraak de Russen geprezen om hun veerkracht in de coronapandemie. Ook wenste hij hen een beter jaar toe dan dit jaar.

Poetin sprak over de "kolossale uitdagingen" waar de Russen mee te maken hadden. "Het verraderlijke coronavirus heeft tienduizenden levens geëist. Ik wil iedereen die geliefden heeft verloren een hart onder de riem steken."

"We zijn allemaal verenigd door de hoop op positieve veranderingen in de toekomst", zei de president. Hij voegde toe dat de verhoging van de levensstandaard de belangrijkste weg is om "Rusland nog sterker te maken".

Sydney luidt 2022 op spectaculaire wijze in

2022 Begonnen in Sydney en Auckland

Het meeste vuurwerk mag niet, maar sommige dingen nog wel

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt deze jaarwisseling voor het meeste vuurwerk, maar niet voor vuurwerk uit de zogeheten F1-categorie. Daaronder vallen onder meer:

  • Kleine siervuurwerkpotten
  • Bengaalse fakkels
  • Grondbloemen
  • Kleine fonteinen
  • Sterretjes
  • Knalerwten

Dit vuurwerk, dat ook wel kindervuurwerk wordt genoemd, is het hele jaar toegestaan en mag afgestoken worden door kinderen vanaf 12 jaar. Helemaal zonder gevaar is dat niet, waarschuwden brandwondencentra deze maand.

Jongen (12) omgekomen bij incident met klaphamer, verdachte gearresteerd

Bij een incident in Haaksbergen is een 12-jarige jongen omgekomen. Een andere jongen is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Een persoon is aangehouden, meldt de politie.

Volgens de politiewoordvoerder hadden de kinderen geen schuld aan het incident aan de Albert Cuyplaan. Ze waren omstanders terwijl iemand een klaphamer gebruikte. Zo'n apparaat wordt gebruikt om bijvoorbeeld magnesiumpoeder te laten ontploffen.

Straks begint het aftellen in Sydney

Na Nieuw-Zeeland is nu Australië aan de beurt: Sydney gaat straks met een vuurwerkshow 2022 in knallen. Deze show kun je bekijken in de livestream.

Paus schrapt traditioneel oudejaarsbezoek aan kerststal

Paus Franciscus slaat zijn traditionele bezoek aan de levensgrote kerststal op het Sint-Pietersplein dit jaar over. Normaal gesproken doet de paus dit altijd op Oudejaarsavond, maar om drukte te voorkomen laat Franciscus verstek gaan.

Vanwege het snel opgelopen aantal coronabesmettingen zijn bijvoorbeeld ook de gebruikelijke openluchtconcerten in Rome geschrapt. De gebruikelijke Nieuwjaarsmis met Franciscus staat overigens nog wel op de planning om door te gaan.

Twee kinderen gewond bij ernstig incident Haaksbergen

In Haaksbergen zijn rond 11.30 uur twee kinderen gewond geraakt bij een ernstig incident. Omstanders zeggen tegen RTV Oost dat het gaat om een ongeluk met vuurwerk. De politie kan er nog niets over zeggen.

"We schalen op met de recherche om de toedracht van het incident te onderzoeken", laat een woordvoer van de politie weten. "We doen nog geen mededelingen over de identiteit van de twee jonge personen, omdat we eerst hun familie willen informeren."

Het incident is gebeurd aan de Albert Cuyplaan in het Overijsselse dorp. Volgens de regionale omroep is een traumahelikopter opgeroepen om hulp te verlenen.

Dit carbidkanon mag vandaag maar een keer worden afgevuurd

'Geen oordoppen mee, daar gaan we spijt van krijgen'