NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Positief advies over 'Janssen-booster' • Vaccinatieruzie Chicago: voor helft agenten dreigt verlof

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 15 oktober
 • Vaccinatieruzie Chicago: voor helft politiekorps dreigt onbetaald verlof
 • Gemiddelde stijging positieve tests houdt aan
 • EMA-aanvraag voor Pfizer-vaccin bij kinderen vanaf 5 jaar
 • Gevaccineerden vanaf 8 november welkom in VS
Liveblog gesloten
 • Einde

  We beëindigen dit liveblog. Goede nacht!

 • Italiaanse havenmedewerkers tegen coronapas: 'Het is discriminatie'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Italiaanse havenmedewerkers tegen coronapas: 'Het is discriminatie'
 • Amerikaanse FDA krijgt positief advies over 'Janssen-booster'

  De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft van onafhankelijke experts een positief advies gekregen over een extra, tweede prik met het Janssen-vaccin. Mensen ouder dan 18 jaar zouden in aanmerking moeten komen voor zo'n boosterprik. Amerikaanse media melden dat die prik minimaal twee maanden na de eerste inenting gezet moet worden.

  De FDA besluit binnenkort of de aanbeveling wordt overgenomen. Als dat het geval is, wordt daarna bepaald welke groepen in aanmerking komen voor zo'n extra inenting. Volgens Janssen verhoogt een tweede prik de effectiviteit van het vaccin aanzienlijk.

 • Vaccinatieruzie Chicago: voor helft politiekorps dreigt onbetaald verlof

  Ongeveer de helft van het politiekorps van de Amerikaanse stad Chicago kan komend weekeinde met onbetaald verlof worden gestuurd, omdat de agenten weigeren hun vaccinatiestatus prijs te geven. Dat schrijft CNN op basis van een schatting van de grootste politievakbond van de stad. Het is de nieuwste escalatie in het vaccinatieconflict tussen de vakbond en de burgemeester van Chicago, Lori Lightfoot.

  In augustus kondigde Lightfoot aan dat iedereen die in dienst van de stad werkt voor vandaag volledig gevaccineerd moet zijn. Dat geldt dus ook voor agenten. Alleen mensen die om medische of religieuze redenen niet gevaccineerd zijn, kunnen onder de verplichting uit. Lightfoot versoepelde deze maand de prikplicht nog enigszins door mensen tot het einde van dit jaar de tijd te geven hun prikken te halen. Tot 1 januari moeten niet-gevaccineerden zich op eigen kosten twee keer per week laten testen en hun vaccinatiestatus registreren bij de stad.

  De registratie-eis was tegen het zere been van John Catanzara, voorzitter van de Chicago Fraternal Order of Police, de grootste politievakbond van Chicago. Hij noemde het "een product van een dictatuur". Catanzara zei onder meer dat agenten de registratie-eis konden negeren. Volgens burgemeester Lightfoot was die oproep illegaal en een aanmoediging voor een "onwettige staking" die de veiligheid van burgers in gevaar kan brengen. Ze sleept Catanzara daarom voor de rechter, kondigde ze vandaag aan.

  Ondertussen dreigen er wel personeelsproblemen bij de politie van Chicago. Andere Amerikaanse steden die soortgelijke vaccinatie-eisen hebben ingesteld, worstelen met dezelfde problematiek. In San Francisco zijn zeker 120 agenten momenteel van de straat. In Seattle zijn onder anderen rechercheurs ingezet voor patrouilles vanwege een tekort aan agenten.

 • 'Testen voor Toegang komend weekeinde nagenoeg onmogelijk in Twente'

  Testen voor Toegang is komend weekeinde waarschijnlijk nagenoeg onmogelijk in het Overijsselse Twente. Dat schrijft RTV Oost. De grootste aanbieders van sneltesten mogen dit weekend niet open en dat betekent een forse daling van testcapaciteit.

  De regionale omroep schrijft dat de kiem van het probleem zit in de verandering dat testaanbieders niet langer betaald worden voor de capaciteit die ze bieden, maar per afgenomen test. Daardoor moesten aanbieders opnieuw een aanvraag indienen om te mogen testen. Het gaat onder meer om Hestia en CovidTestNederland, grote testaanbieders in Twente.

  Dat laatste bedrijf, dat vorige week nog 13.000 tests afnam in Twente, heeft drie van de vier locaties in de regio staan. "Nu, op vrijdag, hebben we nog steeds geen toezegging dat we open mogen en dat betekent dat het dit weekend niet meer gaat lukken. Ik kan niet op de gok alvast vijftig mensen inhuren met de kans dat we niet kunnen testen en ik mijn personeel wel moet betalen", zegt Mart Groenman van CovidTestNederland tegen RTV Oost. Hij voorziet onder meer problemen rond de thuiswedstrijd van voetbalclub FC Twente. Volgens de omroep lijkt de te kleine testcapaciteit voornamelijk een Twents probleem.

 • EMA-aanvraag voor Pfizer-vaccin bij kinderen vanaf 5 jaar

  Farmaceut Pfizer en biotechbedrijf BioNTech hebben bij het EU-medicijnagentschap EMA een aanvraag ingediend voor goedkeuring van het gebruik van hun vaccin bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar.

  De bedrijven laten weten informatie uit klinische onderzoeken te hebben ingeleverd bij de EMA. Daaruit zou blijken dat het vaccin goed werkt bij kinderen in deze leeftijdsgroep en dat het "een stabiele immuunrespons" opwekt. De kinderen die meededen aan de onderzoeken kregen twee prikken van elk 10 microgram van het vaccin. Dat is minder dan bij mensen van 12 jaar en ouder. Zij krijgen 30 microgram per prik.

  Pfizer en BioNTech dienden eerder deze maand een soortgelijk verzoek in bij de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA. De FDA neemt hier later deze maand een besluit over.

 • Gevaccineerden vanaf 8 november welkom in VS

  De VS heeft een datum geplakt op de al eerder aangekondigde versoepeling van het inreisbeleid. Vanaf 8 november zijn de inwoners uit een groot aantal landen waaronder Nederland weer welkom in het land. Die moeten dan wel volledig zijn gevaccineerd en bij aankomst in de VS een negatief testbewijs kunnen overleggen. Het land heropent onder bijna dezelfde voorwaarden op dezelfde dag ook de grenzen over land voor niet-noodzakelijk bezoek zoals familiebezoek of vakantiereizen .

  De Amerikanen voerden aan het begin van de pandemie een streng inreisbeleid in, waardoor het momenteel vrijwel onmogelijk is om naar het land af te reizen zonder Amerikaans paspoort of verblijfsvergunning. In september kondigde het land al aan dat gevaccineerden uit een groot deel van Europa "begin november" weer naar de VS zouden kunnen komen.

  In eerste instantie zijn alleen reizigers uit de 26 Schengenlanden welkom. Ook mensen uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Ierland, China, India, Zuid-Afrika, Iran en Brazilië kunnen vanaf 8 november weer afreizen naar de VS.

 • Gemiddelde stijging positieve tests houdt aan

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3736 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 85 meer dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 3068 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 51 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Het RIVM ontving 6 meldingen van overleden covidpatiënten. De afgelopen zeven dagen registreerde het instituut gemiddeld 5 doden per dag, tegen 4 doden per dag een week eerder.

 • Ziekenhuisbezetting iets toegenomen

  In de ziekenhuizen is de bezetting in de afgelopen 24 uur toegenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 543 coronapatiënten in het ziekenhuis. Gisteren waren dat er 534. Op de IC's worden 137 mensen met corona verpleegd (gisteren: 140).

 • RIVM: vaccins beschermen ook goed tegen overdracht deltavariant

  Coronavaccins beschermen ook goed tegen overdracht van de deltavariant van het virus, schrijft het RIVM op basis van onderzoek met data uit augustus en september. Volledig gevaccineerde mensen die toch besmet raken, dragen het virus 63 procent minder vaak over aan ongevaccineerde huisgenoten dan besmette mensen die niet waren gevaccineerd.

  Eerder concludeerde het RIVM al dat de vaccins beschermen tegen overdracht van de alfavariant. Dat onderzoek was gebaseerd op informatie uit bron- en contactonderzoek uit de maanden februari tot eind mei, toen die variant van het virus nog dominant was in Nederland.

  De vaccins beschermden iets beter tegen overdracht van alfa dan tegen overdracht van delta, maar het RIVM noemt de bescherming tegen overdracht van de nu dominante variant toch "aanzienlijk".

 • Denen kunnen extra prik krijgen

  Denen kunnen een extra coronaprik krijgen. De Deense minister van Volksgezondheid zegt dat alle mensen die zijn gevaccineerd een half jaar na hun laatst prik een uitnodiging krijgen voor een 'boosterprik'.

  "Het betekent dat volgende week de eerste brieven worden verstuurd", zegt minister Magnus Heunicke. Het eerst zijn 65-plussers en zorgmedewerkers aan de beurt.

  Zeer kwetsbare bewoners in Deense verpleeghuizen kunnen sinds begin vorige maand al een nieuwe prik krijgen. "Maar nu komen dus ook alle andere mensen aan de beurt", zegt de minister.

 • Mogelijk tienduizenden vals-negatieve tests in Engeland

  Ongeveer 43.000 mensen in het zuidwesten van Engeland hebben na een coronatest mogelijk een vals-negatieve uitslag gekregen. Volgens de gezondheidsautoriteiten komt dat door problemen in een laboratorium in de stad Wolverhampton.

  In het laboratorium zijn tussen 8 september en 12 oktober zo'n 400.000 tests geanalyseerd en in ruim tien procent van de gevallen is dat mogelijk misgegaan.

  De 43.000 mensen om wie het gaat, krijgen een brief. Het kan zijn dat ze nog besmettelijk zijn. Daarom worden ze opgeroepen zich opnieuw te laten testen, samen met mensen met wie ze de afgelopen tijd nauw contact hebben gehad.

 • Grapperhaus: coronapas beter controleren

  Ondernemers moeten het checken van de coronatoegangsbewijzen serieus nemen. Dat herhaalde demissionair minister Grapperhaus voorafgaand aan de ministerraad.

  Gisteren bleek uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS dat van alle bezoekers aan de horeca, bioscopen, concertzalen en andere gelegenheden ruim een derde niet wordt gecontroleerd op de coronapas.

 • Toeristen weer welkom in India

  Toeristen kunnen vanaf vandaag weer met een chartervlucht naar India. Buitenlandse reisbureaus die een vliegtuig hebben gehuurd, mogen nu dus weer mensen naar India brengen. Lijnvluchten zijn vanaf 15 november weer toegestaan.

  Het is voor het eerst sinds maart vorig jaar dat India weer toeristen toelaat. De toeristen moeten wel volledig gevaccineerd zijn.

  In India neemt het aantal coronabesmettingen steeds verder af nu 70 procent van de bevolking ten minste een prik heeft gehad. Daarom vindt de regering het verantwoord om weer toeristen te ontvangen.

 • Deze herfstvakantie 2 miljoen reizigers via Schiphol

  Schiphol verwacht dat tijdens de herfstvakantie 2 miljoen reizigers via de luchthaven reizen. Dat zijn er drie keer zoveel als een jaar geleden, toen door de coronapandemie reizen moeilijker of onmogelijk was. De regels zijn versoepeld en daardoor kunnen mensen deze dagen weer makkelijker reizen.

  Istanbul, Londen en Barcelona zijn volgens Schiphol voor Nederlandse reizigers de populairste bestemmingen.

  In de herfstvakantie van 2019 maakten nog 3 miljoen reizigers gebruik van Schiphol.