NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Nieuwe coronaregels op Curaçao • Mogelijk halve booster-dosis in VS

 • Welkom in het coronablog van donderdag 14 oktober.
 • Aantal coronagevallen in Rusland blijft hard stijgen
 • Curaçao versoepelt avondklok, maar wordt strenger met coronatoegangsbewijs
 • Mogelijk halve booster-dosis in VS
 • Drie op de vier in ziekenhuis opgenomen coronapatiënten zijn ongevaccineerd
Liveblog gesloten
 • Tot zover voor deze donderdag

  Morgen zijn we weer terug met een nieuw liveblog. Bedankt voor het kijken!

 • Aantal coronagevallen in Rusland blijft hard stijgen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aantal coronagevallen in Rusland stijgt snel: 'Iedere dag een record'
 • Curaçao versoepelt avondklok, maar wordt strenger met coronatoegangsbewijs

  Curaçao kort vanaf dinsdag de avondklok met een uur in. Op dit moment mogen mensen tussen middernacht en 04.30 uur niet op straat zijn. Dat wordt van 01.00 uur tot 04.30 uur. Horecagelegenheden mogen in plaats van 23.00 uur om middernacht sluiten.

  Ook maakte premier Pisas bekend dat alleen nog volledig gevaccineerde mensen met een coronatoegangsbewijs welkom zijn bij evenementen met meer dan honderd bezoekers, zoals sportwedstrijden en feesten. "Iedereen heeft het recht om niet voor vaccinatie te kiezen. Maar als land moeten we beslissingen nemen en een van die beslissingen is dat we meer evenementen gaan toestaan, maar die zijn niet toegankelijk voor mensen die zich niet willen laten vaccineren."

 • Coronapas in Italië vanaf morgen verplicht op het werk

  Waar andere Europese landen de coronamaatregelen langzaam afschalen, gaat Italië juist een stap verder. Alle Italianen die werken bij private bedrijven of bij de overheid moeten vanaf morgen een coronapas kunnen tonen op de werkvloer. Wie niet gevaccineerd of recent getest is, mag niet naar binnen en wordt niet betaald.

  De coronapas was in Italië al verplicht voor zorgpersoneel en onderwijzend personeel. Omdat de vaccinatiegraad bleef hangen rond de 80 procent, besloot de regering van Mario Draghi vorige maand de maatregel uit te breiden. Onder de nieuwe wet vallen zo'n 18 miljoen mensen.

 • Gezondheidsadviseurs VS positief over booster-shot met halve Moderna-dosis

  Gezondheidsadviseurs in de Verenigde Staten hebben positief geoordeeld over een booster-shot met een halve dosis van het vaccin van Moderna.

  Moderna zocht goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor extra inentingen bij onder anderen 65-plussers en mensen met ernstige gezondheidsrisico's. De booster-prik zou vanaf zes maanden na de laatste injectie toegediend moeten worden. De eerste twee doses van het Moderna-vaccin bevatten 100 microgram van het vaccin. Maar volgens Moderna is 50 microgram genoeg als booster. Op die manier komen bijwerkingen zoals koorts minder vaak voor en zijn er meer vaccins beschikbaar om naar andere plekken in de wereld te sturen, stelt het bedrijf.

  De FDA wilde van Moderna nog wel extra toelichting. Mensen met ernstig verzwakte immuunsystemen mogen namelijk al een derde prik krijgen met een volledige dosis van het vaccin. Zij kunnen al kort na hun tweede prik een derde halen. De vraag is of zij ook in aanmerking komen voor een booster-prik, wat dan hun vierde dosis van het vaccin zou worden.

 • Drie op de vier in ziekenhuis opgenomen coronapatiënten zijn ongevaccineerd

  Drie op de vier coronapatiënten die tussen 1 september en 3 oktober werden opgenomen in het ziekenhuis waren ongevaccineerd, blijkt uit cijfers van het RIVM. Bij coronapatiënten die op de intensive care werden opgenomen, is dat aantal nog groter. Daar waren vier op de vijf patiënten ongevaccineerd. De kans om als volledig gevaccineerde op de IC terecht te komen is 33 keer kleiner dan als niet-gevaccineerd persoon.

  Op dit moment is ruim 80 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder gevaccineerd. Het RIVM meldt dat volledige coronavaccinatie nog altijd voor 95 procent beschermt tegen ziekenhuisopname en voor 97 procent tegen opname op de IC.

 • Ministerie doet aangifte tegen site met valse QR-codes

  Het ministerie van Volksgezondheid doet aangifte tegen een site waar op eenvoudige wijze een vals coronatoegangsbewijs kon worden ingeladen. De site toonde de QR-codes in een nagemaakte coronacheck-app, waarbij ook de fietsende en skatende mensen te zien zijn die de reguliere app toont. Met het blote oog is de site nauwelijks van echt te onderscheiden en de QR-codes werken, blijkt uit een steekproef door de NOS.

  Het gaat om legitieme QR-codes die door andere gebruikers zijn gedeeld. Ook de initialen en de geboortemaand en -dag worden bij de codes vermeld, zodat de gebruiker ervan die kan noemen als ernaar wordt gevraagd.

 • Polen doneert miljoen coronavaccins aan Iran

  Polen doneert 1 miljoen coronavaccins van AstraZeneca aan Iran. Dat maakte de Poolse ambassade in Teheran bekend.

  Op dit moment zijn ongeveer 19,6 miljoen van de 38 miljoen inwoners van Polen gevaccineerd. Vanwege de verminderde populariteit van de coronavaccins in het land zijn daar nu veel vaccins over. Eerder werden vaccins onder meer verkocht aan Australië.

  De economie in Iran is hard geraakt door de sancties die werden ingesteld door de toenmalige Amerikaanse president Trump en door de coronapandemie. Volgens het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken betekent de donatie aan het land niet dat Polen "zijn internationale beleid rondom Iran zal aanpassen".

 • Rotterdam passeert grens van 100.000 positieve tests

  Rotterdam is door de grens van 100.000 positieve tests gegaan, als tweede gemeente in Nederland. Dat meldt persbureau ANP op basis van de dagcijfers van het RIVM. Sinds het begin van de epidemie zijn in de stad 100.144 coronagevallen bevestigd. Dat betekent dat ongeveer een op de zes Rotterdammers het coronavirus heeft opgelopen.

  Amsterdam was in juli de eerste gemeente die door de grens van 100.000 positieve tests ging. Inmiddels staat de teller daar op 118.923 gevallen. Den Haag staat op de derde plaats met 67.324 bevestigde besmettingen. De gemeente Utrecht volgt op de vierde plaats met 43.604 gevallen. Het coronavirus is in alle Nederlandse gemeenten vastgesteld. Het laagste aantal bevestigde gevallen is in Schiermonnikoog (49).

  Qua sterfgevallen staat Rotterdam bovenaan. Zeker 988 inwoners overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

 • Iets minder positieve tests dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3662 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 70 minder dan gisteren.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2934 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 56 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

 • Aantal doden door tbc voor het eerst in tien jaar toegenomen

  Door de coronapandemie is het aantal mensen dat is overleden aan tuberculose (tbc) voor het eerst in tien jaar toegenomen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

  Die stijging heeft volgens de WHO verschillende oorzaken. Zo zijn in veel landen personeel en financiële middelen overgeheveld van de bestrijding van tbc naar de bestrijding van covid-19. Ook waren medische hulpdiensten door lockdowns moeilijker te bereiken.

  WHO-chef Tedros vreest dat de jarenlange wereldwijde vooruitgang in de bestrijding van tuberculose door de coronapandemie teniet is gedaan.

 • 534 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 534 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 524), van wie 140 op de IC (gisteren: 137), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Limburg weer rood op Europese kaart coronagevallen

  Op de kaart van coronagevallen in Europa is Limburg sinds vandaag weer rood gekleurd, dat is het op een na hoogste risiconiveau. De rest van het land blijft op oranje. Utrecht bleef op drie positieve gevallen na nog net onder de grens voor het rode niveau.

  De afgelopen weken kleurde Nederland steeds een beetje minder rood op de kaart, nu lijkt dat proces zich weer in omgekeerde richting te gaan afspelen doordat het aantal positieve tests weer toeneemt.

  Ook in andere landen in Europa is dat het geval. Zo is heel Roemenië nu donkerrood, het hoogst mogelijke niveau, en ook grote delen van Slowakije zijn nu donkerrood. Meer dan de helft van Hongarije is rood, Tsjechië gaat van grotendeels groen naar helemaal oranje en Finland en Luxemburg zijn in één week van helemaal oranje naar helemaal rood gegaan. Beter gaat het in Spanje, Frankrijk en Italië, waar ook veel groene provincies zijn.

 • Nieuwe bijwerkingen vaccins AstraZeneca en Janssen vastgesteld

  Opnieuw hebben de Europese medicijnautoriteiten enkele nieuwe bijwerkingen vastgesteld van de coronavaccins van Janssen en AstraZeneca. Ook deze keer gaat het om specifieke aandoeningen in het bloed. Bij Janssen kunnen in uitzonderlijke gevallen bloedpropjes in de aderen ontstaan (veneuze trombo-embolie). Bij zowel Janssen als AstraZeneca lopen mensen een zeer klein risico op immunotrombocytopenie (ITP). Dat is een ziekte waarbij het eigen afweersysteem de bloedplaatjes aanvalt.

  Eerder werd al bekend dat de coronavaccins van Janssen en AstraZeneca in heel zeldzame gevallen een combinatie van stolselvorming in de aderen en een verlaagd aantal bloedplaatjes kan veroorzaken. Die riskante combinatie staat bekend als trombose met trombocytopenie syndroom (TTS).

  In Nederland wordt het vaccin van AstraZeneca al maanden niet meer gebruikt. Janssen is nog wel op aanvraag beschikbaar.

 • Amerikaanse basketballer Irving blijft bij weigering om zich te vaccineren

  De Amerikaanse basketballer Kyrie Irving laat zich naar eigen zeggen nergens toe dwingen. De 29-jarige sterspeler van Brooklyn Nets in de NBA, weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, ook al mag hij daardoor niet trainen en spelen.

  "Ik weet heel goed wat de gevolgen zijn", vertelt de 29-jarige basketballer. "Ik doe gewoon wat het beste is voor mijzelf. Als mensen me daarvoor willen veroordelen of demoniseren, dan doen ze dat maar."