Balsamo doorbreekt Nederlandse hegemonie op WK-wegwedstrijd, Vos tweede
WK wielrennen in Vlaanderen
- Balsamo wereldkampioen op de weg
- Vos tweede, Niewiadoma pakt brons
Tot morgen!
Daarmee sluiten we het liveblog voor vandaag af. Morgen zijn we er weer. Dan strijden de mannen om de regenboogtrui.
De wegwedstrijd voor de mannen gaat al om 10. 25 uur van start en finish naar verwachting rond 17.00 uur. Vanaf het begin is de koers live te volgen via een liveblog, vanaf 13.50 uur zijn we er ook live bij op NPO 1 en via een stream op NOS.nl en in de NOS-app.
Bondscoach Gunnewijk wil nabespreking WK
Bondscoach Loes Gunnewijk zag, in tegenstelling tot sommige van haar rensters, geen Oranje-formatie, die als los zand over de Vlaamse wegen reed. Maar natuurlijk ging er wel iets mis. "Dit moet wel even nabesproken worden'.
Ook Brand kritisch over koersverloop
Lucinda Brand reed een aanvallend WK in Vlaanderen, maar zag haar inspanningen niet beloond worden met een wereldtitel. "We hadden de koers veel harder kunnen maken".
Van der Breggen opgelucht na laatste koers als profrenster
De meeste Nederlandse rensters waren na de wegwedstrijd niet tevreden, maar Anna van der Breggen heeft genoten van haar laatste koers als profrenster.
Van Vleuten baalt van missende teamspirit
Annemiek van Vleuten viel keer op keer aan, maar dat leidde niet tot de wereldtitel voor een Nederlandse. "Ik had wel de teamspirit erin zitten. Persoonlijk heb ik volgens mij wel voor het team gereden. Ik zag die spirit niet bij iedereen."
Van Vleuten doelt onder meer op de leadout in de laatste meters voor Marianne Vos, die niet perfect was.
Vos in tranen
Marianne Vos leek een perfecte koers te rijden bij het WK in Vlaanderen, maar kwam in de slotsprint tekort tegen de elf jaar jongere Elisa Balsamo.
Van den Broek-Blaak kritisch na WK
De Nederlandse ploeg ging voor niets minder dan een gouden medaille, maar het werd zilver voor Marianne Vos. Direct na de finish klinkt de eerste kritiek door in de reacties van de Nederlandse rensters. Onder anderen Chantal van den Broek-Blaak baalde ervan dat ze 'geen team waren'. "Het was ieder voor zich."
Reactie Van Dijk
Ellen van Dijk werd deze week wereldkampioen op de tijdrit en reed ook een ijzersterke wegwedstrijd. Helaas leverde dat geen vijfde Nederlandse wereldtitel op rij op. Volgens Van Dijk was de leadout voor Marianne Vos, die uiteindelijk tweede wordt, niet goed genoeg.
Vos op het podium
De toptien van de WK-wegwedstrijd
Negende WK-medaille voor Vos
De zilveren medaille van dit jaar is voor Marianne Vos haar negende WK-medaille in totaal, een record.
Balsamo doorbreekt Nederlandse hegemonie
Na Chantal van den Broek-Blaak (2017), Van der Breggen (2018 en 2020) en Van Vleuten (2019) gaat de regenboogtrui nu voor het eerst in vijf jaar niet naar een Nederlandse. Het komende jaar rijdt de Italiaanse Balsamo in de trui van de wereldkampioen.
FINISH - Balsamo verslaat Vos
De Italiaanse Elisa Balsamo verslaat Marianne Vos in de sprint en is de nieuwe wereldkampioene. Niewiadoma eindigt als derde.
2 km - Opmaken voor een sprint
Ook Van Dijk is teruggepakt en dus lijkt het toch in een sprint te gaan eindigen in Leuven.
3 km - Ook demarrage Niewiadoma niet succesvol
De kleine groep die met Niewiadoma mee kon, wordt teruggepakt en vervolgens gaat Van Vleuten nog maar eens. Als ook Van Vleuten weer teruggepakt is, snelt Van Dijk weg.
5 km - Niewiadoma zet aan
Katarzyna Niewiadoma heeft nog een flinke tempoversnelling in huis. Veel rensters moeten lossen, maar onder anderen Van Dijk en Vos kunnen mee.
7 km - Nog een poging Van Vleuten
Van Vleuten waagt nog maar eens een poging om weg te rijden, maar het lukt wederom niet. Lucinda Brand heeft het moeilijk achteraan de grote groep.
10 km - Vlucht van Garcia Canellas voorbij
De groep met nog zeven Nederlandse rensters daarin heeft Garcia Canellas eindelijk te pakken.
12 km - Spaanse nog altijd vooruit
Nog altijd is het gat met de Spaanse koploopster niet gedicht. Nu rijden Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten op kop van de grote groep. Ze zien Garcia Canellas rijden, met een voorsprong van tien seconden.
19 km - Nederlandse rensters proberen gat te dichten
In de groep achter de Spaanse Garcia Canellas proberen vooral de Nederlandse rensters het gat te dichten en tegelijkertijd de concurrentie te lossen. Onder anderen Lucinda Brand en Annemiek van Vleuten proberen het. De voorsprong van Garcia Canellas is geslonken tot tien seconden.
23 km - Garcia Canellas ervandoor
Het valt wat stil in het peloton en daar profiteert Margarita Garcia Canellas van. De Spaanse rijdt hard weg en heeft al snel bijna een halve minuut te pakken.
25 km - Biannic teruggepakt
Marlen Reusser rijdt het gat met Biannic dicht. Ook de rest van het peloton sluit snel daarna aan. Dat lijkt voor Van Vleuten het ideale moment om haar demarrage te plaatsen, maar ze krijgt geen ruimte.
28 km - Van den Broek-Blaak in de tegenaanval
Aude Biannic rijdt op kop, maar Van den Broek-Blaak gaat in de tegenaanval. De concurrentie laat haar wederom niet gaan, maar haar actie heeft wel gevolgen voor de voorsprong van Biannic. De Française heeft nog tien seconden over.
34 km - Van der Breggen gelost
Anna van der Breggen behoort tot de geloste rensters. Ze rijdt op ruim een minuut achterstand van de eerste groep, waardoor de kans dat Van der Breggen haar wereldtitel prolongeert wel verkeken is.
38 km - Weer Van Vleuten
Opnieuw een Nederlandse die aanvalt. Dit keer Annemiek van Vleuten, maar ook zij krijgt direct rensters achter zich aan.
45 km - Van Dijk demarreert over de stoep
Ellen van Dijk probeert het op een andere manier. Ze haalt het peloton in terwijl ze op de stoep rijdt. De wereldkampioene tijdrijden heeft even een gat te pakken, maar inmiddels zit iedereen weer in het wiel.
49 km - Moolman-Pasio zet aan
Bij de tweede keer dat de Smeysberg beklommen wordt, besluit de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman-Pasio te versnellen. Niet veel rensters kunnen volgen, maar onder anderen Demi Vollering, Marianne Vos en Annemiek van Vleuten zitten wel in het wiel.
Vervolgens zet Brand maar weer eens aan, maar ook haar lukt het niet om weg te rijden.
52 km - Groepen smelten weer samen
De voorste groep was na de demarragepogingen van de Nederlanders wat uitgedund, maar de geloste rensters kunnen nu toch weer aansluiten. Dat betekent ook dat Vollering en Van Dijk weer vooraan meerijden.
57 km - Nederlanders vallen aan
Daar zijn dan toch de eerste tempoversnellingen van de Nederlandse ploeg. Eerst probeert Annemiek van Vleuten op de Bekestraat weg te rijden, vervolgens is het Lucinda Brand die wegspringt. De concurrentie is echter scherp, waardoor het nog niet lukt een serieus gat te slaan.
66 km - Vollering opnieuw in problemen
Vollering kent ook op de Moskesstraat, de enige kasseienklim, problemen met haar fiets. Ze moet afstappen en legt het laatste gedeelte van de klim rennend af. Vervolgens moet ze lang wachten op een nieuwe fiets, waardoor ze een flinke achterstand heeft opgelopen.
68 km - Favorieten houden zich rustig
Ook op de Smeysberg houden de favorieten zich nog rustig. We zagen Demi Vollering even achteraan het peloton, maar de Nederlandse kan snel weer terugkeren. Ze had waarschijnlijk een schakel- of kettingprobleem.
70 km - Einde avontuur Drummond
Het leek even de goede kant op te gaan voor Drummond, maar het peloton heeft toch besloten de Nieuw-Zeelandse snel weer in te rekenen.
De imposante carrière van Anna van der Breggen in vogelvlucht
Terwijl het peloton Drummond niet te ver laat wegrijden, blikken wij terug op de imposante carrière van Anna van der Breggen, die vandaag haar laatste koers rijdt.
78 km - Voorsprong loopt op
De voorsprong van Drummond is inmiddels al opgelopen tot 40 seconden. Het peloton doet het rustig aan, met nog bijna tachtig kilometer te gaan.
82 km - Toch weer een vluchter
We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar er is weer een vluchtpoging. Dit keer probeert de Nieuw-Zeelandse Michaela Drummond het, maar ze krijgt nog geen hulp.
85 km - Tweede passage Wijnpers
Voor de tweede keer wordt de Wijnpers beklommen vandaag en opnieuw wapperen er renners achteraan af. Voorin het peloton houden vooral Duitsland en Groot-Brittannië het tempo hoog.
95 km - Voor het eerst over de finishlijn
Er is nog 95 kilometer te rijden, maar de rensters passeren nu al voor het eerst vandaag de finishlijn in Leuven. Dat gebeurt nog altijd zonder koplopers.
100 km - Vollering trekt door
Het peloton rijdt Leuven binnen en de weg loopt even behoorlijk omhoog. Het is Demi Vollering die flink doortrekt. Achteraan moeten al behoorlijk wat rensters lossen.
106 km - Van der Breggen als knecht
De 13 Nederlandse wereldtitels op de weg
In 1921 werden de eerste WK wielrennen georganiseerd, maar het duurde tot 1958 voordat de eerste vrouw tot wereldkampioen werd gekroond. En in 1968 was de Nederlandse primeur voor Keetie van Oosten-Hage.
120 km - Ook deze vlucht duurt niet lang
Ook deze vlucht duurt niet lang. Het peloton laat Bravec en Berton niet wegrijden en pakt de twee snel weer terug.
124 km - Nieuwe demarrages
Na enkele rustige kilometers is het nu weer wat onrustig in het peloton. Twee rensters proberen weg te rijden. We zien opnieuw Bravec. De Sloveense, die ook de eerste aanvalster van de dag was, heeft nu gezelschap van Nina Berton uit Luxemburg.
Vos weer fit
Marianne Vos kampte met een fikse verkoudheid, maar is voor de start van de WK-wegwedstrijd weer helemaal fit.
134 km - Met voltallig peloton door Mechelen
De koers is aanbeland in Mechelen, waar het publiek rijendik langs het parcours staat. Het peloton is nog altijd bij elkaar.
Van Vleuten ziet kansen voor zichzelf
Annemiek van Vleuten denkt dat er wel kansen liggen voor haar om voor de tweede keer in haar carrière de regenboogtrui te pakken.
142 km - Iedereen weer bij elkaar
Plotseling wilden meer rensters demarreren, waardoor de voorsprong van Bravec en Roland snel terugliep. Het duo is teruggepakt en iedereen zit weer in het peloton.
148 km - Toch nog gezelschap voor Bravec
Het duurde even, maar Bravec heeft toch gezelschap gekregen in haar vlucht. De Argentijnse Luciana Roland heeft de oversteek gemaakt en de twee hebben nu ruim twintig seconden voorsprong.
151 km - Eerste aanvalster van de dag
Urska Bravec is de eerste renster die de aanval kiest in de wegwedstrijd. De Sloveense krijgt echter nog niemand met zich mee.
Brand legt de tactiek uit
Lucinda Brand legt vlak voor de start van de wegwedstrijd uit wat de tactiek van de Nederlandse ploeg is vandaag. "We gaan natuurlijk met zo'n sterk blok wel voor de winst", is ze duidelijk.
"Anna (van der Breggen, red.) gaat gelijk vanaf het begin in beeld rijden als het goed is. We moeten allemaal ons steentje bijdragen op het moment dat het nodig is, zodat het niet op één schouder komt te liggen. Natuurlijk hebben we Marianne (Vos) als snelle vrouw, dus haar zal je misschien wat minder zien omdat we haar altijd achter de hand willen houden."
Officiële start
En daar is het startsein! Over ruim 157 kilometer zullen we weten wie het komende jaar in de regenboogtrui mag rijden.
Officieuze start
De rensters zijn vertrokken vanuit Antwerpen voor eerst een aantal geneutraliseerde kilometers. Om 12.35 uur volgt het officiële startsein.
Klaar voor de start!
Nederlands team bedankt Van der Breggen en Van den Broek-Blaak
Niet alleen Anna van der Breggen, maar ook Chantal van den Broek-Blaak rijdt vandaag voor het laats in het Oranje wielershirt van de nationale ploeg. De Nederlandse ploeg heeft speciale shirts aangetrokken om de twee te bedanken. Voor Van den Broek-Blaak is het nog niet helemaal het einde van haar carrière. Ze rijdt nog even door tot en met het voorjaar van 2022.
Vijf op een rij?
De afgelopen vier jaar ging de wereldtitel naar een Nederlandse. In 2017 won Chantal van den Broek-Blaak, in 2018 en 2020 was Anna van der Breggen de sterkste en in 2019 veroverde Annemiek van Vleuten de regenboogtrui.
Primeur bij WK 2022
Annemiek van Vleuten pleit al jaren voor een tijdritparcours dat gelijk is aan de mannen en volgend jaar is het zover. Voor het eerst is de individuele tijdrit voor de elitevrouwen dan net zo lang als die van de mannen op de WK. Dat gebeurt in het Australische Wollongong, een stad aan de kust 80 kilometer ten zuiden van Sydney.
De UCI stelt dat de aanpassing past in het streven naar gendergelijkheid.
Dit jaar reden de mannen bij de WK 43,3 kilometer tegen de klok, de Italiaan Filippo Ganna won. Bij de vrouwen was Ellen van Dijk de snelste in een wedstrijd over 30,3 kilometer.
Laatste koers Van der Breggen
Anna van der Breggen rijdt vandaag haar laatste koers als wielrenster. Maar als knecht verwacht ze geen rol van betekenis meer te spelen. "Het mooie is: er hoeft niet zoveel meer. In de koers hoop ik de meiden te helpen. Het is mijn laatste wedstrijd en daar ga ik van genieten."
De Nederlandse ploeg
Voor Nederland staan Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Chantal van den Broek-Blaak, Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Amy Pieters, Demi Vollering en Marianne Vos aan de start. Nederland heeft met acht rensters de grootste ploeg in koers. Australië, Denemarken, Duitsland en Italië moeten het met zeven rensters doen. Onder meer België, Frankrijk en Groot-Brittannië treden met zes rensters aan.
Waarheen leidt de weg?
De rensters gaan van start in Antwerpen en finishen 157,7 kilometer later in Leuven. Onderweg moeten twintig hellingen en 1.047 hoogtemeters overwonnen worden. Ook ligt er een kasseienstrook op de route. De geneutraliseerde start is om 12.20 uur, het officiële startschot wordt om 12.35 uur gegeven. De finish wordt rond 16.45 uur verwacht.
Welkom!
Goedemorgen en welkom bij het liveblog van de wereldkampioenschappen wielrennen. De tijdritten zijn verreden, met Filippo Ganna en Ellen van Dijk als winnaars, en vandaag is het tijd voor de wegwedstrijd voor vrouwen. Morgen zullen de mannen strijden om de regenboogtrui.