Vos in sprint van vierde wereldtitel op de weg gehouden door Italiaanse Balsamo
Elisa Basamo is in Leuven verrassend wereldkampioen geworden. De 23-jarige Italiaanse klopte Marianne Vos in de sprint van een uitgedund peloton. De Poolse Kasia Niewiadoma eindigde op ruime afstand als derde.
Vos liep zo de kans mis om na 2006, 2012 en 2013 voor de vierde keer wereldkampioen te worden. Vijftien jaar geleden werd Vos voor het eerst wereldkampioen op de weg, maar daarna volgden vijf edities waarin ze tweede werd.
Vier van die vijf keer legde ze het af tegen een Italiaanse en ook vandaag werd ze op waarde geklopt. Balsamo, voormalig wereldkampioene bij de junioren, doorbrak zo ook de reeks van vier Nederlandse werledkampioenen op rij.
Alle ogen gericht op Oranje
Alle ogen waren natuurlijk gericht op de Nederlandse ploeg, die de laatste vier wereldtitels allemaal veroverde. Vooraf was wel duidelijk dat Anna van der Breggen haar titel niet zou prolongeren. In haar laatste wegwedstrijd als prof schikte Van der Breggen zich in een rol als helper.
In de eerste honderd van in totaal 157,7 kilometer van Antwerpen naar het lokale circuit in Leuven hoefde Van der Breggen zich niet erg in te spannen.
De Nederlandsen hielden zich koest tot het 'Flandrien'-parcours en op die lus met een veelvoud aan Vlaamse heuvels en kasseiklimmen volgde dan ook een spervuur aan aanvallen. Met name Lucinda Brand probeerde de koers hard te maken, maar ook Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk deden een flinke duit in het zakje.
Demi Vollering had intussen te kampen met een onwillig schakelapparaat. Op de zware kasseiklim van de Moskesstraat verschakelde de winnares van Luik-Bastenaken-Luik zich, moest zelfs even te voet verder en verloor veel tijd met wachten op een nieuwe fiets.
Bij de tweede passage van de Moskesstraat was Vollering weer terug en liet ze zich zelfs gelden op de eerste rij. Maar later zou toch blijken dat de jonge renster van SD Worx teveel krachten had verspeeld om in de finale voor eigen kans te gaan.
Terug in Leuven
Eenmaal terug in Leuven moesten de vrouwen nog twee keer het bochtige lokale circuit afraffelen. De eerste serieuze bedreiging voor de Nederlandse kansen kwam toen de ijzersterke Marlen Reusser in de tegenaanval ging op de ontsnapte Française Biannic. In een mum van tijd reed Reusser het gat dicht op Biannic, maar hield vervolgens toch de benen stil.
Na de aanval van de vicewereldkampioen op de tijdrit, was het weer tijd voor de kampioene van vorige week, Ellen van Dijk. Met veel macht trok ze het uitgedunde peloton uiteen, maar kreeg wel een handvol buitenlandse favorieten mee in haar wiel.
De volgende aanval was van de sterke Spaanse Mavi Garcia, die snel 30 seconden voorsprong bij elkaar reed. Echt ongerust werden de Nederlandsen niet, want in de achtervolgende groep hielden Brand, Van Vleuten en Vos zich makkelijk staande.
Van Vleuten valt keer op keer aan
De rappe Vos, die de hele dag al geen trap teveel had hoeven doen kon vervolgens rustig toekijken hoe Brand en Van Vleuten het heft in handen namen. Vooral Van Vleuten ging keer op keer in de aanval, maar kreeg geen enkele ruimte.
Sterker, bij het horen van de bel voor de laatste ronde sloot een achtervolgende groep met daarin Van Dijk, Van den Broek-Blaak en Pieters weer aan bij de voorsten.
Van Dijk schoof meteen naar de kop en voerde het tempo op voor een sprint met Vos en ook de teruggekeerde Vollering offerde haar kansen op voor haar ervaren kopvrouw.
Achteraf waren een aantal Nederlandse rensters niet tevreden over de koerstactiek
Met Chloé Hosking, Elisa Balsamo, Marta Bastianelli, Coryn Rivera Lotte Kopecky en Jolien D'hoore nog in de groep leek het wijs om de te proberen de groep nog wat uit te dunnen en dus plaatsten Brand, Van Vleuten en Van Dijk nog een aanval.
Vos ging makkelijk mee met Van Dijk en bovenop de Wijnpers waren nog vijf vrouwen over: de Poolse Kasia Niewiadoma, Jackson, Longo Borghini, Van Dijk en Vos. Maar ook nu was het pleit niet beslecht.
Nog was Van Dijk niet uitgestreden. Weer reed ze weg op de macht, maar Niewiadoma en de Italiaanse Maria Confalonieri gingen vlot mee. Op de smalle Sint-Antoniusberg, het laatste obstakel voor de laatste kilometer, probeerde Niewiadoma het opnieuw.
In de slotkilometer staat Italië er
Nu was het Vollering die het gat dicht reed en zo werd een massasprint onvermijdelijk. Daarin kwamen de Italiaansen opeens naar voren, maar Vos schoof soeverein mee in het wiel van speerpunt Balsamo.
In de laatste meters probeerde Vos de Italiaanse te passeren, maar Balsamo hield het uiteindelijk vrij eenvoudig vol tot de finish. Niewiadoma won de sprint om het brons, Demi Vollering werd zevende.