liveblog

Knotsgekke zaterdag in eredivisie: Ajax maakt er negen en Hitchcock in de Galgenwaard

Vier eredivisiewedstrijden vandaag:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Frank Lammers is aandachtig toeschouwer bij PSV-Feyenoord in maart 2021.

Zondag kijken we natuurlijk met bijzondere aandacht naar de topper PSV-Feyenoord (14.30 uur).

Maar er is nog meer bijzonders: denk maar aan de IJsselderby Go Ahead Eagles-PEC Zwolle (12.30 uur), Heracles-AZ (16.45 uur) en ook om 16.45 uur de jaarlijkse Airborne-wedstrijd van Vitesse, dit jaar met FC Twente als geduchte opponent.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Wat was dit allemaal?

En dan was er nog die knotsgekke avond in De Galgenwaard. Van bierdouches en aanstekers, een half uur afkoelen in de kleedkamer, gemiste strafschoppen, benutte strafschoppen en geannuleerde treffers in de slotseconden.

De reacties van FC Utrecht-RKC Waalwijk (2-2) gaan dit liveblog (vanwege een technische storing) helaas niet meer halen. Hou NOS.nl zondag in de gaten!

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht-RKC Waalwijk

'Tien, tien, tien', maar Ajax maakt er negen

In het honderdste eredivisieduel van Henk de Jong brak de Friese oefenmeester een persoonlijk record. In 2018 verloor hij met De Graafschap al eens met 8-0 bij Ajax. Vandaag schoten de Amsterdammers er negen in het net van Cambuur.

De mooiste? De volley van David Neres!

Groningen verliest het hoofd in Tilburg

Vervolgens zagen we hoe Willem II een uur lang FC Groningen onder de voet liep, maar daarna toch moest knokken om de drie punten over de streep te trekken. Dat lukte (2-1), mede omdat de Groningers in de slotfase het hoofd verloren. Cyril Ngonge kreeg zelfs nog rood na een opstootje na afloop.

Wat een avond in de eredivisie...

Wat een avond was dit in de eredivisie. Het begon nog kalm met een kabbelend potje in Heerenveen. De thuisploeg had aan een rake kopbal van Henk Veerman genoeg voor de zege: 1-0.

Stand eredivisie

Stand eredivisie na zaterdag 18 september

Uitslagen en programma

Programma en uitslagen speelronde 5

AFGELOPEN

Het is half twaalf geweest en Richard Martens fluit voor het einde. Na een kolderieke, turbulente, idiote avond in de Galgenwaard eindigt FC Utrecht-RKC in 2-2.

EINDSTAND: FC Utrecht-RKC 2-2

90'+8 Martens gaat kijken: goal geannuleerd

De beelden lijken duidelijk: Dalmau valt op de grond, raakt de bal met de onderarm, waardoor de bal voor de voeten van Van der Hoorn komt. En hoewel Martens tóch zelf gaat kijken, is de conclusie eensluidend: geen goal.

FC Utrecht-RKC 2-2

Adrian Dalmau wil het niet geloven, maar de 3-2 van FC Utrecht wordt geannuleerd.

90'+7 GOAL FC UTRECHT????

Mike van der Hoorn doet het! Nota bene de centrale verdediger, als extra stormram voorin krijgt de bal per ongeluk voor de voeten en mikt in de verre hoek.

Maar de VAR kijkt nog wel even naar een mogelijke handsbal van Dalmau in de aanloop naar de goal. Wat een spanning!

FC Utrecht-RKC 2-2

90'+2 Gaan we richting middernacht?

Scheidsrechter Richard Martens lijkt het duel tot middernacht te willen rekken. Er komen liefst zeven minuten extra tijd bij en dat is eigenlijk ook best logisch gezien alle wissels en blessures van onder anderen Van der Hoorn.

FC Utrecht blijft drukken, maar net zagen we Kramer in de counter toch nog een aardige kans krijgen voor RKC.

FC Utrecht-RKC 2-2

88' 'Alles of niets, ole ole'

"Alles of niets, ole, ole", klinkt het van de tribunes in de Galgenwaard. Maar de thuisclub kan beter niet alle krachten aanvallend inzetten, want RKC blijft levensgevaarlijk in de counter.

Bij Richard van der Venne lijkt de pijp in ieder geval leeg, maar hij kan niet meer gewisseld worden.

FC Utrecht-RKC 2-2

Iñaki Williams 200 duels op rij in het veld, nog geen record

Atlético Madrid heeft de koppositie in de Spaanse competitie voor een dag overgenomen van stadgenoot Real. De regerend kampioen weet overigens ook al dat het die eerste plaats na de 0-0 tegen Athletic Club zondagavond alweer moet afstaan.

Atlético liep het laatste kwartier vooral tegen zichzelf te voetballen, nadat de gemoederen oververhit waren geraakt door een onnozele rode kaart voor João Felix. Bij Athletic Club was er een opmerkelijke mijlpaal voor spits Iñaki Williams, die al tweehonderd (!) competitieduels op rij in het veld verscheen bij de Basken. Daarmee is hij nog twee duels verwijderd van een record.

80' Slotoffensief

Michiel Kramer solliciteert naar de slechtste schwalbe van het seizoen. En dat is best risicovol, want de spits heeft al een gele kaart. Martens strijkt met de hand over het hart.

Beide trainers leggen hun troeven op tafel voor de laatste tien minuten: Dalmau en Boussaid komen bij Utrecht voor de sterk spelende Ramselaar en Van Overeem.

RKC brengt zelfs drie nieuwe krachten: Daneels, Adewoye en El Bouchatoui voor Azhil, Bakkari en Van den Buijs.

FC Utrecht-RKC 2-2

72' Kwestie van karma

Nog geen twee minuten later komt Van der Hoorn bij een corner in de mangel te zitten bij Odgaard en ploeggenoot Van de Streek. Van der Hoorn moet het bekopen met een hoofdwond(je) en kan verder na even behandeld te zijn.

Kwestie van karma?

FC Utrecht-RKC 2-2

Mike van der Hoorn en Jens Odgaard op de grond na een onbedoelde botsing.

70' Reputatieschade

Michiel Kramer krijgt geel na een luchtduel met Mark van der Maarel, maar in de herhaling lijkt Kramer niet veel te verwijten. Dat is anders bij Mike van der Hoorn die het duel met Jens Odgaard met de elleboog vooruit aangaat en de Deen daar door vol in het gezicht raakt.

Van der Hoorn komt ermee weg. Een kwestie van reputatie, zullen we maar zeggen.

FC Utrecht-RKC 2-2

67' Douvikas tegen de rest

Het is RKC tegen Douvikas en daar hebben de Waalwijkers de handen vol aan. Nu dribbelt hij zich weer door de defensie en geeft de bal prima voor tot bij Warmerdam bij de tweede paal. Maar weer wil de bal er niet in.

FC Utrecht-RKC 2-2

61' RKC geeft zich niet gewonnen

FC Utrecht mag dan de 2-2 hebben gemaakt, maar RKC geeft zich zeker niet zomaar gewonnen. Het blijft gevaarlijk counteren en kreeg al drie goede kansen. Aan de andere kant is het vooral Anastasios ('Tasos') Douvikas die voor gevaar zorgt. Sterker, trainer Joseph Oosting neemt wat extra risico door spits Michiel Kramer in te brengen voor verdediger Ahmed Touba.

Voor de neutrale toeschouwer is dit best een fijne wedstrijd.

FC Utrecht-RKC 2-2

52' GOAL FC UTRECHT

De Griekse spits Douvikas schiet onberispelijk raak: hard door het midden. FC Utrecht staat weer op gelijke hoogte met RKC.

FC Utrecht-RKC 2-2

Tasos Douvikas haalt de bal snel uit het net na zijn 2-2 tegen RKC.

Strafschop FC Utrecht

FC Utrecht krijgt een strafschop na een overtreding van Touba op Douvikas.

FC Utrecht-RKC 2-2

Ahmed Touba is onvoorzichtig met zijn sliding en raakt Tasos Douvikas op de voet.

Noord-Franse derby ontaardt in chaos

Een paar weken geleden liep de Zuid-Franse derby tussen OGC Nice en Olympique Marseille al compleet uit de hand. Vanavond ging het mis bij de Noord-Franse derby tussen Lens en Lille OSC.

Lens won de wedstrijd overigens met 1-0.

48' Wat een kans voor Van de Streek

Sander van de Streek had FC Utrecht op gelijke hoogte moeten zetten. Van Overeem zet de aanval op, Sylla geeft voor en Van de Streek schiet. Maar Meulensteen krijgt nog net zijn voet ertegen.

FC Utrecht-RKC 1-2

TWEEDE HELFT - Geen Janssen en Maher meer

FC Utrecht begint de tweede helft met twee nieuwe namen.

Mark van der Maarel en Mimoun Mahi zijn erin gekomen voor Willem Janssen en Adam Maher.

FC Utrecht-RKC 1-2

Dumfries niet te stoppen bij Internazionale

Internazionale heeft in San Siro met 6-1 afgerekend met Bologna. Nieuwkomer Denzel Dumfries, net als Stefan de Vrij in de basis bij de landskampioen, was met prima spel een van de uitblinkers.

Bologna, met in de loop van de tweede helft Mitchell Dijks en Sydney van Hooijdonk als invallers, deed kort voor tijd via Arthur Theate nog wat terug, maar dat deerde de ploeg uit Milaan niet.

RUST

RKC gaat met een 2-1 voorsprong de rust in tegen FC Utrecht en dat is niet onverdiend te noemen. Utrecht zal het hoofd koel moeten houden, op het veld, op de bank en op de tribunes.

Alexander Büttner is dik tevreden met zijn 2-1 namens RKC tegen FC Utrecht.

45' GOAL RKC

Een perfecte counter van RKC. Maher tast mis, Van der Venne gaat ervandoor en vindt Alexander Büttner.

En die ramt de bal in de kruising achter Maarten Paes.

RKC leidt met 2-1 in Utrecht en dat zorgt meteen weer voor flink wat aanstekers op het veld. Als dat maar goed gaat...

FC Utrecht-RKC 1-2

40' Utrecht krijgt kansen

Het is een heerlijke wedstrijd geworden, waarin twee ploegen in een enorm tempo de aanval zoeken. De grootste kansen zijn trouwens voor Utrecht, zoals zojuist voor Douvikas. De Griek ging vanauit een moeilijke hoek voor eigen succes, waar afleggen op Van de Streek wellicht meer succes had opgeleverd.

FC Utrecht-RKC 1-1

27' Janssen weer in de fout

Wat een risico neemt Utrecht-aanvoerder Willem Janssen. Hij maakte al een overtreding op de snellere Richard van der Venne en lijkt dat gewoon opnieuw te doen. Janssen houdt echter vast net buiten de zestien en dus blijft het bij een vrije trap en een gele kaart.

Het spel golft sinds de hervatting trouwens op en neer. Dat is voor Utrecht een heel stuk beter dan ze voor de pauze lieten zien.

FC Utrecht-RKC 1-1

Arbiter Richard Martens toont Utrecht-aanvoerder Willem Janssen de gele kaart.

24' Douvikas klungelig op de paal

Wat een enorme kans voor Douvikas zeg! Hij komt een op een met de doelman Etienne Vaessen, wordt wel een beetje in de weg gelopen door ploeggenoot Sander van de Streek en besluit op de paal.

FC Utrecht-RKC 1-1

HERVATTING

Het duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk is hervat in de 21ste minuut.

FC Utrecht-RKC 1-1 (gestaakt)

Richard Martens komt na ruim 20 minuten weer het veld op bij FC Utrecht-RKC.

AFGELOPEN

De tiende komt er niet. Cambuur houdt Ajax op 9-0, maar dat is natuurlijk al pijnlijk genoeg.

EINDSTAND: Ajax-SC Cambuur 9-0

90'+1 Gravenberch raakt de paal

Ryan Gravenberch had de tiende van Ajax op de schoen, maar hij raakt de paal. De international kan erom lachen, gelukkig.

Ajax-SC Cambuur 9-0

Waar is Martens?

Opmerkelijk. De spelers van FC Utrecht en RKC staan klaar op het veld, maar Arbiter Richard Martens is nog nergens te bekennen.

Nog nooit tien in de Arena...

Ajax maakte nog nooit 10 doelpunten in een duel in de Johan Cruijff Arena:

2021/2022: 9-0 tussenstand tegen Cambuur in de Eredivisie

2000/2001: 9-0 winst op Sparta in de Eredivisie

1998/1999: 9-0 winst op UDI'19 in de KNVB-beker

1997/1998: 9-1 winst op NK Maribor in de UEFA Cup

Utrecht en RKC weer op het veld

De spelers van FC Utrecht en RKC komen weer het veld op.

De wedstrijd heeft 20 minuten stilgelegen na het herhaaldelijk gooien van objecten op het veld.

FC Utrecht-RKC 1-1 (gestaakt)

84' GOAL AJAX

Neres maakt zijn tweede op aangeven van Daramy en brengt Ajax zo op 9-0 tegen Cambuur.

Tien, tien, tien, klinkt het in de Johan Cruijff Arena.

Ajax-SC Cambuur 9-0

Weer 8-0 voor De Jong

Henk de Jong leed zijn zwaarste nederlaag op 16 december 2018 met De Graafschap in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax. Nu, in zijn 100ste eredivisieduel, is hij weer het haasje.

Toch rode kaart voor Groninger Ngonge

Hieronder schreven we al over het opstootje na het laatste fluitsignaal bij Willem II- FC Groningen. Dat opstootje heeft toch gevolgen: Grongingen-aanvaller Cyril Ngonge heeft na de wedstrijd de rode kaart gekregen.

De topscorer zal dus ongetwijfeld het eerstvolgende duel, woensdag thuis tegen Vitesse, moeten missen. En misschien wel meer.

Opstootje in Tilburg tussen spelers van FC Groningen en Willem II.

76' GOAL AJAX

Ook invaller Danilo doet een duit in het zakje bij Ajax. Hij maakt na een slimme voorzet van Neres 8-0 tegen het arme Cambuur.

Ajax-SC Cambuur 8-0

Nog altijd stil in Utrecht

De wedstrijd in Utrecht ligt dus al een tijdje stil. Na de bliksemstart ging er ook niets meer goed voor de Utrechters. RKC deelde de lakens uit en hoewel de penalty gemist werd, kwam het meer dan terecht op 1-1.

Bovendien raakte Utrecht doelpuntenmaker Gustafsson kwijt met een naar het zich laat uitzien zware blessure.

FC Utrecht-RKC 1-1 (gestaakt)

Arbiter Richard Martens legt uit aan Utrecht-aanvoerde Willem Janssen waarom hij de wedstrijd stillegt.

67' GOALS AJAX

Eerst was het Mohamed Daramy met zijn eerste en de 6-0 van Ajax. En zojuist zorgde Sébastien Haller voor 7-0, door een schot van Lisandro Martinez van richting te veranderen. Op weg naar een monsterscore?

Ajax-SC Cambuur 7-0

Arbiter Martens legt Utrecht -RKC stil

Arbiter Richard Martens legt het duel tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk 20 minuten stil. Aanleiding is het herhaaldelijk werpen van aanstekers en andere objecten op het veld.

FC Utrecht-RKC 1-1

20' GOAL RKC

Anita ontfutselt Maher de bal, geeft mee met OIdgaard en die frommelt de bal nu wel langs doelman Paes.

Het staat 1-1 in Utrecht.

FC Utrecht-RKC 1-1

60' GOAL AJAX

De tweede helft was niet echt om over naar huis te schrijven, maar het staat wel 5-0.

Doelman Sonny Stevens slaat een corner voor de voeten van Dusan Tadic en die schiet vervolgens via Stevens raak.

Ajax-SC Cambuur 5-0

59' Daar is Daramy

De wedstrijd tussen Ajax en Cambuur is lang niet zo leuk meer als voor rust. Cambuur probeert de schade te beperken en bij Ajax is de fut eruit en dus kabbelt de wedstrijd een beetje voort.

Trainer Erik ten Hag gaat wat verse krachten brengen: Kenneth Taylor en Mohamed Daramy gaan erin komen.

Ajax-SC Cambuur 4-0

8' RKC mist strafschop

RKC laat een gouden kans liggen om op gelijke hoogte te komen. Het krijgt een strafschop na een overtreding van Willem Janssen op Richard van der Venne. Jens Odgaard gaat achter de bal staan en schiet recht op doelman Maarten Paes.

even leek het er nog op dat de strafschop moest worden overgenomen, maar arbiter Richard Martens ging alleen even naar de kant om een oproep te laten doen aan het Utrechtse publiek. Dat gooide namelijk wel heel veel spullen op het veld bij de strafschop.

FC Utrecht-RKC 1-0

Haïtiaans international in de ploeg bij Cambuur

Ook Henk de Jong heeft gewisseld in de rust. Jhondly van der Meer komt in de ploeg bij Cambuur om de defensie te versterken. De centrale verdediger is sinds deze maand Haïtiaans international. Hij debuteerde met een 6-1 nederlaag tegen Bahrein, maar herstelde zich daarna met een 2-0 zege op Jordanië. Beide waren oefenduels.

Ajax-SC Cambuur 4-0

4' GOAL FC UTRECHT

Simon Gustafsson maakt na vier minuten al de 1-0 voor FC Utrecht tegen RKC Waalwijk.

De Zweed kan ongehinderd doorlopen en schiet de bal droog in de hoek.

FC Utrecht-RKC 1-0

TWEEDE HELFT - Ajax-fans 'don't worry bout a thing'

Terwijl de Ajax-supporters luisteren naar Bob Marleys 'three little birds' zien we Perr Schuurs zijn opwachting maken. Noussair Mazraoui maakt plaats voor de verdediger, Timber gaat naar rechtsback.

Ajax-SC Cambuur 4-0

AFTRAP

FC Utrecht en RKC Waalwijk zijn ook begonnen aan de laatste wedstrijd van het seizoen.

FC Utrecht-RKC 0-0

Opstelling RKC Waalwijk

Clubtopscorer Michiel Kramer zit tegen zijn oude club op de bank. De Deen Jens Odgaard krijgt de voorkeur van trainer Joseph Oosting.

De opstelling van RKC Waalwijk voor het eredivisieduel met FC Utrecht.

Opstelling FC Utrecht

Om 21.00 uur is de aftrap bij FC Utrecht - RKC Waalwijk. Bij de Utrechters neemt Joris van Overeem de plek in van de geblesseerde Quinten Timber.

De opstelling van FC Utrecht voor het eredivisieduel met RKC Waalwijk.

RUST - Ajax leidt comfortabel

Het is rust in Amsterdam, waar Ajax met 4-0 leidt tegen een dapper, maar misschien ook wel een tikkeltje naïef Cambuur.

Ajax-SC Cambuur 4-0

David Neres viert zijn fraaie goal met landgenoot Antony.

Opstootje in Tilburg

Na het laatste fluitsignaal van scheidrechter Manschot breekt nog een opstootje uit voor het doel van Willem II. Terwijl de Groningers het veld al hebben verlaten, lijkt Mannschot nog in overleg met de VAR over mogelijke schuldigen. Benieuwd of dat nog een staartje krijgt.

  • NOS
    Opstootje in Tilburg tussen spelers van FC Groningen en Willem II.
  • NOS
    Scheidsrechter Manschot luistert naar de videoarbiter na het opstootje na het laatste fluitsignaal.

38' GOAL AJAX -

David Neres schiet met een heerlijke volley via de lat raak en viert dat zoals gebruikelijk met landgenoot Antony.

Het is 4-0 voor Ajax tegen Cambuur.

AFGELOPEN - Willem II wint!

Willem II boekt zijn derde zege dit seizoen en klimt naa de voorlopig vierde plaats met leifst tien punten uit vijf duels. Vorig jaar deden de Tilburgers daar 16 wedstrijden over.

EINDSTAND: Willem II-FC Groningen 2-1

90'+1 Ngonge doet het...niet!

In de eerste minuut van de blessuretijd krijgt Cyril Ngonge dé kans om Groningen in extremis nog een punt te schenken tegen Willem II. Zijn kopbal van dichtbij mist echter vaart en richting.

Willem II-FC Groningen 2-1

29' GOAL AJAX

Noussair Mazraoui maakt de derde voor Ajax tegen Cambuur. Zijn schot wordt van richting veranderd door Calvin Mac-Intosch, die waarschijnlijk de goal ook op zijn naam krijgt. Pech voor Mazraoui dus, maar daar zal Ajax niet om malen.

De VAR kijkt nog wel even naar een mogelijk overtreding van Timber op Boere, maar daar was niet zoveel aan de hand.

Ajax-SC Cambuur 3-0

80' Groningen op zoek naar gelijkmaker

In Tilburg is het duel inmiddels echt omgedraaid. Willem II had ruim een uur de touwtjes in handen, maar na de gelukkige 2-1 is Groningen nadrukkelijk op zoek naar de 2-2. Willem II moet terug, maar houdt stand. Voorlopig...

Willem II-FC Groningen 2-1

19' GOAL AJAX

En dan gaat het snel! Steven Berghuis maakt zijn eerste goal voor Ajax in de eredivisie.

Het lijkt een ingestudeerde hoekschop: Tadic trekt strak terug en Berghuis schuift 'm erin: 2-0.

Ajax-SC Cambuur 2-0

16' GOAL AJAX

Jurriën Timber doet alles goed. Hij verovert de bal op Kallon, zet de aanval zelf op, krijgt hem terug van Berghuis en maakt koeltjes af.

Ajax leidt met 1-0 tegen Cambuur.

Ajax-SC Cambuur 1-0

Jurriën Timber lacht zich rot na zijn fraaie openingstreffer tegen Cambuur.

61' GOAL FC GRONINGEN

Intussen is in Tilburg gescoord. Een enorme blunder van doelman Timon Wellenreuther ligt ten grondslag aan de aansluitingstreffer van FC Groningen. Hij speelt de bal pardoes in de voeten van Tomas Suslov, die geen moeite heeft het doel te vinden: 2-1.

De vraag is wel of Wellenreuther vlak na zijn slechte uittrap niet onderuit werd gelopen door. De doelman vindt van wel, maar de treffer blijft staan.

Willem II-FC Groningen 2-1

5' Cambuur verstopt zich niet

Cambuur verstopt zich niet in de eerste minuten tegen Ajax. De ploeg van Henk de Jong neemt brutaal het intitatief, zet de opbouw van Ajax onder druk en kreeg zelfs een kansje via Issa Kallon.

Of dat ook zo blijft, valt te betwijfelen. Maar toch...

Ajax-SC Cambuur 0-0

AFTRAP

Cambuur heeft afgetrapt in de Johan Cruijff Arena.

De kampioen van de eerste divisie heeft niets te verliezen vanavond tegen de kampioen van de eredivisie.

Hoe het afloopt?

Ajax-SC Cambuur 0-0

Spelers Ajax en Cambuur op het veld

De wedstrijd in de Johan Cruijff Arena staat op het punt van beginnen. Scheidsrechter is Sander van der Eijk. Devyne Rensch is trouwens op het laatste moment afgevallen en zit vanavond ook niet op de bank bij Ajax.

De spelers van Ajax en Cambuur betreden het veld.

Liverpool wint, Manchester City morst

Liverpool heeft in de Premier League gewonnen van Crystal Palace. Op Anfield werd het 3-0 voor de koploper, die met Virgil van Dijk in de gelederen aan het thuisduel begon. Landskampioen Manchester City morste voor de tweede keer dit seizoen punten. Het bleef thuis op 0-0 steken tegen Southampton.

Mohamed Salah

Deze video moet je gezien hebben

Daags voor de topper PSV-Feyenoord bezocht verslaggever Bert Maalderink opnieuw het Eindhovense kamp. Hoewel Maalderink nog zo zijn best doet in zijn beste Duits, loopt de spanning met trainer Roger Schmidt lichtjes op...

Schmidt blikt uitvoerig vooruit op topper: 'Mag ik even uitpraten?'

Heerenveen-Fortuna Sittard: de samenvatting

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen-Fortuna Sittard

AJACAM - Wistjedatjes...

- Zeven eerdere bezoekjes aan de Arena leverden Cambuur één keer een punt op. In maart 2014 werd het 1-1. Ajax won een seizoen later, met twee goals van Klaassen, de laatste editie: 2-0.

- Het ongeslagen Ajax staat tweede op 2 punten van koploper PSV. Ajax is al 27 eredivisieduels ongeslagen en heeft met Haller de eredivisietopscorer (4 doelpunten) in de gelederen.

TWEEDE HELFT

Geen wijzigingen bij FC Groningen aan het begin van de tweede helft in Tilburg. Willem II leidt met 2-0.

Willem II-FC Groningen 2-0

Kijk eens wie daar is!

Gisteravond maakte Mohammed Kudus weer zijn eerste speelminuten dit seizoen. De Ghanees, die met een enkelblessure begon aan de voorbereiding bij Ajax, maakte ook meteen zijn eerste treffer namens Jong Ajax tegen Almere City (4-2).

Vanavond zit hij alweer op de bank bij het eerste.

RUST - Strand Larsen laat het na...

FC Groningen speelt een zeer moeizame eerste helft in Tilburg, maar heeft wel degelijk kansen gekregen. Zoals de kans zojuist voor Jorgen Strand Larsen. Hij krijgt de punt van zijn schoen net niet tegen een voorzet van Irandust, anders zou het gewoon 2-1 zijn geweest.

Maar dat is dus niet zo. Willem leidt bij rust verdiend met 2-0.

Willem II-FC Groningen 2-0

Mooie plek voor de 100ste van Henk de Jong

Nu is het nog rustig voor Cambuur-coach Henk de Jong. Maar hij maakt zich toch echt op voor zijn 100ste duel als coach in de Eredivisie (W24-G21-V54). Hij zat 34 keer op de bank bij De Graafschap en 65 keer bij Cambuur.

Hij verloor zijn 5 Eredivisie-duels als trainer tegen Ajax, waaronder een 8-0 nederlaag met De Graafschap in Amsterdam in 2019/2019.

Cambuur-coach Henk de Jong op de bank in de Johan Cruijff Arena.

32' El Hankouri probeert het vanaf middenlijn

FC Groningen-aanvoerder Mo El Hankouri dreef zijn trainers zojuist tot wanhoop, door een veelbelovende dribbel zelf over de achterlijn te lopen. Maar eerlijk is eerlijk, wat hij daarna deed was van grote klasse.

El Hankouri onderschepte de bal op de middenlijn, zag Wellenreuther voor zijn doel staan en haalde meteen uit. Helaas zeilt de bal net voorlangs, want het zou een wereldgoal zijn geweest.

Willem II-FC Groningen 2-0

24' GOAL WILLEM II

Bij de 1-0 was het Saddiki, die Wriedt in staat stelde om te scoren. Nu is het andersom: Wriedt geeft voor en Saddiki schiet de bal via de doelman in het doel: 2-0.

Willem II-FC Groningen 2-0

Driess Saddiki neemt de felicitaties in ontvangst van Kwasi Wriedt na de 2-0 tegen FC Groningen.

20' Sombere gezichten

Het is een levendig duel in Tilburg, met ook al een aantal overtredingen over en weer. Willem II heeft vooralsnog de overhand en dat zien ze niet graag op de bank bij FC Groningen.

Sombere gezichten op de bank bij FC Groningen tijdens het duel met Willem II.

Opstelling Cambuur

Cambuur begint tegen Ajax natuurlijk met Tom Boere in de spits, die vorige week tegen Go Ahead Eagles (5-2) twee keer trefzeker was. Aanvoerder Erik Schouten is nog niet hersteld van de blessure die hij vorige week in de warming-up opliep.

De opstelling van Cambuur het duel met Ajax.

Opstelling Ajax: Tagliafico en Neres terug

Om 20.00 uur wil Ajax een vervolg geven aan de puike midweekse prestatie tegen Sporting door met klinkende cijfers te winnen van Cambuur. Uitblinker Antony en Daley Blind krijgen rust, Nicolas Tagliafico en David Neres staan vanavond in de basis bij de Amsterdammers.

De opstelling van Ajax voor het eredivisieduel met Cambuur.

5' GOAL WILLEM II

Laros Duarte verspeelt de bal in de Groningse opbouw aan Driss Saddiki en Kwasi Wriedt frommelt de 1-0 onder Peter Leeuwenburgh in het doel.

Willem II leidt al vroeg met 1-0 tegen FC Groningen.

Willem II-FC Groningen 1-0

Kwasi Wriedt heeft Willem II op 1-0 gezet tegen FC Groningen.

1' Flitsend begin

Wat een fijne start van Willem II. Owusu heeft een mooie indraaiende voorzet en Saglam kopt op het doel, waar doelman Peter Leeuwenburgh er nog net een handje tegen krijgt.

Willem II-FC Groningen 0-0

AFTRAP

Willem II heeft afgetrapt in het duel met de in het paars gehulde Groningers.

18.45 uur: Willem II-FC Groningen 0-0

Bella ciao (op z'n Tilburgs)

Het Koning Willem II-stadion zit goed vol en het publiek mag genieten van een fraaie versie van het beroemde Italiaanse partizanenlied Bella Ciao, maar dan in een snoeiharde hardstyleversie. De sfeer is in ieder geval prima. We gaan zo beginnen met Willem II-FC Groningen.

WILGRO - Wistjedatjes...

- Willem II won thuis ruim de helft (19 van 35) eredivisieduels met Groningen, dat 6 keer tevreden in de bus stapte.

- El Hankouri, dit seizoen de captain van de Groningers, schonk de bezoekers vorig seizoen in blessuretijd de winst: 2-3.

- Mike te Wierik is geschorst na zijn rode kaart van vorige week.

- Arbiter: Jeroen Manschot

Wellenreuther net op tijd terug

Opluchting voor de Willem II-fans. Timon Wellenreuther is lachend gesignaleerd in Tilburg. Vorige week stond de 20-jarige Connor van den Berg, normaal de vierde doelman, onder de lat. Wellenreuther en Robin Ruiter waren namelijk geblesseerd en derde doelman Jorn Brondeel kreeg al na 15 minuten tegen NEC een oliedomme rode kaart.

Doelman Timon Wellenreuther komt aan bij het stadion van Willem II in Tilburg.

AFGELOPEN

En dan houden we ermee op in Heerenveen. De thuisclub boekt de derde overwinning in dit nog prille seizoen en verdringt NEC weer van de (voorlopige) derde plek.

EINDSTAND: Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

90' Vijf minuten extra tijd

Bij Heerenveen-Fortuna zitten we inmiddels in de extra tijd. Er zijn wel wat kansjes geweest over en weer, maar een tweede goal heeft er nooit echt ingezeten. De beste kans was trouwens voor Al Hajj, na een heerlijk passje van Joey Veerman. Maar weer stond Van Osch op zijn post.

Fortuna probeert het nog met een vlammend schot van Mats Seuntjens. Maar een punt uit het vuur slepen...dat lijkt wat veel gevraagd.

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

Opstelling FC Groningen

Cyril Ngonge maakte al drie doelpunten in de eerste vier duels voor FC Groningen. Natuurlijk staat hij in de basis tegen Willem II. Michael de Leeuw, die nog in de jeugdopleiding van Willem II speelde, begint op de bank.

De opstelling van FC Groningen voor het eredivisieduel met Willem II.

Invalbeurt Al Hajj

Daar is het 'debuut' van Rami Al Hajj. Nou ja, eigenlijk niet. Want tot afgelopen week kenden we de Zweedse middenvelder als Rami Hajal, de naam die zijn familie kreeg na de emigratie vanuit Libanon naar Zweden. Maar nu heeft hij zijn Libanese familienaam dus weer aangenomen: Al Hajj.

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

Opstelling Willem II

Om 18.45 uur neemt Willem II het op tegen FC Groningen. In Tilburg is de keeperssoap voorlopig ten einde, want Timon Wellenreuther is voldoende hersteld van zijn blessure om weer onder de lat te staan.

De opstelling van Willem II voor het eredivisieduel met FC Groningen.

68' Daar is toch Musaba (die van Heerenveen)!

Het loopt allang niet meer bij Heerenveen, al was het net nog wel dicht bij de 2-0 na een goede actie van Joey Veerman en een daaropvolgende klutssituatie. Trainer Johnny Janssen vindt het in ieder geval tijd voor het debuut van Anthony Musaba en de entree van Arjen van der Heide.

Ze komen erin voor Siem de Jong en Benjamin Nygren. Musaba laat zich ook meteen zien met een prima actie en dito voorzet op Halilovic. Die haalt stevig uit, maar doelman Van Osch redt met zijn vuist en kan de bal daarna nog net voor de lijn weghalen.

Dat keeperswerk was misschien nog wel het mooiste!

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

63' Matchwinner tegen Twente moet het doen voor Fortuna

Geen Musaba, maar Toshio Lake is de eerste invaller dit duel. En die kennen we nog van de eerste speeldag. Toen maakte hij bij zijn debuut de enige goal voor Fortuna tegen FC Twente.

Lake beleeft droomdebuut bij Fortuna: 'Het is heel snel gegaan'

60' Musaba en Musaba lopen warm

Er is inmiddels een uur gespeeld in Heerenveen en van een offensief van Fortuna is nog altijd geen sprake. Heerenveen staat met 1-0 voor en hoeft niet echt.

Langs de kant zien we intussen twee Musaba's warmlopen: Richie Musaba bij Fortuna en zijn broer Anthony bij Heerenveen.

Richie Musaba (oranje) en Anthony Musaba (links) lopen warm.

Falcao weer als de bliksem

Het was een opvallende transfer van de laatste transferperiode: Radamel Falcao, voormalig doelpuntenkanon, verruilde de bank van Galatasaray voor de Madrileense cultclub Rayo Vallecano. In zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe club tegen Getafe sloeg Falcao als een bliksemschicht toe.

Hij maakte de laatste treffer in de knappe 3-0 zege.

Radamel Falcao (met rugnummer drie) maakte tegen Getafe zijn eerste goal voor Rayo Vallecano.

50' Heerenveen wil zaken doen

Als Sjors Ultee zijn spelers in de rust op scherp heeft willen zetten, dan is die boodschap niet helemaal aangekomen. Het is Heerenveen dat op zoek is naar de 2-0. En die komt er bijna als Nygren de bal krijgt, om zijn as draait en uithaalt, maar doelman Van Osch staat paraat.

En vlak daarna mag Lucas Woudenberg uithalen, maar zijn diagonale knal vliegt net naast. Heerenveen wil zaken doen.

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

TWEEDE HELFT

De tweede helft bij Heerenveen-Fortuna is begonnen.

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

Bayern blijft 'steken' op 7-0....

Bayern München heeft een makkelijke middag in de eigen Allianz Arena gehad. VfL Bochum legde de recordkampioen geen strobreed in de weg: 7-0. Bayern, dat de Champions League met een 3-0 zege tegen Barcelona was begonnen, hield zich een kwartier rustig.

Sané brak de ban met een mooie vrije trap met links. Hij bediende daarna Kimmich, die om z'n as draaide en scoorde. Gnabry en een eigen goal van Lampropoulos zetten Bayern voor rust comfortabel op 4-0.

Lewandowski tikte na de pauze de vijfde binnen, zijn achtste treffer op rij voor Bayern in acht wedstrijden. Kimmich en Choupo-Moting tilden de score naar een nieuwe recordzege op Bochum.

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

RUST - Heerenveen leidt met 1-0

De eerste tien minuten bij Heerenveen-Fortuna waren heel leuk, maar daarna zakte het spelbeeld naar een bedenkelijk niveau. Heerenveen is eigenlijk vooral gevaarlijk geweest uit corners van Joey Veerman. Een daarvan werd door Henk Veerman ingekopt en dus staat het 1-0 voor de Friezen.

Het was trouwens al de derde doeltreffende kopbal van Veerman. Wie durft nu nog te zeggen dat de Volendammer niet kan koppen...?

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

Henk Veerman is de grote man bij Heerenveen na zijn openingstreffer tegen Fortuna.

Joey Veerman zit op voetballen

Sinds het debuut van Joey Veerman in de Eredivisie op 31 augustus 2019, gaven enkel Dusan Tadic (32) en Steven Berghuis (23) minstens zoveel assists in de Eredivisie als Joey Veerman (19).

Joey Veerman (links) gaf tegen Fortuna alweer zijn 19de assist in de eredivisie.

30' Fortuna laat kansen op een kans liggen

We hebben Fortuna-coach Sjors Ultee al een paar keer gefrustreerd zien gebaren langs de lijn. Met reden, want als zijn ploeg iets zorgvuldiger zou zijn in de passing, had Fortuna al op 1-1 gestaan. Zo had Fortuna een drie-tegen-twee kunnen uitspelen, maar Rienstra speelde de bal iets te ver voor Hansson.

Er ligt genoeg ruimte in de Heerenveen-defensie.

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

Bayern scoort er weer lustig op los

Sinds de 1-1 bij Borussia Mönchengladbach op de eerste speeldag van de Bundesliga maakte Bayern München in elke wedstrijd die het speelde (in alle competities) minimaal drie goals. Tegen Bochum is Bayern bezig aan een nieuwe monsterscore.

Het staat 6-0. Een daarvan werd gemaakt door Robert Lewandowski die nu in 19 duels op rij met Bayern minimaal een keer gescoord heeft. En er is nog twintig minuten te spelen...

20' Wedstrijd kabbelt

De storm van Heerenveen is gaan liggen en de laatste vijf minuten zien we Fortuna op zoek naar de gelijkmaker. Tot echte kansen heeft dat nog niet geleid, maar Heerenveen moet oppassen dat het niet te veel terugplooit.

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

7' Weer Veerman...bijna

Niet te geloven. Amper twee minuten na de 1-0 kan Henk Veerman weer ongehinderd inkoppen uit een corner van zijn naamgenoot. Nu komt Fortuna met de schrik vrij, de bal rolt vlak langs de paal.

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

5' GOAL HEERENVEEN

Henk Veerman maakt zijn vierde van het seizoen met een kopbal uit een corner van Joey Veerman.

En dus komen de Friezen voor de vijfde keer dit seizoen op voorsprong, nu tegen Fortuna: 1-0.

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

Henk Veerman is de gevierde man bij Heerenveen na zijn vroege treffer tegen Fortuna Sittard.

Opvallend

sc Heerenveen kwam dit seizoen in alle vier de duels op voorsprong, Fortuna moest juist drie keer terugkomen van een achterstand.

Maar in de openingsminuten is het toch echt Fortuna dat volop de aanval zoekt. Het eerste lastige schot is van Tesfaldet Tekie, maar doelman Erwin Mulder heeft een antwoord.

Heerenveen-Fortuna Sittard 1-0

AFTRAP

Fortuna heeft afgetrapt in het Abe Lenstra-stadion. Heerenveen-Fortuna is begonnen!

Heerenveen-Fortuna Sittard 0-0

Fortuna Sittard is geen ploeg die graag de bus parkeert...

HEEFOR: Wistjedatjes...

- Heerenveen staat knap vierde na zeges op Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk en een gelijkspel in de Derby van het Noorden tegen FC Groningen. Alleen het thuisduel met AZ ging met 3-1 verloren.

- Opvallend: alle doelpunten dit seizoen bij Heerenveen werden gemaakt door twee spelers: Henk Veerman en Tibor Halilovic maakten er allebei 3.

- Van de elf ontmoetingen tussen Heerenveen en Fortuna Sittard in de eredivisie won Fortuna er slechts 2. Maar een van die twee was wel de laatste editie: 3-1.

- Ben Rienstra maakte toen de openingstreffer voor Fortuna. Rienstra speelde 33 eredivisieduels voor Heerenveen. Zian Flemming maakte destijds de fraaie 0-3 voor de Limburgers.

- Scheidsrechter: Laurens Gerrets

Joey en Henk Veerman, de blikvangers van sc Heerenveen.

Commotie in Londen over Arsenal-huurling Nelson

Vrijdag bekende Feyenoord-trainer Arne Slot dat de in de laatste dagen van de transfermarkt gehuurde Reiss Nelson nog niet in staat is om te spelen in de topper tegen PSV. "Het komt erop neer dat Nelson conditioneel goed is, maar dat is wat anders dan wedstrijden spelen en een bepaalde soort trainingen te ondergaan", zei Slot. "Bij Arsenal was hij onderdeel van de selectie, maar daar deden ze veel elf-tegen-elf en behoorde hij tot het team dat de tegenstander moest nabootsen. Dan moet je een beetje lopen zoals de trainer wil dat je loopt. Hij heeft geen wedstrijden gespeeld."

Inmiddels is Arsenal-coach Mikel Arteta geconfronteerd met die verholen kritiek op zijn trainingsmethoden. "Ik denk dat hij andere woorden heeft gebruikt of in ieder geval in een andere context. Maar wat ik kan zeggen is dat we tien tot twaalf jaar met een geweldig bedrijf samenwerken dat allerlei data verzamelt en de intensiteit van trainingen meet', zei Arteta op een persconferentie.

'De laatste drie jaar is de intensiteit van de trainingen alleen maar toegenomen. Ik hoop dat Reiss snel fit genoeg is om weer in actie te komen en dat we snel kunnen zien wat voor groot talent hij is."

Reiss Nelson in juli 2020 in de achtervolging op Andy Robertson van Liverpo

Mwene vraagteken bij PSV voor topper

Morgen staat dé kraker van dit weekend op het programma: PSV-Feyenoord.

De Eindhovenaren speelden donderdag nog een zware wedstrijd tegen Real Sociedad (2-2), maar hebben die grotendeels goed doorstaan. Alleen rechtsback Philipp Mwene is een vraagteken van de spelers die in actie kwamen.

Ibrahim Sangaré trainde vandaag weer mee, maar is morgen waarschijnlijk nog niet inzetbaar.

Philipp Mwene

Opstelling Fortuna Sittard

Bij Fortuna heeft Bassala Sambou voor het eerst een basisplaats. De Duitse spits debuteerde vorige week als invaller tegen Sparta.

Sterspeler Zian Flemming zit niet bij de selectie van de Limburgers.

Opstelling sc Heerenveen

Allereerst sc Heerenveen-Fortuna Sittard, dus.

De thuisploeg begint met dezelfde 11 namen als vorige week tegen FC Groningen. Dus met Joey Veerman op het middenveld en Henk Veerman in de spits.

Sparta-NEC: de samenvatting

Bekijk hier de samenvatting van Sparta Rotterdam-NEC

Goedemiddag!

Sparta en NEC schoten gisteravond eredivisie-speelronde 5 in gang, vandaag gaan we verder met vier wedstrijden.

Het programma in de zevende speelronde van de eredivisie.