Bekijk hier de samenvatting van Ajax - SC Cambuur Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ajax is voor minimaal een dag koploper in de eredivisie. De Amsterdammers wonnen in de eigen Johan Cruijff Arena een verkapt trainingspartijtje van SC Cambuur (9-0), met bovendien doelpunten voor de spelers die wel een succesje konden gebruiken.

Zo stelde nieuweling Mohamed Daramy zich aan het thuispubliek voor met een doelpunt binnen twee minuten na zijn entree, vervolgde Sébastien Haller zijn productieve week met een fraaie hakbal, tikte Danilo zijn eerste competitiegoal voor Ajax binnen en vestigde ook Steven Berghuis de aandacht op zich.

Berghuis knalde ongehinderd raak na een ingestudeerde corner, nadat hij eerder de bal al had klaargelegd voor Jurriën Timber. Met 2-0 was het zo na twintig minuten spelen eigenlijk al een gelopen koers.

Belabberd Cambuur

En dat tegen de club uit Leeuwarden, de stad die toch een speciaal plekje in het hart heeft van Berghuis. Als kind zette hij er zijn eerste stappen op het voetbalveld, als pupil bij het plaatselijke LAC Frisia. Vader Frank raasde destijds over de flank van SC Cambuur, destijds nog actief in de eerste divisie.

Het ambitieuze Cambuur was dat niveau afgelopen jaar eindelijk ontstegen, nadat eerder de coronapandemie promotie in de weg zat. Maar het elftal van Henk de Jong presenteerde zich nog niet echt als een volwaardig eredivisionist.

Jurriën Timber lacht zich rot na zijn fraaie openingstreffer tegen Cambuur. ANP

Wel werd er dapper aangevallen, wat zowaar een kans opleverde voor Issa Kallon. Timber blokte het schot, waarmee Ajax een tegentreffer bespaard bleef die de wedstrijd nooit had kunnen kantelen.

Het krachtsverschil was daarvoor veel te groot tussen de twee clubs, met nog voor rust inzetten van Noussair Mazraoui (met hulp van Calvin Mac-Intosch) en David Neres die in het doel verdwenen. De enige vraag was daarna of Ajax met zijn drukke programma ook na rust nog op jacht ging naar meer goals.

Jubileumduel ontaardt in nachtmerrie

Cambuur-trainer Henk de Jong zat voor de honderdste keer op de bank tijdens een eredivisiewedstrijd. Aan zijn laatste bezoek aan de Arena, met De Graafschap, hield hij een nachtmerrie over. En het werd nu nog erger voor De Jong dan die 8-0 uit december 2018.

Tadic pikte zijn doelpuntje mee, vlak voordat hij rust zou krijgen. Toen was daar Daramy, met een gekruld schot. En het tellen ging door, via Haller, Danilo en nogmaals Neres. De Braziliaan, die toch in Amsterdam bleef en moordende concurrentie heeft op de flanken.

Toen stokte de teller, mede doordat Ryan Gravenberch in de extra tijd tegen de paal knalde.

Bekijk hieronder de reacties van Erik ten Hag, Steven Berghuis, Jurriën Timber, Henk de Jong en Sonny Stevens:

"We hebben de fans vermaakt", glundert Erik ten Hag. "Vandaag konden ze nog niet allemaal komen, volgende week hopelijk wel."

"Dit wil ik van mijn selectie zien", is de Ajax-trainer veeleisend van zijn elftal, ook een paar dagen na het Europese succes. "Je moet met de intensiteit spelen van de Champions League. Uiteindelijk moet het gaan vallen, gaan kloppen. Dat begint met een heel goede instelling."

Top van Europa

"We treffen Ajax op een verkeerd moment", zucht zijn Cambuur-collega De Jong. "Dit elftal is misschien wel de top van Europa op dit moment. En dat zijn wij niet. Ze waren vandaag twee klassen beter dan wij."

Toch bekijkt de trainer de start van zijn ploeg positief: "We hebben PSV en Ajax al uit gehad, maar wel zes punten uit vijf duels."

PSV is de enige ploeg in de eredivisie nog zonder puntenverlies. De Eindhovenaren kunnen zondag de koppositie heroveren, maar moeten daarvoor wel zien af te rekenen met Feyenoord.

Statistieken Ajax-SC Cambuur:

STER reclame