NOS Voetbal

Bekritiseerde Haller voorkomt gezichtsverlies voor onherkenbaar Ajax in Zwolle

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Ajax

Ajax heeft vier dagen voor de opening van het Champions League-seizoen in Lissabon tegen Sporting Portugal moeizaam met 2-0 gewonnen van PEC Zwolle. Sébastien Haller maakte beide doelpunten.

PEC Zwolle is na vier eredivisieduels nog altijd zonder punten en heeft bovendien nog geen enkel doelpunt gemaakt.

Wereld van verschil

Twee weken kunnen een wereld van verschil uitmaken. Helemaal in het voetbal, waar opportunisme nooit ver weg is. Veertien dagen geleden walste Ajax nog in een galavoorstelling over subtopper Vitesse heen, maar van die vorm was vandaag in Zwolle niet veel te bespeuren.

Uitgerekend de bekritiseerde Ajacieden Haller (die dit seizoen nog niet overtuigde) en Steven Berghuis (tegen Vitesse zelfs op de bank) voorkwamen dat de landskampioen averij opliep tegen de hekkensluiter.

Steven Berghuis en Sébastien Haller vieren een treffer tegen PEC Zwolle.

Ajax trad in Zwolle aan in de populaire en veelbesproken 'Three little birds'-tenues, maar deed dat zonder Davy Klaassen. De middenvelder, die uitblonk bij Oranje keerde met liesklachten terug in Amsterdam.

Berghuis, die zich bij Oranje na een moeizaam begin in vorm speelde, was zijn vervanger. Die keuze betaalde zich na een krap half uur uit. Berghuis zette zelf de aanval op, kreeg de bal na een goede loopactie terug van Dusan Tadic en gaf een voorzet op maat die bij de eerste paal werd binnen geprikt door Haller.

Eerder deze week maakte Haller ook al twee doelpunten in de 2-1 zege van Ivoorkust op Kameroen.

Tweede helft

Na rust was het spel niet veel beter. Ajax was buitengewoon slordig en mocht van geluk spreken dat PEC Zwolle te veel ontzag toonde om daarvan te profiteren. Alleen Tedic nam het doel van Remko Pasveer onder vuur, maar zijn kopbal en omhaal miste de juiste richting.

Mohamed Daramy maakte tien minuten voor tijd tegen PEC Zwolle zijn debuut voor Ajax.

Na een uur draaide Ajax de duimschroeven toch aan en dat resulteerde meteen in een fraai schot van Ryan Gravenberch en een dito redding van doelman Lamprou. Daarna knalde Noussair Mazraoui via de vingertoppen van de Griekse goalie snoeihard op de paal, maar uit de resterende corner viel toch de Amsterdamse 2-0.

Wederom Haller kopte de bal boven de graaiende vingers van Lamprou simpel in het lege doel. "Een prima moment om vertrouwen te tanken", sprak Haller na afloop fijntjes.

Debuut Daramy

Negen minuten voor tijd presenteerde Mohamed Daramy zich aan het publiek. De jonge Deen, die afgelopen week een ongelukkig debuut kende bij de Deense nationale ploeg, kwam in het veld voor Berghuis.

Die laatste gaf na afloop aan dat hij best moest wennen aan zijn nieuwe rol 'op tien'. "Het is anders. Ik ben een speler die graag de bal wil voelen, 'op tien' bij Ajax moet je meer geduld opbrengen. De rechterkant past meer bij mijn natuur, maar ik denk dat ik ook de wapens heb om 'op tien' beslissend te zijn."

Bekijk hieronder de reacties van Berghuis, Haller en trainers Erik ten Hag (Ajax) en Art Langeler (PEC Zwolle).

Ajax-trainer Erik ten Hag zag goede dingen bij de van Feyenoord overgekomen aanvaller. "In sommige situaties was hij heel erg goed, bijvoorbeeld bij die eerste goal. En in soms is het wennen. Dat moet groeien, maar ik denk dat hij zeker een goede optie is. We hebben opties en ze moeten het samen maar uitvechten."

Aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle hield Ten Hag geen tevreden gevoel over. "Veel te veel balverlies", concludeerde de oefenmeester. "Maar dat is ook logisch na een interlandperiode. Je hebt weinig tijd, dus je moet improviseren. En dat lukt meestal wel. Het mag geen excuus zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl