NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Haarlems theater beboet voor volle zaal bij Theo Maassen • Geen opening carnavalsseizoen in Den Bosch

Liveblog gesloten
 • Adviescomité VS: geen booster nodig na volledige vaccinatie met Pfizer

  Een onafhankelijk adviescomité van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA is in grote meerderheid tegen een extra coronaprik voor alle Amerikanen die al volledig zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Leden van de commissie keerden zich na urenlange presentaties tegen de zogeheten boostershots voor mensen vanaf 16 jaar. De regering wil daar komende maandag op grote schaal mee beginnen, maar de deskundigen adviseren alleen een noodvergunning te geven voor vaccinaties aan 65-plussers en mensen die veel risico lopen ziek te worden.

  De FDA gaat zich nu buigen over het advies van de deskundigen.

 • Haarlems theater krijgt boete voor volle zalen bij voorstelling Theo Maassen

  Theater De Liefde in Haarlem heeft vanavond een boete gekregen voor de volle zaal bij de voorstelling van cabaretier Theo Maassen. Gisteren was bij de eerste voorstelling van Maassen al een dwangsom van 2500 euro opgelegd. Omdat vandaag ook de tweede show voor een volle zaal doorging, wordt er nu een boete uitgeschreven voor het theater.

  "Het is gecontroleerd, geconstateerd en daarom wordt nu ook een boete uitgeschreven", zegt een woordvoerder van de gemeente.

  Theaterzalen mogen momenteel maar voor twee derde van de normale capaciteit gevuld worden volgens de huidige coronamaatregelen. Het theater liet gisteren echter 120 bezoekers naar binnen, vandaag waren dat zeker 110. De bezoekers moesten wel hun coronatoegangsbewijs laten zien.

  Het theater kondigde vorige week aan de hele zaal te vullen, vooral omdat tijdens de kaartverkoop nog sprake was van volledige capaciteit. Toen de gemeente eerder liet weten 'handhavend' op te zullen treden, week het theater niet af van het genomen besluit. "We willen ons statement nog steeds maken", zei het theater tegen NH Nieuws. "Zeker na de persconferentie. Volgende week mogen de zalen wel helemaal gevuld worden. Alsof er dan geen besmettingen meer plaatsvinden."

  Inzamelingsactie

  Het theater hield al rekening met een boete. Om de boete te betalen kan het theater gebruik maken van geld dat is ingezameld door radiozender 100%NL. De zender besloot een inzamelingsactie te starten, mede omdat het theater volledig wordt gerund door vrijwilligers.

 • Gommers en Koopmans maken zich zorgen over uitspraken rondom coronatoegangsbewijs

  Intensivist Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans maken zich zorgen over berichten dat ondernemers niet het coronatoegangsbewijs willen controleren en burgemeesters openlijk uitspreken hier niet op te gaan handhaven. "Ik wil niet dat we in januari tegen elkaar zeggen: omdat de burgemeesters er geen zin in hadden, hebben we dat risico genomen. Maar dan had Diederik maar harder aan de bel moeten trekken. Dat doe ik nu!", zei Gommers vanmiddag in de podcast Virusfeiten.

  Koopmans vindt dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "Als de basisintentie is dat we het gewoon gaan doen, dan heb je een heel andere uitgangspositie dan als je zegt 'we willen het niet'. Want we hebben eigenlijk geen keuze."

 • Belgische premier haalt uit naar niet-gevaccineerden

  De Belgische premier Alexander De Croo heeft hard uitgehaald naar vrijwillig niet-gevaccineerden tijdens een persconferentie. "Niemand heeft het recht vrijwillig andere mensen in gevaar te brengen", zei hij na een bijeenkomst van het Overlegcomité over de coronamaatregelen. "Zij zijn er ook verantwoordelijk voor dat een aantal coronaregels niet kan worden versoepeld. Dit wordt nu de pandemie van de niet-gevaccineerden."

  Bijna 84 procent van de volwassen bevolking in België is gevaccineerd. In Brussel ligt de vaccinatiegraad net boven de 50 procent, dat noemde De Croo "onaanvaardbaar en onhoudbaar".

 • Geen 11/11 in Den Bosch, in Limburg mogelijk toegangstickets

  Weer geen opening van het carnavalsseizoen in Den Bosch dit jaar: het officiële evenement op 11 november gaat niet door, zegt de organiserende Oeteldonkse Club tegen Omroep Brabant. De organisatie moest nu de knoop doorhakken om vrijwilligers duidelijkheid te geven.

  "Op dit moment wordt een fysieke opening met duizenden mensen op de Parade door de gemeente gezien als een evenement en is de organisatie verplicht om alle bezoekers te controleren. Dat is voor ons een onmogelijke taak", zegt woordvoerder Rinske van Kasteren.

  Normaal wordt ieder jaar op 11 november om 11.11 uur het startschot gegeven voor het nieuwe carnavalsseizoen. Duizenden mensen komen dan naar het plein naast de Sint-Jan in Den Bosch.

  Limburg wel, maar wel met tickets

  In Roermond lijkt de 11de van de 11de wel door te gaan. Op de website van organisator Sjeng Kraft Kompenei staat dat er mogelijk een entreeprijs moet worden betaald: 11,11 euro. "De kosten rijzen echt de pan uit. Het besluit tot een toegangsprijs is gemaakt om het evenement rendabel te krijgen, nog niet eens winstgevend", zegt Marcel van Eeghem van de Sjeng Kraft Kompenei.

  Het evenement is alleen te bezoeken met een coronatoegangsbewijs.

 • Belgen hoeven vanaf oktober geen mondkapje meer te dragen

  Vanaf 1 oktober hoeven horeca- en winkelbezoekers, en ook personeel, geen mondkapje meer te dragen in België. Dat heeft het Overlegcomité besloten. Mondkapjes blijven wel nog verplicht in het openbaar vervoer, op stations en vliegvelden, in zorginstellingen en bij niet-medische contactberoepen, zoals kappers.

  Mondkapjes mogen nog wel worden geëist door regio's, als dat vanwege de coronasituatie nodig wordt geacht.

  Eerder vandaag werd bekend dat per 1 oktober de nachtclubs weer open mogen in het land, wel mét coronatoegangsbewijs.

 • Kabinet: toch geen coronatoegangsbewijs op terras

  Het kabinet kan ermee leven om op terrassen toch geen coronatoegangsbewijs verplicht te stellen. De Kamer ging er gisteren mee akkoord dat mensen vanaf volgende week zaterdag een 'coronapas' moeten tonen voor ze bijvoorbeeld een café, restaurant, theater of bioscoop willen bezoeken. Het kabinet wilde de pas ook verplicht stellen voor het terras buiten, maar dat ging een Kamermeerderheid te ver.

  Lees hier meer

 • Slovenië: verplicht vaccineren voor overheidsmedewerkers

  De Sloveense regering gaat alle overheidsmedewerkers verplichten om zich te vaccineren tegen corona. Alle medewerkers moeten voor 1 oktober hun eerste prik hebben gehad, en voor 1 november hun tweede. Een negatieve PCR-testuitslag is niet meer genoeg om toegang te krijgen tot door de overheid gefinancierde werkplekken, waaronder ziekenhuizen.

  Afgelopen week werd al een verplicht coronatoegangsbewijs aangekondigd: iedereen moet óf een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs laten zien om binnen te kunnen komen in winkelcentra, restaurants en andere openbare plekken.

  De bekendmaking van die maatregel leidde tot grootschalige protesten in Ljubljana.

 • 'Discotheken België weer open per 1 oktober'

  In België gaan de discotheken weer open vanaf 1 oktober, meldt VRT. Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs laten zien. Die nieuwe versoepeling is uitgelekt tijdens de bijeenkomst van het Overlegcomité over de coronamaatregelen.

  België heeft begin deze maand al veel coronamaatregelen opgeheven. Zo mogen cafés en restaurants zelf weer bepalen hoe laat ze sluiten. Ook is er geen limiet meer op het aantal mensen dat in de horeca samen aan een tafel mag zitten en hoeven ze geen afstand meer van elkaar te houden. Wie rondloopt moet nog wel een mondkapje op, dat geldt ook voor het personeel.

  Ook is er geen maximale groepsgrootte meer, geen thuiswerkadvies en zijn er geen beperkingen voor evenementen met minder dan 200 bezoekers binnen of 400 bezoekers buiten.

  Er wordt verwacht dat vandaag ook meer bekend gaat worden over versoepelingen voor evenementen.

 • Kabinet praat met burgemeesters over handhaving coronatoegangsbewijs

  Het kabinet gaat met de burgemeesters praten over hoe het coronatoegangsbewijs moet worden gehandhaafd. Het is de bedoeling dat vanaf volgende week zaterdag mensen alleen nog met zo'n coronapas bijvoorbeeld een café, restaurant of theater kunnen bezoeken. Verschillende burgemeesters en ook horecaondernemers vragen zich af hoe ze dat moeten doen of zeggen dat ze alleen bij excessen optreden.

  De Tweede Kamer ging gisteren akkoord met de pas, maar vindt wel dat de verplichting niet moet gelden voor terrassen. Demissionair minister Grapperhaus wilde nog niet zeggen of het kabinet die oproep helemaal overneemt. Hij wilde alleen kwijt: "We zijn in gesprek met de burgemeesters en we besluiten hoe we dat op een goede manier doen. Ik heb heel goed gehoord wat de Kamer daarover zegt; dat nemen we in het geheel mee."

  Hij voegde eraan toe dat gemeenten extra mensen krijgen "die ze de horeca kunnen aanbieden voor controle. Dan kan een beveiliger een toegangsbewijs scannen en dan kan de ober gewoon de bestelling opnemen."

 • Gastvrouw restaurant New York aangevallen na vraag om vaccinatiebewijs

  Een gastvrouw van een populair restaurant in New York is gisteren aangevallen door drie vrouwen uit Texas omdat ze hun vroeg om een vaccinatiebewijs. De vrouwen hebben de gastvrouw meerdere keren geslagen en een halsketting kapotgemaakt, meldt de lokale politie in een persverklaring. De 24-jarige moest daarom door een arts worden nagekeken.

  In New York is het verplicht om een vaccinatiebewijs te laten zien bij het binnengaan van een restaurant, sportschool en entertainmentlocaties.

  De drie vrouwen zijn aangeklaagd voor mishandeling. Op 5 oktober moeten ze voor de rechter verschijnen.

 • 2172 positieve tests, gemiddeld daling

  Sterfte door corona NOS

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2172 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 60 meer dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2107 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 16 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  566 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 566 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 580), van wie 194 op de IC (gisteren: 202), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  10 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 10 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 5 doden per dag een week eerder.

  1/2 Ziekenhuispatiënten NOS
  2/2 Positieve tests NOS
 • Oostenrijkse staat ontkent schuld in eerste coronazaak Ischgl

  De Oostenrijkse staat heeft schuld ontkend in het eerste proces over de grote corona-uitbraak vorig jaar in Ischgl, meldt persbureau DPA. De autoriteiten verklaarden "zo goed mogelijk te hebben gehandeld op basis van de informatie die toen beschikbaar was". Deze zaak draait om een 72-jarige man die het coronavirus opliep in Ischgl en vervolgens kwam te overlijden. Nabestaanden van de man eisen een schadevergoeding van 100.000 euro van de overheid. Een schikking werd door de Staat afgewezen.

  Uit een vorig jaar verschenen rapport van onafhankelijke experts, die in opdracht van het Tiroolse deelstaatparlement 53 betrokkenen hebben ondervraagd, bleek dat de autoriteiten in het Oostenrijkse skidorp begin vorig jaar meerdere verkeerde inschattingen hebben gemaakt. Hierdoor kon het coronavirus zich onder de wintersporters en de rest van Europa verspreiden.

  Dit is niet de enige rechtszaak die wordt aangespannen over de corona-uitbraak in het ski- en feestoord. De rechtbank in Wenen heeft tot nu toe vijftien klachten over Ischgl ontvangen. De Oostenrijkse Vereniging voor Consumentenbescherming (VSV), die de rechtszaken ondersteunt, verwacht echter dat er in totaal tot 3000 claims tegen de staat zullen worden ingediend.

 • 'Rigoureuze coronamaatregelen' voor Winterspelen Peking

  Deelnemers aan de Winterspelen in Peking kunnen "rigoureuze coronamaatregelen" verwachten volgend jaar. Dat heeft Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), vandaag in een open brief aangekondigd.

  "Aangezien de pandemie verre van voorbij is, wil ik u geruststellen dat we samen met onze Chinese partners en vrienden alles in het werk stellen om deze Olympische Winterspelen voor iedereen veilig te maken", schrijft Bach. "Net als in Tokio nemen we rigoureuze coronamaatregelen om de gezondheid en veiligheid van alle Olympische deelnemers in Peking te waarborgen."

  De IOC-preses zegt dat de wetenschappelijke adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en andere experts de leidraad hierin vormen. Net als voor de Zomerspelen dit jaar is er opnieuw een vaccinatieprogramma opgezet. Dat betekent dat er vaccins ter beschikking worden gesteld aan alle olympische deelnemers. De eerste van de zogenoemde "playbooks" voor Peking, waarin alle geplande maatregelen worden beschreven, staat gepland voor volgende maand.

 • GGD Kennemerland: 'Geen uitbraken onder toeschouwers Formule 1'

  Het Formule 1-evenement in Zandvoort heeft niet tot grote uitbraken geleid, meldt de GGD Kennemerland. Tot nu toe zijn 88 mensen positief getest op het coronavirus die op het circuit van Zandvoort zijn geweest. Ongeveer de helft van die mensen was zelf besmettelijk tijdens het bezoek aan het evenement. De andere helft is besmet geraakt in de periode rond of tijdens de Grand Prix.

  De GGD Kennemerland merkt wel op dat het aantal besmettingen nog iets kan oplopen in de komende dagen. Daarnaast is de kans aanwezig dat het daadwerkelijke aantal besmettingen onder bezoekers aan de Formule 1 hoger ligt omdat mensen zonder klachten zich niet laten testen. Verder is het mogelijk dat toeschouwers met een positieve zelftest dit niet hebben gemeld en zich niet daarna opnieuw hebben laten testen bij een GGD.

  Om op het circuit van Zandvoort te worden toegelaten moesten niet-immune bezoekers en medewerkers een negatief testbewijs laten zien.