liveblog
NOS NieuwsAangepast

Vaccinatieplicht voor Amerikaanse militairen • Geen boetes bij grenscontroles

  • Welkom in het coronablog van maandag 9 augustus, met het laatste coronanieuws.
  • De marechaussee heeft geen boetes uitgedeeld bij grenscontroles.
  • Franse coronapas nu ook verplicht in horeca.
  • RIVM: 2077 nieuwe besmettingen

Reissector wil verlenging gratis testen voor reizen

De reisbranche wil dat testen voor een reis naar het buitenland, ook na augustus door de overheid wordt vergoed. De bedrijven en organisaties vinden dat anders een grote groep vakantiegangers die buiten de zomermaanden naar het buitenland reist onterecht met kosten wordt opgezadeld.

Vakantiegangers kunnen zich in de maanden juli en augustus op kosten van de overheid gratis laten testen om met een geldig coronabewijs op reis te gaan. Reiskoepel ANVR, ANWB, KLM, reisorganisatie Sunweb en TUI pleiten op BNR Nieuwsradio voor een verlenging van de regeling.

Vaccinatie verplicht voor 1,3 miljoen Amerikaanse militairen

Het Pentagon wil 1,3 miljoen Amerikaanse militairen verplichten een coronavaccinatie te nemen. De maatregel moet uiterlijk half september ingaan, als de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA de voorlopige goedkeuring van het vaccin van Pfizer en BioNtech omzet in een volledige.

Vooralsnog is naar schatting nog maar de helft van het defensiepersoneel in de Verenigde Staten gevaccineerd. President Biden riep militairen eerder al op om zich te laten vaccineren. Zowel Biden als defensieminister Lloyd Austin zegt dat vaccinatie de enige manier is voor de strijdkrachten om wereldwijd veilig hun werk te doen.

Negen Russische coronapatiënten overleden door geknapte zuurstofleiding

In Rusland zijn negen coronapatiënten overleden nadat de ondergrondse zuurstofleiding op de intensive care was geknapt, meldt persbureau Reuters op basis van een lokaal Russisch persbureau. Toen het ongeluk gebeurde lagen er in totaal 71 patiënten op de intensive care, maar niet iedereen was afhankelijk was de zuurstoftoevoer.

Het ongeluk gebeurde in de stad Vladikavkaz in het zuiden van Rusland, zo'n veertig kilometer van de grens met Georgië.

Geen boetes bij grenscontroles coronabewijs

Er zijn geen boetes uitgeschreven op de eerste dag van controles op de nieuwe inreisregels aan de grens tussen Nederland en België. "Alle reizigers waren goed voorbereid en konden een geldig coronabewijs laten zien", laat een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee weten.

Gisteren zijn de inreisregels voor reizigers vanaf 12 jaar aangepast. Wie vanuit een geel EU-land terugreist, moet een geldig coronabewijs kunnen laten zien. Wie dit niet kan, krijgt een boete van 95 euro.

De marechaussee hield steekproeven op de A67 bij de Belgisch-Nederlandse grens tussen Turnhout en Eindhoven. Hierbij werden vanaf het middaguur 65 mensen gecontroleerd. "We richten ons met name op vakantiegangers, dus volgepakte auto's en caravans bijvoorbeeld."

De komende tijd zal de marechaussee op verschillende plekken terugkerende vakantiegangers controleren. "Als we een indicatie hebben dat mensen een andere route gaan nemen om de controles te ontlopen dan passen we onze locaties natuurlijk aan."

Marechaussee controleert op coronabewijzen: 'We hopen dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen'

Tientallen Nederlandse toeristen in quarantainehotels

Tientallen Nederlanders zitten op dit moment in quarantaine op hun vakantieadres omdat ze voor hun terugkeer naar Nederland positief getest zijn. Dat meldt persbureau ANP na een rondgang langs de grootste Nederlandse reisorganisaties.

Corendon meldt dat in de afgelopen zes weken zeventig klanten tijdens hun vakantie in quarantaine moesten. Ook Sunweb spreekt van tientallen reizigers, zonder exacte aantallen te noemen. TUI laat aan het ANP weten dat het 'regelmatig' reizigers heeft die in afzondering moeten.

Vakantiegangers moeten in zo'n geval verplicht naar een quarantainehotel dat door de lokale autoriteiten wordt aangewezen of ze blijven langer in hun eigen hotel. De reisleiding ter plekke geeft aan mensen "hulp en bijstand". Voor mensen die op eigen houtje reizen, geldt dit niet.

Sinds gisteren gelden voor Nederland nieuwe inreisregels. Reizigers die niet volledig gevaccineerd zijn moeten op hun vakantieadres een coronatest doen, om aan te tonen dat ze niet besmet zijn.

Anti-vaccinatie betogers bestormen gebouw BBC

Tegenstanders van vaccinaties tegen het coronavirus proberen een complex van de BBC in de Londense wijk White City binnen te dringen. Volgens de website Independent is er veel politie op de been. Het protest begon in een park in Londen, waarna de betogers richting de Britse omroep vertrokken. Het betreft niet het hoofdcomplex van de BBC.

Uit een video die op Twitter rondgaat, blijkt dat politieagenten proberen te voorkomen dat de demonstranten daadwerkelijk het gebouw in het westen van de stad binnengaan.

RIVM: 2077 nieuwe besmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2077 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 249 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2585 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 20 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Gisteren was er volgens het RIVM een storing, waardoor niet alle gegevens uit de teststraten waren doorgegeven. De achterstallige tests zijn vandaag opgeteld bij het dagcijfer. Volgens het RIVM gaat het om kleine aantallen besmettingen, "mogelijk tientallen, maar zeker geen honderden".

Bezetting in ziekenhuizen weer wat omhoog

Er liggen nu 690 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 673), van wie 212 op de IC (gisteren: 200), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Rutte: nu geen extra coronamaatregelen

Het kabinet vindt dat er nu geen extra maatregelen nodig zijn om de coronacrisis te bestrijden. Premier Rutte wees er in een persmoment, na overleg met andere bewindslieden, op dat het aantal besmettingen is gedaald en dat het aantal ziekenhuisopnamen niet stijgt. Het kabinet wacht nog op een advies van het Outbreak Management Team over de situatie voor na vrijdag. Vrijdagavond is er om 19.00 uur weer een persconferentie.

Rutte benadrukte nog eens het belang van testen. "Als je terugkeert van vakantie, doe dan de eerste keer dat je weer echt onder de mensen komt een zelftest, ook als je gevaccineerd bent of het virus al een keer hebt doorgemaakt."

Rutte over gratis corona-zelftests: 'Is een bewustwordingscampagne'

Eurostar gaat weer meer treinen inzetten

De Eurostar gaat deze maand weer vaker rijden tussen Londen en Parijs. In de weekenden worden in de tweede helft van augustus meer treinen ingezet, mogelijk komen er ook weer meer ritten tussen Londen en Amsterdam. Afhankelijk van de vraag kan de dienstregeling nog verder worden opgevoerd. De snelle treindienst heeft veel schade geleden door de reisbeperkingen en de lockdowns in de coronatijd en dreigde zelfs failliet te gaan.

De dienstregeling werd teruggebracht van dagelijks 56 diensten tot één retourrit per dag tussen Londen en Parijs en tussen Londen en Amsterdam. Het aantal passagiers nam af met 95 procent. De treindienst is overeind gehouden met noodsteun van het Franse spoorbedrijf SNCF, dat in handen is van de Franse overheid. De Britse overheid betaalt daar niet aan mee: die heeft zijn aandeel in Eurostar in 2015 aan private investeerders verkocht.

Sinds gisteren hoeven reizigers uit Frankrijk die volledig gevaccineerd zijn in Groot-Brittannië niet meer in quarantaine. Die regel gold al voor reizigers uit Nederland en andere Europese landen. Andersom gelden ook voor ingeënte reizigers uit Groot-Brittannië minder strenge maatregelen. Sinds die van kracht zijn is het aantal boekingen voor de Eurostar weer snel opgelopen.

'NOW-geld gebruikt voor vastgoedaankopen en bedrijfsovernames'

Nederlandse bedrijven hebben in een jaar tijd bijna 7 miljard euro te veel aan loonsubsidies uit de NOW-regeling ontvangen, meldt journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money.

60.000 bedrijven hebben inmiddels een half miljard euro aan te veel uitgekeerde NOW teruggestort en 90.000 andere bedrijven moeten hun definitieve gegevens nog aanleveren. Bedrijven die geld moeten terugbetalen, hoeven dat in sommige gevallen pas in 2026 te doen als het UWV de definitieve berekeningen heeft gemaakt.

Intussen gebruiken ondernemers volgens Follow the Money het te veel betaalde NOW-geld voor vastgoedaankopen en bedrijfsovernames of het bedrag staat onaangeroerd op de rekening. Het is niet duidelijk om hoeveel ondernemers het daarbij gaat.

Organisatie Olympische Spelen: 458 besmettingen

De teller van het aantal besmettingen bij de Olympische Spelen staat op 458. Gisteren, de dag van de slotceremonie, kwamen er nog 28 gevallen bij, heeft de organisatie bekendgemaakt. De besmettingen zijn sinds 1 juli bijgehouden.

Ook enkele leden van TeamNL testten de afgelopen weken positief in Tokio. Candy Jacobs, Reshmie Oogink, Finn Florijn, Jean-Julien Rojer, roeicoach Josy Verdonkschot en een anoniem lid van de roeistaf moesten in quarantaine.

In Japan zijn afgelopen week strengere maatregelen afgekondigd om het aantal besmettingen tegen te gaan. Zo is in meer regio's de noodtoestand afgekondigd.

Middelburger vernielt vaccinatietent

In Middelburg heeft een man van 61 vannacht met een mes een tent vernield die dient als vaccinatielocatie. Ook probeerde hij de tent in brand te steken, meldt de Zeeuwse politie.

Een beveiliger betrapte de man en zag hem op een fiets wegrijden. Ingeroepen agenten konden hem korte daarna oppakken. Volgens de politie kwam hij verward over. De Middelburger wordt vandaag verhoord.

De vernielde vaccinatietent in Middelburg

Gratis zelftests voor alle Nederlandse huishoudens

Vanaf dinsdag krijgen alle huishoudens een brief waarmee ze gratis twee zelftests kunnen krijgen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Huishoudens krijgen een code toegestuurd om digitaal twee tests te bestellen. Op die manier moet worden voorkomen dat, net als vorig jaar, na de zomervakantie het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames fors oplopen. Wie een positief testresultaat krijgt met de zelftest, wordt aangeraden vervolgens een coronatest af te laten nemen bij de GGD.

Franse coronapas nu ook verplicht in horeca

In Frankrijk kan iedereen vanaf vandaag alleen nog horeca en sommige winkelcentra bezoeken met een vaccinatie- of herstelbewijs of een negatief testbewijs. Ook geldt er een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers.

De omstreden 'coronapasplicht' en vaccinatieverplichting zijn een uitbreiding van de coronamaatregelen die al van kracht waren. Voor een bezoek aan grote evenementen of de bioscoop was de pas al verplicht.

Tegen het vaccinatiebeleid van president Macron is de afgelopen weken herhaaldelijk gedemonstreerd. Afgelopen zaterdag liepen er volgens de regering in totaal 237.000 mensen mee in de protesten.

De Constitutionele Raad gaf vorige week groen licht voor de maatregelen. Volgens de raad gaat het om een noodzakelijke afweging tussen de volksgezondheid en de grondrechten. Wel heeft de raad een streep gezet door de mogelijkheid om zorgpersoneel dat een prik weigert te kunnen ontslaan.

Tunesië: half miljoen inwoners gevaccineerd op zondag

De regering van Tunesië zegt zondag ruim een half miljoen burgers te hebben gevaccineerd. Het was de eerste dag waarop alle inwoners boven de 40 jaar welkom waren om bij vaccinatielocaties binnen te lopen voor een prik, nu het land 6 miljoen doses had gekregen vanuit het buitenland.

Vijf maanden na de start van de vaccinatiecampagne in het Noord-Afrikaanse land zijn nu zo'n 1,3 miljoen Tunesiërs volledig ingeënt. Het doel is om tegen oktober de helft van de 11,6 miljoen inwoners te hebben gevaccineerd.

Het langzame tempo van de inentingscampagne in Tunesië leidde recent tot protesten tegen de regering. Ook klonk veel kritiek op de algehele aanpak van de pandemie. President Kais Saied besloot daarom vorige week om premier Hichem Mechichi te ontslaan.

In het land zijn sinds het begin van de corona-uitbraak meer dan 610.000 besmettingen vastgesteld. Zeker 20.000 mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Tunesië telt een van de hoogste aantallen doden als gevolg van corona per hoofd van de bevolking ter wereld.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van maandag 9 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.