NOS Sport Atletiek Baanwielrennen Paardensport dressuur Aangepast

Dit was dag 15: Stuntende estafettemannen en Hassan pakt tweede goud

Liveblog gesloten
 • Tot morgen!

  We sluiten het olympische blog voor vandaag af met tweevoudig olympisch kampioene Sifan Hassan, die zichzelf omwikkelt met de Nederlandse vlag. Morgen zal ze de vlag dragen bij de sluitingsceremonie.

  Sifan Hassan verstopt achter de Nederlandse vlag Reuters
 • Spanning bij eerste trainer Hassan

  Oud bondscoach Honoré Hoedt was de eerste trainer die met Sifan Hassan werkte. Vol spanning keek hij vanmiddag samen met oud-trainingsmaatjes van Hassan naar haar olympische tien kilometer.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oud-trainer kijkt naar gouden race Sifan Hassan: 'Ze is een luipaard, ze moet jagen'
 • Wat brengt de slotdag?

  Nog één dag te gaan van de Olympische Spelen in Tokio en er is nog hoop op Nederlands eremetaal. Om dat te kunnen zien, moet wel de wekker worden gezet. Om 03.00 uur start Kirsten Wild aan het omnium en een klein halfuur later komt Harrie Lavreysen in actie in de kwartfinales van de keirin. Vervolgens gaat het op de baan achter elkaar door en kan Lavreysen mogelijk zijn derde gouden plak van deze Spelen veroveren.

  De sluitingsceremonie start om 13.00 uur, met voor Nederland Sifan Hassan als vlaggendraagster.

  NOS
 • Hassan met de estafettevrouwen

  De estafettevrouwen staan klaar om geïnterviewd te worden, maar tegelijkertijd komt goudenmedaillewinnares Sifan Hassan aanlopen. Het aanbod om zich bij het estafettekwartet te voegen, slaat ze vriendelijk af.

 • Knock-out en toch olympisch kampioen

  Een bijzonder moment in het olympisch karatetoernooi. In de finale van de klasse +75 kilogram ging Sajjad Ganjzadeh knock-out na een trap op zijn kin van zijn tegenstander Tareg Hamedi. Toen hij weer bij zinnen was, kreeg hij een totaal onverwachts bericht: hij was uitgeroepen tot olympisch kampioen.

  De reden? De jury had besloten Hamedi te diskwalificeren wegens een gevaarlijke aanval (hansoku). Een enorme domper voor Hamedi, want hij was hard op weg om Saudi-Arabië de eerste gouden olympische plak ooit te bezorgen.

  Sajjad Ganjzadeh met de gouden medaille Reuters
 • Krumins had last van achillespees

  Alle aandacht op de 10.000 meter ging uiteraard naar Sifan Hassan, die haar tweede olympische gouden plak veroverde in Tokio. De andere Nederlandse in de finale, Susan Krumins, moest halverwege de finalerace opgeven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Krumins stapt uit met pijn aan achillespees: 'Dat ik hier sta, is al een overwinning'
 • Nederland achtste in medaillespiegel

  Medaillespiegel Tokyo 2020

  Land Goud Zilver Brons Totaal
  1. China 38 31 18 87
  2. Verenigde Staten 36 39 33 108
  3. Japan 27 12 17 56
  4. ROC 20 26 23 69
  5. Groot-Brittannië 20 21 22 63
  6. Australië 17 7 22 46
  7. Duitsland 10 11 16 37
  8. NEDERLAND 10 11 12 33
  9. Italië 10 10 19 39
  10. Frankrijk 9 12 11 32
  Sifan Hassan met de Nederlandse vlag na het winnen van de 10.000 meter Reuters
 • Franse volleyballers stunten

  De Franse volleyballers hebben op de Spelen voor een stunt gezorgd door de olympische titel te veroveren. Frankrijk was in Tokio in een zinderende finale de ploeg van Rusland in vijf sets de baas: 25-13, 25-17, 21-25, 21-25, 15-12.

  Frankrijk kwam in het verleden niet verder dan één titel: de Europese in 2015. Op WK's werd twee keer de halve finales gehaald en op de Olympische Spelen was de achtste plaats van 1988 de beste prestatie.

  Vreugde bij de Franse volleyballers Reuters
 • Nederlands feestje op de tribune

  Sifan Hassan en de atletes van de 4x400 meter gaan uit hun dak als ze zien dat de Nederlandse mannen op weg zijn naar een medaille.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nederlands feestje op de tribune en op de baan bij zilveren estafetterace mannen
 • Franse handballers heroveren olympische titel

  De Franse handballers hebben in Tokio de olympische titel overgenomen van Denemarken. Op de Spelen van Rio in 2016 trokken de Denen aan het langste eind (28-26), nu won Frankrijk: 25-23.

  De Fransen kwamen na een stroperige start op stoom en liepen vanaf 4-4 weg naar 14-10. Na de rust was er lang geen vuiltje aan de lucht voor Frankrijk. Maar in de zinderende slotfase naderden de Denen de kampioen van Peking, Londen - en nu dus ook Tokio - tot op één doelpunt.

  Met nog een handjevol seconden op de klok verloor Morten Olsen de bal toen hij te midden van een kluwen Fransen wilde uithalen voor de 24-24. Ludovic Fabregas velde daarna het vonnis: hij gooide de bal in een verlaten doel.

  Dika Mem juicht: de Franse handballers winnen goud Reuters
 • Dolblije estafettemannen liepen 'met hart en ziel'

  "We hadden zelfs de kleding meegenomen voor het podium. Het was echt gezellig, alsof we uitgingen met muziek erbij. Het voelde echt of we naar een feestje gingen. Dit is het grootste pluimpje dat er is", vertelt Liemarvan Bonevacia na het veroveren van de zilveren medaille op de 4x400 meter.

  Ook Agard, die het afgelopen jaar ontzettend veel blessureleed kende, was sprakeloos na afloop. "Ik heb met hart en ziel gelopen. Echt, het bloed, zweet en tranen van het afgelopen jaar kwam eruit. Als je me in januari had gezegd dat we hier olympisch zilver zouden pakken, had ik je voor gek verklaard."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Estafetteploeg liep 'met hart en ziel' naar zilver: 'Alsof we naar een feestje gingen'
 • Voetbalgoud voor Brazilië

  Het Braziliaans voetbalteam is er opnieuw in geslaagd olympisch goud te veroveren. In Yokohoma won de titelverdediger na verlenging met 2-1 van Spanje. Malcom was de matchwinner, na een assist van Ajacied Antony.

  Brazilië veroverde voor de tweede keer het olympisch goud. Vijf jaar geleden was het in Rio ook de sterkste. Spanje staat nu op één keer goud en drie keer zilver.

  Richarlison viert een feestje in zijn eentje na het winnen van goud Reuters
 • Weer goud voor Russische synchroonzwemsters

  De Russische synchroonzwemsters zijn wederom olympisch kampioen geworden bij de teams. Zij kregen 97,2979 punten voor de technische en 98,800 punten voor de vrije oefening. Met in totaal 196,0979 punten bleven ze China 2,5669 voor.

  Synchroonzwemmen voor teams stond voor de zevende keer op het programma op de Spelen. Slechts één keer ging het goud niet naar Rusland. Ook nu was dat land weer een klasse apart. Eén jurylid gaf zelfs een 10 voor artistieke impressie in de vrije oefening.

  De 31-jarige Svetlana Romasjina, één van de acht Russinnen in het team, veroverde haar zevende gouden plak. In Tokio won ze met Kolesnitsjenko al bij de duo's.

  Russische synchroonzwemsters Reuters
 • Russische hegemonie doorbroken

  Linoy Ashram heeft op de Olympische Spelen in Tokio de Russische hegemonie in de ritmische gymnastiek doorbroken. De Israëlische won goud op de meerkamp en verwees drievoudig wereldkampioene Dina Averina naar zilver.

  Op de laatste vijf Spelen ging het goud op de meerkamp naar een Russin en ook ditmaal leek de winnares uit Rusland te komen, want in de kwalificatie voerden de tweelingzusjes Averina de boventoon.

  Ashram, die op de meerkamp al een keer zilver en tweemaal brons won op de WK en in 2019 Europees kampioene werd, was in de finale echter de beste met hoepel en knotsen en hield met bal en lint de schade beperkt op Dina Averina.

  Ritmisch gymnaste Linoy Ashram in actie Reuters
 • Eindelijk goud voor Japanse honkballers

  De Japanse honkballers hebben voor de eerste keer olympisch goud gegrepen. Op het olympische toernooi, dat na dertien jaar z'n rentree maakte, won het gastland in de finale van de Verenigde Staten: 2-0.

  Na vier troostfinales (2x brons) en één verloren finale (in 1996) was het nu dan raak. In 1984 won het weliswaar het toernooi, maar toen was honkbal in Los Angeles slechts een demonstratiesport.

  Murakami opende met een homerun in de derde inning de score. Na een werpfout tekende Yamada in de voorlaatste inning voor de 2-0.

  Dolle vreugde bij de Japanse honkballers: het goud is binnen Reuters