NOS SportAangepast

Vierde plek springruiters dankzij 'reserve' Smolders; Zweden pakt goud na barrage

De Nederlandse springruiters zijn in de finale van de landenwedstrijd als vierde geëindigd. Nederland kwam tot 17 strafpunten en had zijn goede score vooral te danken aan Harrie Smolders, die als tweede Nederlandse ruiter in actie kwam en foutloos bleef.

De gouden medaille ging na een zinderende barrage naar Zweden. Het zilver was voor de Verenigde Staten, het brons voor België.

Nederland won in 1992 goud in Barcelona en in 2012 zilver in Londen. Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten waren er negen jaar geleden ook al bij. Maar in Tokio begon de Nederlandse equipe, die zich als negende voor de finale had geplaats, matig.

Houtzager noteerde op zijn paard Dante 9 strafpunten: op twee hindernissen sneuvelde een balk en er volgde een extra strafpunt voor het overschrijden van de toegestane tijd van 82 seconden.

Smolders verrast

Verrassend was vervolgens het optreden van reserve Harrie Smolders met zijn paard Bingo du Parc, die in de finale Willem Greve en diens vermoeide paard Zypria S vervingen. Het was een gok, gaf bondscoach Rob Ehrens toe, maar die pakte goed uit.

Smolders reed een foutloze ronde en ook nog eens binnen de tijd. Na twee rondes klom Nederland daarmee op naar de vijfde plek.

Van der Vleuten, winnaar van brons in de individuele finale, slaagde er als slotruiter niet in om foutloos te blijven. Er gingen twee balken vanaf waardoor Van der Vleuten en zijn paard Beauville Z op 8, en Nederland in totaal op 17 strafpunten kwam.

Bekijk de reactie van Smolders, Van der Vleuten, Greve en bondscoach Rob Ehrens hieronder.

De Amerikaanse en de Zweedse springruiters kwamen allebei tot een totaal van 8 strafpunten. Dat kwam mede doordat Peder Fredericson, winnaar van zilver in de individuele wedstrijd, op de allerlaatste hindernis nog in de fout ging.

Frankrijk stond voor de laatste omloop na twee foutloze rondes met tijdsoverschrijding op 2 strafpunten en had de gouden plak voor het grijpen. Maar Pénélope Leprévost, die als laatste in actie kwam, bezweek onder de druk.

De amazone gooide er al vroeg in de omloop een balk af, kwam verkeerd uit bij de volgende hindernis en kreeg vervolgens te maken met een dubbele weigering van haar paard Vancouver De Lanlore. Daarmee was het einde verhaal.

Peder Fredericson haalt op All In het goud binnen voor Zweden

Zweden en de VS streden vervolgens in een barrage om het goud. In die zinderende ontknoping bleven alle zes springruiters foutloos, maar noteerden de Zweden een snellere tijd. Voor het eerst sinds 1924 veroverde Zweden daardoor goud in de landenwedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl