Springruiter Van der Vleuten verovert brons in individuele springfinale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Maikel van der Vleuten heeft met zijn paard Beauville Z de bronzen medaille veroverd in de individuele springfinale.

Van der Vleuten had zich samen met vijf andere combinaties geplaatst voor de barrage na een foutloze eerste ronde in de finale. In die barrage bleven alle combinaties foutloos en dus ging het om de tijd.

Van der Vleuten noteerde met Beauville Z met 38,90 de derde tijd. Hij kwam 1,05 seconde tekort om de Brit Ben Maher met Explosion W van het goud af te houden.

Maikel van der Vleuten toont zijn bronzen plak tijdens de medailleceremonie Reuters

Van der Vleuten, de snelste in de serie, kwam als laatste in de ring. De Nederlander reed een snelle ronde en leek op weg naar goud. Maar de klok was bij de laatste oxer genadeloos.

Maher, winnaar van goud met de Britse springploeg in 2012, was met zijn supertijd van 37,85 ook sneller dan de Zweed Peder Fredrickson en diens paard All In.

Van der Vleuten: 'Kan het nog niet bevatten'

Van der Vleuten greep bij de Spelen in Londen in 2012 zilver met de Nederlandse ploeg in de landenwedstrijd. De ruiter uit Geldrop toonde zich blij verrast met zijn bronzen plak in Tokio.

"Dat ik hier met een bronzen medaille uit kan rollen, dat kan ik eigenlijk nog niet bevatten", zei Van der Vleuten. "Ik ging hiernaartoe met de juiste vorm en met een paard dat zich goed voelt. Het is een onervaren paard qua kampioenschappen, maar het sprong vandaag met kracht en overtuiging. Het is fantastisch."

Van der Vleuten: 'Dat ik hier met brons uitrol, ik kan het niet bevatten'

Het niveau in de olympische springfinale was hoog, aldus Van der Vleuten. "Het was heel moeilijk om in de top-3 te eindigen. Maar we hebben een plan gemaakt en dat pakte goed uit. Die eerste twee combinaties hebben heel veel ervaring en waren moeilijk te verslaan. De bronzen medaille was daarom het hoogst haalbare."

Toch was het verschil met de gouden medaille maar iets meer dan een seconde. "Natuurlijk denk je terug, had ik die seconde ergens kunnen inhalen? Vast wel, maar dat had misschien ook een fout kunnen veroorzaken. Het ligt zo dicht bij elkaar in onze sport. En je wil zo'n paard ook niet overvragen. Daarom ben ik enorm blij met brons."

'Bovenaardse prestatie'

Bondscoach Rob Ehrens sprak van "een bovenaardse prestatie" van Maikel van der Vleuten en Beauville Z.

"De nummer 1 is een doorgewinterde combinatie die al heel veel heeft gewonnen, voor de nummer 2 was het de tweede zilveren medaille na Rio, en als je dan als nieuwe combinatie, met zo weinig wedstrijdervaring op dit niveau brons haalt... het is een ongelooflijke prestatie", aldus Ehrens.

Houtzager eindigt als achttiende

Marc Houtzager kon zich niet mengen in de strijd om de medailles. Houtzager, voor de derde keer op de Spelen, kwam op zijn 13-jarige merrie Dante tot 13 strafpunten en werd achttiende.

Vlak voordat Houtzager aan de beurt was, bleek er een probleem te zijn met het hoofdstel van Dante. Dat leidde tot enige vertraging, waardoor de combinatie extra gespannen aan de wedstrijd leek te beginnen.

Op drie hindernissen ging er een balk vanaf en bovendien deed Houtzager er een fractie langer over dan de toegestane tijd van 88 seconden, wat een extra strafpunt opleverde.

Voor de derde Nederlandse combinatie, Willem Greve en zijn paard Zypria S, was het doek dinsdag al gevallen in de kwalificatieronde.

STER reclame