18 vrouwen van KLM-vlucht gehaald • Nederland geeft vaccins aan Namibië
- Welkom in het coronablog van vrijdag 6 augustus, met het laatste coronanieuws
- 2951 nieuwe besmettingen, 679 mensen met corona in het ziekenhuis.
- Nederland vanaf zondag geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland
- 75.000 vaccins vanuit Nederland naar Namibië.
Recordomzet voor zeecontainervervoerder Maersk dankzij coronacrisis
De Deense zeecontainervervoerder Maersk heeft het tweede kwartaal van dit jaar een recordomzet gedraaid. De omzet groeide ten opzichte van het eerste kwartaal met bijna 60 procent naar 14,2 miljard dollar (ruim 12 miljard euro). Daarmee maakte de containervervoerder een nettowinst van totaal 6,5 miljard dollar (5,5 miljard euro) in het eerste halfjaar van dit jaar.
Het bedrijf dankt het record aan de coronacrisis. "In onze sector is momenteel veel meer vraag naar containers dan dat er aanbod is. En dat komt door de grote vraag naar het vervoer van pakketjes over de hele wereld. Die blijft ook groot, omdat mensen hun geld niet hebben kunnen uitgeven aan reizen, restaurants en sportevenementen", zegt Maersk-directeur Søren Skou.
De containervervoerder weet niet hoe lang de positieve resultaten zullen blijven stijgen, maar de vraag naar vervoer neemt nog steeds toe en de vrachtprijzen dus ook. "Bedrijven beginnen nu ook met het heropbouwen van hun magazijnen. Ze stopten met het kopen van producten uit Azië, omdat ze bang waren dat de pandemie hun onderneming kapot zou maken", zegt Skou. "Maar nu zijn ze zo druk met het bouwen van magazijnen, dat zij niet ook nog spullen kunnen vervoeren aan hun cliënten. En daardoor neemt de vraagt naar containervervoer alleen maar toe voor ons."
Nederland stuurt vaccins naar Namibië
Nederland heeft vandaag 75.000 AstraZeneca-coronavaccins naar Namibië gestuurd. Het land in zuidelijk Afrika had Nederland gevraagd om ondersteuning bij de vaccinatiecampagne. De coronasituatie in het land is ernstig en overbelasting van de zorg dreigt.
Het is volgens het ministerie van Volksgezondheid de verwachting dat de vaccins snel gebruikt kunnen worden: Namibië prikt al met het AstraZeneca-vaccin.
De vaccins zijn in Nederland niet meer nodig, omdat hier geen nieuwe afspraken voor vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin worden gemaakt. De voorraad AstraZeneca-vaccins die Nederland altijd heeft aangehouden om eventuele tegenvallende leveringen op te kunnen vangen is daarom ook niet meer nodig, zegt VWS.
Eerder werden al vaccins beloofd aan onder meer Suriname, Kaapverdië en Indonesië. Nederland verwacht via het vaccinatieprogramma Covax van de WHO nog miljoenen vaccins aan andere landen te doneren.
18 vrouwen van KLM-vlucht gehaald
Op een KLM-vlucht van Kiev naar New York met een tussenstop op Schiphol is donderdag een groep van achttien jonge vrouwen van boord gehaald. Ze hielden zich niet aan de coronaregels. Volgens de luchtvaartmaatschappij liepen ze zonder mondkapjes door het vliegtuig. Ook gebruikten ze de regel dat het mondkapje af mag met eten als excuus.
Het vliegtuigpersoneel heeft de vrouwen meerdere keren op de regels geattendeerd en een laatste waarschuwing gegeven. Vervolgens is contact opgenomen met de veiligheidsdienst op Schiphol. Daaruit bleek dat de vrouwen op 20 juli op een vlucht van New York naar Amsterdam ook al de instructies van de bemanning hadden genegeerd en een laatste waarschuwing hadden gekregen. Bij aankomst op Schiphol werd de groep daarom van boord gehaald. De vrouwen mochten hun reis naar New York niet met KLM vervolgen.
Volgens NH Nieuws gaat het om een groep orthodox-joodse jonge vrouwen. Aan boord was geen koosjer eten. "Toen hebben ze een mandarijn of een koek gepakt en hebben hun mondkapje afgedaan om te eten", zegt hun advocaat. Hij herkent zich niet in de verklaring van de KLM over ongeoorloofd gedrag.
De vliegmaatschappij heeft de vlucht van de jonge vrouwen volgens NH Nieuws omgeboekt naar een vlucht van Delta Air Lines. Ook die maatschappij zou hen hebben geweigerd. Volgens een woordvoerder van Schiphol zijn de vrouwen met een bus naar Antwerpen gegaan om daar hun reis te vervolgen.
Nederland vanaf zondag geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland
Nederland geldt vanaf komende zondag niet meer als hoogrisicogebied voor Duitsland. Dat meldt het Robert Koch Instituut.
Dat betekent onder meer dat er geen aanmeldplicht meer is om Duitsland in te reizen. Ook is er geen quarantaineplicht meer voor niet-gevaccineerden.
Mensen van 12 jaar en ouder die nog niet zijn ingeënt, moeten nog wel negatief getest zijn om de grens over te gaan.
Medewerkers United Airlines moeten zich verplicht laten inenten
United Airlines gaat als eerste grote Amerikaanse vliegtuigmaatschappij medewerkers verplichten zich tegen het coronavirus in te enten. De inentingsplicht geldt voor alle medewerkers die in de VS wonen.
Uiterlijk 25 oktober moeten medewerkers volledig gevaccineerd zijn, anders volgt ontslag. Uitzonderingen zijn mogelijk voor werknemers die vanuit religieus of medisch oogpunt bezwaar hebben en dat hebben doorgegeven aan het bedrijf. Volgens United Airlines is 80 tot 90 procent van de piloten en stewardessen al ingeënt.
Voor werknemers die nog niet zijn gevaccineerd en die dat voor 20 september laten doen is er een beloning. Zij krijgen een dag extra uitbetaald. Eerder kwamen andere grote Amerikaanse bedrijven als Facebook, Google, Disney en Walmart al met een vaccinatieplicht voor hun medewerkers.
EMA: duizeligheid en oorsuizen mogelijke bijwerking bij Janssen
Het Europees Medicijnagentschap (EMA) heeft twee nieuwe mogelijke bijwerkingen van het Janssen-vaccin vastgesteld. Duizeligheid en oorsuizen worden toegevoegd aan de lijst klachten op de bijsluiter. Bijna 1200 mensen hebben duizelingen gemeld nadat ze waren gevaccineerd. Ongeveer honderd meldingen gingen over oorsuizen of het horen van een piep in een of beide oren.
Volgens het EMA zou het vaccin van farmaceut Janssen ook kunnen leiden tot immune trombocytopenie. Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen eigen bloedplaatjes waardoor er een bloedstollingsprobleem ontstaat. Op dit moment staat dit op de bijsluiter van Janssen als een belangrijk potentieel risico en dat moet voortaan een "belangrijk geïdentificeerd risico" genoemd worden.
Menstruatieproblemen
Het medicijnagentschap heeft ook de klachten die binnen waren gekomen over menstruatiestoornissen bekeken, maar geen verband gezien met corona-vaccinaties. Volgens het EMA komen menstruatiestoornissen vaak voor. Oorzaken daarvan kunnen variëren van stress, vermoeidheid en onderliggende medische aandoeningen volgens het Europees Medicijnagentschap.
2951 nieuwe besmettingen, gemiddeld nog steeds een daling
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2951 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 421 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2675 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 36 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
De afgelopen dagen waren de cijfers vertekend door een storing bij de instanties. De cijfers van gisteren vielen hoger uit omdat er sprake was van een inhaaleffect.
Er liggen 679 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat zijn er zes meer dan gisteren. Ook op de IC-afdelingen steeg het aantal patiënten. Daar liggen nu 206 mensen, zeven meer dan de dag ervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Euro 2020 leidde tot veel besmettingen Schotland
Het Europees kampioenschap in juni en juli leidde tot een toename van het aantal coronabesmettingen in Schotland. Schotse onderzoekers zien een duidelijk verband tussen de stijging van het aantal coronagevallen en Euro 2020. Drie dagen na de wedstrijd van Engeland tegen Schotland op Wembley in Londen bereikte het aantal geregistreerde covid-besmettingen in Schotland een hoogtepunt.
Uit bron-en contactonderzoek blijkt nu dat meer dan de helft van de besmette mensen een Euro 2020-evenement had bijgewoond, of met iemand in contact was geweest die daar was geweest. De meeste besmettingen liepen mensen op bij een bezoek aan een café, restaurant of huisfeest. Ook het reisverkeer tussen Schotland en Londen leidde tot besmettingen. 90 procent van de besmette mensen is man.
De onderzoekers constateerden ook dat de vroege uitschakeling van Schotland positief was voor het aantal besmettingen; nadat de Schotten het toernooi hadden verlaten, daalden de cijfers.
Coronabewijs verplicht in Vaticaanstad voor bezoek aan musea
Vanaf vandaag moet iedereen in Italië een "green pass", een soort coronapaspoort, laten zien als ze restaurants, cafés, pretparken en musea willen bezoeken. Met zo'n paspoort moet worden aangetoond dat iemand volledig gevaccineerd is of recent een negatieve coronatest heeft gekregen of is hersteld van een coronabesmetting.
Dat geldt ook voor Vaticaanstad, waar mensen in de rij stonden voor musea met hun coronapaspoort.
Gevaccineerde bewoners van Vlaams woonzorgcentrum overleden
Zeven bewoners van een woonzorgcentrum in het Vlaamse Zaventem zijn overleden na een uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus, die voor het eerst werd aangetroffen in Colombia. In totaal raakten 20 van de 28 personen op de afdeling voor vergevorderde dementie besmet, schrijven Vlaamse media. De besmette bewoners waren allemaal volledig gevaccineerd.
Sommige bewoners hadden al een slechte gezondheid; zo waren twee bewoners al ongeneeslijk ziek. Toch zijn er ook bewoners overleden die voor de besmetting nog in relatief goede gezondheid verkeerden.
De VRT citeert viroloog Marc van Ranst, die wijst op Engels onderzoek waaruit blijkt dat de nieuwe variant niet meer ziekteverwekkend is dan andere varianten. Er bestaan vooralsnog geen grote zorgen onder virologen, zegt Van Ranst. "Maar het is een variant die we goed in de gaten moeten houden, omdat die in de laatste weken ook in andere landen opduikt." De variant heeft van de Wereldgezondheidsorganisatie nog geen letter uit het Griekse alfabet gekregen, zoals de deltavariant.
Beveiliging prikbus na oproep Willem Engel om te fotograferen
De prikbus van de GGD Hollands Midden in Lisse wordt zaterdag beveiligd, dat meldt Omroep West. Medewerkers van de prikbus werden woensdag in Lekkerkerk gefotografeerd en gefilmd. Ze voelden zich bedreigd. Aanleiding daarvoor is een oproep van Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, die op Twitter opriep om medewerkers van prikbussen te fotograferen.
Door beveiliging in te zetten wil de GGD zijn medewerkers beschermen. Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding bij GGD Hollands Midden, zegt tegen Omroep West dat medewerkers minutenlang binnen anderhalve meter werden gefilmd. "Onze medewerkers voelen zich hierdoor niet veilig. En voor ons was dat de druppel. Dit ging echt alle grenzen over."
Ook is beveiliging volgens Haasbeek nodig om ervoor te zorgen dat het vaccineren kan doorgaan. Mensen die zich willen laten vaccineren zien daar nu van af, omdat ze geen zin hebben om gefilmd om gefotografeerd te worden. "Dat is niet de bedoeling. Iedereen moet de vrije keuze hebben om zich te laten vaccineren of niet."
De GGD heeft aangifte van bedreiging gedaan tegen Engel. De Viruswaarheid-voorman zegt dat hij zelf ook aangifte tegen de GGD gaat doen wegens valse aangifte en laster, specifiek tegen Haasbeek. "Wij blijven mensen aanmoedigen om mogelijke misdrijven vast te leggen. Niet intimideren of hinderen of dreigen, daar zullen wij nooit toe oproepen", zo liet hij op sociale media weten.
Toezichthouder trekt telefoonnummers in van doorschakeldiensten
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft twee telefoonnummers ingetrokken die werden gebruikt om bellers door te verbinden naar een GGD-nummer. Via dat GGD-nummer kan een afspraak worden gemaakt voor een coronatest. Het maken van een afspraak bij de GGD is gratis, maar bellers moesten betalen voor de twee doorschakeldiensten.
Het gaat om de nummers 0906-2121212 en 0906-0400388. Het eerste nummer werd gebruikt door Caramello Online Services BV en kostte 90 eurocent per minuut. De kosten liepen bovendien door nadat de beller was doorverbonden met de GGD.
Het nummer werd eerder al geblokkeerd door de ACM. Dat gebeurde na signalen van consumentenprogramma Radar, een brief van de koepel GGD GHOR en klachten van consumenten. Ook de inkomsten werden niet meer uitbetaald aan het bedrijf.
Later bleek dat het nummer was vervangen door een nieuw nummer: 0906-0400388. De indruk werd gewekt dat bellers via die lijn een afspraak konden maken voor een gratis sneltest, maar dat was niet het geval. Het nummer werd doorgeschakeld naar een commerciële testaanbieder en opnieuw werd 90 cent per minuut in rekening gebracht.
Mensen die tussen 6 maart en 6 april van dit jaar naar 0906-2121212 van Caramello hebben gebeld, krijgen hun geld binnen twee maanden terug van de telecomaanbieder. Datzelfde geldt voor mensen die tussen 8 april en 22 april naar het nummer 0906-0400388 hebben gebeld.
'Deltavariant is gevaarlijker voor niet-ingeënte zwangere vrouwen'
De deltavariant van het coronavirus lijkt gevaarlijker voor niet-gevaccineerde zwangere vrouwen, schrijft het AD. De afgelopen weken zijn meerdere zwangere vrouwen met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen. "Deze vrouwen zijn niet gevaccineerd en hebben geen onderliggend lijden. Toch worden ze heel ziek", zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp (UMC Utrecht) tegen de krant. "In het ergste geval wordt hun baby zelfs eerder gehaald, terwijl de moeder aan de beademing op de IC ligt."
De afgelopen week lagen vier zwangere vrouwen met een coronabesmetting in het UMC Utrecht. Een landelijk overzicht van zwangeren met een coronabesmetting is er niet. Toch zijn volgens Bloemenkamp ook in andere Nederlandse ziekenhuizen meer zwangere vrouwen met corona opgenomen, van wie een aantal op de IC.
In Engeland, waar de deltavariant eerder dominant werd, is die trend al langer te zien. Het is sinds dit voorjaar duidelijk dat zwangeren met een coronabesmetting meer risico lopen om ernstig ziek te worden. Nu blijkt dat de deltavariant zwangere vrouwen nog vaker ernstig ziek maakt, schrijft het AD. Tijdens de eerste coronagolf kreeg 24 procent van de Britse zwangeren die met een coronabesmetting in het ziekenhuis werden opgenomen ernstige klachten, bij de deltavariant loopt dat percentage op tot 45 procent. In Engeland werden vorige week ongeveer 200 zwangere vrouwen met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen.
Besmettingen Curaçao lopen op, maar strenge maatregelen blijven uit
Op Curaçao loopt het aantal coronabesmettingen weer flink op, maar er worden geen nieuwe maatregelen genomen, bleek op een persconferentie van premier Gilmar Pisas. Volgens correspondent Dick Drayer is onduidelijk waarom niet. "Deze regering is net nieuw en heeft in verkiezingstijd gezegd de zaken om te gooien. Sterker nog, de minister van Volksgezondheid zegt dat de keuze om te vaccineren een privékeuze is en ze roept mensen niet op om die prikken te gaan halen. Daar is heel veel kritiek op."
Strenge maatregelen als een avondklok of een alcoholverbod wil Curaçao niet meer, zegt Drayer. "Het eiland is gewoon bankroet en nieuwe maatregelen kunnen toeristen afschrikken. En die zien ze wel graag komen de komende tijd."
Wel komen er meer intensieve controles door de politie op plekken waar vooral jongeren komen, zoals stranden en clubs. "Vooral jongeren raken besmet, maar dat is natuurlijk een repressieve vorm en niet een preventieve vorm van beleid en de vraag is of Curaçao daarmee geholpen is."
Het eiland heeft nu 561 coronagevallen. "Dat getal schommelt een beetje", zegt Drayer. "Maar het probleem is dat veel mensen in het ziekenhuis terechtkomen. Nu 23 in één week en dat is voor een klein eiland als Curaçao heel veel."
Daarbij blijken de mensen die in het ziekenhuis terechtkomen niet gevaccineerd te zijn. "Woensdag stierven er ook nog eens drie patiënten waaronder iemand van 23, en die had geen vaccinatie."
Door de druk op de zorg kan een deel van de geplande operaties niet doorgaan en is Nederland gevraagd om bij te springen. "Men maakt zich nu wel echt zorgen en vooral vanwege de situatie in het ziekenhuis", besluit Drayer.
'Reisorganisaties eisen vaccinatiebewijs'
Drie reisorganisaties verkopen alleen nog maar reizen aan klanten die gevaccineerd zijn, meldt de Volkskrant na een rondgang. Het gaat om campingspecialist ACSI, camperclub NKC en reisorganisatie Oad. Volgens de organisaties is het zo onder meer makkelijker om reizen te organiseren, omdat veel landen verschillende regels kennen voor niet-gevaccineerde reizigers.
Voor Oad, dat veel groepsreizen aanbiedt met een meerdaagse stop in Duitsland, zijn de Duitse coronaregels doorslaggevend. In Duitsland geldt een quarantaineplicht voor niet-gevaccineerde Nederlanders die langer dan 24 uur in het land verblijven. "Vrijwel al onze groepsreizen gaan door Duitsland. Zonder vaccinatieverplichting zouden we ze niet kunnen organiseren", zegt directeur Arjan Koster tegen de krant. Zodra Duitsland de quarantaineverplichting voor niet-gevaccineerden afschaft, wordt de maatregel ingetrokken.
De ACSI vraagt een vaccinatiebewijs voor de groepsreizen door heel Europa voor Nederlandse en Duitse kampeerders. "Zowel reisleiders als deelnemers gaven aan dat ze het belangrijk vinden dat iedereen gevaccineerd is", zegt manager Pieter Melieste tegen de krant. "Dan moet je een keuze maken. Als we het niet hadden gedaan, hadden we meer annuleringen gehad. De keuze wordt ons min of meer opgelegd."
Brancheorganisatie ANVR staat achter de bedrijven: "Veel bedrijven zijn door schade en schande wijs geworden de afgelopen maanden. Eén besmetting levert heel veel gedoe op tijdens een reis."
In een reactie aan de Volkskrant zegt het ministerie van VWS er geen voorstander van te zijn dat bedrijven hun eigen coronaregels hanteren: "Maar we gaan niet zeggen: dit mag niet." Een beslissing over de rechtmatigheid is uiteindelijk aan de rechter, zegt het ministerie.
Vanaf vandaag coronapas in Italië
In Italië gaat vanaf vandaag de groene pas in. Bezoekers van binnenlocaties zoals restaurants, zwembaden, en musea moeten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, recent genezen zijn van een corona-infectie of negatief getest zijn. De zogenoemde groene pas gaat ook gelden voor passagiers in vliegtuigen, treinen, op schepen en in langeafstandsbussen.
Gister werd bekend dat leraren in Italië ook een groene pas moeten gebruiken om voor de klas te kunnen staan. Vaccinatie voor leraren wordt niet verplicht, maar ongevaccineerde leraren die meer dan vijf werkdagen ziek thuis zijn, worden niet doorbetaald. Vanaf september gaan alle onderwijsinstellingen in Italië weer volledig open. Iedereen boven de zes moet een mondkapje dragen en een meter afstand houden tot anderen.
29 nieuwe besmettingen bij Olympische Spelen
Er zijn 29 nieuwe besmettingen vastgesteld bij de Olympische Spelen. Geen van de nieuwe gevallen betreft een sporter. Gisteren werden er 31 nieuwe besmettingen gemeld.
Ondanks de oplopende besmettingen die gerelateerd zijn aan de Spelen zegt de Japanse premier Suga dat het evenement niet leidt tot een algemene toename van het aantal besmettingen in Japan. Suga zegt zelfs te overwegen toeschouwers toe te laten bij de Paralympische Spelen. Die beginnen op 24 augustus.
CNN ontslaat drie medewerkers
CNN heeft drie medewerkers ontslagen die ongevaccineerd naar kantoor zijn gegaan. Bij het Amerikaanse nieuwsmedium geldt een vaccinatieplicht. Directeur Jeff Zucker maakte de ontslagen bekend in een mail aan het bedrijf: "Laat ik helder zijn: we hebben op dit gebied een zerotolerancebeleid."
Medewerkers van CNN mogen weer naar kantoor als ze gevaccineerd zijn. Daar hoeven ze geen bewijs van te laten zien; volgens het bedrijf wordt er gewerkt met een systeem op basis van vertrouwen. Hoe de CNN-leiding erachter kwam dat de drie mensen ongevaccineerd naar kantoor gingen, is onduidelijk. Mogelijk wordt er binnenkort wel een vaccinatiebewijs gevraagd, stelt Zucker.
In Amerika hebben meerdere bedrijven hun personeel verplicht zich te laten vaccineren. Voor sommige bedrijven is dat een voorwaarde om op kantoor te kunnen werken, zoals bij Facebook en Google. Bij de krant The Washington Post geldt vaccinatie zelfs als voorwaarde om in dienst te kunnen blijven.
Novavax vraagt eerst goedkeuring vaccin in niet-westerse landen
De Amerikaanse farmaceut Novavax heeft het aanvragen van goedkeuring van zijn coronavaccin in de Verenigde Staten opnieuw uitgesteld. Wel gaat het goedkeuring aanvragen in India, Indonesië, de Filipijnen en bij de Wereldgezondheidsorganisatie voor het Covax-programma.
Volgens Novavax hebben de landen het vaccin harder nodig dan rijke westerse landen, die al genoeg doses van andere farmaceuten hebben gekregen. "Dit is een belangrijke stap om miljoenen doses van een veilig en effectief vaccin te leveren aan landen met een noodzaak om de pandemie onder controle te krijgen", aldus topman Stanley Erck.
Novavax werkt met een andere techniek dan farmaceuten waarvan het vaccin al wordt gebruikt. Het is een zogenoemd eiwit-vaccin. Andere vaccins bevatten een stukje genetische code waarna het lichaam zelf het spike-eiwit aanmaakt waarmee het coronavirus zich aan menselijke cellen bindt. Vervolgens maakt het lichaam antistoffen aan tegen dat spike-eiwit.
Het Novavax-vaccin slaat in feite een stapje over. Het vaccin bevat onschadelijke kopietjes van het spike-eiwit, die het lichaam dus niet eerst zelf aan hoeft aan te maken. Het vaccin van Novavax is makkelijker te bewaren en vervoeren dan de vaccins van Pfizer en Moderna. Dat maakt het middel geschikter voor arme landen.
Ook van het Novavax-vaccin zijn twee prikken nodig. Uit studies bleek dat het vaccin een effectiviteit van 90 procent had, maar dat was toen de deltavariant nog niet dominant was. Het bedrijf wil dit jaar 250 miljoen doses produceren.
Vorig jaar helft minder vakanties naar buitenland
Het aantal vakanties van Nederlanders naar het buitenland nam vorig jaar met bijna de helft af. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal ging het om 11,7 miljoen buitenlandse vakanties. In 2019 waren dat er nog 22,9 miljoen.
Vakantiegangers bleven ook dichter bij huis. 98 procent van de buitenlandse vakanties vond plaats in Europa, een jaar eerder was dat nog 86 procent.
Er werden wel meer vakanties geboekt in eigen land. Er was sprake van een toename van 6 procent tot 10,5 miljoen binnenlandse vakanties. Populaire vakantiebestemmingen in eigen land waren Friesland, Zuid-Limburg en Zeeland. Noord-Brabant en Flevoland konden juist minder Nederlanders verwelkomen vorig jaar dan een jaar eerder. En als Nederlanders op vakantie in eigen land gingen, overnachtten zij vorig jaar vaker in een hotel dan dat zij gingen kamperen.
De totale vakantie-uitgaven daalden van 22,5 miljard euro naar 10,3 miljard euro.
Welkom!
Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van vrijdag 6 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.