Situatie Venlo 'stabiel maar spannend' • Damdoorbraak bij Duitse Wassenberg
- In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in Limburg, elders in het land en in het buitenland.
- Burgemeester Venlo: situatie stabiel maar spannend, duizenden mensen geëvacueerd evenals ziekenhuispatiënten.
- Damdoorbraak bij Duitse stad 'door gesloten stuwen in Nederland', zegt burgemeester.
- In het Duitse Erftstadt zijn doden gevallen en mensen vermist na een aardverschuiving.
- Dodental Duitsland opgelopen tot zeker 106, ook zijn er nog veel vermissingen. En in België zijn er minstens 23 doden en zeker 20 vermissingen.
Expert 'enigszins' verbaasd: 'Hoogwaterpiek Venlo pas zaterdagavond'
Volgens de laatste informatie van de veiligheidsregio begint de hoogwaterpiek bij Venlo waarschijnlijk om 05.00 uur, twee uur later dan de eerdere verwachting. Maar volgens Mark Hegnauer van onderzoeksinstituut Deltares komt die piek daar pas zaterdagavond.
Dat blijkt volgens hem al langere tijd uit de beschikbare gegevens, zegt Hegnauer in Met Het Oog Op Morgen. Hij zegt dan ook "enigszins" verbaasd te zijn dat Venlo op vrijdag overging tot de evacuatie van bewoners. "Wij zagen eigenlijk allang in onze voorspellingen dat die piek pas voor zaterdagavond wordt verwacht. Maar wellicht is er op andere gronden voor gekozen om eerder te evacueren. Nogmaals: ik weet niet wat de situatie aan de grond is."
Hegnauer onderzoekt al tien jaar voor Deltares de neerslagafvoer in de rivieren en adviseert de crisisgroep rivieren van de overheid. Hij baseert zich daarbij op beschikbare metingen van waterstanden, radarbeelden en andere bronnen die op afstand te raadplegen zijn.
Dit soort extreme situaties zijn volgens Hegnauer lastig accuraat te voorspellen. Zo ging deze keer een meetpunt in een belangrijke zijafvoer kapot door de enorme hoeveelheid stromend water. "Dan mis je een bron van informatie. Je hebt gelukkig nog steeds de computermodellen, maar die bieden meer onzekerheid dan de gemeten afvoer. En dat maakt die afvoerverwachting altijd zo lastig."
In deze Nieuwsuur-video zie je dat Rijkswaterstaat het hoogste waterpeil bij Venlo in de nacht van zaterdag op zondag verwacht:
Veiligheidsregio: piek hoogwater Venlo duurt anderhalve dag
De hoogwaterpiek in Venlo en Blerick begint naar verwachting zaterdagmorgen om 05.00 uur en duurt tot zondagavond 19.00 uur. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord op basis van de laatste berekeningen.
De hoogwaterpiek in Roermond duurt volgens de nieuwste update tot zondagmorgen 06.00 uur. Voor Mook wordt het hoogste waterpeil naar verwachting zondag 09.00 uur bereikt en duurt dat tot dinsdag 05.00 uur.
Het moment waarop de Maas zijn hoogste punt zou bereiken in diverse steden is de afgelopen dag meerdere keren bijgesteld tot een later tijdstip. Ook nu benadrukt de veiligheidsregio dat de informatie nog kan wijzigen.
Tussenstand Giro 777: meer dan 600.000 euro
De inzamelingsactie van het Nationaal Rampenfonds voor Limburg had vrijdagavond meer dan 600.000 euro opgebracht. Dat meldde penningmeester Lodewijk van der Croft op L1 Radio, die door de Limburgse Veiligheidsregio's wordt ingezet als calamiteitenzender.
Het gironummer 777 werd vrijdagochtend in het leven geroepen door het Nationaal Rampenfonds.
Prins William noemt watersnood verschrikkelijk
De Britse prins William en zijn vrouw Kate hebben op Twitter hun medeleven betuigd aan de slachtoffers van de watersnood. "De schade en het verlies dat de overstromingen in Duitsland, België, Luxemburg en Nederland veroorzaken is verschrikkelijk. We denken aan iedereen die erdoor is getroffen."
Burgemeester Venlo: situatie stabiel maar spannend
De situatie in Venlo is stabiel maar nog altijd zorgelijk, zegt burgemeester Antoin Scholten. De evacuatie van het ziekenhuis is volgens hem uitstekend verlopen en vele duizenden mensen hebben na de oproep tot evacuatie hun woning verlaten. "Maar er zijn ook mensen die gezegd hebben: we nemen het risico en blijven in ons huis."
Tot op heden zijn er volgens Scholten, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, geen grote calamiteiten ontstaan door de hoge waterstand. Wel maakt hij zich zorgen over een aantal locaties. "Zoals meer noordelijk in Arcen en ook bij de Hambeek in Roermond."
Op Twitter is te zien dat bij Arcen hard wordt gewerkt om bescherming te bieden tegen het stijgende waterpeil:
De piek van het waterpeil wordt wederom iets later verwacht, vertelt de burgemeester. De grootste zorg is dat het piekmoment langer aanhoudt volgens Scholten.
"Die piek kan 24 tot 36 uur aanhouden en dat kan juist de kades en dijk verzwakken en zorgen voor eventuele wateroverlast. Het is spannend omdat je niet weet wat het water gaat doen en omdat we zulke hoeveelheden nog niet eerder hebben gehad", zegt Scholten.
Een ander probleem is de verzadiging van de grond. "In Zuid-Limburg hebben ze nu last van kwelwater. Het hoge water is geweken, maar de grond is zo verzadigd dat het via de grond weer naar boven komt."
Dam begeeft het bij Duitse stad 'door gesloten stuwen in Nederland'
Bij de Duitse stad Wassenberg, net over de grens ter hoogte van Roermond, is een dam doorgebroken in de Roer. Reddingswerkers zijn begonnen met de evacuatie van zo'n 700 inwoners die direct gevaar lopen, melden de Duitse autoriteiten.
Volgens burgemeester Marcel Maurer ligt de oorzaak van de doorbraak aan de Nederlandse kant van de grens. Omdat daar de stuwen in de Roer zijn gesloten, wordt het waterpeil stroomopwaarts in Duitsland opgestuwd, stelt de burgemeester. Zender WDR schrijft dat de burgemeester contact opneemt met de lokale Nederlandse autoriteiten om het probleem op te lossen.
Een ondergelopen huiskamer in Geulle
Duitsland begonnen met opruimen ravage: 'Alles is hier kapot'
Druk aan de Maasboulevard in Venlo
In Venlo is het druk op de Maasboulevard, ondanks herhaalde oproepen van de gemeente om weg te blijven. "Duizenden mensen zijn naar de boulevard gekomen om te kijken naar het hoge water", meldt verslaggever Matthijs Holtrop die de hele boulevard afliep. Grote delen van de gemeente Venlo worden ontruimd vanwege de hoge waterstand. Eerder hadden de provincie en veiligheidsregio gezegd dat ze geen ramptoeristen konden gebruiken in het gebied.
Duizenden bewoners kunnen vannacht niet naar huis
Duizenden bewoners uit Roermond en de gemeente Venlo moeten de nacht elders doorbrengen. Ook de inwoners van de dorpen rond de dijk langs het Julianakanaal, zoals Bunde, Brommelen en Geulle, kunnen vannacht waarschijnlijk niet naar huis. Rond middernacht krijgen zij daar definitief uitsluitsel over. In Meerssen blijven vannacht drie opvanglocaties open waar mensen die nergens terecht kunnen welkom zijn.
Drie lichamen gevonden in Chaudfontaine, dodental Duitsland naar 106
In Chaudfontaine in de provincie Luik zijn drie lichamen gevonden. Daarmee stijgt het dodental in België naar 23. Er worden nog 20 mensen vermist.
In Duitsland is het dodental gestegen naar 106. In Noordrijn-Westfalen kwamen 43 mensen om het leven en in Rijnland Palts kostte de watersnood het leven aan 63 mensen.
Delen gasnet Luik weggevaagd
In de Belgische provincie Luik zijn delen van het gasnet weggevaagd door waterstromen in het gebied. Dat meldt netbeheerder Resa aan de VRT. Volgens de directeur zijn sommige leidingen volledig verdwenen. Het zal een paar weken duren voordat de schade aan het gasnet is hersteld. Ook het elektriciteitsnetwerk heeft schade opgelopen, maar daarbij zijn vaak wel noodoplossingen mogelijk. Bij gas kan dat niet. Als een leiding is doorgesneden, dan wordt een heel gebied afgesloten.
Sinds donderdagavond zitten de 2731 inwoners uit de gemeenten Chaudfontaine, Trooz, Fraipont, Nessonvaux, Tilff en Embourg zonder gas. Om veiligheidsredenen zijn ook de gemeenten Pepinster en Limbourg met 1230 inwoners van het gasnet afgesloten, waardoor het totaal aantal mensen zonder gas voorlopig op 3601 komt.
Maastricht Aachen Airport opnieuw de hele nacht open
Maastricht Aachen Airport blijft op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de politie opnieuw de hele nacht open. Zo kunnen helikopters van politie, defensie en andere hulpverleningsdiensten ook na 23.00 uur landen en vertrekken.
De helikopters bieden hulp in het hoogwatergebied in Limburg en monitoren situaties vanuit de lucht.
Watersnood Limburg in beeld
Kijk hieronder naar beelden van de overstromingen in Limburg. De piek van het hoogwater in de Maas is Maastricht gepasseerd en op weg naar het noorden. Zo zag dat er van boven uit.
Verschillende hulpacties voor slachtoffers watersnood
Een uitzendbureau uit Kerkrade stelt 100 medewerkers beschikbaar om te helpen met het vervoeren en opruimen van spullen en een bierbrouwer uit Arcen deel kratjes uit zodat mensen thuis hun meubels hoger kunnen zetten.
In het dorp Velden (net boven Venlo) zijn tientallen Duitsers komen helpen met het plaatsen van zandzakken.
Belgische stuwdam lijkt het te houden
De stuwdam van Monsin in Luik lijkt het te houden. De situatie is daar gestabiliseerd, schrijft HLN. De dreiging van een doorbraak lijkt voorbij, maar men blijft wel waakzaam.
De stuwdam houdt het water van de Maas tegen in Luik, maar was de afgelopen dagen een punt van zorg aangezien er momenteel renovatiewerkzaamheden plaatsvinden. Het was niet zeker of de dam opgewassen zou zijn tegen het wassende water. Als de dam was doorgebroken was er een 'tsunami' van water stroomafwaarts richting Limburg gevloeid.
Nog ruim 100.000 Duitsers zonder stroom
In het westen van Duitsland zitten nog altijd ruim 100.000 mensen zonder stroom als gevolg van het noodweer van de afgelopen dagen. Volgens netbeheerder Westenergie wordt er met man en macht gewerkt aan het herstel van de stroomvoorziening.
Volgens de netbeheerder zijn er problemen met tien onderstations in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen. Sommige locaties staan onder water of zijn niet of nauwelijks te bereiken.
Het bedrijf probeert de stroom nu om te leiden via andere systemen of via noodstroomaggregaten. Inmiddels is de elektriciteitsvoorziening bij 100.000 andere getroffenen wel hersteld.
Geëvacueerde bewoners Julianadijk vannacht waarschijnlijk niet naar huis
Geëvacueerde inwoners van Bunde, Brommelen, Geulle en Voulwames moeten er rekening mee houden dat ze vannacht nog niet naar huis kunnen. Dat meldt Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Hoogstwaarschijnlijk wordt rond middernacht pas duidelijk of ze terug naar huis kunnen of niet.
Ook geëvacueerde inwoners uit Roermond kunnen vanavond nog niet naar huis. Het lang aanhoudende hoogwater kan dijken en kades verzwakken of doen bezwijken, aldus de gemeente.
In paar uur al 200.000 euro gedoneerd op giro 777 voor Limburg
Binnen enkele uren nadat het Nationaal Rampenfonds het bankrekeningnummer 777 had opengesteld voor hulp aan Zuid-Limburg, is al ruim 200.000 euro gedoneerd, meldt persbureau ANP. De opbrengst gaat naar burgerinitiatieven die, nadat de modder is weggeschept, lokale noden helpen lenigen. Het geld wordt verdeeld in samenwerking met mensen en organisaties ter plekke.
Evacuatie ziekenhuis Venlo begonnen
In Venlo is de evacuatie begonnen van het VieCuri ziekenhuis. Er zijn 40 tot 50 ambulances beschikbaar om de patiënten over te brengen naar andere ziekenhuizen.
Ook andere delen van de gemeente worden geëvacueerd. Er cirkelen helikopters boven Venlo die de evacuatie ondersteunen. Ze worden ingezet om vanuit de lucht de situatie in beeld te brengen en eventuele knelpunten vroeg te signaleren. De luchtmacht zet F16's in die met infrarood de dijken controleren.
Rutte in Venlo: Limburg wordt niet in de steek gelaten
Demissionair premier Rutte is vanavond in het overstromingsgebied in Limburg. Hij bezocht een opvangcentrum voor geëvacueerden en sprak in Venlo met de burgemeester en ondernemers op een uitkijkpunt over de Maas. Rutte prees de veerkracht van de Limburgers en de solidariteit van de rest van het land met de getroffenen. "Limburg wordt niet in de steek gelaten."
Na een gesprek met een horecaondernemer noemde Rutte de situatie voor deze sector "ongelooflijk triest". "Eerst is de horeca hard geraakt door corona en nu komt dit er nog eens bij." Hij herhaalde dat er geld wordt vrijgemaakt nu de overstromingen officieel als een ramp zijn betiteld. "De komende week gaan we kijken wat er verder nodig is." Over de mogelijke oorzaak van de overstromingen zei Rutte: "Met het klimaat is echt iets aan de hand." Hij wees op het belang van de operatie om de rivieren meer ruimte te geven en vroeg zich hardop af: "Maar wat kunnen we nog meer doen?"
Rode Kruis opent website ikbenveilig.nl
Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend voor mensen in Limburg die aan familie en kennissen willen laten weten dat ze in veilige omstandigheden verkeren. De site is ook handig voor diegenen die op zoek zijn naar vermiste familieleden of kennissen. Mensen die snel moesten evacueren en die geen telefoon bij zich hebben of die niet kunnen opladen, kunnen de site gebruiken om een levensteken te geven. Verder biedt het mensen die op vakantie zijn in de gebieden in België of Duitsland die nu zijn overstroomd, de mogelijkheid om aan thuisblijvers te laten weten dat ze zich geen zorgen hoeven maken. In zowel België als Duitsland worden nog mensen vermist.
Bewoners Nieuw-Bergen hoeven toch niet weg
Bewoners van twee wijken in Nieuw-Bergen in de gemeente Bergen kunnen hun koffer weer uitpakken. De gemeente heeft het evacuatieplan voor de Vogelbuurt en Vlammertsehof ingetrokken. Vanmiddag leek de stijgende Maas die buurten nog te bedreigen, maar dat gevaar is inmiddels geweken. Ook de evacuatieplicht in Aasterberg en Visserweert in de gemeente Echt-Susteren vervalt.
Gat in dijk Meerssen blijkt een wel te zijn achter de dijk
In de dijk bij Meerssen zit volgens Rijkswaterstaat geen gat, maar er is een wel achter de dijk waar water en zand uit de grond kwamen. Dat water en zand wordt daar waarschijnlijk door de druk van het hoge water in de Maas naar boven gestuwd. Door tegendruk te bieden met zandzakken is die wel nu min of meer gedicht. Er komt nog wel een beetje water doorheen, maar geen zand meer. En dat is belangrijk, want door zand dat mee stroomt kan het gat groter worden.
Rijkswaterstaat gaat de dijk nu op meerdere plaatsen inspecteren op andere wellen. Tot nu toe lijkt daar geen sprake van te zijn. Het is nog onduidelijk wanneer de bewoners terug kunnen keren naar het gebied.
In beeld: hoogwater in Kessel
Overzicht van de belangrijkste maatregelen in Limburg
Op verschillende plaatsen in Limburg worden bewoners geëvacueerd en gelden noodverordeningen vanwege de watersnood. In onderstaand artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste maatregelen, van Meerssen in het zuiden tot Bergen in het noorden.
Helikopter kustwacht gaat dijk Meerssen inspecteren
De dijk bij Meerssen is versterkt met zandzakken, maar er komt nog steeds water doorheen. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gaat een helikopter van de kustwacht de dijk van bovenaf inspecteren. "Er wordt met name gekeken naar de stabiliteit van de dijk. Op basis van dat onderzoek kan worden ingeschat of en hoe een noodreparatie mogelijk is."
Zandzakken en evacuaties in Bunde na gat in dijk: 'Het kwam uit het niets'
Vanwege een gat in de dijk bij het Julianakanaal moeten bewoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle in de gemeente Meerssen zo snel mogelijk hun huis uit. De dijk wordt door het leger met zandzakken versterkt
Hulp van brandweerkorpsen en waterschappen voor Limburg
De brandweerkorpsen uit dertien veiligheidsregio's schieten collega's uit Limburg te hulp. In Zeist is een centrum ingericht waar hulpvragen binnenkomen en de verdeling van de inzet van brandweerlieden wordt bepaald.
Ook waterschappen springen bij. Ze sturen bijvoorbeeld dijkinspecteurs naar Limburg. Brandweer en waterschappen leveren ook apparatuur aan Limburg, zoals pompen en machines om zandzakken te vullen.
Lek dijk Meerssen gedicht
Het gat in de dijk bij Meerssen is gedicht, meldt 1Limburg op basis van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Militairen hebben met zandzakken het lek weten te dichten. Het betekent niet dat er geen gevaar meer is, zegt de veiligheidsregio. Of de dijk stabiel en veilig is "moet nog onderzocht worden, dus de evacuatie van het gebied blijft van kracht."
Een paar duizend mensen hebben het gebied in Bunde, Brommelen, Voulwames en Geulle verlaten.
De Croo: nog altijd 20 mensen vermist in België
De federale regering in België gaat getroffen ondernemers financieel helpen. Ze hoeven het derde kwartaal geen belasting te betalen. Dat zei premier De Croo op een persconferentie. Ook wordt een rampenfonds ingesteld voor alle getroffenen.
Hij zei verder dat er in België door de watersnood 20 mensen zijn overleden en dat er ook nog altijd 20 mensen worden vermist. 112 gemeenten zijn getroffen door de overstromingen.
Op dinsdag 20 juli houdt België een dag van nationale rouw voor de slachtoffers. De nationale feestdag op 21 juli wordt dit jaar minder uitbundig gevierd.
Ook bedankte De Croo de buurlanden voor hun hulp. "Ook Nederland dat hulp en solidariteit bood terwijl het zelf ook getroffen is."
Ook vervroegde evacuatie in Baarlo en Kessel langs de Maas
De evacuatie in delen van Baarlo en Kessel is vervroegd vanwege de snel stijgende Maas. Bewoners van woningen nabij de Maas moeten uiterlijk om 18.00 uur weg te zijn uit hun woning. Eerder was dat 21.00 uur. Opvang is geregeld in een sporthal.
Vanaf morgen dijkbewaking in Land van Maas en Waal en Bommelerwaard
Waterschap Rivierenland start morgen met dijkbewaking in het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Vanaf zondag is er ook dijkbewaking in het Land van Altena. Het gaat om de dijken langs de Maas en de Afgedamde Maas. Het waterschap verwacht geen problemen met de dijken langs de grote rivieren Rijn, Waal en Lek.
Rode Kruis opent hulplijn
Alle mensen die hulp nodig hebben in getroffen delen van Limburg kunnen bellen met een speciaal nummer van het Rode Kruis: 070-4455888. Samen met vrijwilligers van hulpnetwerk Ready2Help wordt er een luisterend oor geboden, maar ook wordt hulp geboden bij het opruimen of het vullen van zandzakken. De lijn is open van 09.00 uur tot 21.00 uur.
'Geen doden of vermisten meer gevonden in Schuld'
In de Duitse plaats Schuld zijn volgens de brandweercommandant geen doden of vermisten meer gevonden. Het hele gebied is doorzocht. Hij zei daarbij wel dat de communicatie in het gebied moeizaam verloopt en dat de hulpdiensten moeite hebben om een compleet overzicht te krijgen.
Bij het dorp Schuld spoelde de rivier de Ahr zes huizen weg en werden meerdere mensen vermist.
Evacuatie ziekenhuis Venlo versneld
Alle 200 patiënten moeten uiterlijk om 03.00 uur 's nachts uit het VieCuri-ziekenhuis in Venlo geëvacueerd zijn. Dat werd gemeld op een persconferentie in het ziekenhuis. De evacuatie moet sneller verlopen omdat de Maas eerder dan verwacht de hoogste stand bereikt.
Het risico dat het ziekenhuis daadwerkelijk onder water loopt is klein, zeggen gemeente, ziekenhuis en veiligheidsregio. De evacuatie is vooral een voorzorgsmaatregel: "Je wilt niet achteraf de beelden zien dat verpleegkundigen in bootjes naar het ziekenhuis moeten worden teruggevaren om patiënten te verzorgen. Dat is het horrorscenario dat we willen voorkomen", aldus bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten.
Het ziekenhuis zegt dat de evacuatie ingrijpend kan zijn voor patiënten. Veertig van hen zijn zeer kwetsbaar. Er is onder meer hulp van defensie om de evacuatie spoedig te laten verlopen. Het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS) coördineert de verplaatsing van patiënten. Komende dinsdag hoopt het ziekenhuis weer open te gaan.
Piek hoogwater in Roermond
De piek van het hoogwater van de Maas heeft vrijdag om 15.00 uur Roermond bereikt. De Maas heeft daar nu een waterstand van 20,7 meter boven NAP. Naar verwachting bereikt de piek van de hoogwatergolf om 03.00 uur zaterdagochtend bij Venlo een hoogte van 18 meter boven NAP.
Venlo begint vanavond met evacueren
De evacuatie van grote delen van de gemeente Venlo gaat om 18.00 uur beginnen. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt. Het water in de Maas stijgt sneller dan verwacht. Om te voorkomen dat er 's nachts moet worden geëvacueerd, wordt dat vanavond al gedaan. Het gaat in totaal om zo'n 10.000 mensen in 7100 woningen. Eerder had de gemeente het over 16.000 mensen die geëvacueerd moeten worden.
A76 bij Kerensheide weer vrij
Sneller dan verwacht is de A76 bij Kerensheide vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De vertraging neemt af.
Geen treinen tussen Maastricht en Sittard
Er rijden op dit moment geen treinen tussen Maastricht en Sittard. Dat is een gevolg van het gat in de dijk bij het Julianakanaal bij Meerssen. Hoe lang het gaat duren, is niet bekend, zegt ProRail.
Volgens de veiligheidsregio zit er een "groot gat" in de dijk. Het is onduidelijk of er pogingen gedaan worden om het gat te dichten of niet groter te laten worden.
Bekijk hier de situatie in Meerssen vlak nadat gat in de dijk was ontstaan:
Meer evacuaties in Noord-Limburg
Een deel van bedrijventerrein Willem-Alexander in Roermond wordt ontruimd. Volgens de gemeente gaat het om het deel dat het laagste ligt.
Ook inwoners van de dorpen Aijen en Bergen in Noord-Limburg worden opgeroepen te vertrekken. Als de waterstand stijgt, kunnen hulptroepen de dorpen niet meer bereiken, waarschuwt de gemeente: " "Wanneer u besluit om in uw huis te blijven doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar voor hulpdiensten."
Weggeslagen wegen en ingestorte huizen in Duitse Erftstadt
In Erftstadt, nabij Keulen, zijn meerdere huizen ingestort. Op luchtbeelden is te zien dat er veel land is weggespoeld. Volgens de lokale autoriteiten zijn er doden gevallen. Hoeveel is nog niet duidelijk.
Provinciehuis Limburg voorlopig dicht
Het provinciehuis van Limburg in Maastricht blijft voorlopig dicht. Er is sprake van waterschade. Alle dienstverlening vindt daarom digitaal plaats, zegt de provincie.
Het gebouw ging gistermiddag dicht. De computerapparatuur is veiliggesteld.
Penibele situatie in Maaseik
Evacuatie Meerssen in beeld
Piek hoogwater Roermond en Venlo komt eerder
De piek van het hoogwater in de Maas bij Roermond en Venlo komt eerder dan verwacht, meldt de Veiligheidsregio. Bij Roermond vanmiddag al rond 15.00 uur en bij Venlo komende nacht rond 03.00 uur.
23 doden in België
In België zijn tot nu toe 23 doden gevallen door de overstromingen, meldt de gouverneur van de provincie Luik. In zijn provincie gaat het om twintig doden, van wie er zes geïdentificeerd zijn.
Er worden negentien mensen vermist, aldus de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Ze waarschuwt voor meer doden. Er wordt met helikopters en drones naar mensen in nood gezocht.
Omwonenden dijkdoorbraak moeten zo snel mogelijk woning uit
Vanwege de dijkdoorbraak bij het Julianakanaal moeten bewoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle in de gemeente Meerssen zo snel mogelijk hun huis uit. Eerder gaf de veiligheidsregio aan dat evacueren te laat was en dat bewoners een hogere verdieping in hun huis op moesten zoeken, maar dat advies is ingetrokken.
De sirenes in het gebied gaan nu ook af om omwonenden te waarschuwen. Het gebied zal onder water komen te staan, volgens de veiligheidsregio zit er een "groot gat" in de dijk.
Minder inzet defensie
De inzet van het leger wordt meer naar het noorden van Limburg verplaatst, en het aantal militairen dat hulp biedt wordt afgeschaald. Zo'n tweehonderd militairen blijven hulp verlenen in getroffen gebieden in Limburg.
Honderd militairen helpen in Noord-Limburg met het versterken van dijken. Voertuigen die eerder hielpen met evacuaties zijn nu op weg naar het noorden om daar te helpen met eventuele ontruimingen.
In Zuid-Limburg zijn nu nog zo'n tachtig militairen actief. In Valkenburg hebben ze bijvoorbeeld een tijdelijke brug over de Geul aangelegd.
Extra NOS Journaal
Vanwege de wateroverlast is er om 14.00 uur een extra NOS Journaal op NPO 2. Op de website en apps is het journaal in een livestream te volgen.
Dronebeelden ondergelopen landgoed Maastricht
Het waterpeil in de Maas in Zuid-Limburg zakt, maar de problemen zijn nog steeds niet overal voorbij. Op veel plekken staat nog een laag water, zoals op het landgoed van hotel Kasteel de Hoogenweerth in Maastricht:
Ziekenhuis Venlo uit voorzorg ontruimd
Het ziekenhuis VieCuri in Venlo wordt ontruimd vanwege de hoogwaterstand in de Maas. Dat hebben de Veiligheidsregio Limburg-Noord en het VieCuri Medisch Centrum besloten, meldt de regionale omroep 1Limburg.
De evacuatie wordt uit voorzorg gedaan "om elke kans op overstroming voor te zijn". Vanaf 18.00 uur worden spoedpatiënten verplaatst naar omringende ziekenhuizen, staat in een persbericht van de veiligheidsregio. In totaal gaat het om 200 patiënten.
Het Venlose ziekenhuis blijft in ieder geval tot maandag gesloten.
Dijk in Meerssen doorgebroken, wijk onder water
In Meerssen, in Zuid-Limburg, is een dijk langs het Julianakanaal doorgebroken. Er is een gat in de dijk ontstaan van één bij één meter. Daar komt nu water doorheen.
"We hebben mensen het dringende oproep gegeven om het gebied te verlaten en een veilig heenkomen te zoeken", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio tegen de regionale omroep.
Dodental België opgelopen
Het aantal doden als gevolg van de overstromingen is in België opgelopen tot zeker 22, melden Franstalige media in België. Twintig doden vielen in de provincie Luik. Daar zijn ook nog dertien mensen vermist.
In Maaseik, waar een dijkbreuk dreigt, is een crisisoverleg aan de gang. Volgens de burgemeester is het niet waarschijnlijk, maar kan de dijk nog altijd doorbreken. Inwoners worden daarom verzocht te vertrekken.
Camping bij Roermond ondergelopen
Weer oproep aan ramptoeristen om weg te blijven
Ramptoeristen krijgen de dringende oproep om weg te blijven uit de overstroomde gebieden in Limburg.
Het is eerst nodig om de wateroverlast aan te pakken, zeggen de commissaris van de koning en de voorzitters van de veiligheidsregio's. "En daarbij kunnen we geen ramptoeristen gebruiken", schrijven ze. "Daarom onze dringende oproep: blijf weg als je er niks te zoeken hebt."
Steeds meer gemeenten hebben noodverordeningen afgekondigd om ramptoerisme aan te pakken. In Valkenburg staat de ME aan de stadsgrenzen om ramptoeristen tegen te houden en ook in Meerssen bewaakte de ME de gemeentegrenzen.
Duitse dodental hoog vanwege geografie rampgebied
Het aantal doden in Duitsland is hoog vanwege de ligging van het rampgebied, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. Dorpjes en stadjes liggen tussen de heuvels onder steile hellingen. "Mensen die er wonen zijn wel wat gewend, maar dit niet. Ze zijn duidelijk verrast door de omvang."
In totaal zijn nu 103 mensen in Duitsland omgekomen.
Belgische wielerploeg rijdt Tour-etappe met rouwbanden
De Belgische wielerploeg Intermarché-Wanty-Gobert gaat de negentiende etappe van de Tour de France met zwarte rouwbanden rijden. Dat doen ze als eerbetoon aan de slachtoffers van de dodelijke overstromingen in Noord-Europa.
"We staan achter iedereen die door deze ramp is getroffen", twittert de ploeg.
Meer dan honderd doden in Duitsland, vijftien in België
Verschillende Duitse media melden dat er meer dan honderd doden zijn gevallen door de watersnood. In Noordrijn-Westfalen zijn zeker 43 mensen omgekomen en in Rijnland-Palts zeker 60, schrijven Duitse op basis van de politie.
In België is het dodental tot vijftien opgelopen, meldt de VRT. Daar wordt nog steeds naar vier vermisten gezocht.
Aantal inwoners Duitse plaats Erftstadt wilde huis niet verlaten
Een aantal inwoners van de Duitse plaats Erftstadt weigerde te vertrekken toen de politie een oproep deed tot evacuatie.
Ook keerden enkele geëvacueerde mensen terug naar huis omdat ze dachten dat de situatie weer veilig was, meldt correspondent Judith van de Hulsbeek.
In Erftstad, ten zuidwesten van Keulen, zijn huizen ingestort na een aardverschuiving. Er worden meerdere mensen vermist. Vanuit de woningen komen noodoproepen, maar die mensen zijn fysiek niet te bereiken. Er zijn volgens de autoriteiten verscheidene doden gevallen, maar vanwege het moeizame contact met het gebied is onduidelijk hoeveel precies.
Giro 777 opengesteld voor slachtoffers hoogwater
Het Nationaal Rampenfonds heeft giro 777 opengesteld voor slachtoffers van het hoge water in Limburg.
"Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Ook is duidelijk dat veel schade niet verzekerbaar en dus ook niet verzekerd is", zegt het Nationaal Rampenfonds. Daarom kunnen mensen via de website van het fonds geld doneren.
Rijnkade Arnhem en Waalkade Nijmegen afgesloten
De gemeente Arnhem heeft de Rijnkade afgesloten omdat die is ondergelopen. "Langs de Rijnkade rijden is op dit moment niet mogelijk", twittert de gemeente.
Ook de Waalkade in Nijmegen is afgesloten wegens de verwachte hoge waterstand in de Waal.
De Rijn bij Lobith bereikt volgens sommige waterbeheerders zondagmorgen de hoogste stand van ongeveer 14,75 meter boven NAP. Dit kan nog hoger uitvallen, omdat vandaag de hoogwaterpiek uit de Duitse Moezel in de Rijn bij Koblenz stroomt. Tussen Koblenz en Lobith krijgt de Rijn nog meer water uit overgelopen beken zoals de Ahr.
Extra NOS Journaals
Vanwege de wateroverlast is er tussen 12.00 en 13.00 uur een extra NOS Journaal op NPO 1. Op de website en apps is het journaal in een livestream te volgen. Om 14.00 uur is er op NPO 2 een extra journaal.
Faunabrug in Eindhoven bezweken door regenval
In Eindhoven is vannacht een faunabrug over het Beatrixkanaal in tweeën gebroken en ingestort. Volgens de gemeente heeft de brug het begeven door de hevige regenval.
De brug, die is begroeid met gras en struiken, is een oversteekplek voor kleine dieren als salamanders, kikkers en konijnen.
De gemeente is aanwezig om te kijken of ze de brug kunnen bergen, schrijft Omroep Brabant. Tot die tijd kunnen schepen en boten er niet door.
Koning Willem-Alexander: 'Situatie in Limburg hartverscheurend'
Na de traditionele zomerfotosessie met de koning, de koningin en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane, stond koning Willem-Alexander ook even met de pers.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima gingen onder meer in op de overstromingen in Limburg. "Terwijl we hier staan wordt er in Noord-Limburg geëvacueerd. Ik wens alle mensen die met het wassende water te maken hebben heel veel sterkte toe."
Koeien ingesloten bij Roermond
Bij Roermond is een kudde koeien ingesloten geraakt door het snel stijgende water.
Toch weer evacuaties Zuid-Limburg
Bewoners van een paar straten in de gemeente Meerssen worden geëvacueerd. Elders in Zuid-Limburg nemen de problemen af, maar water in de Maas stroomt nu terug in de rivier de Kleine Geul. De waterstand daar stijgt daardoor weer, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio tegen de regionale omroep.
Muur aan de Maas in Maaseik dreigt het te begeven
In het Belgische Maaseik, vlak over de grens met Nederland, dreigt een kademuur het te begeven, meldt de VRT. De muur die het water moet tegenhouden staat letterlijk op springen, schrijft de omroep. Er spuit al water uit kieren in de muur en een verslaggever ter plaatse zegt dat er ook water uit de grond naar boven komt.
Het leger is ingezet om de muur te verstevigen. "Wij krijgen versterking om de dijk te verstevigen", zegt de burgemeester van Maaseik ter plaatse tegen lokale media. Het leger gaat de brandweer helpen met het leggen van zandzakken.
Eerder vanochtend riep de burgemeester op Facebook op om niet naar Maaseik te komen. "De politie zal ook optreden tegen mensen die zonder reden naar de Maas komen en mogelijk sluiten we straks een deel van de Ring van Maaseik af."
Alle geëvacueerden Zuid-Limburg naar huis, behalve inwoners centrum Valkenburg
Alle inwoners die geëvacueerd zijn mogen terugkeren naar hun woning, behalve inwoners van het centrum van Valkenburg, meldt de veiligheidsregio.
Veiligheidsregio Limburg-Noord: blijf weg uit rampgebieden
De Veiligheidsregio Limburg-Noord roept mensen op om niet naar de rampgebieden te komen. "We verzoeken iedereen nogmaals met klem dit niet te doen en alle hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen."
In verschillende gebieden gelden noodverordeningen. "Mochten mensen zich hier niet aan houden, kunnen er boetes uitgedeeld worden."
Binnenvaart Maas nog zeker hele weekend gestremd
De binnenvaart op de Maas in Limburg blijft waarschijnlijk nog zeker het hele weekend gestremd. Door de zeer hoge waterstanden, de sterke stroomsnelheden en drijvend afval is het niet veilig, zegt de branchevereniging voor de binnenvaart.
Sinds gisteren 18.00 uur ligt het scheepvaartverkeer stil. Volgens de branchevereniging zijn er geen schippers in problemen gekomen.
Door drijvend afval en drijfhout kunnen binnenvaartschepen niet meer goed bestuurd worden. Ook zouden er caravans in de Maas terecht zijn gekomen.
In Valkenburg wordt langzaamaan opgeruimd
In Valkenburg wordt de schade steeds duidelijker zichtbaar. Op het Theo Dorrenplein zijn horecaondernemers begonnen met opruimen. Nog zeker 600 mensen hebben geen stroom, zegt netbeheerder Enexis.
Minstens 93 doden in Duitsland
In Duitsland zijn nu zeker 93 doden gemeld. In Noordrijn-Westfalen zijn zeker 43 mensen omgekomen en in Rijnland-Palts minstens 50, schrijft Bild op basis van de politie.
In Erftstadt, in Noordrijn-Westfalen zijn meerdere doden gevallen na een aardverschuiving. Hoeveel mensen daar zijn omgekomen is nog niet bekend, de situatie is er nog te onoverzichtelijk om concrete cijfers te kunnen noemen.
Nog honderden mensen zonder elektriciteit in Valkenburg
In Valkenburg zitten nog steeds zo'n 600 mensen zonder elektriciteit. Ook hebben tientallen mensen geen gas, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio tegen de regionale omroep 1Limburg.
Op andere plaatsen in Zuid-Limburg neemt de overlast door het hoogwater af, de problemen verplaatsen zich nu naar het noorden van de provincie.
Hoogtepunt Roer bijna bereikt
De Roer bij Roermond bereikt tussen nu en het middaguur de hoogste stand. Het waterpeil van de Maas bereikt daar komende nacht de hoogste stand, meldt de veiligheidsregio.
Deze mensen moesten vanochtend halsoverkop uit hun huis:
Situatie in Erftstadt vanuit helikopter gezien
Boot verliest controle op de Maas
Huizen ingestort, meerdere doden en vermissingen in Erftstadt
In de Duitse stad Erftstadt ten zuidwesten van Keulen zijn woningen ingestort na een aardverschuiving. Er worden meerdere mensen vermist. Vanuit de woningen komen noodoproepen, meldt de Keulse districtsoverheid, maar die mensen zijn fysiek niet te bereiken. "Er zijn meerdere doden gevallen", zegt een woordvoerder tegen lokale media. Onduidelijk is nog hoeveel, omdat contact met het gebied moeizaam verloopt.
De rampendienst is wel ter plaatse. Volgens Duitse media zijn er niet genoeg reddingswerkers en wordt hun werk bemoeilijkt door een gaslek dat niet kan worden gerepareerd.
In totaal zijn er nu 81 doden geregistreerd in Duitsland.
In deze gemeentes worden inwoners geëvacueerd
In deze gemeentes in Limburg worden inwoners, of een deel van de inwoners, geëvacueerd. Ook geldt in een aantal gemeenten de noodverordening.
Ook geëvacueerde inwoners Eijsden en Sittard-Geleen mogen terug naar huis
Het waterpeil in Eijsden is inmiddels ook dusdanig gezakt dat de geëvacueerde inwoners weer terug naar huis mogen. Die mensen moesten gisteravond uit hun huis weg.
Rond 09.00 uur vanochtend kregen ze bericht dat ze weer terug konden. Ook inwoners van de gemeente Sittard-Geleen die hun huis moesten verlaten, mogen terug naar huis.
Dodental België opgelopen naar zeker 14
In België zijn tot nu toe zeker veertien doden gemeld, zegt de VRT. Ook zijn daar nog zeker vier mensen vermist.
Zoveel regen is er de afgelopen dagen gevallen
Weerplaza heeft een kaart gepubliceerd waarop staat hoeveel regen er is gevallen in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg.
"Het gaat hier om een algemeen beeld, lokaal zijn best verschillen mogelijk, twittert de weerdienst.
Zo hoog staat in Limburg het water in de Maas nu
Livebeelden van webcam op tv-toren in Roermond
Vanaf de tv-toren in Roermond worden livebeelden getoond van het water in de stad.
Hoogwater in de Maas bij Maastricht
De Deutsches Eck in Koblenz, waar de Moezel in de Rijn overgaat
Verlaten woonwijk in Roermond: huizen gebarricadeerd, politie rijdt rond
Bewoners van 550 woningen in Roermond moesten vanochtend al hun huis uit. Ze werden gewekt door agenten. Eerder was de bewoners gevraagd om 11.00 uur hun huis te verlaten. De wijk ligt er verlaten bij.
Veiligheidsregio Limburg-Noord: evacuatie is dringend advies
De Veiligheidsregio Limburg-Noord roept iedereen die geëvacueerd moet worden met klem op daar gehoor aan te geven. De veiligheidsregio spreekt van een "dringend advies voor de eigen veiligheid."
"Woont u in een van de gebieden waarin is opgeroepen tot evacuatie? Zorg dan dat u zo snel mogelijk uw woning verlaat en overnacht bij familie of vrienden ver van het rampgebied. Indien u toch in uw woning blijft, kunnen wij niet garanderen dat we hulp kunnen bieden wanneer u dat nodig heeft."
Duitsland en België kijken met vrees naar komende dagen
Terwijl in Duitsland en België de doden van de watersnood worden geborgen en nog volop wordt gezocht naar vermisten, wordt er tegelijk met vrees gekeken naar de komende dagen.
Zo zijn in het Duitse Steinbachtal in de Eifel gisteravond halsoverkop nog 4500 mensen geëvacueerd, omdat een stuwdam volgens experts "zeer instabiel" is geworden door de overvloed aan water. Correspondent Judith van de Hulsbeek zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat ook op andere plekken dammen in de gaten worden gehouden. "Het gevaar is zeker nog niet geweken", zegt ze.
Inwoners twee wijken Maastricht mogen weer naar huis
De inwoners van de Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck kunnen weer veilig terug naar hun huis, zegt de gemeente. Het kerkdorp Borgharen, dat bij de gemeente Maastricht hoort, is weer per auto te bereiken.
Itteren nog niet, aldus de gemeente. "De pendeldienst blijft rijden. We wachten voor meer info op de Veiligheidsregio."
Vijf vermisten in België
In België worden nu vijf mensen vermist, meldt de VRT. Onder de vermisten zijn drie opvarenden van een reddingsboot die in Pepinster omsloeg en een meisje van 15, dat eergisteren werd meegesleurd in de rivier de Ourthe. In totaal zijn twaalf mensen omgekomen.
Waterpeil Roermond loopt verder op
In Roermond loopt het water nog verder op. De verwachting is dat het peil morgenavond het hoogtepunt bereikt. In het gebied komen de rivieren de Maas en de Roer bij elkaar.
"Het water botst hier tegen elkaar en kan nergens heen", zegt verslaggever Mustafa Marghadi. "Dat maakt het voor de wijk Hambeek zo ongelukkig." Zo'n 550 woningen in die wijk zijn geëvacueerd.
Merkel: 'Vrees dat we de omvang pas de komende dagen zullen zien'
Bondskanselier Angela Merkel heeft tijdens haar werkbezoek aan de Verenigde Staten gereageerd op de overstromingen in het westen van Duitsland. De Amerikaanse president Biden betuigde zijn medeleven.
Waterpeil Zuid-Limburg begint te dalen, rond 10.00 uur update of evacués naar huis kunnen
Het waterpeil in het zuiden van Limburg begint te dalen. "In Eijsden is de doorvoer inmiddels enigszins afgezwakt, wat betekent dat het waterpeil aan het dalen is", meldt de veiligheidsregio.
In Maastricht zijn geen straten ondergelopen, in Bunde is wel sprake van wateroverlast. "Nu het waterpeil daalt, belanden we langzaamaan in de zogenaamde herstelfase. Er wordt met man en macht gewerkt om de beschadigde nutsvoorzieningen te herstellen."
Wanneer de geëvacueerde bewoners weer terug naar hun huizen kunnen keren, hangt van de plaatselijke situatie af. De veiligheidsregio verwacht daar rond 10.00 uur meer over te kunnen vertellen.
Zeker 80 doden in Duitsland
In Duitsland zijn zeker tachtig mensen omgekomen door het hoogwater, zegt de politie. In Noordrijn-Westfalen zijn ten minste dertig doden gevallen en in Rijnland-Palts zeker vijftig. "De vrees is dat het er meer zullen zijn", zei een woordvoerder van het politiebureau van Koblenz vanochtend tegen Bild.
12 doden en 4 vermisten in België
Het dodental door het noodweer in België is opgelopen tot twaalf, meldt de VRT. Er worden nog zeker vier mensen vermist.
Drie van hen zijn in het water verdwenen toen in Pepinster een reddingsboot omsloeg.
Delen A76 en A79 in Limburg nog steeds dicht
Delen van de snelwegen A76 en A79 in Limburg zijn nog steeds dicht vanwege de wateroverlast, meldt Rijkswaterstaat. Het gaat om de A76 in de richting van Geleen bij Simpelveld. Het verkeer wordt daar via de af- en toerit gestuurd. De A79 is in de richting van Maastricht tussen Heerlen en Hulsberg afgesloten.
Drie Belgische provincies hebben problemen met drinkwater
In drie Waalse provincies worden problemen met het drinkwater gemeld, schrijft de VRT. Het gaat om Henegouwen, Luik en Namen.
Het gaat deels om kapotte leidingen, waardoor er niet voldoende water doorheen komt, en deels om vervuild water vanwege de overstromingen.
Noodverordeningen gelden nog in zeven gemeenten in Zuid-Limburg
In zeven gemeenten in Zuid-Limburg gelden ook vandaag nog noodverordeningen, schrijft 1Limburg.
Het gaat om Maastricht, Sittard-Geleen, Stein, Eijsden-Margraten, Meerssen, Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul.
Veiligheidsregio Limburg-Noord opent publieksnummer
Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft het telefoonnummer 0800-1351 geopend voor informatie over hoogwater en wateroverlast.
Agenten in Roermond wekken bewoners
In Roermond moeten bewoners van 550 huizen hun huis uit. De politie begon vanochtend na 06.00 uur al met het wekken van mensen. Dat is eerder dan gepland.
Agenten gaan met megafoons en sirenes door de straten. Ook bellen agenten bij woningen aan. "We verzoeken inwoners zéér dringend om aan deze oproep meteen gehoor te geven", schrijft de gemeente op de eigen website.
Inwoners die geen onderkomen hebben, kunnen terecht bij de opvanglocatie sporthal Jo Gerris.
12.000 mensen Zuid-Limburg geëvacueerd
In het zuiden van Limburg, vooral in Maastricht en Bunde, zijn vannacht in totaal zo'n 12.000 mensen geëvacueerd. Dat zegt Maarten de Kever van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg in het NOS Radio 1 Journaal.
Wanneer die mensen weer terug kunnen naar hun woningen is nog niet duidelijk. "We wachten tot de top van de golf uit ons gebied is en het water verder daalt. Pas dan kunnen we met gemeenten besluiten of adviezen over bijvoorbeeld evacuaties worden opgeheven." De waterstand waar de veiligheidsregio gisteren rekening hield, werd niet bereikt. "Het is net geen doemscenario", zei de veiligheidsregio vannacht.
Noodbrug Valkenburg ligt op z'n plek
De noodbrug die vannacht in Valkenburg aankwam ligt op zijn plek. Daarmee is er weer een verbindingen tussen het noordelijke en zuidelijke deel van de stad.
De brug ligt voor een deel op de bestaande brug op de Wilhelminalaan. Die brug begaf het gisteren door de overstromingen.
Zo zag Valkenburg er gisteren vanuit de lucht uit
Ruim 21.000 mensen zonder stroom in Wallonië
Zo'n 21.000 inwoners van Wallonië zitten zonder stroom vanwege de overstromingen, meldt de Waalse distributienetbeheerder Ores. Onder meer inwoners van Durbuy, Eupen, Rochefort, Spa, Theux en Verviers hebben te kampen met storingen.
Ongeveer 300 distributiecabines zijn ondergelopen. "Het is onmogelijk voor onze ploegen om er toegang tot te krijgen", zegt het bedrijf.
Ook evacuaties in Waals-Brabant
In de Belgische provincie Waals-Brabant, ten zuiden van Brussel, hebben vannacht ook evacuaties plaatsgevonden. Inwoners van Ottignies, Graven, Geldenaken, Mont-Saint-Guibert, Court-Saint-Etienne en Tubeke zijn elders opgevangen vanwege overstromingen.
Ook Waver en deelgemeente Limal kampen met overstromingen. Er zijn zandzakken uitgedeeld en de lokale autoriteiten waarschuwen voor stroomonderbrekingen, maar men is er vooralsnog niet overgegaan tot evacuaties.
Op een aantal plaatsen is het peil van de waterlopen inmiddels weer wat gedaald. Dat is onder meer het geval in Bevekom, Hamme-Mille, Genepiën, Villers-la-Ville en Walhain.
Hoogste punt waterstand in Maastricht bereikt, 'net geen doemscenario'
Volgens Rijkswaterstaat is de piek van het hoogwater in de Maas bij Maastricht nu bereikt. De piek verplaatst zich nu langzaam richting het noorden van de provincie.
De autoriteiten gingen ervan uit dat rond 03.00 uur de hoogste stand zou worden bereikt en dat dan mogelijk 3700 kuub water per seconde door de Maas zou stromen. "Dat heeft het net niet gehaald. Dus dat is goed nieuws", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Volgens hem zitten ze "net niet tegen het doemscenario aan".
Wel blijven de eerder genomen maatregelen nog van kracht, aldus de woordvoerder. De oproep kregen om te evacueren op meerdere plaatsen, geldt nog steeds. "Het lijkt er goed uit te zien maar we blijven alert", laat de gemeente Maastricht op Twitter weten.
Hoogste waterstand in de Maas komt iets lager uit
De hoogste waterstand in de Maas gaat in Maastricht iets lager uitkomen dan eerder was verwacht, meldt de Veiligheidsregio. Wat dat betekent voor de wijken Heugem en Randwyck, waar duizenden mensen de oproep hebben gekregen te evacueren, is nog niet duidelijk.
Dodental Duitsland op 59, veel mensen nog vermist
In Duitsland staat het dodental als gevolg van de overstromingen nu op meer dan 59, melden meerdere Duitse media op basis van politieberichten. Vele mensen worden nog vermist, maar niet duidelijk is hoeveel van hen zichzelf in veiligheid hebben kunnen brengen, zegt de minister-president van de deelstaat Rheinland-Pfalz.
Ze zijn moeilijk te bereiken omdat een deel van het mobiele netwerk is uitgevallen. 165.000 mensen zitten zonder stroom.
In Bad Neuenahr-Ahrweiler, een stadje aan de Ahr, een zijrivier van de Rijn, kan de politie niet in contact komen met 1300 mensen. Een woordvoerster van de stad in de deelstaat Rijnland-Palts zei dat het mobiele telefoonnetwerk was uitgevallen en dat veel mensen daarom onbereikbaar waren.
Designer Outlet Roermond gaat dicht
Designer Outlet Roermond gaat dicht tot komende maandag. Dat heeft de Veiligheidsregio Limburg-Noord bekendgemaakt. Het besluit is genomen vanwege de hoogwaterstanden en de vele bezoekers die gewoonlijk naar het outletcentrum komen, laat de veiligheidsregio weten.
Noodbrug Defensie aangekomen in Valkenburg
De noodbrug die over de Geul moet komen is aangekomen in Valkenburg. Tientallen militairen gaan de overspanning van tien meter over de rivier plaatsen. De noodbrug wordt aangelegd aan de Wilhelminalaan. De oude brug is daar voor een deel weggespoeld, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten aan calamiteitenzender L1.
Daardoor is een een deel van Valkenburg een eiland geworden, wat de hulpverlening bemoeilijkt. De brug is naar verwachting vrijdagochtend gereed.
Evacuaties op veel plaatsen in Limburg
In het zuiden van Limburg hebben tiendduizenden mensen de dringende oproep gekregen om hun huizen te verlaten vanwege het stijgende water. Sinds donderdagavond kwamen daar steeds meer plaatsen bij. In delen van Roermond en Echt-Susteren gaat het om verplichte evacuaties. Het gaat in Roermond om 550 woningen.
In delen van Eijsden en verschillende dorpen van de gemeente Stein zijn mensen opgeroepen om te evacueren. In Bunde bij Meerssen kan de Geul het water niet meer kwijt in de Maas omdat het water in de rivier blijft stijgen. Daar moeten ongeveer 2300 mensen hun huis uit.
In Maastricht kregen duizenden mensen uit de wijken Heugem en Randwyck de dringende oproep om te vertrekken. Een groot deel van de bewoners heeft daar gehoor aan gegeven. De verwachting is dat de Maas daar rond drie uur over de kades gaat, waardoor straten en huizen blank komen te staan.
Kabinet noemt overstromingen Zuid-Limburg formeel een ramp
De overstromingen in Zuid-Limburg zijn "in formele zin" een ramp. Dat maakte demissionair premier Rutte bekend na crisisberaad van het kabinet.
Het betekent dat het kabinet de Wet tegemoetkoming bij schade in werking stelt. Op die manier krijgen gedupeerden snel duidelijkheid of hun schade (deels) wordt vergoed door de overheid, als hun verzekering het niet dekt.
Welkom
Goedemorgen en welkom in dit nieuwe liveblog over de wateroverlast, in Limburg, maar ook elders in het land en in andere landen. Het liveblog van gisteren vind je hier terug.