NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Situatie Venlo 'stabiel maar spannend' • Damdoorbraak bij Duitse Wassenberg

 • In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in Limburg, elders in het land en in het buitenland.
 • Burgemeester Venlo: situatie stabiel maar spannend, duizenden mensen geëvacueerd evenals ziekenhuispatiënten.
 • Damdoorbraak bij Duitse stad 'door gesloten stuwen in Nederland', zegt burgemeester.
 • In het Duitse Erftstadt zijn doden gevallen en mensen vermist na een aardverschuiving.
 • Dodental Duitsland opgelopen tot zeker 106, ook zijn er nog veel vermissingen. En in België zijn er minstens 23 doden en zeker 20 vermissingen.
Liveblog gesloten
 • Expert 'enigszins' verbaasd: 'Hoogwaterpiek Venlo pas zaterdagavond'

  Volgens de laatste informatie van de veiligheidsregio begint de hoogwaterpiek bij Venlo waarschijnlijk om 05.00 uur, twee uur later dan de eerdere verwachting. Maar volgens Mark Hegnauer van onderzoeksinstituut Deltares komt die piek daar pas zaterdagavond.

  Dat blijkt volgens hem al langere tijd uit de beschikbare gegevens, zegt Hegnauer in Met Het Oog Op Morgen. Hij zegt dan ook "enigszins" verbaasd te zijn dat Venlo op vrijdag overging tot de evacuatie van bewoners. "Wij zagen eigenlijk allang in onze voorspellingen dat die piek pas voor zaterdagavond wordt verwacht. Maar wellicht is er op andere gronden voor gekozen om eerder te evacueren. Nogmaals: ik weet niet wat de situatie aan de grond is."

  Hegnauer onderzoekt al tien jaar voor Deltares de neerslagafvoer in de rivieren en adviseert de crisisgroep rivieren van de overheid. Hij baseert zich daarbij op beschikbare metingen van waterstanden, radarbeelden en andere bronnen die op afstand te raadplegen zijn.

  Dit soort extreme situaties zijn volgens Hegnauer lastig accuraat te voorspellen. Zo ging deze keer een meetpunt in een belangrijke zijafvoer kapot door de enorme hoeveelheid stromend water. "Dan mis je een bron van informatie. Je hebt gelukkig nog steeds de computermodellen, maar die bieden meer onzekerheid dan de gemeten afvoer. En dat maakt die afvoerverwachting altijd zo lastig."

  In deze Nieuwsuur-video zie je dat Rijkswaterstaat het hoogste waterpeil bij Venlo in de nacht van zaterdag op zondag verwacht:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo stroomt al het water de komende dagen door ons land
 • Veiligheidsregio: piek hoogwater Venlo duurt anderhalve dag

  De hoogwaterpiek in Venlo en Blerick begint naar verwachting zaterdagmorgen om 05.00 uur en duurt tot zondagavond 19.00 uur. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord op basis van de laatste berekeningen.

  De hoogwaterpiek in Roermond duurt volgens de nieuwste update tot zondagmorgen 06.00 uur. Voor Mook wordt het hoogste waterpeil naar verwachting zondag 09.00 uur bereikt en duurt dat tot dinsdag 05.00 uur.

  Het moment waarop de Maas zijn hoogste punt zou bereiken in diverse steden is de afgelopen dag meerdere keren bijgesteld tot een later tijdstip. Ook nu benadrukt de veiligheidsregio dat de informatie nog kan wijzigen.

 • Tussenstand Giro 777: meer dan 600.000 euro

  De inzamelingsactie van het Nationaal Rampenfonds voor Limburg had vrijdagavond meer dan 600.000 euro opgebracht. Dat meldde penningmeester Lodewijk van der Croft op L1 Radio, die door de Limburgse Veiligheidsregio's wordt ingezet als calamiteitenzender.

  Het gironummer 777 werd vrijdagochtend in het leven geroepen door het Nationaal Rampenfonds.

 • Prins William noemt watersnood verschrikkelijk

  De Britse prins William en zijn vrouw Kate hebben op Twitter hun medeleven betuigd aan de slachtoffers van de watersnood. "De schade en het verlies dat de overstromingen in Duitsland, België, Luxemburg en Nederland veroorzaken is verschrikkelijk. We denken aan iedereen die erdoor is getroffen."

 • Burgemeester Venlo: situatie stabiel maar spannend

  De situatie in Venlo is stabiel maar nog altijd zorgelijk, zegt burgemeester Antoin Scholten. De evacuatie van het ziekenhuis is volgens hem uitstekend verlopen en vele duizenden mensen hebben na de oproep tot evacuatie hun woning verlaten. "Maar er zijn ook mensen die gezegd hebben: we nemen het risico en blijven in ons huis."

  Tot op heden zijn er volgens Scholten, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, geen grote calamiteiten ontstaan door de hoge waterstand. Wel maakt hij zich zorgen over een aantal locaties. "Zoals meer noordelijk in Arcen en ook bij de Hambeek in Roermond."

  Op Twitter is te zien dat bij Arcen hard wordt gewerkt om bescherming te bieden tegen het stijgende waterpeil:

  De piek van het waterpeil wordt wederom iets later verwacht, vertelt de burgemeester. De grootste zorg is dat het piekmoment langer aanhoudt volgens Scholten.

  "Die piek kan 24 tot 36 uur aanhouden en dat kan juist de kades en dijk verzwakken en zorgen voor eventuele wateroverlast. Het is spannend omdat je niet weet wat het water gaat doen en omdat we zulke hoeveelheden nog niet eerder hebben gehad", zegt Scholten.

  Een ander probleem is de verzadiging van de grond. "In Zuid-Limburg hebben ze nu last van kwelwater. Het hoge water is geweken, maar de grond is zo verzadigd dat het via de grond weer naar boven komt."

 • Dam begeeft het bij Duitse stad 'door gesloten stuwen in Nederland'

  Bij de Duitse stad Wassenberg, net over de grens ter hoogte van Roermond, is een dam doorgebroken in de Roer. Reddingswerkers zijn begonnen met de evacuatie van zo'n 700 inwoners die direct gevaar lopen, melden de Duitse autoriteiten.

  Volgens burgemeester Marcel Maurer ligt de oorzaak van de doorbraak aan de Nederlandse kant van de grens. Omdat daar de stuwen in de Roer zijn gesloten, wordt het waterpeil stroomopwaarts in Duitsland opgestuwd, stelt de burgemeester. Zender WDR schrijft dat de burgemeester contact opneemt met de lokale Nederlandse autoriteiten om het probleem op te lossen.

 • Een ondergelopen huiskamer in Geulle

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Tot je middel in het water in woonkamer in Geulle: 'Ongelofelijk zeg'
 • Duitsland begonnen met opruimen ravage: 'Alles is hier kapot'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duitsland begonnen met opruimen ravage: 'Alles is hier kapot'
 • Druk aan de Maasboulevard in Venlo

  In Venlo is het druk op de Maasboulevard, ondanks herhaalde oproepen van de gemeente om weg te blijven. "Duizenden mensen zijn naar de boulevard gekomen om te kijken naar het hoge water", meldt verslaggever Matthijs Holtrop die de hele boulevard afliep. Grote delen van de gemeente Venlo worden ontruimd vanwege de hoge waterstand. Eerder hadden de provincie en veiligheidsregio gezegd dat ze geen ramptoeristen konden gebruiken in het gebied.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Duizenden bewoners kunnen vannacht niet naar huis

  Duizenden bewoners uit Roermond en de gemeente Venlo moeten de nacht elders doorbrengen. Ook de inwoners van de dorpen rond de dijk langs het Julianakanaal, zoals Bunde, Brommelen en Geulle, kunnen vannacht waarschijnlijk niet naar huis. Rond middernacht krijgen zij daar definitief uitsluitsel over. In Meerssen blijven vannacht drie opvanglocaties open waar mensen die nergens terecht kunnen welkom zijn.

 • Drie lichamen gevonden in Chaudfontaine, dodental Duitsland naar 106

  In Chaudfontaine in de provincie Luik zijn drie lichamen gevonden. Daarmee stijgt het dodental in België naar 23. Er worden nog 20 mensen vermist.

  In Duitsland is het dodental gestegen naar 106. In Noordrijn-Westfalen kwamen 43 mensen om het leven en in Rijnland Palts kostte de watersnood het leven aan 63 mensen.

 • Delen gasnet Luik weggevaagd

  In de Belgische provincie Luik zijn delen van het gasnet weggevaagd door waterstromen in het gebied. Dat meldt netbeheerder Resa aan de VRT. Volgens de directeur zijn sommige leidingen volledig verdwenen. Het zal een paar weken duren voordat de schade aan het gasnet is hersteld. Ook het elektriciteitsnetwerk heeft schade opgelopen, maar daarbij zijn vaak wel noodoplossingen mogelijk. Bij gas kan dat niet. Als een leiding is doorgesneden, dan wordt een heel gebied afgesloten.

  Sinds donderdagavond zitten de 2731 inwoners uit de gemeenten Chaudfontaine, Trooz, Fraipont, Nessonvaux, Tilff en Embourg zonder gas. Om veiligheidsredenen zijn ook de gemeenten Pepinster en Limbourg met 1230 inwoners van het gasnet afgesloten, waardoor het totaal aantal mensen zonder gas voorlopig op 3601 komt.

 • Maastricht Aachen Airport opnieuw de hele nacht open

  Maastricht Aachen Airport blijft op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de politie opnieuw de hele nacht open. Zo kunnen helikopters van politie, defensie en andere hulpverleningsdiensten ook na 23.00 uur landen en vertrekken.

  De helikopters bieden hulp in het hoogwatergebied in Limburg en monitoren situaties vanuit de lucht.

 • Watersnood Limburg in beeld

  Kijk hieronder naar beelden van de overstromingen in Limburg. De piek van het hoogwater in de Maas is Maastricht gepasseerd en op weg naar het noorden. Zo zag dat er van boven uit.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Watersnood vanuit de lucht, met een helikopter over Limburg
 • Verschillende hulpacties voor slachtoffers watersnood

  Een uitzendbureau uit Kerkrade stelt 100 medewerkers beschikbaar om te helpen met het vervoeren en opruimen van spullen en een bierbrouwer uit Arcen deel kratjes uit zodat mensen thuis hun meubels hoger kunnen zetten.

  In het dorp Velden (net boven Venlo) zijn tientallen Duitsers komen helpen met het plaatsen van zandzakken.