liveblog
NOS NieuwsAangepast

Premier Luxemburg positief getest • Zuid-Afrika scherpt regels aan om deltavariant

liveblog gesloten

Goederenoverslag Nederlandse havens sterkst gedaald sinds economische crisis

De aan- en afvoer van goederen in Nederlandse zeehavens daalde vorig jaar tot bijna 558 miljoen ton. Dat was 8 procent minder dan in 2019 en de grootste daling sinds de economische crisis van 2009. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Door de coronacrisis nam de afvoer van met name droge en natte bulkgoederen af. Het ging dan bijvoorbeeld om ruwe olie en olieproducten zoals stookolie, gasolie en diesel. Daar was minder vraag naar doordat er door de pandemie minder werd gevlogen en er over het algemeen minder werd gereisd. Ook bijvoorbeeld kolen uit de Verenigde Staten en ertsen uit Brazilië werden minder aangevoerd. Vanwege de crisis was de staalproductie in Duitsland sterk teruggelopen.

Inmiddels is de overslag in de haven van Rotterdam wat aangetrokken, meldde het Havenbedrijf Rotterdam in april. In het eerste kwartaal van dit jaar zette al herstel in, bijvoorbeeld doordat er door de koude winter vraag was naar energie. Maar het bedrijf verwachtte begin dit jaar niet dat de handel dit jaar al zou terugkeren naar het niveau van voor de pandemie.

Bijna 98 procent van de containers in Nederland wordt gelost en geladen in de haven van Rotterdam.

Werkgevers in Indonesië betalen vaccins zelf: 'We moeten onze mensen beschermen'

Ook in Indonesië loopt het aantal besmettingen op door de deltavariant van het coronavirus. Daarom kunnen werknemers ook op hun werk een prik krijgen. Dat is goed voor de werknemers, maar ook voor de productie en uiteindelijk de economie.

Werkgevers in Indonesië betalen vaccins zelf: 'We moeten onze mensen beschermen'

Zuid-Afrika voert strengere maatregelen in vanwege deltavariant

Zuid-Afrika heeft voor de komende veertien dagen een verbod op alle samenkomsten afgekondigd, binnen of in de buitenlucht. Stranden en parken blijven wel open. Daarnaast geldt er een avondklok van 21.00 uur 's avonds tot 4 uur 's nachts. Ook is de verkoop van alcohol aan banden gelegd. Scholen gaan vanaf aanstaande woensdag dicht.

De maatregelen zijn volgens president Ramaphosa noodzakelijk om verdere verspreiding van de deltavariant tegen te gaan. Ramaphosa noemde die verspreiding "extreem ernstig". Dit weekend werden 33.000 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Zuid-Afrika is één van de zwaarst getroffen Afrikaanse landen door de coronapandemie, met tot nu toe bijna 60.000 mensen die aan corona zijn gestorven. Nog maar 2,7 miljoen van de bijna 60 miljoen Zuid-Afrikanen zijn gevaccineerd.

Ramaphosa kondigde verder aan dat zijn land 1,4 miljoen doses van het Pfizer-vaccin heeft ontvangen. Die vaccins komen van Covax, het vaccinatiehulpprogramma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie dat gericht is op lage- en middeninkomenslanden.

Premier Luxemburg positief getest na EU-top in Brussel

De Luxemburgse premier Xavier Bettel is positief getest op corona. Dit is kort na zijn aanwezigheid op de Europese top in Brussel gebeurd. Die was afgelopen donderdag en vrijdag. Volgens de staf van Bettel hebben geen van de andere EU-leiders die daarbij waren nauw contact met hem gehad.

Bettel, die al één keer gevaccineerd is, gaat nu tien dagen in quarantaine. Hij heeft lichte symptomen als koorts en hoofdpijn, maar kan vanuit huis blijven werken.

Xavier Bettel vertrekt na de tweedaagse top in Brussel

Horeca tevreden, maar ziet ook ruimte voor verbetering

Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt tevreden te zijn over het eerste weekend waarin de meeste kroegen en clubs weer open konden. Toch gaat volgens hem nog niet alles goed. Door de problemen met Testen voor Toegang konden sommige nachtclubs niet op volle capaciteit open, zegt de horecadirecteur tegen persbureau ANP.

"Daar hadden ze natuurlijk wel op gerekend qua inzet van personeel. Dit zijn de zaken die het langst dicht moesten blijven, dus je had gehoopt dat het bij de heropening soepel verliep."

Volgens Beljaarts levert het testregime ook andere problemen op. Bedrijven moeten per dag bepalen of ze opengaan zonder testen, waardoor bezoekers meer afstand moeten nemen of dat ze kiezen voor testen, waarmee die extra eisen vervallen. Dat zou problemen opleveren voor zaken die een deel van de avond een restaurant zijn - waar gasten voldoende afstand kunnen houden - maar waar later kan worden gedanst. "Dat kan nu niet, terwijl het zeker mogelijk zou moeten zijn om even een uurtje dicht te gaan en schoon te maken en dan volgens het andere regime open te kunnen gaan." Beljaarts hoopt dat deze regel snel wordt aangepast.

RIVM: 522 nieuwe besmettingen, gemiddelde daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 522 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 41 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 625 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 31 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werd 1 overleden covid-patiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, evenveel als een week eerder.

AstraZeneca test aangepast coronavaccin

Farmaceut AstraZeneca is begonnen met het testen van een aangepaste vorm van het eigen coronavaccin. De nieuwe versie van het vaccin gaat worden getest op 2250 mensen in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en Polen.

Testpersonen die al twee doses van het eerste coronavaccin van AstraZeneca of vaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna hebben gehad, krijgen een nieuwe injectie. Dat gebeurt minimaal drie maanden na de tweede dosis. Mensen die nog niet zijn gevaccineerd, krijgen twee doses van het nieuwe vaccin met tussenpozen van vier of twaalf weken.

Het nieuwe vaccin is aangepast op basis van de bèta-variant van het coronavirus, die eerder bekendstond als de Zuid-Afrikaanse variant. Dat had een iets andere versie van het zogenoemde spike-eiwit dat het virus gebruikt om menselijke cellen binnen te dringen. Veel andere varianten hebben volgens AstraZeneca vergelijkbare mutaties.

De eerste onderzoeksresultaten worden later dit jaar verwacht.

Bomvolle binnensteden op eerste echte uitgaansavond

Veel drukte in de binnensteden op de eerste zaterdag dat er weer kon worden gestapt. In alle steden stonden wachtrijen voor horecazaken. In Tilburg moest de politie in actie komen omdat mensen in een wachtrij bij een café in het gedrang dreigden te komen en in de verdrukking kwamen. Daarbij raakten een paar mensen onwel.

Nieuwe versoepelingen in België

In België gaat vandaag een nieuwe reeks versoepelingen in. De Belgische autoriteiten hebben vorige week daartoe besloten nu het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis en de IC-bezetting duidelijk blijven dalen. De versoepelingen zouden eigenlijk pas op 1 juli ingevoerd worden, maar het gaat nu zo goed dat ze naar voren zijn gehaald.

In de horeca mogen nu niet meer vier maar maximaal acht mensen samen aan tafel zitten, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. De sluitingstijd schuift op van 23.30 uur naar 01.00 uur 's nachts. Als cafébezoekers door de zaak lopen, moeten ze nog wel een mondkapje dragen. Bij evenementen mogen - zittend - maximaal 2000 mensen binnen aanwezig zijn en 2500 mensen buiten. In winkels gelden de coronaregels niet meer, afgezien van het verplichte mondkapje.

Verder mogen mensen in België thuis weer acht mensen ontvangen en buiten vervalt het samenscholingsverbod. Wel moeten mensen buiten nog voldoende afstand bewaren en bij betogingen moeten ze een mondkapje op. Bruiloften, uitvaarten en erediensten mogen binnen door 200 en buiten door 400 mensen worden bijgewoond.

Thuiswerken blijft aanbevolen, maar Belgen mogen met de nieuwste versoepelingen wel weer naar hun werk. Ook vervallen alle beperkingen voor niet-professionele sporten.

Kroatisch elftal moet het zonder Perisic stellen tegen Spanje

De Kroatische topscorer Ivan Perisic moet de achtste finale van het EK-voetbal missen omdat hij besmet is met het coronavirus. Hij moet tien dagen in quarantaine, waardoor hij de wedstrijd tegen Spanje misloopt. De 32-jarige speler werd positief getest bij een routinecontrole. De rest van de ploeg en de staf zijn negatief getest, meldt de Kroatische voetbalbond.

De besmetting is een flinke domper voor Kroatië. Mocht de ploeg morgen Spanje verslaan en doorgaan naar de kwartfinales, dan loopt Perisic ook die wedstrijd mis en het is maar de vraag of hij bij een eventuele halve finale weer in actie kan komen voor zijn land.

Achtste finale Nederland-Tsjechië op schermen op terras te bekijken

Op terrassen van verschillende kroegen en cafés is de achtste finale van het EK tussen Oranje en Tsjechië op grote schermen te volgen. Donderdag werd bekend dat horecagelegenheden in Rotterdam, Utrecht en Den Haag daarvoor toestemming krijgen. De dag ervoor nam Amsterdam dat besluit al.

In de afgelopen dagen zijn daar heel veel andere gemeenten bij gekomen. Elke gemeente mag zijn eigen voorwaarden stellen.

Voetbal kijken op grote schermen op pleinen en in parken kan nog niet omdat dat als een evenement wordt gezien. In dat geval is er een vergunning nodig en zouden bezoekers zich aan strenge regels moeten houden, zoals het testen voor toegang.

Zonder testen of vaccinatiebewijs naar Duitsland

Nederlanders hebben vanaf vandaag geen negatieve coronatest of vaccinatiebewijs meer nodig om Duitsland in te mogen. Sinds middernacht zien de Duitsers Nederland niet meer als risicogebied, waarmee die maatregelen voor Nederlanders vervallen. Eenmaal in Duitsland moeten Nederlanders zich nog wel aan de lokaal geldende coronamaatregelen houden.

De versoepeling voor Nederlanders geldt niet voor reizigers uit de overzeese gebieden. Mensen die vanuit Aruba of Sint-Maarten naar Duitsland reizen, hebben dus nog wel een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs nodig. Reizigers die per vliegtuig komen moeten sowieso een negatief testresultaat hebben of volledig zijn gevaccineerd.

Andersom mogen ook Duitsers weer naar Nederland reizen zonder verplichte thuisquarantaine of negatieve coronatest bij terugkeer.

Nederland weer 'open', maar gaan we ooit weer handen schudden?

Sinds de versoepeling van gisteren mag in Nederland bijna alles weer. Wel blijven de basisregels om verspreiding van het virus tegen te gaan van kracht, wat handen schudden voorlopig nog taboe maakt.

Nieuwsuur vroeg zich af of we ooit weer elkaar de hand zullen schudden en waarom we dat eigenlijk überhaupt deden:

Coronagevallen Sydney nemen toe, meer maatregelen in Australië

Een dag na het begin van de nieuwe lockdown in de Australische stad Sydney zijn in de deelstaat New South Wales dertig nieuwe coronagevallen gemeld. Het totaal aantal besmettingen met de besmettelijkere deltavariant van het virus komt daarmee op 110. Zo'n 52.000 mensen zijn getest. Om te voorkomen dat het virus verder om zich heen grijpt, is de miljoenenstad de komende twee weken in lockdown.

"Gezien de besmettelijkheid van deze virusstam verwachten we de komende dagen meer gevallen dan vandaag", aldus premier Berejiklian van New South Wales. Ze verwacht dat veel van de mensen die nu in isolatie zitten op korte termijn hun huisgenoten ook aangestoken zullen hebben met de deltavariant.

Ook buiten New South Wales duiken weer coronagevallen op. In Queensland zijn zeker twee mensen lokaal besmet geraakt. Zij hebben in ieder geval niet de deltavariant onder de leden. In de staat zijn een aantal versoepelingen uitgesteld. Of het tot nieuwe maatregelen komt, moet de komende dagen duidelijk worden.

De stad Darwin, in het noorden van het land, meldde gisteren vier lokaal opgelopen besmettingen met de deltavariant. Om te voorkomen dat het virus verder wordt verspreid, moeten mensen daar nu twee dagen thuisblijven terwijl de autoriteiten de bron proberen te achterhalen.

Australië telde in de afgelopen anderhalf jaar ongeveer 30.000 besmettingen en zo'n 900 sterfgevallen. Mede door strikte maatregelen wist het land veel uitbraken al vroeg in de kiem te smoren. Nu probeert het land, waar de vaccinatiecampagne moeizaam van de grond komt, opnieuw grote uitbraken voor te zijn met restricties.

Welkom

Welkom in het corona-liveblog van zondag 27 juni. De laatste ontwikkelingen van gisteren gemist? Lees hier het blog van gisteren terug.