NOS Nieuws

Bomvolle binnensteden op eerste echte uitgaansavond: 'Zalig dat het weer mag'

  • SQ Vision
    Onder luid applaus gingen de kroegen in de binnenstad van Breda weer open
  • SQ Vision
    In Tilburg moest de politie vanwege drukte ingrijpen
  • Omrop Fryslân
    Lange rijen bij de kroegen in Leeuwarden

Met een corona-toegangsbewijs en een entreeticket in een lange wachtrij voor de ingang. Dat beeld was vannacht op allerlei plaatsen te zien, overal waar mensen massaal het nachtleven indoken nu het weer is toegestaan voor clubs en discotheken om de deuren te openen.

Zo was het op de Korte Heuvel in Tilburg erg druk en stonden mensen in de rij om de kroeg binnen te komen, schrijft Omroep Brabant. Volgens de politie werd het bij een populair café in die stad zó druk dat agenten moesten optreden toen er gedrang ontstond in de rij en mensen in de verdrukking kwamen. Daarbij raakten enkele mensen onwel.

"De portiers hebben geprobeerd de drukte te reguleren en mensen wat meer afstand te laten houden", zegt een woordvoerder van de politie. "Toen dit niet lukte is het café even op slot gegaan om aan te geven dat er geen mensen meer binnen konden komen. Toen het weer wat kalmer was en mensen zich hadden verspreid, konden de deuren weer open."

Ook in Breda was het vannacht druk en klonk er applaus toen de clubs opengingen. Volgens de politiewoordvoerder was het in Breda en Tilburg al vroeg erg druk. "Wat opviel was dat veel jongeren vroeg dronken waren, waarschijnlijk omdat ze eindelijk weer konden", aldus de woordvoerder. Ondanks de drukte liep het nergens uit de hand. "Op een paar kleine incidentjes na, zoals wildplassen en het beledigen van agenten, waren er geen bijzonderheden."

Als vanouds

Ook in Gouda gingen de clubs weer open en mochten cafés langer open blijven. Kroegbaas Lizette Oudijk is er emotioneel van: "Ik vind het gewoon zalig dat het weer mag, al die mensen weer zien, knuffelen, feesten", zei ze tegen Omroep West. "Je krijgt je leven weer terug."

Het was voor Oudijk even puzzelen maar uiteindelijk heeft ze gekozen om te werken met toegangstesten. "Het is wel lastig", zegt ze. "We moeten scannen aan de deur of je gevaccineerd of getest bent. Dan mag je naar binnen. Maar dan mag je ook helemaal uit je dak gaan zoals je dat gewend bent. En ik hoef geen politieagent te spelen."

De meeste gasten reageren positief. "Ik vind het fijn en veilig. Ik ben zelf ingeënt, het is hier goed geregeld. Op deze manier durf ik met een gerust hart een drankje te drinken", zegt een vrouw aan de bar. Een paar meter verderop staat iemand te dansen. "Het is geweldig, als vanouds, echt top. Ik heb geen moeite met de regels. Het is eigenlijk alleen maar beter, want je moet wel voorzichtig blijven."

Ook in dit café in Gouda was het feest

Ook in het Ruiterskwartier in Leeuwarden stonden lange rijen voor de deuren van nachtclubs en kroegen. "We kunnen weer een biertje doen, lekker man", zegt een van de bezoekers tegen Omrop Fryslân. "Ik heb een test gedaan en een vaccinatiebewijs, dus we kunnen los."

In Enschede was vannacht eveneens een grote toeloop bij de discotheken. Voor bedrijfsleider Bruno de Vlaming is het een onwerkelijk gevoel om weer open te zijn. "Je bent zo lang gewend geweest om afstand te houden en ineens staat iedereen weer dicht op elkaar", zegt hij tegen RTV Oost. "Maar alles gaat goed en ik ben echt heel blij dat iedereen het zo naar z'n zin heeft. Het zit rammetje vol, met alleen maar vrolijke mensen."

Het lange wachten was voor de honderden jongeren uiteindelijk de moeite waard. "Heerlijk! Hier heb ik zo lang op gewacht", zegt een van de enthousiaste bezoekers. "Ik geniet overal van. Ik houd niet van de muziek hier, maar het maakt mij helemaal niets uit." Een ander vult aan: "Het is zo'n raar gevoel om hier te staan. Vanmiddag tijdens de coronatest moest ik bijna huilen, zo blij ben ik."

Enkele Achterhoekse clubs bleven dicht

Het was vannacht niet overal feest. Bij twee clubs in Heelweg en Groenlo in Gelderland bleven de deuren dicht omdat er eerder problemen waren rond Testen voor Toegang en de CoronaCheck-app. De beide discotheken lieten aanvankelijk weten weer open te gaan voor stappers, maar zagen daar gisteren op het laatste moment toch van af.

Voor bezoekers naar binnen kunnen, zouden zij zich volgens de regels eerst moeten laten testen via Testen voor Toegang. Maar dat verliep allerminst vlekkeloos. "Het merendeel van onze bezoekers heeft de uitslag van de gedane test nog niet binnen", liet de discotheek in Heelweg aan Omroep Gelderland weten.

In overleg met de politie en de gemeente is daarom besloten de deuren zaterdagavond niet te openen. De discotheek stelde dat de veiligheid niet gewaarborgd kon worden. "Wij balen hier enorm van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl