NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

RIVM: 1066 nieuwe besmettingen • Dagrecord: gisteren ruim 330.000 vaccinaties

 • Welkom in het coronablog van zondag 13 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Ziekenhuisbezetting blijft nagenoeg gelijk.
 • Geen nieuwe besmetting of nieuw sterfgeval in Nederlandse verpleeghuizen.
 • Geboortejaar 1993 aan de beurt voor vaccinatie.
Liveblog gesloten
 • 16.000 toeschouwers komen vanwege maatregelen langzaam binnen bij Arena

  Het duurt even voordat de 16.000 toeschouwers van de wedstrijd van Oranje tegen Oekraïne binnen zijn bij de Johan Cruijff ArenA. Vanwege de coronamaatregelen duurt de binnenkomst wat langer. Soms leidt dat tot wat ergernissen bij de toegangspoorten. Noemenswaardige incidenten zijn er niet, meldt een woordvoerder van de organisatie van speelstad Amsterdam tegen het ANP.

  Elke supporter moet bij binnenkomst een negatieve coronatestuitslag laten zien. Supporters konden die test gratis laten doen. Op sommige testlocaties liep de wachttijd eerder vandaag fors op. "Mensen werken goed mee. Als er dingen niet helemaal goed gaan, lossen we dat ter plekke op", meldt de woordvoerder.

  Daarbij gaat het vooralsnog om het scannen van de toegangskaarten of dat mensen hun negatieve coronatest willen laten zien maar dat niet kunnen doen omdat hun telefoon is uitgevallen. De wedstrijd tussen Nederland en Oekraïne begint om 21.00 uur.

 • Ruim 12 miljoen prikken gezet, gisteren dagrecord van 330.000

  In de strijd tegen het coronavirus zijn volgens een officiële schatting van het ministerie van Volksgezondheid ruim 12,2 miljoen prikken gezet.

  Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge meldde gisteren al op Twitter dat er 12 miljoen vaccinaties waren uitgedeeld. De officiële teller was pas vandaag zover.

  In de afgelopen week zijn er gemiddeld 230.000 prikken per dag gezet, meldt het RIVM. Gisteren waren het er ruim 330.000. Naar verwachting worden er komende week 1,4 miljoen prikken uitgedeeld.

 • 1066 nieuwe besmettingen, daling zet door

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1066 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 187 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1426 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 37 procent minder dan in de zeven dagen daarvoor.

  3 overleden covidpatiënten

  Bij het RIVM werden drie overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 8 doden per dag een week eerder.

  In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

  Aanjager van de gunstige ontwikkeling in de cijfers is volgens het RIVM de vaccinatiecampagne. Inmiddels zijn er ruim 12,2 miljoen prikken gezet volgens schattingen van het ministerie van Volksgezondheid. Gisteren werd het recordaantal van meer dan 330.000 vaccinaties in 24 uur behaald.

  NOS
 • Moskou verloot auto's onder gevaccineerde inwoners

  Burgemeester Sobjanin van de Russische hoofdstad Moskou gaat auto's verloten onder inwoners van zijn stad die zich hebben laten inenten tegen corona. Volgens de burgemeester is iedereen boven de 18 jaar, die tussen 14 juni en 11 juli tenminste één prik heeft gehad, automatisch aangemeld voor de loterij.

  Hij gaat vijf auto's weggeven van elk zo'n 11.500 euro. Sobjanin doet dat omdat hij vindt dat er te weinig animo is onder inwoners van Moskou om zich te laten vaccineren. Een paar weken geleden zei hij nog dat pas zo'n 1,3 miljoen van de ruim 12 miljoen inwoners een eerste prik heeft gehad.

  In Moskou zijn de afgelopen 24 uur meer dan 7700 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds december vorig jaar. In het hele land zijn ongeveer 14.700 nieuwe besmettingen gemeld.

 • Ziekenhuisbezetting blijft nagenoeg gelijk

  In de ziekenhuizen nam het afgelopen etmaal de bezetting licht toe. Er liggen nu 676 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 672), van wie 265 op de IC (gisteren: 269), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  De trend blijft hetzelfde: de ziekenhuisbezetting is - in lijn met het sterk afnemend aantal besmettingen - al vanaf de piek eind van eind april (met toen ruim 2700 bedden) vrijwel onafgebroken aan het dalen. Er is geen reden om aan te nemen dat die ontwikkeling is gekeerd.

  NOS
 • IMF waarschuwt voor grote verschillen in tempo economisch herstel

  Topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bang dat de financiële kloof tussen landen nog groter zal worden, omdat sommige landen moeite hebben om aan vaccins te komen. Zij lopen daardoor achter in hun economisch herstel, zei Georgieva tijdens de G7-top in Cornwall..

  Vrijdag werd bekend dat de groep van zeven grote industrielanden (Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk) meer dan 1 miljard doses coronavaccins gaan delen met minder welvarende landen. De eerste doses worden deze zomer beschikbaar gesteld, zodat de kwetsbaarste mensen op de wereld ingeënt kunnen worden tegen het coronavirus.

  Ook gaan de G7-landen 100 miljard dollar ter beschikking stellen via het IMF, bedoeld om armere landen te helpen om door de coronacrisis te komen.

 • Grote toeloop bij sneltest voor EK-wedstrijd

  Lange rijen voor de teststraat aan de Rozengracht in Amsterdam. Fans die vanavond bij het EK-duel Nederland-Oekraïne in de Johan Cruijff Arena willen zijn, moeten een negatief testresultaat van vandaag kunnen laten zien. Ze kunnen zich overal in het land laten testen en dus ook in het centrum van Amsterdam.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lange rij bij testlocatie voor EK-wedstrijd
 • Geboortejaar 1993 aan de beurt voor vaccinatie

 • Daggemiddelde aantal coronabesmettingen in België onder de duizend

  Voor het eerst sinds halverwege september is het daggemiddelde van het aantal coronabesmettingen in België onder de duizend gezakt. Tussen 3 en 9 juni zijn er dagelijks 984 nieuwe besmettingen geregistreerd, meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is een daling van 38 procent ten opzichte van de week ervoor.

  Ook worden er in België minder mensen opgenomen. Tussen 3 en 9 juni waren dat er gemiddeld zo'n 52 per dag, een daling van 30 procent tegenover een week daarvoor. In totaal liggen nu nog 721 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 285 patiënten op de intensive care.

  Volgens berekeningen van het instituut is het zogenoemde reproductiegetal gedaald tot 0,77. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 77 anderen besmetten. De epidemie dooft daarmee uit. Ruim 5,5 miljoen van de 11,5 miljoen Belgen heeft inmiddels een eerste prik gehad. Bijna 3 miljoen zijn volledig gevaccineerd.

 • Braziliaanse president krijgt boete voor het niet dragen van mondkapje

  De Braziliaanse president Bolsonaro heeft opnieuw een boete gekregen omdat hij geen mondkapje droeg tijdens een evenement. Ook zijn zoon en een minister ontvingen een bon van omgerekend 90 euro, melden Braziliaanse media.

  De drie hadden geen masker op tijdens een motorrally in São Paulo waarbij duizenden aanhangers van Bolsonaro aanwezig waren. Tijdens een toespraak sprak Bolsonaro zich opnieuw uit tegen het gebruik van mondkapjes en andere coronamaatregelen.

  Bolsonaro kreeg afgelopen mei al een boete omdat hij in een menigte liep zonder mondmasker. Vorig jaar bepaalde een Braziliaanse rechter dat de president in de hoofdstad Brasilia altijd een mondkapje moet dragen. Als hij dat niet doet kan hij een boete tegemoet zien van zo'n 380 euro per overtreding.

 • Geen nieuwe besmetting of nieuw sterfgeval in Nederlandse verpleeghuizen

  In Nederlandse verpleeghuizen is het afgelopen etmaal geen enkele nieuwe besmetting met covid-19 vastgesteld en ook geen coronasterfgeval. Dat is voor het eerst sinds het begin van de crisis in maart vorig jaar, zo bevestigt het ministerie van Volksgezondheid tegen Nu.nl.

  Ouderen liepen relatief veel risico als ze het coronavirus opliepen. Daarom behoorden de bewoners van verpleeghuizen tot de eerste groepen die werden gevaccineerd. Het effect werd in februari al zichtbaar.

 • Opnieuw onrustig in Deurne

  Het was gisteravond opnieuw onrustig in Deurne. Ongeveer 250 jongeren waren in het centrum toen rond 22.00 uur de kroegen en terrassen sloten. De horeca vroeg ze om naar huis te gaan, maar daar had niet iedereen zin in, meldt Omroep Brabant.

  Er zou daarna een klein opstootje zijn geweest waarna de politie hen verwijderde. Uiteindelijk bleef de groep op straat hangen. Verzoeken om naar huis te gaan werden niet opgevolgd.

  Vorige week rukte de politie massaal uit voor een vechtpartij. Twee grote groepen jongeren gingen met elkaar op de vuist in de Blasiusstraat waar meerdere cafés zitten. Agenten hebben toen wapenstokken getrokken en linies gevormd om de jongeren uiteen te drijven.

 • Welkom

  Welkom in dit liveblog van zondag 13 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.