liveblog
NOS NieuwsAangepast

Treinverkeer weer op gang, ook vanavond nog hinder, zegt NS

  • Welkom in liveblog over de landelijke storing in het treinverkeer.
  • NS: weer stapsgewijs treinen, nog hele dag hinder.
  • De NS verwacht morgen weer een normale dienstregeling te rijden.
  • De storing zat in het GSM-R-netwerk voor communicatie tussen machinisten en verkeersleiding.
liveblog gesloten

Einde Liveblog

We sluiten het liveblog over de verstoring van het treinverkeer. Een overzicht van de gebeurtenissen vind je in dit artikel.

Een fijne avond!

Voor sommige treinreizigers was de storing geen probleem

'Vijf uur vertraging en maar wel genoten'

NS: ieder half uur weer Intercity en Sprinter

Op bijna alle trajecten rijdt NS op dit moment elk half uur weer een Intercity en een Sprinter, zegt de vervoerder. "We proberen de komende uren waar dat kan meer treinen te laten rijden." De NS verwacht dat iedereen vanavond weer met de trein op plaats van bestemming kan komen.

Ook vanavond nog hinder voor reizigers, zegt NS

Het treinverkeer komt geleidelijk weer op gang. Het streven is om op elk traject minimaal één trein per uur te laten rijden, maar dat lukt nog niet overal, zegt de NS. "Je zult in elk geval nog heel de avond hinder van de storing kunnen ondervinden."

De NS gaat de komende uren opschalen, maar de volledige dienstregeling wordt pas morgenvroeg hervat.

ProRail meldde rond 16.30 uur dat de storing in het GSM-R-netwerk was opgelost. Door die storing was er geen contact meer mogelijk tussen de verkeersleiding en de machinisten. Om veiligheidsredenen werd het treinverkeer stilgelegd.

Eerste NS-treinen rijden weer, onder meer in Den Haag

Treinverkeer in Nederland hervat

Eerste treinen staan weer op de borden op Utrecht Centraal

Het systeem is weer stabiel, de oorzaak van de storing is nog onbekend

ProRail zegt dat het communicatiesysteem dat de verkeersleiding en de machinisten gebruiken, weer stabiel is. "Het is stabiel maar het kan terugkomen", zei een woordvoerder. Toch is het sein gegeven dat het treinverkeer kan worden opgestart.

De oorzaak van de storing in het GSM-R-netwerk is nog onbekend. Het systeem is handmatig hersteld. ProRail heeft geen aanwijzingen dat het systeem is gehackt.

ProRail en NS willen tot 19.00 uur zo veel mogelijk treinen laten rijden. Ze kijken of er na 19.00 uur extra treinen kunnen rijden. Reizigers wordt aangeraden de reisplanner van NS te raadplegen.

ProRail-woordvoerder Andy Wiemer:

'Treinverkeer wordt langzaam opgestart'

NS: weer stapsgewijs treinen, nog hele dag hinder

De NS probeert met het opstarten van de dienstregeling de komende uren op ieder traject in ieder geval weer een trein per uur te laten rijden. De nasleep van de storing zal nog de hele avond hinder veroorzaken, zegt de NS. "We adviseren reizigers om de reisplanner kort voor vertrek te raadplegen of voor ander vervoer te kiezen."

ProRail: er wordt weer opgestart

ProRail zegt dat de eerste treinen weer worden opgestart. De oorzaak is gevonden in een computerstoring. Dat is handmatig rechtgezet.

Het bedrijf waarschuwde eerder dat de problemen dan nog niet voorbij zijn. "Na het oplossen van de storing zal het nog enige tijd duren voordat de normale dienstregeling hervat kan worden. We houden er rekening mee dat het treinverkeer zeker vandaag nog hinder zal ondervinden."

In Den Haag wachten ook veel mensen op wat er gaat komen

'Wachten tot het wel weer kan'

Ook in Tilburg ligt het treinverkeer stil

Geen treinen tot tenminste 16.30 uur, staat op borden in Tilburg.

Kaartje met verstoringen van NS-reisinformatie 15.51 uur

Gestrande passagiers in Groningen en regionale vervoerders die nog wel rijden

Ook in Groningen wachtende mensen op perrons

Gestrande reizigers op Utrecht CS

In Arnhem rijden sommige regionale treinen nog wel

Sommige regionale treinen rijden wel

Storing in GSM-R-netwerk

De problemen worden veroorzaakt door een storing in het GSM-R-netwerk. Dat biedt in Nederland dekking langs alle spoortrajecten en wordt primair gebruikt voor communicatie tussen machinisten en verkeersleiding. Het is ook van belang voor het ETCS-treinbeveiligingsysteem. Dat zorgt er onder meer voor dat een trein de maximumsnelheid niet overschrijdt.

Het GSM-R-netwerk heeft ook de mogelijkheid om groeps- en prioriteitsoproepen te doen.

Een video van ProRail over het dit netwerk:

De storing gaat langere tijd voor hinder zorgen, zegt ProRail

ProRail weet nog niet wat de storing veroorzaakt, dat wordt nu uitgezocht, zei een woordvoerder in het NOS Journaal. Dan moet dat nog verholpen worden en daarna moet het treinverkeer weer worden opgestart. Al met al zal dit dus nog langere tijd voor hinder zorgen.

Er zijn wel wat backup-systemen om te communiceren. De treinen kunnen grotendeels naar de perrons rijden om mensen te laten uitstappen.

Het kan zijn dat ook andere systemen verstoord raken, zoals de spoorbomen. Dat wordt nu ook uitgezocht. Enkele regionale treinvervoerders kunnen wel rijden.

Storing ligt bij ProRail, zegt NS

De storing zit in "in de telefonie bij de verkeersleiding van ProRail, zegt NS. Dat telefoniesysteem is nodig voor de bediening van seinen en wissels en de communicatie tussen verkeersleiding en treinen.

Een woordvoerder van ProRail zegt dat er mogelijk de hele dag geen treinen rijden en vertragingen zullen optreden.

Kaartje met verstoringen van NS-reisinformatie 14.55 uur

Geen treinverkeer in vrijwel heel Nederland

Op dit moment is er een landelijke storing aan een telefonie-systeem, zegt de NS op haar website. Dat heeft gevolgen voor de bediening van seinen en wissels. Het treinverkeer in grote delen van het land wordt stilgelegd.

Er is nog niet veel informatie beschikbaar, zodra deze er wel is, informeren wij je verder, schrijft de NS. Het meest actuele reisadvies plan je kort voor vertrek, zegt de NS. Als je je reis kunt uitstellen, is het verstandig om op een later moment op reis te gaan.

Treinen staan stil

Stilstaande treinen in Haarlem