liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax pakt de dubbel • Spannende strijd om tweede plek • Feyenoord in mineur

liveblog gesloten

Tot volgende week!

We houden ermee op hier in Hilversum. Volgende week gaat de eredivisie verder met speelronde 32, met onder meer de Klassieker in De Kuip tussen Feyenoord en Ajax. Tot dan!

Bekijk de stand in de eredivisie na speelronde 31

Ajax is kampioen, de strijd om plek twee tussen PSV en AZ blijft spannend, sombere gezichten bij Feyenoord en onderin kan er natuurlijk nog van alles gebeuren.

Op een rijtje: de uitslagen van het eredivisieweekeinde

Manchester United-Liverpool definitief uitgesteld

Manchester City wordt vandaag sowieso geen kampioen. Het duel tussen Manchester United en Liverpool wordt vandaag niet meer gespeeld als gevolg van de hevige protesten van United-fans in en rond het stadion. Had Liverpool gewonnen, dan was City kampioen geweest.

De fans zijn boos op de Amerikaanse clubeigenaren, de familie Glazer, die verantwoordelijk worden gehouden voor de plannen om toe te treden tot de Super League.

PSV-HEE - Klaar in Eindhoven: 2-2

De strijd om plek twee in de eredivisie is drie duels voor het einde weer helemaal open. PSV heeft zijn voorsprong van drie punten plus een beter doelsaldo deels verspeeld door op eigen veld met 2-2 gelijk te spelen tegen Heerenveen.

Cody Gakpo worstelt zich langs Lasse Schöne en Jan Paul van Hecke

Stekelenburg verlengt bij Ajax, Onana kijkt van afstand toe

Maarten Stekelenburg heeft zijn contract met Ajax met één seizoen verlengd. Tegelijk is de kans groot dat André Onana de club komende zomer verlaat, zei directeur Marc Overmars eerder op de middag.

Onana, die een dopingschorsing van een jaar uitzit, viert de titel van Ajax van afstand mee.

Kampioenstrainer Ten Hag: 'Een titel van de ontwikkeling'

De reactie van Ajax-trainer Erik ten Hag na het behalen van het landskampioenschap.

'Titel van de ontwikkeling', zegt Ten Hag

PSV-HEE 83' - Enorme kans voor Heerenveen

PSV is op zoek naar de voorsprong, maar aan de andere kant is er ineens een enorme kans voor Woudenberg. De verdediger schiet de bal vanuit kansrijke positie echter rakelings over het PSV-doel.

PSV-Heerenveen 2-2

Terugkijken: Gravenberch sprint weg na interview voor feest met fans

De 18-jarige Ryan Gravenberch beleefde dit seizoen zijn doorbraak bij Ajax en pakte de landstitel. Het werd een kort interview, want hij moest snel naar buiten, naar de fans.

Gravenberch sprint weg na interview voor feest met fans

PSV-HEE 76' - PSV heeft nog een kwartier

PSV heeft met nog een klein kwartier te spelen het beste van het spel. Bij Heerenveen heeft Siem de Jong het veld geblesseerd verlaten, zijn vervanger is Rein Smit.

PSV-Heerenveen 2-2

PSV-HEE 66' - PSV rijgt de kansen aaneen

We hadden even rust, maar inmiddels gebeurt er alweer van alles in Eindhoven. Heerenveen ontsnapt een paar keer aan een nieuwe achterstand.

Eerst belandde een voorzet van Vertessen via Van Hecke maar net in de armen van Mulder, vervolgens gaat de bal nog eens via Woudenberg tegen de paal, en weer even later schiet Malen na een fraaie actie in het zijnet.

PSV-Heerenveen 2-2

PSV-HEE 59' - DOELPUNT HEERENVEEN

Wat krijgen we nou, een minuut later valt er wéér een goal en dit keer van Heerenveen. De Jong maakt er 2-2 van, op aangeven van Schöne.

PSV-Heerenveen 2-2

PSV-HEE 58' - DOELPUNT PSV

Een minuut na de 1-1 maakt Gakpo er met een fantastisch schot 2-1 van voor PSV. Bondscoach Frank de Boer, aandachtig toeschouwer op de tribune, zal een extra plusje hebben genoteerd achter de naam van Gakpo.

PSV-Heerenveen 2-1

De PSV'ers vieren de fraaie goal van Cody Gakpo

PSV-HEE 57' - DOELPUNT PSV

PSV komt naast Heerenveen door een goal van invaller Vertessen, die een voorzet van Max binnentikt. Het is de eerste goal van de Belg in het PSV-shirt.

PSV-Heerenveen 1-1

Feest op parkeerdek voorbij, gemeente spreekt van 'spontane actie'

Vanaf het parkeerdek van de Johan Cruijff Arena hebben de spelers van Ajax en coach Erik ten Hag zich laten toejuichen door duizenden fans die zich bij het stadion hadden verzameld om het kampioenschap te vieren. De gemeente vroeg Ajax na een tijdje de festiviteiten te beëindigen, waarna de fans vertrokken.

Bij de Arena stonden fans dicht op elkaar te juichen en te springen. De gemeente Amsterdam riep al vroeg tijdens de wedstrijd op niet naar het stadion te komen omdat het er te druk was, maar daar trokken de fans zich niets van aan.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Halsema was het tonen van de schaal aan de menigte op het dek "een spontane actie". "De driehoek heeft het even aangekeken en laten gebeuren. Inmiddels hebben we Ajax verzocht de actie op het dek te beëindigen", zegt de woordvoerder.

Politie in de Amsterdamse binnenstad

PSV-HEE 52' - Eerste grote kans voor Heerenveen

PSV moet in de aanval, maar de eerste grote kans na rust is voor Heerenveen. Sangaré verliest de bal op het middenveld, De Jong stuurt Van Bergen weg en het is aan de ingrijpende Obispo te danken dat Heerenveen zijn voorsprong niet verder uitbouwt.

PSV-Heerenveen 0-1

PSV-HEE - Tweede helft begonnen

De bal rolt weer in Eindhoven, waar Heerenveen met 1-0 leidt tegen PSV.

Het moet anders bij PSV, vindt ook trainer Schmidt die drie wissels heeft doorgevoerd. Obispo, Madueke en Vertessen zijn in de ploeg gekomen voor Viergever, Rosario en Zahavi.

Ajax toont kampioensschaal aan wederom massaal toegestroomde supporters

Net als een week geleden - toen de titel nog officieus was - is het feest rond het parkeerdek van de Johan Cruijff Arena, ook al was er vanwege corona opgeroepen om niet te komen.

Ajax toont kampioensschaal aan wederom massaal toegestroomde supporters

Zuid-Amerikaans trio van Ajax doet kampioensdansje

De Argentijnen Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico en de Mexicaan Edson Álvarez reageren op het landskampioenschap met Ajax.

Zuid-Amerikaans trio van Ajax doet kampioensdansje: 'Trots'

PSV-HEE - Rust in Eindhoven

Het is rust in Eindhoven, waar Heerenveen met 1-0 leidt tegen PSV.

Manchester United-Liverpool uitgesteld na protesten fans

De Premier League-wedstrijd tussen Manchester United en Liverpool, die om 17.30 uur zou beginnen, is voorlopig uitgesteld. Het veld van Old Trafford werd eerder op de dag bezet door zo'n tweehonderd boze United-fans, die protesteerden tegen clubeigenaar Glazer.

Het is nog onbekend hoe laat de wedstrijd wordt gespeeld. Bij winst van Liverpool is Manchester City kampioen.

Boze United-fans op het veld van Old Trafford

PSV-HEE 34' - DOELPUNT HEERENVEEN

PSV werd steeds sterker, maar Heerenveen scoort. Halilovic krijgt alle ruimte om op te stomen en rondt uitstekend af.

Het zal een tegenvaller zijn voor PSV, dat het heft in handen had genomen maar niet verder kwam dan enkele bescheiden speldenprikjes. Hoewel: een minuutje na de Friese openingsgoal knalt Sangaré de bal van afstand tegen de paal.

PSV-Heerenveen 0-1

PSV baalt na de 1-0 van Heerenveen

PSV-HEE 27'- PSV neemt Heerenveen in houdgreep

Na het sterke begin van Heerenveen begint PSV de Friezen nu steeds meer in een houdgreep te krijgen. Heerenveen komt er nauwelijks meer uit, maar PSV slaagt er vooralsnog niet in om net die beslissende pass te geven die tot een echte grote kans zou kunnen leiden.

PSV-Heerenveen 0-0

Daley Blind overtreft vader met zesde landstitel met Ajax

Daley Blind pakt zijn zesde landstitel met Ajax en overtreft daarmee zijn vader Danny, die vijf keer kampioen werd met Ajax.

Daley Blind overtreft vader met zesde landstitel

PSV-HEE 15' - Heerenveen sterk in eerste kwartier

Het eerste kwartier in Eindhoven is Heerenveen de betere ploeg. De Friezen hebben al een drietal kansen gehad (Halilovic, Van Bergen en Schöne) en evenzoveel keren heeft keeper Mvogo moeten ingrijpen.

Maar daar was ook de eerste kans voor Malen, na een fraaie voorbereiding van Götze.

Aandachtig toeschouwer is bondscoach Frank de Boer, die vooral zal letten op Gakpo en Malen. Dumfries is geschorst en speelt dus niet.

PSV-Heerenveen 0-0

Lasse Schöne in duel met Philipp Max

Ajax heeft de kampioensschaal binnen

De Ajax-spelers vieren feest met de kampioensschaal in handen.

Ajax houdt kampioensschaal omhoog en dankt afwezige fans: 'Deze is voor jullie'

Internazionale verovert Italiaanse titel

Internazionale heeft zich verzekerd van zijn 20ste landstitel en de eerste sinds 2010. Door het puntenverlies van Atalanta is de ploeg vier speelrondes voor het einde niet meer in te halen.

Na acht seizoenen zonder een klassering in de topdrie eindigden de Milanezen vorig seizoen als tweede, op één punt van kampioen Juventus.

Tadic: 'Dit wilde ik, dit wilde de club en dit willen de mensen'

De reactie van Ajax-aanvoerder Dusan Tadic na het behalen van de landstitel met Ajax.

Tadic: 'Dit wilde ik, dit wilde de club en dit willen de mensen'

PSV-HEE - Aftrap in Eindhoven

De laatste eredivisiewedstrijd van deze zondag is begonnen: PSV-Heerenveen.

Kijk live naar de huldiging op NPO 1 of de livestream

De feestelijkheden in en buiten het stadion zijn nu te bekijken op NPO 1 of via deze livestream.

Fans vieren kampioenschap Ajax buiten de Arena

Het feest kan beginnen in Amsterdam

Op het veld in de lege Arena wordt het podium klaargezet voor de uitreiking van de schaal, terwijl de spelers rond het feest al (bescheiden) feest vieren.

Een groepsknuffel van de Ajax-selectie na het laatste fluitsignaal

GRO-SPA - Klaar in Groningen, Sparta wint

Sparta heeft zich binnen twee maanden opgewerkt van degradatiekandidaat tot serieuze kanshebber voor de play-offs om Europees voetbal. De sterke reeks van de Rotterdammers kende een vervolg met een zege in Groningen (1-2), waar zelfs de inbreng van Arjen Robben niets aan kon veranderen.

Abdou Harroui heeft Sparta op voorsprong gezet

AJA-EMM - Ajax is landskampioen!

Ajax heeft zijn 35ste landstitel binnen na een 4-0 zege op het tot vandaag in vorm verkerende FC Emmen. Daarmee zet het de kroon op het nationale seizoen na de eerdere winst van de KNVB-beker.

Vreugde bij Ajax

GRO-SPA 87' - DOELPUNT FC GRONINGEN

Beugelsdijk, maker van de 2-0, gaat ongelukkig in de fout (hij krijgt de bal onhandig tegen zijn achterhoofd) en Lundqvist schiet van afstand de aansluitingstreffer voor Groningen binnen: 2-1.

Even later krijgt Abraham dé kans op de gelijkmaker, maar de jonge Zweed weet de bal voor een praktisch leeg doel naast te schuiven.

FC Groningen-Sparta 1-2

AJA-EMM 74' - DOELPUNT AJAX

Klaassen, doorgaans goed voor de openingsgoal, maakt nu koppend het kwartet vol op aangeven van Tadic. Zijn twaalfde goal van het seizoen alweer.

In het stadion is het geluid van de duizenden fans, en vooral ook hun vuurwerk, steeds beter te horen.

Ajax-FC Emmen 4-0

GRO-SPA 74' - Groningen met Robben, Sparta leidt nog

Bij Groningen is Robben na een uur spelen in de ploeg gekomen voor Joosten. Misschien dat de oud-international het verschil nog kan maken - tot nu toe lukte dat nog niet - want Groningen kijkt tegen Sparta nog altijd tegen een 2-0 achterstand aan.

FC Groningen-Sparta 0-2

Opstellingen PSV en sc Heerenveen (aftrap: 16.45 uur)

Opstelling PSV
Opstelling sc Heerenveen

AJA-EMM 66' - DOELPUNT AJAX

Na een fraaie voorzet van Tadic kopt Rensch de 3-0 binnen in de kampioenswedstrijd tegen FC Emmen.

Na een moeizame eerste helft stelt Ajax de titel na rust zeker. Meteen na zijn goal wordt Rensch vervangen door Mazraoui. Antony maakt plaats voor Neres.

Ajax-FC Emmen 3-0

Devyne Rensch viert zijn goal met Edson Álvarez

AJA-EMM 61' - DOELPUNT AJAX

Haller schiet beheerst de 2-0 langs keeper Verrips. Het kan nu eigenlijk niet meer mis gaan voor de Amsterdammers.

Het is de negende goal van het seizoen voor Haller. Klaassen was de aangever.

Ajax-FC Emmen 2-0

Ajax-fans vieren tijdens kampioenswedstrijd al feest rond Arena

Terwijl Ajax de kampioenswedstrijd tegen FC Emmen speelt in een lege Johan Cruijff Arena, vieren de fans buiten het stadion al feest. De gemeente Amsterdam roept op niet naar de Arena te komen. "Het is daar op dit moment te druk."

Ajax-fans vieren tijdens kampioenswedstrijd al feest rond Arena

GRO-SPA 56' - DOELPUNT SPARTA

De Spartanen komen zelfs op 2-0 in Groningen. Terwijl Arjen Robben warmloopt, scoort Tom Beugelsdijk.

Beugelsdijk reageert alert na een kans van Thy en werkt de bal in de rebound binnen.

FC Groningen-Sparta 0-2

AJA-EMM 54' - Ajax dringt aan na rust

Ajax is met opgestroopte mouwen uit de kleedkamer gekomen, dringt verder aan, maar heeft nog geen grote kansen weten te bewerkstelligen. Emmen doet nog altijd aardig mee in Amsterdam.

Ajax-FC Emmen 1-0

TWEEDE HELFT - In Amsterdam en Groningen

De tweede helft is begonnen bij Ajax-FC Emmen. Ajax leidt met 1-0 en is waarschijnlijk nog 45 minuten verwijderd van de 35ste landstitel.

Ook bij Groningen-Sparta rolt de bal weer. Sparta leidt met 1-0.

Boze fans Manchester United bestormen veld

Boze fans van Manchester United protesteerden vandaag voor het duel met Liverpool tegen de eigenaren van hun club. Een deel drong zelfs het stadion binnen en protesteert nu op het veld. Om 17.30 uur moet daar het duel tussen United en Liverpool beginnen.

Boze fans van Manchester United dringen het stadion binnen en betreden het veld

Bekijk in deze tweet bewegende beelden van het protest op Old Trafford.

AJA-EMM - Rust in Amsterdam, Ajax leidt

Ajax leidt in de kampioenswedstrijd met 1-0. Maar FC Emmen weert zich kranig, dus het duel is nog niet gespeeld.

GRO-SPA - Rust in Groningen, Sparta leidt

De spelers van FC Groningen en Sparta hebben de kleedkamers opgezocht bij een 1-0 voorsprong voor Sparta.

AJA-EMM 42' - Emmen weert zich kranig

Ajax leidt in de kampioenswedstrijd, maar het brutale Emmen verstopt zich niet en heeft in de loop van de eerste helft al een handvol kansen gehad op de gelijkmaker. Zo kon Adzic net niet bij de bal na een prima voorzet van Cavlan.

Ajax-FC Emmen 1-0

AJA-EMM 34' - Weinig spektakel in Amsterdam

Het is geen spektakel in de Johan Cruijff Arena, waar Ajax slordig is en sinds de goal geen echte kansen meer heeft weten te creëren. Het biedt Emmen de kans om een beetje terug te komen in de wedstrijd.

Ajax-FC Emmen 1-0

GRO-SPA 27' - DOELPUNT SPARTA

De Rotterdammers hadden nog niet veel laten zien, maar komen via een schitterend schot van Harroui op een 1-0 voorsprong in Groningen.

Groningen maakte tot nu toe de dienst uit, zonder overigens de vrije man te vinden en kansen te creëren. Op de geweldige uithaal van Harroui is keeper Padt kansloos.

FC Groningen-Sparta 0-1

Advocaat hint op mogelijk vertrek voor einde van het seizoen

Het was een veelzeggend beeld, kort na afloop van de verloren wedstrijd van Feyenoord bij ADO Den Haag. Een verslagen voor zich uitstarende Dick Advocaat, die vergeefs zocht naar een verklaring voor het 3-2 verlies.

Ook na afloop kon Advocaat daar geen antwoord op geven. Wel hintte hij op een mogelijk vertrek, nog voor het einde van dit seizoen. "Als het voor Feyenoord beter is, dan doe ik een stap terug. Dan moet je die keuze maken. Morgen hebben we een vrije dag, maar iedereen moet naar de club komen. Ik wil dan weleens horen waar ze allemaal mee bezig zijn."

Advocaat hint op vertrek: 'Als het voor Feyenoord beter is, dan doe ik stap terug'

AJA-EMM 21' - Kansjes in Amsterdam

Met de voorsprong op zak voert Ajax de druk op het doel van Emmen op. Dat heeft al een paar mogelijkheden opgeleverd. De grootste was voor Haller.

Aan de andere kant was er een eerste kans voor Emmen via Adzic.

Ajax-FC Emmen 1-0

Ajax-fans vieren al feest buiten de Johan Cruijff Arena

AJA-EMM 10' - DOELPUNT AJAX

Daar is toch de vlotte voorsprong voor Ajax. Keeper Verrips komt er nog aan, maar het schot van Timber gaat erin.

Het is de eerste goal voor Timber in het shirt van Ajax. En Timber is al de twintigste Ajax-speler die dit seizoen een doelpunt heeft gemaakt.

Ajax-FC Emmen 1-0

Knuffels voor Jurriën Timber na zijn eerste doelpunt voor Ajax

AJA-EMM 8' - Eerste grote kans voor Tadic

In de lege, stille Johan Cruijff Arena zijn er in de rustige openingsfase nog geen grote kansen geweest. Een poging van Haller ging via een Emmense voet naast, aan de andere kant was er een fraaie voorzet die vlak voor de neus van De Leeuw werd weggekopt.

Dit gezegd hebbende heeft Tadic ineens een grote kans als het fout gaat in de opbouw bij Emmen. Maar de Ajax-aanvoerder schiet over.

Ajax-FC Emmen 0-0

Aftrap in Groningen en Amsterdam

De eredivisiewedstrijd tussen FC Groningen en Sparta is begonnen.

En ook in Amsterdam is afgetrapt voor de (mogelijke) kampioenswedstrijd van Ajax tegen FC Emmen.

Overmars: 'Voor 50 miljoen verkopen, kans groot dat Onana vertrekt komende zomer'

Marc Overmars, de technisch directeur van Ajax, praat met Joep Schreuder. Onder meer over de transfers van komende zomer.

Overmars: 'Voor 50 miljoen verkopen, kans groot dat Onana vertrekt komende zomer'

Luister ook naar Ajax-FC Emmen via Langs de Lijn

Vrouwen Twente pakken koppositie in kampioenspoule na kleine zege op PSV

De vrouwen van FC Twente hebben de koppositie veroverd in de kampioenspoule van de Pure Energie Vrouwen Eredivisie. Twente was zondagmiddag in eigen huis met 2-1 te sterk voor PSV, waar keeper Sari van Veenendaal geen beste indruk maakte.

De vrouwen van Twente vieren de 1-0 tegen PSV

Feyenoord lijdt blamerende nederlaag bij hekkensluiter ADO (3-2)

Feyenoord is in de jacht op plek vier gestruikeld over hekkensluiter ADO Den Haag. De Rotterdammers blameerden zich door met 3-2 te verliezen in de Hofstad.

Eric Botteghin (Feyenoord) baalt

ADO-FEY 90+5' - RODE KAART FEYENOORD

In blessuretijd krijgt Toornstra ook nog zijn tweede gele kaart. Het is een hele sombere middag voor Feyenoord.

En dan is het klaar. ADO verslaat Feyenoord met 3-2.

Overmars: 'Kans groot dat Onana deze zomer weggaat'

De kans is groot dat keeper André Onana deze zomer bij Ajax vertrekt. Zo laat Ajax-directeur Marc Overmars zojuist weten in gesprek met verslaggever Joep Schreuder in de Johan Cruijff Arena.

Onana zit momenteel een schorsing uit vanwege een overtreding van het dopingreglement. Zijn contract loopt na komend seizoen af en de onderhandelingen over een nieuw contract zijn vastgelopen.

ADO-FEY 87' - Opstootje in de slotfase

Nog geen goals, wel een stevig opstootje in de slotfase bij ADO-Feyenoord. Na wat getrek, geprovoceer en geduw wordt de boel door scheidsrechter Van Boekel gesensibiliseerd met drie gele kaarten voor Bozeník, Pratto en Kramer.

ADO Den Haag-Feyenoord 3-2

ADO-FEY 81' - Pratto valt in bij Feyenoord

Nog tien minuten te spelen in Den Haag, en daar is de Beer! Feyenoord-trainer laat de Argentijnse spits Pratto invallen. Hij komt in de plaats voor Fer.

Kort daarvoor was er nog een Rotterdamse kans: ADo-goalie Fraisl had de nodige moeite met een bal van Haps.

ADO Den Haag-Feyenoord 3-2

Martens schiet Barcelona met twee goals naar finale Champions League

Lieke Martens heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat de vrouwen van FC Barcelona op 16 mei de finale van de Champions League mogen spelen. Door twee goals van de Nederlandse werd Paris Saint-Germain met 2-1 verslagen. Voldoende na de 1-1 in Parijs van een week eerder.

Vreugde bij FC Barcelona

Opstellingen FC Groningen en Sparta (aftrap: 14.30 uur)

Een leuke verrassing op de zondagmiddag: Arjen Robben zit op de bank bij FC Groningen.

Opstelling FC Groningen
Opstelling Sparta

ADO-FEY 70' - DOELPUNT FEYENOORD

ADO verzuimt zijn kansen te benutten en invaller Jørgensen kopt uit een voorzet van mede-invaller Haps de aansluitingstreffer binnen: 3-2. Kan het nog voor de Rotterdammers?

De thuisploeg had eerder al twee goede kansen om de score verder op te krikken, via El Khayati en invaller Mokhtar.

ADO Den Haag-Feyenoord 3-2

Opstellingen Ajax en FC Emmen (aftrap: 14.30 uur)

Maarten Stekelenburg verdedigt vanmiddag voor de 300ste keer het doel van Ajax. Hij kan in het thuisduel met FC Emmen voor de derde keer de landstitel met zijn Amsterdamse club winnen, maar speelde nog nooit eerder een kampioensduel.

De 38-jarige Stekelenburg was in 2004 tweede keus achter Bogdan Lobont en kampte in 2011 met een duimblessure toen Ajax de titel won.

Ajax begint met dezelfde basisploeg als vorige week tegen AZ aan het duel met FC Emmen.

ADO-FEY 59' - DOELPUNT ADO DEN HAAG

De ellende voor Feyenoord wordt groter en groter: El Khayati schiet ADO beheerst op 3-1.

De pass is van Besuijen, El Khayati maakt het rustig af. ADO won pas twee keer dit seizoen en lijkt op weg naar zijn derde zege. Uitgerekend tegen Feyenoord, dat de vierde plek op deze manier uit het zicht ziet raken.

ADO Den Haag-Feyenoord 3-1

ADO-FEY 57' - Bijna de gelijkmaker voor Feyenoord

De tweede helft had Feyenoord nog weinig gebracht, maar in de 57ste minuut is het toch bijna raak: een kopbal van dichtbij van Geertruida wordt op de doellijn gepakt door keeper Fraisl.

ADO Den Haag-Feyenoord 2-1

ADO-FEY - Tweede helft, drie wissels bij Feyenoord

Met drie nieuwe spelers is Feyenoord begonnen aan de tweede helft: Jørgensen, Haps en Diemers zijn erin gekomen. Malacia, Siniterra en Kökçü zijn in de kleedkamer achtergebleven.

ADO leidt met 2-1 tegen Feyenoord.

KNVB-directeur Gudde gearriveerd met de kampioensschaal

Kampioensschaal gearriveerd in Amsterdam

ADO-FEY - Rust in Den Haag, ADO leidt met 2-1

Het is rust in Den Haag, waar hekkensluiter ADO op een verrassende 2-1 voorsprong staat tegen Feyenoord.

ADO-FEY 41' - Feyenoord heeft het moeilijk

Feyenoord heeft het bijzonder lastig met de vlotte counters van ADO. Zo was Adekanye ineens vertrokken, maar kon Malacia op het laatste moment redding brengen. En ook na een snelle uitbraak van Besuijen was er een dreigende situatie, die eindigde met een schot in het zijnet van De Boer.

ADO Den Haag-Feyenoord 2-1

ADO-FEY 30' - DOELPUNT ADO DEN HAAG

El Khayati schiet ADO uit een strafschop op een 2-1 voorsprong. Onberispelijk, want Bijlow duikt naar de verkeerde hoek.

Scheidsrechter Van Boekel wees naar de stip na een overtreding op Van Ewijk, die omver werd geduwd door Senesi.

El Khayati, geboren in Rotterdam, maakte acht van zijn laatste zestien eredivisiegoals tegen Rotterdamse clubs: drie tegen Feyenoord, vijf tegen Excelsior.

ADO Den Haag-Feyenoord 2-1

Milan van Ewijk wordt ten val gebracht door Marcos Senesi: penalty

ADO-FEY 26' - Linssen valt geblesseerd uit

In Den Haag staat het nog 1-1 bij ADO-Feyenoord. De Rotterdammers waren nog dicht bij een nieuwe voorsprong via een verrassende vrije trap van Kökçü. Maar doelman Fraissl liet zich niet foppen.

Linssen oogt niet helemaal fit bij Feyenoord, leek na een aspirientje en wat verzorging door te kunnen, maar gaat toch van het veld. Teixeira vervangt hem.

ADO Den Haag-Feyenoord 1-1

Martens maakt tweede goal voor Barcelona in halve finale Champions League

Het is de dag van Lieke Martens in Barcelona, zo lijkt het. Na de 1-0 in de halve finale van de Champions League tegen Paris-Saint Germain is de Nederlandse international ook goed voor de 2-0, na ruim een half uur spelen.

Drie minuten later is wel alweer 2-1, door een goal van Marie-Antoinette Katoto. De eerste wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

De andere halve finale tussen Chelsea en Bayern München (eerste wedstrijd: 1-2) begint om 13.30 uur.

Lieke Martens is blij

ADO-FEY 13' - DOELPUNT ADO DEN HAAG

Na een misser van Fer stormt Arweiler alleen op het Feyenoord-doel af en hij schuift de bal in de verre hoek: 1-1.

Fer lijdt balverlies op het middenveld, ADO komt er razensnel uit en profiteert. Feyenoord begon sterk aan de wedstrijd, maar kan weer opnieuw beginnen.

ADO Den Haag-Feyenoord 1-1

Vreugde bij ADO Den Haag na de gelijkmaker van Jonas Arweiler

ADO-FEY 3' - DOELPUNT FEYENOORD

De vervanger van Berghuis, Bozeník, kopt Feyenoord via de lat op voorsprong tegen ADO Den Haag.

Een prima aanval van de Rotterdammers eindigt met een voorzet van Kökçü, die ferm wordt binnengekopt door de vaak bekritiseerde Slowaak. Deze snelle treffer, zijn eerste pas van het seizoen, zal hem goed doen.

ADO Den Haag-Feyenoord 0-1

Róbert Bozeník juicht na zijn vlotte goal tegen ADO Den Haag

ADO-FEY - Aftrap in Den Haag

De eredivisiezondag is begonnen met de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Feyenoord.

Voor beide teams zijn de belangen groot. Feyenoord moet winnen om in de buurt te blijven van de vierde plaats, ADO Den Haag moet winnen om de (bijkans

Martens schiet Barcelona op voorsprong in halve finale Champions League

Vandaag worden ook de halve finales in de Champions League bij de vrouwen afgewerkt. Het eerste duel, tussen FC Barcelona en Paris Saint-Germain, is al begonnen en daar heeft Lieke Martens zojuist de score geopend.

In de achtste minuut maakte de Nederlandse international met een fraai schot de 1-0 voor Barça. De eerste wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel.

De andere halve finale tussen Chelsea en Bayern München (eerste wedstrijd: 1-2) begint om 13.30 uur.

Weer een Europese topwedstrijd voor scheidsrechter Kuipers

Björn Kuipers is door de UEFA aangewezen als scheidsrechter bij de return in de halve finale van de Champions League tussen Manchester City en Paris Saint-Germain. De wedstrijd wordt dinsdag om 21.00 uur gespeeld.

De eerste wedstrijd in Parijs eindigde in een 2-1 zege voor City.

Björn Kuipers

Hoe is het toch met Jan Mulder? 'Ik ben er doorheen gesleept door Ajax'

De 75-jarige oud-voetballer mijdt de talkshows en leeft in de luwte. Het voetbal volgt hij nog op de voet en zijn oude club Ajax in het bijzonder.

Hoe is het toch met Jan Mulder? 'Ik ben er doorheen gesleept door Ajax'

'Geen geld voor nieuwe spelers bij Feyenoord, dus verwachtingen zijn laag'

Over twee maanden treedt Arne Slot in dienst bij Feyenoord. Vooralsnog treft de nieuwe hoofdtrainer een uitgeklede spelersgroep aan, de restanten van een team dat zich misschien niet eens plaatst voor Europees voetbal.

Terwijl Ajax al volop bezig is met volgend seizoen en bij PSV zelfs een flink geldbedrag vrijkomt om de selectie te versterken, blijft het in Rotterdam angstvallig stil. En de tijd begint te dringen.

"Het algehele gevoel is slecht", vertelt NOS-commentator en Feyenoord-volger Arman Avsaroglu. "Er is geen geld om nieuwe spelers aan te trekken en dus zijn de verwachtingen voor komend jaar vooralsnog laag."

Teleurstelling bij Eric Botteghin (Feyenoord)

Gaat FC Emmen het toch nog redden? 'Jazeker, absoluut. Waarom niet?'

'Wat gebeurt hier allemaal?', vroeg menigeen zich af toen FC Emmen ineens acht duels op rij ongeslagen bleef in de eredivisie en opklom naar de zestiende plaats, een hoopvolle plek. "Er is op een gegeven moment toch iets veranderd in de groep", zegt keeper Michael Verrips. "Het vertrouwen is gekomen en iedereen haalt het beste in elkaar naar boven."

Die andere Michael in Drentse dienst, aanvoerder Michael de Leeuw, vult aan: "Die eerste overwinning was ook een bevrijding en gaf nieuwe energie."

Lees meer over de wederopstanding van FC Emmen, om 14.30 uur de tegenstander van Ajax.

Bij FC Emmen 'klikt en klopt het', kan het een vuist maken tegen Ajax?

Opstellingen ADO Den Haag en Feyenoord (aftrap 12.15 uur)

We beginnen om 12.15 uur met het duel tussen ADO Den Haag en Feyenoord. Bij Feyenoord is Steven Berghuis geschorst na zijn rode kaart van vorige week tegen Vitesse. Róbert Bozeník is zijn vervanger. De aanvoerdersband wordt gedragen door Leroy Fer, die in de basis staat ten koste van Mark Diemers.

Jens Toornstra speelt zijn 350ste eredivisiewedstrijd. Daarvan speelde de Feyenoorder er 104 in het shirt van ADO.

Bij ADO keren Shaquille Pinas, John Goossens en Bobby Adekanye terug in de basis.

Inter en Manchester City ook kampioen vandaag?

Internazionale won zaterdag met 2-0 bij Crotone en heeft veertien punten meer dan Atalanta. Als de ploeg uit Bergamo vandaag punten morst bij Sassuolo, is de negentiende landstitel van Inter een feit.

Manchester City boekte een overwinning (2-0) bij Crystal Palace en heeft nu dertien punten voorsprong op stadgenoot Manchester United. Als United vandaag thuis van Liverpool verliest (aftrap 17.30 uur), is City kampioen.

Kampioenschap: wél schaal, géén huldiging

Ajax speelt vanmiddag een mogelijke kampioenswedstrijd tegen FC Emmen. De ploeg heeft aan een gelijkspel voldoende voor de 35e landstitel uit de clubhistorie.

Burgemeester Femke Halsema heeft een noodverordening afgekondigd voor het Leidseplein en de nabije omgeving. Terrassen op het Leidseplein blijven ook dicht. Actiegroep Nederland in Verzet heeft al eerder toestemming gekregen voor een vrijheidsmars door het centrum van Amsterdam.

Als Ajax de titel pakt, dan krijgt de club geen officiële huldiging aangeboden. De KNVB zal wel de kampioensschaal aan aanvoerder Dusan Tadic in het stadion uitreiken. Ajax wil supporters toch een beetje bij de titel te betrekken, vooral via televisie en sociale media.

Dick terug in Den Haag

Trainer Dick Advocaat, geboren in Den Haag, speelt vanmiddag met Feyenoord bij ADO Den Haag. Advocaat was tussen 1966 en 1973 speler van FC Den Haag. Eind jaren zeventig keerde hij nog voor één seizoen terug. Advocaat was nooit trainer in Den Haag.

September 1971: Dick Advocaat in het shirt van FC Den Haag en scheidsrechter Lau van Ravens

Pijnlijk record: zevende eigen goal van Van Beek

AZ, FC Groningen, Excelsior, ADO Den Haag, De Graafschap, SC Heerenveen en sinds gisteravond ook FC Utrecht.

Het zijn alle clubs die Sven van Beek als verdediger van de tegenstander aan een doelpunt heeft geholpen. Niet eerder maakte speler in de eredivisie zeven eigen doelpunten.

Bekijk alle eigen goals van Van Beek in de video hieronder:

Nieuw eredivisierecord: de zeven eigen goals van Sven van Beek

Terugblikken met Tadic

Hij is de leider van het elftal, heeft een enorme winnaarsdrang en is met zijn kwaliteiten misschien wel de beste speler van Ajax. Tel daar zijn 14 goals en 13 assists in 29 eredivisiewedstrijden bij op en je trapt een open deur in door te zeggen dat Dusan Tadic uiterst belangrijk is geweest op weg naar de 35ste landstitel van Ajax.

Aan de hand van vijf foto's blikt Tadic terug op het seizoen.

Dusan Tadic en het eredivisieseizoen van Ajax in vijf foto's

Bekijk hier de samenvattingen van de wedstrijden van gisteren

Vijf wedstrijden werden er gisteravond al gespeeld. Bekijk hieronder in de carrousel alle samenvattingen.

Stand eredivisie

De stand halverwege de 31ste speelronde in de eredivisie.

Davy Klaassen: de witte motor

Klaassen breekt als 'Mister 1-0' vaak de ban tijdens successeizoen Ajax

Davy Klaassen, de witte motor. Vrij naar de alom bekende reclameslogan waarin het oer-Hollandse glas melk wordt aangeprezen. Goed voor de botten en het gebit, zoals destijds werd gesteld.

En dat is Klaassen voor Ajax dit seizoen. Met een slok aan ervaring draagt de middenvelder bij aan het sterke geraamte van de ploeg, om daarbij ook op belangrijke momenten zijn scherpe tanden te laten zien.

Lees hieronder meer over Davy Klaassen:

Uitslagen en programma eredivisie

Het programma in de 31ste speelronde van de eredivisie.

Eredivisie op zonnige zondag

Kan Dusan Tadic vanmiddag de kampioensschaal in de lucht steken? Ajax heeft aan een gelijkspel tegen FC Emmen genoeg om zich te verzekeren van de 35ste landstitel.

In ons blog houden we alle ontwikkelingen in de eredivisie in de gaten. Ajax-Emmen begint om 14.30 uur, maar de eerste wedstrijd van de dag is Feyenoord-ADO, om 12.15 uur.