liveblog
NOS VoetbalAangepast

Venijn zit in de staart in Manchester • Real ruim langs blunderend Liverpool

liveblog gesloten

Tot morgen!

Woensdag gaat de weg naar de Champions League-finale in Istanbul op 17 juni 2021 verder met de andere twee kwartfinales.

De topper van de avond is een herhaling van de finale van vorig jaar: Bayern München - Paris Saint-Germain. Die finale eindigde in een 1-0 zege voor Bayern, dankzij een goal van Parijzenaar Kingsley Coman. Hoe loopt het woensdag af?

En FC Porto, dat het grote Juventus elimineerde in de vorige ronde, neemt het op tegen Chelsea. Zien we Hakim Ziyech in actie voor de Londense ploeg?

Je kunt alles rond die wedstrijden natuurlijk weer volgen in ons liveblog. Voor vandaag: bedankt voor het volgen en graag tot woensdag!

Uitslagen en programma

Uitslagen en programma kwartfinales Champions League.

MCI-DOR Pssssttt...

Een opvallend beeld na de wedstrijd in Manchester. Doelpuntenmaker (en generatiegenoot) Phil Foden heeft nog even een onderonsje met Erling Haaland. Waarover zal dat zijn gegaan?

Een onderonsje tussen Erling Haaland en Phil Foden na Manchester City-Borussia Dortmund (2-1).

MCI-DOR Wat vond Jadon Sancho van de wedstrijd?

REA-LIV AFGELOPEN Real Madrid wint met 3-1

Ook in Madrid is het klaar. Real Madrid wint met 3-1 van Liverpool, dat goede aanvallen afwisselde met onbegrijpelijke blunders. De Engelsen wacht een hels karwei volgende week woensdag in de thuiswedstrijd. Lees het wedstrijdverslag.

EINDSTAND: Real Madrid - Liverpool 3-1

Vinicius was de man van de wedstrijd bij Real Madrid-Liverpool.

MCI-DOR AFGELOPEN Manchester City wint met 2-1

Niet lang na de 2-1 van Foden is het afgelopen in Manchester. City wint met 2-1 van Borussia Dortmund. De return is volgende week woensdag in Dortmund. Lees het wedstrijdverslag.

EINDSTAND: Manchester City - Borussia Dortmund 2-1

MCI-DOR 90' GOAL MANCHESTER CITY

Zeker vier grote kansen kreeg hij vanavond. En de laatste (?) benut Phil Foden. Ilkay Güdogan wordt gevonden door De Bruyne en bedient op zijn beurt met een subtiel tikje Foden, die de bal van dichtbij in het net ramt.

Een bittere pil voor Dortmund, maar gezien de kansen vanavond niet onterecht.

Manchester City - Borussia Dortmund 2-1

Phil Foden heeft Manchester City in extremis nog op 2-1 geschoten tegen Borussia Dortmund.

MCI-DOR 84' GOAL DORTMUND

Na de kans van Haaland heeft Dortmund niets meer laten zien in Manchester. Maar ruim vijf minuten voor tijd is het toch 1-1! Marco Reus rondt het voorbereidende werk van Bellingham en Haaland prima af en maakt de enorm belangrijke 1-1!

Manchester City - Borussia Dortmund 1-1

RMA-LIV 81' Firmino en Shaqiri erbij

Ook voor Liverpool is de situatie nog zeker niet hopeloos, al spelen de Engelsen zeker niet hun beste wedstrijd vanavond. Een treffer erbij en Klopp en zijn mannen hebben opeens een redelijk goede uitgangssituatie voor de return. En dus komen Roberto Firmino en Xherdan Shaqiri nog voor de slotfase.

Aanvaller Diogo Jota en verdediger Ozan Kabak gaan naar de kant.

Real Madrid - Liverpool 3-1

MCI-DOR 76' De Bruyne met een schuiver

Manchester City leek in de tweede helft vooral de voorsprong te willen vasthouden en dus gebeurde er een half uur lang weinig tot niets. Maar dat is voorbij. In de laatste minuten kreeg City al drie goede schietkansen. Zo ging een schuiver van De Bruyne maar net naast de paal. En zojuist had doelman Marwin Hitz prima het oog in een schot van Phil Foden.

Toch lijkt het wachten op de 2-0 voor City. En dat is ook wel een goed idee, want volgende week is de return in Dortmund.

Manchester City - Borussia Dortmund 1-0

RMA -LIV 65' GOAL REAL MADRID

Liverpool leek na rust terug in de wedstrijd, maar de laatste minuten is Real Madrid weer in de aanval. En omdat de slordigheidjes nog altijd in het spel van de Engelsen zitten, staat het nu ook 3-1.

Opnieuw is het Vinicius die scoort, dit keer op aangeven van Luka Modric. Dat ging wel heel makkelijk!

Real Madrid - Liverpool 3-1

MCI-DOR 63' Gio, Gio, Gio...!

Ook Borussia Dortmund heeft gewisseld. In het veld gekomen is de jonge middenvelder Giovanni (Gio) Reyna en dat is ook een jongen met een verhaal. Zijn vader, Amerikaans international Claudio Reyna, speelde een paar seizoenen met Giovanni van Bronckhorst bij Glasgow Rangers. De twee werden vrienden en Claudio besloot zijn zoon vervolgens Giovanni te noemen. Inderdaad, naar Van Bronckhorst.

Kijken wat hij vanavond kan.

Manchester City - Borussia Dortmund 1-0

MCI-DOR 59' Pep kiest nu wel voor een spits

Het experiment met Bernardo Silva als valse, zwervende spits was geen doorslaand succes tegen Borussia Dortmund. En dus brengt Guardiola voor de Portugees nu toch een echte spits: Gabriel Jesus.

Manchester City - Borussia Dortmund 1-0

RMA-LIV 50' GOAL LIVERPOOL

Liverpool is heel anders uit de kleedkamer gekomen en wordt al snel beloond. Via Diogo Jota komt de bal uit de kluts voor de voeten van Mohamed Salah en die prikt de bal via doelman Thibaut Courtois en de lat in het doel. Het staat opeens 2-1.

Er wordt nog even gekeken of het geen buitenspel was, maar uit de beelden blijkt duidelijk dat Lucas Vazquéz dat opheft.

Real Madrid - Liverpool 2-1

Mo Salah wordt in de lucht getild door Diogo Jota na de 2-1 tegen Real Madrid.

MCI-DOR 48' Daar was Haaland....!

Daar was het eerste echte moment van Erling Haaland. Hij wordt in de diepte gestuurd en is veel sneller en sterker dan Ruben Dias. Maar de Noor komt net niet uit met zijn passen en dus kan Ederson nog redden. Maar dit mag je gerust een flinke waarschuwing noemen.

Manchester City - Borussia Dortmund 1-0

Erling Haaland in het Champions League-duel met Manchester City.

RMA-LIV 46' Wissel bij Liverpool

Jürgen Klopp is niet tevreden en haalt Naby Keïta uit het veld. Zijn vervanger is Thiago Alcantara (ex-Barcelona).

Real Madrid - Liverpool 2-0

TWEEDE HELFT

De bal rolt weer bij Real Madrid-Liverpool (2-0) en Manchester City-Borussia Dortmund (1-0).

Waar kennen we Hategan nog meer van?

Het lijkt erop dat arbiter Hategan net te vroeg gefloten heeft in het duel van Bellingham met Ederson. Er was dus al gefloten voor het doelpunt viel en dus kan de VAR niet ingrijpen. Dat is ook wel een beetje pech.

Een doorzetter is de Roemeeen in ieder geval wel. Je herinnert je vast nog het ontroerende moment na de Nations League-wedstrijd tussen Nederland en Duitsland, toen Hategan in tranen aan Virgil van Dijk vertelde dat zijn moeder tijdens het duel was overleden.

Virgil van Dijk troost Roemeense scheidsrechter die rouwt om diens moeder

MCI-DOR RUST Dortmund gefrustreerd de rust in

Borussia Dortmund had eigenlijk verdiend om met een gelijkspel aan de thee te gaan. In werkelijkheid is het 1-0 voor Manchester City.

Manchester City - Borussia Dortmund 1-0

Kyle Walker gooit alles in de strijd in het Champions League-duel met Borussia Dortmund.

RMA - LIV RUST Foutenfestival Liverpool

Als Liverpool zo blijft spelen, dan gaat het een stevige nederlaag tegemoet tegen Real Madrid. De blunder van Alexander-Arnold betekende de 2-0, maar daarna maakten de Engelsen nog veel meer fouten. En dus is 2-0 nog een magere afspiegeling van de eerste helft.

Real Madrid - Liverpool 2-0

MCI-DOR 36' Dortmund beroofd van treffer

Dit is een echte fout van de arbitrage! Jude Bellingham is net iets eerder bij de bal dan City-doelman Ederson en schuift de bal simpel in het doel. Hategan fluit echter omdat Bellingham de keeper geraakt zou hebben, maar uit de beelden blijkt dat het eerder andersom is.

Dit keer grijpt de VAR niet in (of mag niet ingrijpen). Sterker, Bellingham heeft een gele kaart gekregen. En dus heeft Dortmund, dat eerder al twee goede kansen kreeg, enorm veel pech!

Manchester City - Borussia Dortmund 1-0

In plaats van een goal krijgt Jude Bellingham een gele kaart gepresenteerd tegen Manchester City.

RMA-LIV 35' GOAL REAL MADRID

Wat een blunder van Alexander-Arnold. Hij kopt de bal zomaar in de loop van Marco Asensio en die wipt de bal zo over doelman Alisson.

Wijnaldum discussieert nog wel met arbiter Brych over een eerder gemaakte overtreding. Maar dat levert niets op. Het staat 2-0 bij Real Madrid-Liverpool.

Real Madrid - Liverpool 2-0

Marco Asensio viert de 2-0 voor Real Madrid tegen Liverpool.

MCI-DOR 32' Geen strafschop, dankzij VAR

De strafschop wordt teruggedraaid door Hategan. En terecht, want uit de beelden blijkt dat Can met zijn hak niet eens in de buurt komt van het gelaat van Rodri.

De gele kaart, die Can kreeg als gevolg van zijn overtreding, lijkt trouwens niet te zijn teruggedraaid. Maar wie weet kreeg hij die kaart wel voor commentaar.

Manchester City - Borussia Dortmund 1-0

MCI-DOR 29' Strafschop voor City?

Wat is dat nu? Arbiter Hategan wijst naar de stip na een vrije trap van Kevin De Bruyne richting Rodri. Emre Can heft daarbij zijn been, maar lijkt de laag koppende Rodri niet of nauwelijks te raken. En dus wordt Hategan naar de monitor geroepen.

Wat gaat het worden?

Manchester City - Borussia Dortmund 1-0

Arbiter Ovidiu Hategan bekijkt de vermeende strafschopsituatie tussen Rodri en Emre Can.

RMA-LIV 27' GOAL REAL MADRID

Toni Kroos zet Vinicius op briljante wijze vrij voor de keeper (al moet hij hem nog wel knap aannemen op de borst) en de Braziliaan maakt het feilloos af. Het staat 1-0 voor Real Madrid tegen Liverpool.

Real Madrid - Liverpool 1-0

Vinicius dankt de hogere machten na zijn 1-0 tegen Liverpool.

MCI-DOR 17' GOAL MAN CITY

Uit de eerste de beste geslaagde aanval komt Manchester City op 1-0 tegen Borussia Dortmund. Emre Can maakt een fout en speelt de bal zomaar in de voeten bij Riyad Mahrez. Drie, vier passjes later schuift Kevin De Bruyne simpel de 1-0 binnen.

Manchester City - Borussia Dortmund 1-0

Kevin De Bruyne en Riyad Mahrez vieren de 1-0 tegen Borussia Dortmund.

RMA-LIV 15' Real drukt Liverpool achteruit

Op het trainingscomplex van Real Madrid, vanavond omgedoopt tot Champions League-theater, heeft Liverpool het trouwens wat lastiger. Real Madrid drukt de Engelsen achteruit.

Zojuist was het ook even schrikken voor met name Liverpool-aanvoerder Georginio Wijnaldum. Hij zag Luka Modric voor hem langs kruisen op de rand van de zestien en moest flink inhouden. Modric liet zich desondanks vallen, maar daar had arbiter Felix Brych goed het oog in.

Real Madrid - Liverpool 0-0

MCI-DOR 10' Nog niet veel gebeurd

Er zijn inmiddels tien minuten gespeeld en er is eigenlijk nog niets noemenswaardigs gebeurd in Manchester. En dus kunnen we nog iets opmerkelijks vertellen over arbiter Hategan. Wist je namelijk dat hij ook in 2012 al onbedoeld onderdeel werd van een grote discussie rond racisme op de internationale velden.

In het groepsduel in de Champions League tussen CSKA Moskou en Manchester City beklaagde City-middenvelder Yaya Touré zich namelijk in woord en gebaar over de oerwoudgeluiden die zijn kant op kwamen. Hategan liet de wedstrijd echter doorspelen, waarvoor hij achteraf veel kritiek kreeg. De UEFA vond echter dat de Roemeen juist had gehandeld.

Manchester City - Borussia Dortmund 0-0

AFTRAP - De bal rolt in Madrid en Manchester

De bal rolt in Madrid en Manchester! We zijn begonnen aan de kwartfinales van de Champions League.

21.00 uur: Manchester City - Borussia Dortmund 0-0

21.00 uur: Real Madrid - Liverpool 0-0

MCI-DOR Arbiter Hategan (en omstreden assistent) terug in Champions League

Het duel in Manchester staat trouwens onder leiding van arbiter Ovidiu Hategan. En dat betekent de terugkeer van de Roemeense scheidsrechter in de Champions League sinds het veelbesproken racisme-incident bij Paris Saint-Germain en Basaksehir.

Dat duel werd gestaakt nadat vierde man Coltescu én assistent-scheidsrechter Octavian Sovre het woord 'negru' hadden uitgesproken. Daarmee doelden ze op Pierre Wébo, assistent-coach op de bank bij de Turken.

De UEFA oordeelde uiteindelijk dat er geen sprake was van racisme, maar strafte de twee leidsmannen wel vanwege onbehoorlijk gedrag. Coltescu werd tot het einde van het seizoen geschorst. Sovre kwam eraf met een boete en staat vanavond gewoon met de vlag langs de lijn.

De Roemeense scheidsrechter Ovidiu Hategan

MCI-DOR Geen Sancho, wel Foden

Sancho is trouwens afkomstig uit de jeugdopleiding van Manchester City, maar tekende in 2017 uit ergernis over het uitblijven van speelminuten voor Borussia Dortmund. Dat kreeg nog een aardig staartje bij het WK onder 17 in India later die zomer.

Sancho speelde drie duels in de groepsfase en scoorde daarin liefst vier keer. Maar toen de knock-outfase aanbrak, werd hij teruggeroepen door zijn nieuwe werkgever Borussia Dortmund. Engeland onder 17 denderde door en won in de finale met 5-2 van Spanje (met huidige City-spelers Erick Garcia en Ferran Torres).

Phil Foden, vanavond in het veld bij Manchester City, maakte er twee en werd verkozen tot beste speler van het toernooi.

Phil Foden na een van zijn twee treffers in de finale van het WK onder 17 in India in 2017.

MCI-DOR Dortmund mét spits (maar zonder Sancho)

Interim-trainer Edin Terzic begint natuurlijk wel met een spits. Logisch, als die luistert naar de naam Haaland. Wel moet hij de Engelse sterspeler Jadon Sancho missen, die op 3 maart een spierblessure opliep tegen Bayern München.

Doel: Hitz

Verdediging: Morey, Akanji, Hummels, Guerreiro

Middenveld: Bellingham, Can, Dahoud

Aanval: Knauff, Haaland, Reus

MCI-DOR City zonder spits

Over naar Manchester waar Manchester City het opneemt tegen Borussia Dortmund. Deze elf namen komen vanavond uit de koker van Pep Guardiola. Man-in-vorm Ilkay Gündogan speelde in het seizoen 2012-13 twee keer met Borussia Dortmund tegen Manchester City (1-0 winst en 1-1). Bovendien scoorde hij later uit een strafschop in de finale tegen Bayern München. Inderdaad, dé finale van Arjen Robben!

Doel: Ederson

Verdediging: Walker, Stones, Días, Cancelo

Middenveld: Mahrez, Rodri, De Bruyne, Gundogan, Foden

Aanval: Bernardo Silva

RMA-LIV Over snorren gesproken...

Of het een hommage is aan Alan Kennedy, vragen we ons af. Maar feit is dat er sinds de jaren 1980 niet veel fraaidere snorren te zien zijn geweest op het voetbalveld dan deze van Liverpool-doelman Alisson Becker. Hulde!

Liverpool-doelman Alisson Becker

RMA-LIV Veertig jaar geleden won Liverpool (en daarna ook trouwens)

De finale van drie jaar geleden was trouwens niet de enige tussen beide ploegen. In 1981 ging de finale om de Europa Cup I ook tussen Liverpool en Real Madrid. Destijds wonnen de Engelsen, dankzij een wippertje van linksback Alan Kennedy.

Het onderlinge saldo is trouwens in het voordeel van Liverpool. Ook in 2008 troffen beide clubs elkaar, toen nog in de groepsfase van de Champions LEague. Liverpool won beide keren (4-0 thuis, 0-1 uit).

Alan Kennedy is de held in Parijs na zijn enige goal in de finale van de Europa Cup I tegen Real Madrid in 1981.

RMA-LIV Loris Karius? Hoe zou het met hem zijn...?

Real Madrid-Liverpool is natuurlijk de herhaling van de Champions League-finale van 2018. Dat was de finale van Gareth Bale, die twee keer scoorde waaronder een fenomenale volley. Maar meer nog was het de finale van Loris Karius.

De Duitse doelman maakte twee vreselijke blunders en kon een vervolg van zijn loopbaan op Anfield vergeten. Tegenwoordig slijt Karius zijn dagen als reservedoelman bij Union Berlin. Als huurling van Liverpool, dat wel.

Gareth Bale juicht na een treffer in de Champions League-finale van 2018 tegen Liverpool.

RMA-LIV Liverpool met aanvoerder Wijnaldum

Georginio Wijnaldum werd dit weekend nog gespaard in de overtuigende 3-0 zege van Liverpool op Arsenal. Vanavond is hij gewoon aanvoerder van zijn ploeg in de uitwedstrijd tegen Real Madrid. Dit is de opstelling.

Doel: Alisson

Verdediging: Alexander-Arnold, Kabak, Phillips, Robertson

Middenveld: Keita, Fabinho, Wijnaldum

Aanval: Salah, Jota, Mané

Georginio Wijnaldum kwam afgelopen weekend slechts 12 minuten in actie tegen Arsenal.

RMA-LIV Defensieve zorgen voor Zidane

Real Madrid-coach Zinédine Zidane heeft moeten puzzelen in zijn verdediging. Aanvoerder Sergio Ramos keerde namelijk terug van de nationale ploeg met een kuitblessure. En vandaag raakte ook zijn andere centrale verdediger, Raphaël Varane, buiten strijd. De wereldkampioen bleek positief bij de verplichte coronatest.

Ook Eden Hazard is nog altijd niet fit. Maar zo is er wel een plekje voor Marco Asensio. Dit is de opstelling.

Doel: Courtois

Verdediging: Vazquéz, Éder Militão, Nacho, Mendy

Middenveld: Kroos, Casemiro, Modric

Aanval: Asensio, Benzema, Vinicius

Raphaël Varane zal gemist worden bij Real Madrid

Het bewijs: Haaland senior bij Manchester City

De hardwerkende middenvelder Alf-Inge Haaland - Haaland senior dus - speelde van 2000 tot 2003 voor Manchester City en schopte het zelfs tot aanvoerder.

Alf-Inge Haaland haalt in 2001 uit als aanvoerder van Manchester City tegen Christian Ziege van Liverpool.

Guardiola wil (nog) niet weten van transfer Haaland

Zaakwaarnemer Mino Raiola en vader Alf Inge Haaland bezochten afgelopen weekend Barcelona en Real Madrid om te praten over de toekomst van het fenomeen. Zou het mogelijk zijn dat Erling in de voetsporen treedt van zijn vader bij Manchester City.

Volgens Pep Guardiola is daar geen sprake van. Voorlopig, tenminste.

Complimenten van Guardiola aan Haaland, maar gaat niet in op mogelijk transfer van topspits

Het fenomeen Haaland

"Zelfs een blinde kan zien dat hij een fantastische speler is", liet Pep Guardiola zich ontvallen over Erling Braut Haaland, de Noorse spits die record na record breekt in zowel de Bundesliga als de Champions League.

Het Manchester City van trainer Guardiola is dit seizoen gebombardeerd tot een van de topfavorieten voor het winnen van de Champions League. De koploper in de Premier League treft op papier een ideale tegenstander; Borussia Dortmund won slechts één van de laatste vijf wedstrijden. Maar Haaland blijft ondanks de mindere resultaten scoren, met name in grote wedstrijden.

Erling Haaland.

Programma kwartfinales Champions League

Updates ontvangen op je telefoon? Dat kan!

Liveblog updates

Welkom!

Ga er maar eens goed voor zitten, want de Champions League komt nu echt in de beslissende fase. Vanavond om 21.00 uur zijn de eerste kwartfinales van het miljoenenbal.

Het schier ongenaakbare Manchester City ontvangt het zwoegende Borussia Dortmund, dat natuurlijk wel de felbegeerde topscorer van de Champions League in de gelederen heeft: Erling Haaland.

En Real Madrid, vanochtend opgeschrikt door een positieve coronatest van verdediger Raphaël Varane, neemt het op tegen Liverpool. Welkom bij het liveblog!