liveblog
NOS NieuwsAangepast

Speciale teststraten voor mensen die evenement bezoeken • Binnenkort vaccins voor iedereen in VS

  • Welkom in het coronablog van dinsdag 6 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie:
  • Er komen verschillende proef-evenementen met toegangstesten
  • Grapperhaus: er wordt gewerkt aan 'openingsplan'
  • Kuipers vindt RIVM-cijfers voor ziekenhuisbezetting 'theoretische exercitie'
liveblog gesloten

TivoliVredenburg doet mee aan pilot-evenement: 'We zien dit echt als lichtpunt'

TivoliVredenburg doet mee aan pilot-evenement: 'We zien dit echt als lichtpunt'

Horeca: heropening moet niet afhangen van toegangstests

Toegangstesten op het coronavirus moeten wat de horecabranche betreft geen voorwaarde zijn voor de heropening van cafés, restaurants of buitenterrassen, zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen persbureau ANP.

KHN vindt het positief als de proeven met coronatests voor toegang tot openbare gelegenheden bijdragen aan een snellere heropening van de maatschappij. "Het moet echter niet in de weg staan van voortvarend vaccineren, het ons houden aan de basisregels én de wil om het normale leven weer op te pakken."

De brancheorganisatie vindt dat de zelf opgestelde routekaart voor versoepelingen leidend moet zijn voor heropening van horeca.

Evenement bezoeken? Zo gaat dat straks

Wie naar een evenement wil dat meedoet aan de pilots met testbewijzen van het kabinet, moet op een speciale sneltestlocatie negatief getest zijn op het coronavirus. Hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn de voorwaarden?

Efteling gaat een dag open voor trouwe bezoekers

Ook de Efteling gaat deze maand open. Het gaat om een dag, 24 april, en je kunt er geen kaarten voor kopen. De Efteling zal uitnodigingen sturen naar abonnementhouders en verblijfsgasten. "Zij zijn loyaal aan ons gebleven terwijl wij maandenlang gesloten waren."

Het pretpark zegt graag te willen meewerken aan het experiment. "Het is voor ons enorm leerzaam om te ervaren onder welke voorwaarden we de anderhalve meter in de praktijk los kunnen laten en zijn benieuwd naar de onderzoeksresultaten."

Biden vervroegt algemene beschikbaarheid vaccins

De Amerikaanse president Biden laat eerder dan gepland het moment ingaan dat alle volwassen Amerikanen aanspraak kunnen maken op vaccins. Per 19 april kunnen alle Amerikanen zich inschrijven, vertelde woordvoerder van het Witte Huis Jen Psaki in een persconferentie. Dat is twee weken eerder dan de oorspronkelijke planning.

De eerste vaccins waren voor ouderen, zorgmedewerkers en andere mensen met cruciale beroepen, maar in sommige staten verliep het inenten zo snel dat ook andere groepen al aan de beurt kwamen.

Poppodia hongerig, maar willen liever helemaal open

Poppodia zijn "hongerig" om open te gaan, vertelt directeur Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals tegen persbureau ANP. Hij reageert op de plannen van het kabinet om deze maand verschillende evenementen toe te staan voor mensen die negatief getest zijn. "Maar uiteindelijk is dit om het systeem met sneltesten te testen en niet om weer open te gaan."

Hij benadrukt dat het vooralsnog maar om een paar dagen gaat en het bovendien regionaal verdeeld is. "De test heeft een functie in het heropenen, maar het is niet dat we nu weer helemaal opengaan. De drijfveer is nu niet om weer zoveel mogelijk publiek te ontvangen maar het testen van de testlabs. Hopelijk kunnen we als dat goed gaat op weg naar meer. Daar is het allemaal om te doen."

Verschillende bekende poppodia zoals 013, Hedon, TivoliVredenburg en het Paard doen mee aan de proef.

Voetbalclubs regelen kaartverkoop zelf

Voetbalclubs die eind deze maand weer publiek mogen ontvangen vanwege de proef met testbewijzen, bepalen zelf hoe ze de kaarten verdelen. "De verdeling van de kaarten is aan de clubs, net als aan het begin van het seizoen", zegt een woordvoerder van de KNVB tegen persbureau ANP. "Er moeten nog veel zaken besproken worden. Dat gaat de komende dagen gebeuren."

Bij de dertigste speelronde in de eredivisie en de 36e ronde in de Keuken Kampioen Divisie zijn de fans weer welkom. De overheid heeft voor elke wedstrijd een maximaal aantal bezoekers vastgesteld, variërend van 380 tot 7500 mensen.

5000 bezoekers per dag welkom bij Keukenhof

Er zijn 5000 bezoekers per dag welkom als de Keukenhof open gaat op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 april. De dagen zijn onderdeel van de pilot-evenementen die het kabinet toestaat deze maand. Ook het weekend daarna zijn er testdagen.

De Keukenhof klaar om de bezoekers te ontvangen, maar hiermee is het seizoen nog niet gered. "Financieel is het jaar verloren", zegt Keukenhof-directeur Bart Siemerink tegen de NOS. "Wij hebben in een goed jaar een miljoen bezoekers. Met testdagen van 5000 bezoekers per dag zullen de proeven eerder geld kosten dan opleveren."

Theaters in de rij voor proefevenementen met sneltesten

43 theaters door het hele land doen mee aan de pilot-evenementen deze maand. "Onder onze leden is veel animo en bereidheid om mee te doen met deze pilot", reageert De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) bij persbureau ANP.

"Met de nieuwe testresultaten hopen we het kabinet te overtuigen om meer sneltesten in te zetten voor de heropening van de culturele sector, zodat op korte termijn de 1,5 meter helemaal losgelaten wordt", zegt VSCD-directeur Gabbi Mesters.

Voor de pilot zijn alleen podia geselecteerd die een sneltestlocatie in de buurt hebben. De theaters en concertzalen moeten zich aan het anderhalvemeterprotocol houden, dat vorig najaar al is getest. Ook wordt er bij de programmering rekening gehouden met de avondklok, zodat het publiek op tijd weer thuis is.

Onder anderen Ellen ten Damme, Peter Pannekoek, OG3NE, Stef Bos, Ronald Goedemondt, Wende Snijders en Herman van Veen treden op in een van de 43 deelnemende theaters.

'Eerst moet je een kaartje bemachtigen en daarna een test fixen'

'Eerst moet je een kaartje bemachtigen en daarna een test fixen'

Speciale coronatestlocaties voor toegang tot evenement

Er komen speciale teststraten voor mensen die een toegangsbewijs nodig hebben voor een evenement. Er worden deze maand verschillende pilot-evenementen gehouden waarbij mensen met een testbewijs bepaalde musea, dierentuinen of voetbalwedstrijden kunnen bezoeken.

De afspraak kan hier worden gemaakt, de test moet binnen 40 uur voor het evenement worden afgenomen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Een afspraak moet uiterlijk twee weken van tevoren worden gemaakt, staat op de website.

De uitslag is er binnen een uur. Een negatief testbewijs van bijvoorbeeld de GGD-teststraat is niet geldig om toegang te krijgen tot het evenement en de uitslag van een thuistest ook niet.

Als de uitslag op de coronatest negatief is, krijg je via de mail een code die in de CoronaCheck-app kan worden gezet. Met die code krijg je toegang tot een evenement of activiteit.

Musea en beheerders monumenten blij met proef toelaten bezoekers

De Museumvereniging en de Nationale Monumentenorganisatie zijn blij dat er bij wijze van proef weer beperkt bezoekers mogen worden toegelaten de komende weken.

De Museumvereniging zegt tegen persbureau ANP dat de musea goed zijn voorbereid op bezoekers. De strenge maatregelen van voor de gedwongen sluiting blijven van kracht.

Ook beheerders van monumenten zoals kerken, kastelen of ander erfgoed kunnen niet wachten. Op 9, 10 en 11 april mogen de monumenten een aantal negatief geteste bezoekers ontvangen als onderdeel van de pilot die is gestart door de overheid. "We zijn enthousiast en hebben extra activiteiten gepland voor dit bijzondere weekend, zoals rondleidingen en livemuziek op zaterdag en zondag", zegt Anja Bon van de Buitenplaats Groeneveld in Baarn tegen het persbureau.

De Jonge verwacht vaccinatiedoel te halen, ondanks tijdelijke stop AstraZeneca

De Jonge verwacht vaccinatiedoel te halen, ondanks tijdelijke stop AstraZeneca

Vanaf deze maand verschillende plekken deels open voor publiek

Voetbalwedstrijden, festivals, een theatervoorstelling en een zakelijk congres: vanaf deze maand worden deze evenementen gehouden, om te kijken of ze coronaproof kunnen worden georganiseerd.

Mensen die ernaartoe willen, moeten een testbewijs laten zien waaruit blijkt dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.

Zo mogen er bij een eredivisiewedstrijd tussen PSV en FC Groningen in Eindhoven 4000 mensen aanwezig zijn en als Ajax het opneemt tegen AZ in Amsterdam, 7500 mensen. Ook gaan door het hele land allerlei musea open voor beperkte aantallen bezoekers.

Grapperhaus: er wordt gewerkt aan 'openingsplan'

Veiligheidsregio's en burgemeesters werken aan een 'openingsplan'. Dat vertelde demissionair-minister Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad. In dat plan staat een opzet voor wat er in de toekomst in welke volgorde weer open kan. Vrijdag wordt het plan besproken met de ministerraad.

Het is de bedoeling dat het openingsplan op 13 april kan worden gepresenteerd tijdens de persconferentie met de premier over de coronamaatregelen. Wanneer de eerste versoepelingen kunnen gebeuren is nog onduidelijk maar de huidige coronacijfers lijken "niet ongunstig", zegt Grapperhaus voorzichtig.

Ook noemt hij nog andere versoepelingsprojecten zoals de toegangstesten die meer mogelijk zouden kunnen maken en Fieldlab-evenementen.

Kuipers: RIVM-cijfers voor ziekenhuizen kloppen niet

De verwachtingen van het RIVM van de ziekenhuisbezetting door corona zijn "een theoretische exercitie en niet meer dan dat", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Het RIVM stelde recent zijn berekeningen van de verwachte IC-bezetting in de derde golf naar beneden bij, maar volgens Kuipers zijn dat cijfers waar de ziekenhuizen "helemaal niets mee kunnen" en die simpelweg "niet kloppen".

Kuipers en zijn collega's maken hun eigen berekeningen, omdat zij voldoende personeel willen inroosteren en hun operatieprogramma's goed willen plannen. In die voorspellingen komt de ziekenhuisbezetting in de loop van deze maand steeds uit op zo'n 2900, hetzelfde niveau als begin januari.

Kuipers: "Die lijn loopt tot nu toe omhoog volgens verwachting. Er zijn geen tegenvallers geweest de laatste tijd en geen meevallers, hoewel de laatste dagen zich minder mensen melden in het ziekenhuis. Je hoopt dat dit doorzet. Eind deze week weten we meer."

De ziekenhuisbestuurder zegt geen kritiek te willen uiten op het RIVM, dat in zijn ogen over het algemeen uitstekend modelleert als het bijvoorbeeld gaat om de gevolgen van maatregelen. "Maar dat geldt niet voor de effecten van die maatregelen op de ziekenhuisbezetting."

Dagcijfers corona: 2495 coronapatiënten in ziekenhuis, hoogste aantal sinds half januari

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5592 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 240 meer dan gisteren. Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen vaak onder het weekgemiddelde doordat minder mensen zich in de weekeindes laten testen.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6884 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 7 procent vergeleken met vorige week. Lees hier meer over de weekcijfers die vandaag zijn gepubliceerd.

Hoogste ziekenhuisbezetting sinds januari

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2495 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2374), van wie 750 op de IC (gisteren: 746). De totale ziekenhuisbezetting kent nu het hoogste aantal sinds half januari, blijkt uit data van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Toch is er volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg geen reden voor extra bezorgdheid. Nog altijd is zijn verwachting dat de bezetting weliswaar nog verder zal oplopen, naar zo'n 2900 bedden voor covidpatiënten in de loop van deze maand, maar de ziekenhuizen kunnen dat volgens hem aan. En de laatste dagen melden zich minder mensen in het ziekenhuis. "Je hoopt dat dat doorzet. Eind deze week weten we meer."

Gemeenten moeten ruimhartiger omgaan met TONK-regeling, zegt Koolmees

Gemeenten moeten ruimhartiger omgaan met het verstrekken van de TONK-regeling, zegt demissionair-minister Koolmees. Die financiële hulp is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis moeite hebben met het betalen van noodzakelijke kosten zoals woonkosten.

Zondag meldde de NOS dat er veel minder gebruik wordt gemaakt van die regeling dan verwacht. Volgens Koolmees zou het te maken kunnen hebben met de voorwaarden die gemeenten stellen. Maar het is ook mogelijk dat mensen bang zijn om steun aan te vragen. Hij benadrukte dat er een ruim budget is.

EMA-medewerker: verband AstraZeneca-vaccin en zeldzame vormen van trombose

Er is een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en de ernstige en zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes. Dat zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), tegen Italiaanse media. Het Europees Medicijnagentschap bevestigt zijn uitspraken niet.

Cavaleri zegt dat er onder gevaccineerde jongeren meer meldingen zijn dan je mag verwachten van trombose in de hersenen in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes. Hij zegt dat de voordelen van het vaccin nog altijd groter zijn dan de mogelijke risico's, maar zegt ook dat "jonge vrouwen minder last hebben van covid-19" en dat voor hen opnieuw moet worden bepaald of de voordelen nog opwegen tegen de nadelen.

Een woordvoerder van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) noemt de opvattingen van Cavaleri "een individueel standpunt". Het comité dat er binnen de EMA over gaat vergadert vandaag over het onderwerp, pas morgen komt het agentschap met een standpunt.

Half maart zei EMA dat er geen verband aanwijsbaar is tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose in algemene zin. Over zeldzame en ernstige trombose-gevallen zei EMA toen dat een verband met het vaccin niet was vastgesteld, maar ook niet kon worden uitgesloten.

Weekcijfers corona: minder nieuwe besmettingen, forse toename IC-opnames

Honderden aanmeldingen zorgmedewerkers voor coronahulp Curaçao

Honderden zorgmedewerkers hebben aangeboden om mee te helpen in de coronazorg op Curaçao. Volgens het initiatief 'Extra handen voor de zorg' waren er tot zondag al 350 aanmeldingen binnengekomen. Een team van veertig artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel vertrekt naar verwachting vrijdag naar het eiland.

"Het is hartverwarmend dat zoveel mensen bereid zijn om direct te vertrekken. Dit zijn allemaal mensen met een zorghart", zegt een woordvoerder van zorgnetwerk RegioPlus, een van de organisaties achter Extra handen voor de zorg.

Het Nederlandse team gaat helpen in het ziekenhuis en met het toedienen van vaccinaties. Afgelopen weekend vertrokken er ook al twintig artsen en verpleegkundigen vanuit Nederland naar Curaçao.

Chaos bij huisartsen na tijdelijke AstraZeneca-stop

De GGD Hollands Midden wordt platgebeld door mensen met vragen over het AstraZeneca-vaccin. Vorige week besloot Nederland het vaccin in elk geval tot en met morgen niet te geven aan mensen jonger dan 60 jaar. Aanleiding voor dat besluit was een aantal meldingen van bloedstollingsproblemen als mogelijke bijwerking van het vaccin. Volgens Omroep West willen mensen weten of ze nu wel of niet moeten komen voor een prik.

"Patiënten zijn door deze tijdelijke stop in de war. Huisartsen krijgen zoveel telefoontjes dat de reguliere zorg onder druk komt", zegt de Landelijke Huisartsenvereniging.

Volgens huisarts Dennis Mook uit Leiden daalt het animo voor een AstraZeneca-prik. Ook leidt het tot logistieke problemen: "Wij hebben een centraal afsprakensysteem waar mensen zelf een afspraak kunnen inplannen en wat moeten wij nu doen? Ik kan niet alle afspraken nakijken op leeftijd."

Tot vorige week vrijdag waren er bij bijwerkingencentrum Lareb na 400.000 prikken met het vaccin vijf meldingen van vrouwen tussen de 25 en 65 jaar die trombose ontwikkelden in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een van hen is overleden.

Wereldwijd meer dan drie miljoen coronadoden, meldt persbureau Reuters

Volgens een telling van persbureau Reuters is het wereldwijde aantal coronadoden vandaag de drie miljoen gepasseerd. Met name in Brazilië en India neemt het aantal doden de laatste tijd flink toe.

Ondanks de vaccinatiecampagnes die in grote delen van de wereld op gang komen, leiden nieuwe besmettelijkere coronavarianten ertoe dat er nog steeds veel mensen overlijden als gevolg van het virus.

Reuters meldt dat het ongeveer een jaar duurde voordat de grens van twee miljoen coronadoden werd bereikt. In de drie maanden daarna stierven er nog een miljoen mensen aan het virus.

Afgelopen week 6392 avondklokboetes

De politie heeft vorige week 6392 bekeuringen uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Dat is bijna evenveel als in de week daarvoor toen 6423 mensen werden beboet. Sinds woensdag duurt de avondklok van 22.00 uur tot 04.30 uur.

De politie deelde 176 waarschuwingen uit aan mensen die zich niet aan de coronaregels hielden. Er werden 57 illegale feesten beëindigd afgelopen weekend, zeven meer dan het weekend daarvoor.

Vanaf vandaag negatieve test nodig voor Nederlanders in Duitsland

Vanaf vandaag moeten Nederlanders die naar Duitsland reizen meteen kunnen aantonen dat ze negatief getest zijn op het coronavirus. Premier Laschet van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zegt dat de politie in het grensgebied steekproefsgewijs gaat controleren.

Nederlanders zonder testuitslag van minder dan 48 uur oud, riskeren een boete. Ook worden ze, als ze dat niet hebben, door de politie doorverwezen naar een testlocatie. Duitsland bestempelde Nederland afgelopen weekend tot hoogrisicogebied, vanwege het hoge aantal coronabesmettingen.

Gisteren stonden er nog files met Nederlandse auto's bij tankstations vlak over de Duitse grens. Nederlanders wilden daar nog snel zonder negatieve coronatest goedkoop tanken.

ANP
Nederlandse auto's gisteren in de rij voor een tankstation in Gronau

Italiaanse politie zoekt naar sporen corona in openbaar vervoer

De Italiaanse politie controleert in het openbaar vervoer op sporen van corona. Met wattenstaafjes worden honderden stopknoppen, hendels en stangen in bussen en treinen onderzocht. Ook wordt gekeken of er ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn en bordjes met uitleg van de coronaregels.

De politie hoopt zo vast te stellen of besmette mensen ook virus achterlaten in het openbaar vervoer.

Italiaanse politie zoekt naar sporen covid-19 in openbaar vervoer

Vorig jaar fors minder tbs opgelegd

Rechters hebben vorig jaar 115 keer tbs opgelegd. Dat is een stuk minder dan in 2019, toen er nog 219 keer tbs werd opgelegd, blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Corona heeft daar vermoedelijk een rol in gespeeld.

Volgens strafrechter Anja van Holten is er geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van de daling: "Maar het is waarschijnlijk dat de lagere misdrijfcijfers en het lagere aantal strafzaken vanwege corona een rol spelen."

Ook zijn er vorig jaar door corona minder psychiatrische en psychologische onderzoeken uitgevoerd, waardoor strafzaken zijn uitgesteld.

België komt met vaccinatie-reservelijst

Mensen in België kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor een vaccinatie-reservelijst. Als er op een vaccinatielocatie overschotten zijn, kunnen die mensen op het laatste moment worden opgeroepen om een prik te halen.

Volgens de VRT was er direct al veel animo voor. Op de website waarop mensen zich kunnen inschrijven was vanmorgen om 07.30 uur al een wachttijd van een uur. Het gaat in eerste instantie om een proef in de Vlaamse plaatsen Roeselare en Deinze. De bedoeling is dat er snel ook in andere plaatsen in België mee gewerkt gaat worden.

Je kan pas worden uitgenodigd via de reservelijst als ook de doelgroep waartoe je behoort al aan de beurt is. Een gezonde twintiger kan dus nu nog niet worden ingeënt. Volgens de VRT kan je dus "geen groepen voorbijsteken".

In Nederland is er nog geen reservelijst. Als hier vaccins worden overgehouden, moet dat gebruikt worden om medewerkers in teststraten en vaccinatiecentra van de GGD's in te enten.

Vanmorgen meldde Trouw dat bij de GGD's in Nederland elke dag tientallen mensen bellen die een vaccin willen krijgen. Het gaat dan vaak om mensen met een ziekte of aandoening die nog niet aan de beurt zijn.

D-Reizen failliet; voucherfonds overheid te laat

D-Reizen, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, is failliet verklaard. Volgens het bedrijf kwam er vanwege de coronacrisis nauwelijks geld binnen door de reisverboden. Ook zou het fonds van de overheid, het voucherfonds, te laat zijn goedgekeurd om D-Reizen te kunnen redden.

Bij het bedrijf werken ruim 1150 mensen bij de 285 reisbureaus in Nederland. Een curator onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart.

Gommers: polikliniek voor mensen met langdurige klachten na corona

Er moeten speciale poliklinieken komen voor mensen die langdurige klachten overhouden aan een coronabesmetting. Dat zegt IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers tegen BNR.

Volgens Gommers houden veel mensen langdurig klachten na corona, ook als ze niet op de intensive care hebben gelegen. Het gaat dan om vermoeidheid, hartkloppingen of spierpijn. "Het komt voor bij één op de tien covidpatiënten. Het zou kunnen zijn dat je langer dan twaalf weken na covid nog klachten hebt", zegt Gommers.

Hij hoopt dat er speciaal voor die patiënten poli's of huisartsen komen: "Er kan een hele grote vraag naar ontstaan als straks iedereen gevaccineerd is en covid tot een minimum beperkt is. Dan zal je nog heel veel mensen hebben die langdurig klachten hebben die toch een behandeling of begeleiding moeten hebben", zegt Gommers.