Op station Haarlem wordt ook het perron gewezen op de mondkapjesplicht

Derde golf duurt korter en aantal IC-opnames wordt lager, blijkt uit nieuwe RIVM-prognose

Het RIVM houdt er rekening mee dat de derde golf korter gaat duren en dat het aantal IC-opnames op het hoogtepunt minder zal zijn dan eerder voorspeld. Dat blijkt uit de nieuwste doorrekening van het RIVM, die Nieuwsuur heeft ingezien.

Die nieuwe prognose werd afgelopen vrijdag door het RIVM besproken, en wordt komende woensdag besproken tijdens de RIVM-briefing in de Tweede Kamer.

Op 19 maart dacht het RIVM nog dat er een piek zou plaatsvinden rond 1 mei, met zo'n 1400 mensen op de IC. Daarna zouden de cijfers weer afnemen. Uit de nieuwe grafiek, van afgelopen vrijdag 2 april, blijkt dat het RIVM verwacht dat de piek eerder op zijn hoogtepunt komt, namelijk ergens half april. In totaal zouden er dan ongeveer 800 mensen op de IC's liggen, aanzienlijk minder dan volgens de modellen van twee weken geleden.

De grafiek van 2 april.

In de oudere grafiek, van 19 maart, duurde de golf nog langer. De piek zou bereikt worden iets voor 1 mei, met zo'n 1400 mensen op de IC's.

De grafiek van 19 maart.

OMT-lid Marc Bonten: 'Situatie wat ons betreft niet veel anders'

OMT-lid Marc Bonten vertelt in Nieuwsuur blij te zijn met de prognose, maar plaatst wel kanttekeningen. Volgens hem is deze nieuwe prognose een gevolg van dat het aantal besmettingen de afgelopen weken 'niet uit de bocht is gevlogen'.

"Ik maak dus ook een paar kanttekeningen bij deze positieve grafiek", zegt Bonten. "Dit is onder de aanname dat er de komende weken veel mensen worden gevaccineerd. De tweede voorwaarde is dat we niet versoepelen. Tot slot moeten de maatregelen worden gehandhaafd en moeten mensen die zo goed mogelijk naleven."

Als één of meerdere van deze kanten tegenvallen of veranderen, komen we volgens Bonten alsnog in de problemen. Zo benoemt Bonten dat de afgelopen dagen het aantal gebruikte IC-bedden is gestegen naar 746. "Dat zal invloed hebben op de volgende voorspelling, die er iets anders uit zal gaan zien."

Voor versoepelingen ziet Bonten nog geen kans, onder andere omdat het R-getal nog boven de 1 ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl