NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Speciale teststraten voor mensen die evenement bezoeken • Binnenkort vaccins voor iedereen in VS

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 6 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie:
 • Er komen verschillende proef-evenementen met toegangstesten
 • Grapperhaus: er wordt gewerkt aan 'openingsplan'
 • Kuipers vindt RIVM-cijfers voor ziekenhuisbezetting 'theoretische exercitie'
Liveblog gesloten
 • TivoliVredenburg doet mee aan pilot-evenement: 'We zien dit echt als lichtpunt'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  TivoliVredenburg doet mee aan pilot-evenement: 'We zien dit echt als lichtpunt'
 • Horeca: heropening moet niet afhangen van toegangstests

  Toegangstesten op het coronavirus moeten wat de horecabranche betreft geen voorwaarde zijn voor de heropening van cafés, restaurants of buitenterrassen, zegt branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen persbureau ANP.

  KHN vindt het positief als de proeven met coronatests voor toegang tot openbare gelegenheden bijdragen aan een snellere heropening van de maatschappij. "Het moet echter niet in de weg staan van voortvarend vaccineren, het ons houden aan de basisregels én de wil om het normale leven weer op te pakken."

  De brancheorganisatie vindt dat de zelf opgestelde routekaart voor versoepelingen leidend moet zijn voor heropening van horeca.

 • Evenement bezoeken? Zo gaat dat straks

  Wie naar een evenement wil dat meedoet aan de pilots met testbewijzen van het kabinet, moet op een speciale sneltestlocatie negatief getest zijn op het coronavirus. Hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn de voorwaarden?

 • Efteling gaat een dag open voor trouwe bezoekers

  Ook de Efteling gaat deze maand open. Het gaat om een dag, 24 april, en je kunt er geen kaarten voor kopen. De Efteling zal uitnodigingen sturen naar abonnementhouders en verblijfsgasten. "Zij zijn loyaal aan ons gebleven terwijl wij maandenlang gesloten waren."

  Het pretpark zegt graag te willen meewerken aan het experiment. "Het is voor ons enorm leerzaam om te ervaren onder welke voorwaarden we de anderhalve meter in de praktijk los kunnen laten en zijn benieuwd naar de onderzoeksresultaten."

 • Biden vervroegt algemene beschikbaarheid vaccins

  De Amerikaanse president Biden laat eerder dan gepland het moment ingaan dat alle volwassen Amerikanen aanspraak kunnen maken op vaccins. Per 19 april kunnen alle Amerikanen zich inschrijven, vertelde woordvoerder van het Witte Huis Jen Psaki in een persconferentie. Dat is twee weken eerder dan de oorspronkelijke planning.

  De eerste vaccins waren voor ouderen, zorgmedewerkers en andere mensen met cruciale beroepen, maar in sommige staten verliep het inenten zo snel dat ook andere groepen al aan de beurt kwamen.

 • Poppodia hongerig, maar willen liever helemaal open

  Poppodia zijn "hongerig" om open te gaan, vertelt directeur Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals tegen persbureau ANP. Hij reageert op de plannen van het kabinet om deze maand verschillende evenementen toe te staan voor mensen die negatief getest zijn. "Maar uiteindelijk is dit om het systeem met sneltesten te testen en niet om weer open te gaan."

  Hij benadrukt dat het vooralsnog maar om een paar dagen gaat en het bovendien regionaal verdeeld is. "De test heeft een functie in het heropenen, maar het is niet dat we nu weer helemaal opengaan. De drijfveer is nu niet om weer zoveel mogelijk publiek te ontvangen maar het testen van de testlabs. Hopelijk kunnen we als dat goed gaat op weg naar meer. Daar is het allemaal om te doen."

  Verschillende bekende poppodia zoals 013, Hedon, TivoliVredenburg en het Paard doen mee aan de proef.

 • Voetbalclubs regelen kaartverkoop zelf

  Voetbalclubs die eind deze maand weer publiek mogen ontvangen vanwege de proef met testbewijzen, bepalen zelf hoe ze de kaarten verdelen. "De verdeling van de kaarten is aan de clubs, net als aan het begin van het seizoen", zegt een woordvoerder van de KNVB tegen persbureau ANP. "Er moeten nog veel zaken besproken worden. Dat gaat de komende dagen gebeuren."

  Bij de dertigste speelronde in de eredivisie en de 36e ronde in de Keuken Kampioen Divisie zijn de fans weer welkom. De overheid heeft voor elke wedstrijd een maximaal aantal bezoekers vastgesteld, variërend van 380 tot 7500 mensen.

 • 5000 bezoekers per dag welkom bij Keukenhof

  Er zijn 5000 bezoekers per dag welkom als de Keukenhof open gaat op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 april. De dagen zijn onderdeel van de pilot-evenementen die het kabinet toestaat deze maand. Ook het weekend daarna zijn er testdagen.

  De Keukenhof klaar om de bezoekers te ontvangen, maar hiermee is het seizoen nog niet gered. "Financieel is het jaar verloren", zegt Keukenhof-directeur Bart Siemerink tegen de NOS. "Wij hebben in een goed jaar een miljoen bezoekers. Met testdagen van 5000 bezoekers per dag zullen de proeven eerder geld kosten dan opleveren."

 • Theaters in de rij voor proefevenementen met sneltesten

  43 theaters door het hele land doen mee aan de pilot-evenementen deze maand. "Onder onze leden is veel animo en bereidheid om mee te doen met deze pilot", reageert De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) bij persbureau ANP.

  "Met de nieuwe testresultaten hopen we het kabinet te overtuigen om meer sneltesten in te zetten voor de heropening van de culturele sector, zodat op korte termijn de 1,5 meter helemaal losgelaten wordt", zegt VSCD-directeur Gabbi Mesters.

  Voor de pilot zijn alleen podia geselecteerd die een sneltestlocatie in de buurt hebben. De theaters en concertzalen moeten zich aan het anderhalvemeterprotocol houden, dat vorig najaar al is getest. Ook wordt er bij de programmering rekening gehouden met de avondklok, zodat het publiek op tijd weer thuis is.

  Onder anderen Ellen ten Damme, Peter Pannekoek, OG3NE, Stef Bos, Ronald Goedemondt, Wende Snijders en Herman van Veen treden op in een van de 43 deelnemende theaters.

 • 'Eerst moet je een kaartje bemachtigen en daarna een test fixen'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Eerst moet je een kaartje bemachtigen en daarna een test fixen'
 • Speciale coronatestlocaties voor toegang tot evenement

  Er komen speciale teststraten voor mensen die een toegangsbewijs nodig hebben voor een evenement. Er worden deze maand verschillende pilot-evenementen gehouden waarbij mensen met een testbewijs bepaalde musea, dierentuinen of voetbalwedstrijden kunnen bezoeken.

  De afspraak kan hier worden gemaakt, de test moet binnen 40 uur voor het evenement worden afgenomen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Een afspraak moet uiterlijk twee weken van tevoren worden gemaakt, staat op de website.

  De uitslag is er binnen een uur. Een negatief testbewijs van bijvoorbeeld de GGD-teststraat is niet geldig om toegang te krijgen tot het evenement en de uitslag van een thuistest ook niet.

  Als de uitslag op de coronatest negatief is, krijg je via de mail een code die in de CoronaCheck-app kan worden gezet. Met die code krijg je toegang tot een evenement of activiteit.

 • Musea en beheerders monumenten blij met proef toelaten bezoekers

  De Museumvereniging en de Nationale Monumentenorganisatie zijn blij dat er bij wijze van proef weer beperkt bezoekers mogen worden toegelaten de komende weken.

  De Museumvereniging zegt tegen persbureau ANP dat de musea goed zijn voorbereid op bezoekers. De strenge maatregelen van voor de gedwongen sluiting blijven van kracht.

  Ook beheerders van monumenten zoals kerken, kastelen of ander erfgoed kunnen niet wachten. Op 9, 10 en 11 april mogen de monumenten een aantal negatief geteste bezoekers ontvangen als onderdeel van de pilot die is gestart door de overheid. "We zijn enthousiast en hebben extra activiteiten gepland voor dit bijzondere weekend, zoals rondleidingen en livemuziek op zaterdag en zondag", zegt Anja Bon van de Buitenplaats Groeneveld in Baarn tegen het persbureau.

 • De Jonge verwacht vaccinatiedoel te halen, ondanks tijdelijke stop AstraZeneca

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge verwacht vaccinatiedoel te halen, ondanks tijdelijke stop AstraZeneca
 • Vanaf deze maand verschillende plekken deels open voor publiek

  Voetbalwedstrijden, festivals, een theatervoorstelling en een zakelijk congres: vanaf deze maand worden deze evenementen gehouden, om te kijken of ze coronaproof kunnen worden georganiseerd.

  Mensen die ernaartoe willen, moeten een testbewijs laten zien waaruit blijkt dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.

  Zo mogen er bij een eredivisiewedstrijd tussen PSV en FC Groningen in Eindhoven 4000 mensen aanwezig zijn en als Ajax het opneemt tegen AZ in Amsterdam, 7500 mensen. Ook gaan door het hele land allerlei musea open voor beperkte aantallen bezoekers.

 • Grapperhaus: er wordt gewerkt aan 'openingsplan'

  Veiligheidsregio's en burgemeesters werken aan een 'openingsplan'. Dat vertelde demissionair-minister Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad. In dat plan staat een opzet voor wat er in de toekomst in welke volgorde weer open kan. Vrijdag wordt het plan besproken met de ministerraad.

  Het is de bedoeling dat het openingsplan op 13 april kan worden gepresenteerd tijdens de persconferentie met de premier over de coronamaatregelen. Wanneer de eerste versoepelingen kunnen gebeuren is nog onduidelijk maar de huidige coronacijfers lijken "niet ongunstig", zegt Grapperhaus voorzichtig.

  Ook noemt hij nog andere versoepelingsprojecten zoals de toegangstesten die meer mogelijk zouden kunnen maken en Fieldlab-evenementen.