liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Vaccin AstraZeneca is veilig' • 1922 coronapatiënten in het ziekenhuis

  • Welkom in het coronablog van zondag 14 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Timmermans erkent fouten EU bij bestellen vaccins.
  • 6012 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld.
  • Vaccineren kost huisartsen meer inspanning, tijd en geld dan verwacht.
  • Zeker 12 agenten gewond na protesten in Dresden.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. Vanochtend starten we weer een nieuw liveblog op met het laatste nieuws over de coronapandemie. Goedenacht!

Nederland stopt uit voorzorg twee weken met inenten met AstraZeneca-vaccin

Nederland stopt twee weken uit voorzorg met het inenten met het vaccin van farmaceut AstraZeneca. Dat gebeurt tot en met zondag 28 maart, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De afgelopen dagen schortten verschillende landen het toedienen van het vaccin ook al op, vanwege meldingen van trombose na een prik. Mensen die al een afspraak hadden staan, worden daarover geïnformeerd door hun huisarts of de GGD's.

Medicijnautoriteit CBG heeft de tijdelijke vaccinatiestop aanbevolen en minister De Jonge (Volksgezondheid) neemt dat advies over. Volgens het ministerie is er dit weekend nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Er zijn zes nieuwe meldingen binnengekomen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen, meldt het ministerie.

Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. Volgens het ministerie zijn in Nederland momenteel geen soortgelijke gevallen bekend. Het CBG zegt dat er vooralsnog geen verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Denemarken en Noorwegen. Er wordt op dit moment nader onderzoek gedaan.

AstraZeneca: geen bewijs voor verhoogd risico op bloedproppen

Er is geen bewijs voor een verhoogd risico op bloedproppen bij mensen die zijn gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. Dat zegt het bedrijf na een studie van de beschikbare data van ruim 17 miljoen gevaccineerden in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Het onderzoek heeft geen bewijs opgeleverd voor een verhoogd risico op longembolie, trombose of acuut bloedplaatjesverlies (trombocytopenie) voor een bepaalde leeftijdsgroep, een bepaald geslacht, in een bepaald land of door een bepaalde levering van het vaccin, stelt AstraZeneca in een persbericht.

Tot 8 maart zijn er volgens het bedrijf 15 meldingen van trombose en 22 van longembolie binnengekomen. "Dat is veel lager dan je zou verwachten bij een populatie van deze grootte en is vergelijkbaar met andere goedgekeurde covid-19-vaccins."

De verklaring komt nadat verschillende landen het toedienen van het vaccin opschortten vanwege meldingen van trombose na vaccinatie. Het Europese medicijnagentschap EMA liet weten geen aanwijzingen te hebben dat er een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en gevallen van trombose. In Nederland gaan de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin gewoon door.

'Trump moet aanhangers oproepen vaccin te nemen'

De Amerikaanse immunoloog en corona-adviseur Anthony Fauci hoopt dat oud-president Trump zijn aanhangers oproept om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. In de enquête van nieuwsprogramma PBS NewsHour die vorige week werd gepubliceerd, zei ongeveer de helft van de Amerikaanse mannen die zich als Republikein identificeren niet van plan te zijn zich te laten vaccineren.

In het nieuwsprogramma Meet the Press zei Fauci dat hij hoopt dat Trump de oproep doet, omdat "deze aantallen verontrustend zijn". "Dat een groot deel van een bepaalde groep mensen zich niet zou willen laten vaccineren alleen maar uit politieke overwegingen, dat slaat nergens op", zei Fauci.

In een toespraak eind februari zei Trump al dat het belangrijk is om een prik te nemen.

6012 nieuwe besmettingen, 1922 patiënten in ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6012 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 420 minder dan gisteren. Dat is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5328 mensen positief getest werden.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1922 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1875), van wie 554 op de IC (gisteren: 554), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

24 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 24 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 22. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 34 doden per dag, tegen 39 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 311 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 335.

Basisschool in Enter open ondanks grote corona-uitbraak

De basisschool in het Overijsselse dorp Enter waar eerder een uitbraak was van de Britse variant gaat morgen weer open. Dat zegt Mirelle Schuurman, voorzitter van het College van Bestuur van Stichting Katholiek Onderwijs Twenterand, waar de school onder valt. "Dat doen we op basis van testen die zijn gedaan. We volgen daarmee de richtlijnen van het RIVM. Kinderen die getest zijn, kunnen naar school. Kinderen die niet zijn getest, blijven wat langer thuis."

Volgens Schuurman is de keus aan de ouders in Enter of zij hun kind laten testen. "Of je laat je testen en als die test negatief is mag je na vijf dagen weer naar school. Doe je dat niet dan kun je na tien dagen weer naar school. Ouders zijn vrij in die keuze", zegt ze tegen RTV Oost.

Voorbereid

Binnen de school is wel gesproken over een mogelijke sluiting, maar een echte overweging is dat niet geweest. Schuurman stelt dat de school er alles aan heeft gedaan om de corona-uitbraak zo klein mogelijk te houden. "We waren hier op voorbereid maar op het moment zelf moet je handelen. En de regel is dan dat wanneer er ook maar één besmetting is, de hele groep in quarantaine gaat."

'Brussel wil voor de zomer vaccinatiepaspoort'

Nog voor de zomervakantie moet het zogenoemde vaccinatiepaspoort rond zijn. Hiermee wordt reizen binnen de Europese Unie mogelijk, omdat het paspoort moet uitwijzen dat je coronavrij bent of ingeënt. Dat heeft de Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) aangekondigd, meldt het ANP.

"We zijn ermee bezig om dit voor juni klaar te hebben", zegt Breton. Volgens hem is het van cruciaal belang om het toeristisch hoogseizoen te redden.

Ierland schort tijdelijk gebruik AstraZeneca-vaccin op

Ierland schort het gebruik van het AstraZeneca-vaccin op. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen persbureau AFP. Ierland volgt daarmee een advies op van zijn vaccinatietaskforce.

Het advies is gebaseerd op een rapport van het Noorse geneesmiddelenbureau, waarin vier nieuwe meldingen van bloedstolsels bij volwassenen na vaccinatie worden gemeld. In een verklaring zegt een woordvoerder van het Ierse ministerie: "Er is vooralsnog geen verband tussen het AstraZeneca-vaccin en de gevallen van bloedstolsels. Het gebruik van het vaccin wordt uit voorzorg opgeschort."

Denemarken en een aantal andere Europese landen besloten deze week ook al uit voorzorg de vaccinaties op te schorten na gevallen van trombose. Het Europese medicijnagentschap EMA liet weten geen aanwijzingen te hebben dat er een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en gevallen van trombose.

Politie verdedigt optreden bij wake: 'Mensen stonden te dicht op elkaar'

De politie in Londen zegt zich bij de wake voor de vermoorde 33-jarige Sarah Everard gedwongen te hebben gezien om de de coronaregels te handhaven, om "de veiligheid van de mensen te beschermen". De betoging liep uit op duw- en trekwerk tussen agenten en demonstranten.

"Honderden mensen stonden dicht op elkaar, wat een risico vormt voor het overdragen van het coronavirus", zegt de assistent-commissaris van de politie. Bij de wake zijn vier mensen opgepakt vanwege overtreding van de regels en verstoring van de openbare orde.

Jongeren proberen woning te ontvluchten na illegaal feest

In Haarlem zijn bij een feest zaterdagavond drie mensen aangehouden. Ook deelde de politie boetes uit voor het overtreden van de avondklok.

Volgens de politie had een groep van 30 jongeren, afkomstig uit het hele land, een woning gehuurd voor een silent disco met drank, drugs en lachgas. Buren klaagden over geluidsoverlast en toen agenten arriveerden probeerden zo'n vijftien jongeren via de achterzijde van het pand de woning te verlaten. Dat mislukte, want volgens de politie zijn uiteindelijk alle namen van de aanwezigen genoteerd.

Rutte over voordringen Van Rossem: 'Wacht nou gewoon op je beurt'

Demissionair premier Rutte reageerde vanmorgen in het tv-programma WNL Op Zondag op de ophef over het 'voordringen' door Maarten van Rossem bij het vaccineren. De Utrechtse historicus en tv-persoonlijkheid zei gisteren dat hij voor zichzelf en zijn vrouw een coronavaccinatie had geregeld bij de GGD, door een paar telefoontjes te plegen. Volgens hem is het een chaos bij de GGD.

"Ik zou het fatsoenlijk vinden als mensen wachten op de uitnodiging", zegt Rutte. "Want wat is nou het punt: Van Rossem zit in de leeftijdscategorie, dus die krijgt zonder twijfel een uitnodiging. Maar als iedereen vervolgens zelf gaat zitten bellen, dan krijg je een enorm gedoe bij die GGD's en bij de huisartsen. Wacht nou gewoon op je beurt."

Gisteren keurde minister De Jonge van Volksgezondheid de actie van Van Rossem ook al af. "Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken", schreef de demissionair minister op Twitter. De GGD zei in een reactie dat de historicus gezien zijn leeftijd toch al aan de beurt was, en sprak tegen dat het een chaos is bij de vaccinaties.

'Werk vooral thuis': deze mensen doen dat al een jaar lang

Het dringende advies 'werk vooral thuis' wordt door deze thuiswerkers al een jaar lang opgevolgd. Voor de een is het een opgave, de ander wil nooit meer terug naar kantoor.

Braziliaanse politie beëindigt feest met zeshonderd bezoekers

In de Braziliaanse stad São Paulo heeft de politie een illegaal feest met bijna zeshonderd bezoekers beëindigd. De organisatoren van het feest zijn gearresteerd. Volgens een agent vond het feest plaats in een afgesloten ruimte en zonder ventilatie. De meeste bezoekers droegen geen masker.

Het aantal besmettingen en overlijdensgevallen in Brazilië is de laatste dagen hard aan het stijgen; twee dagen geleden meldde het land nog meer dan 2000 doden in 24 uur. De afgelopen tijd werd vooral de stad Manaus, diep in de Amazone, zwaar getroffen. Inmiddels raken ook ziekenhuizen in miljoenensteden aan de kust overbelast.

De politie brak het pand binnen met geweren en bijlen:

Braziliaanse politie beëindigt met getrokken wapens illegaal feest

Australië werkt met Singapore aan een reisbubbel

Australië en Singapore werken samen om vanaf juli een reisbubbel tussen de twee landen in te stellen, zo maakte Australisch vicepremier McCormack bekend.

Als het plan doorgaat, kunnen gevaccineerde mensen tussen de twee landen reizen zonder dat ze in quarantaine moeten. Daarnaast wordt besproken of zaken- en studiereizen al kunnen worden hervat. Het is nog niet bekend of reizigers uit andere landen die naar Australië willen dat via Singapore kunnen doen, als ze daar eerst twee weken in isolatie gaan.

Australië hoopt daarnaast met andere landen een reisbubbel te creëren om het toerisme nieuw leven in te blazen. "Nu het vaccin in Australië en andere landen wordt uitgerold, gaan we steeds meer bubbels openen", zegt McCormack. Australië heeft al een reisbubbel met Nieuw-Zeeland. Die bubbel werd wel een paar keer stopgezet vanwege nieuwe besmettingen.

Weer lokale besmetting in Australië

Een medewerker van twee hotels in New South Wales waar mensen in quarantaine moeten als ze Australië binnen komen, is positief getest op het coronavirus. Het is de tweede lokale besmetting in Australië sinds een paar weken en de eerste in de deelstaat sinds 55 dagen. Op dit moment worden de contacten van de besmette persoon getest.

Gisteren dook in Queensland het eerste lokale Australische besmettingsgeval op sinds ruim twee weken. Een arts die twee patiënten met de Britse coronavariant behandelde, bleek geïnfecteerd. Deze deelstaat laat weten dat er de afgelopen 24 uur geen nieuwe lokale besmettingen bij zijn gekomen. Wel houden zorginstellingen in Queensland voor de zekerheid voor drie dagen de deuren dicht voor bezoek.

In Australië zijn sinds het begin van de pandemie ruim 29-duizend besmettingen geregistreerd en ruim 900 coronadoden.

Timmermans erkent fouten EU bij bestellen vaccins

De Europese Unie heeft fouten gemaakt bij het bestellen van coronavaccins. Dat erkent vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie in de Duitse krant Der Tagesspiegel. In de huidige situatie moet je ervoor zorgen dat heel Europa vaccins krijgt, zegt de PvdA'er.

De Commissie kreeg eerder veel kritiek over de gezamenlijke inkoop van vaccins. Er zouden in eerste instantie te weinig vaccins zijn besteld en ook klagen sommige regeringsleiders over de volgens hen oneerlijke verdeling over de EU-landen.

Timmermans zegt in de krant dat hij na afloop van de coronacrisis de balans wil opmaken van de fouten. "Dan kunnen we zien wat we verkeerd en wat we goed hebben gedaan." Ook Von der Leyen erkende eerder al dat het Europese Commissie fouten heeft gemaakt bij het vaccinbeleid.

Zeker 12 agenten gewond na protesten in Dresden

In de Oost-Duitse stad Dresden zijn zeker twaalf agenten gewond geraakt bij een protest tegen de coronamaatregelen. De betoging was niet toegestaan. Toch waren er ongeveer duizend mensen op de been.

De agenten werden belaagd toen demonstranten massaal oprukten. De betogers hielden geen afstand en vele van hen droegen geen mondkapje. Er werden 1800 agenten ingezet.

Ook elders in Duitsland werd geprotesteerd tegen de maatregelen. In onder meer München, Hannover, Düsseldorf en Berlijn gingen mensen de straat op.

Uitbraak Britse variant coronavirus op basisschool Enter

Inwoners en bezoekers van het Overijsselse dorp Enter moeten zich de komende tijd extra goed aan de coronamaatregelen houden. Die oproep doet burgemeester Doret Tigchelaar in een video na een corona-uitbraak op een basisschool daar.

De uitbraak van het coronavirus op de school is groter dan gedacht. "Een grotere uitbraak in de zin van dat er nu al meer dan vijftig personen besmet zijn", zegt ze. Bij het merendeel van de besmettingen gaat het om de Britse variant van het virus.

Na contactonderzoek is besloten dat tweehonderd personen preventief getest gaan worden. Ook vraagt de burgemeester mensen zich direct te laten testen bij zelfs de minste symptomen.

Klaver valt Rutte aan over sneltesten

Klaver (GroenLinks) noemde het bij Het debat van het Zuiden in Den Bosch onbegrijpelijk dat er 30 miljoen sneltesten klaarliggen, maar nog niet worden gebruikt. "Wij zijn hier nu wel bij elkaar omdat er wordt getest, terwijl die sneltesten ook gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld de horeca weer toegankelijk te maken."

Het kabinet heeft gezegd dat sneltesten naar verwachting vanaf april beschikbaar zijn bij supermarkten en drogisterijen. Wat Klaver betreft worden die testen gelijk beschikbaar gesteld.

Premier Rutte had geen tijd om te reageren op de woorden van Klaver. Maar hij zei even daarvoor dat de verwachting is dat "Nederland deze zomer naar een normaler normaal kan". Zijn uitleg komt erop neer dat door de stijgende vaccinatiegraad er in stapjes steeds meer mogelijk moet worden, ook mede dankzij het sneltesten.

In Het debat van het Zuiden gaan lijsttrekkers in discussie over de toekomst van de provincie Noord-Brabant.

Vaccineren kost huisartsen meer inspanning, tijd en geld dan verwacht

Huisartsen gaan in totaal zo'n 4,5 miljoen Nederlanders vaccineren, ruim een derde van het totaal. En dat is volgens henzelf een hele klus. Het kost meer inspanning, tijd en geld dan verwacht.

Huisarts Jeroen van Breemen legt uit waarom het vaccineren tegen corona zoveel werk met zich meebrengt:

'Dit gaat veel langzamer dan bij de griepprik'

Welkom

Welkom in het coronablog van zondag 14 maart. Het liveblog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.