NOS Nieuws

6012 nieuwe besmettingen, stijging inmiddels bijna 20 procent

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6012 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Het aantal nieuwe positieve tests is steeds sneller aan het stijgen. Over de afgelopen week gaat het over een kleine 19 procent ten opzichte van de week daarvoor.

Daarbij moet worden opgemerkt dat ook steeds meer mensen zich laten testen, waarschijnlijk onder meer vanwege het veranderde testbeleid op basisscholen. Volgens het coronadashboard van de rijksoverheid gaat het inmiddels om gemiddeld ruim 62.000 testen per dag. Het percentage positieve testen blijft dalen. Nog maar 7,7 procent van de testen is positief.

In de ziekenhuizen is de de bezetting al ruim een maand opvallend stabiel: tussen de 1800 en 2000. Op dit moment liggen er om precies te zijn 1922 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1875), van wie 554 op de IC (gisteren: 554), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Goed nieuws is nog altijd dat het aantal doden wel blijft dalen, waarschijnlijk in verband met de oplopende vaccinatiegraad bij ouderen. Bij het RIVM werden 24 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 22.

De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 34 doden per dag, tegen 39 doden per dag een week eerder. Op het hoogtepunt van de tweede golf begin januari waren dat er gemiddeld meer dan 100 per dag.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Ook dat aantal blijf dalen. Er zijn nu 311 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 335.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl